Παραπαίει η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας

Εισαγωγικά ας δούμε το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ

“Το Δίκτυο των Μουσείων επεξεργάζεται ολοκληρωμένη πρόταση δράσεων για την προσέλκυση επισκεπτών, διοργάνωση εκδηλώσεων – εκπαιδευτικών δράσεων και την προβολή.Τα Μουσεία της Λέσβου ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την προβολή του μοναδικού συνόλου Μουσείων που διαθέτει η Λέσβος στην κατεύθυνση της αξιοποίησης τους και της ανάδειξης του ρόλου τους στον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό τομέα. Η συνεργασία των Μουσείων της Λέσβου εντατικοποιείται με σκοπό την συγκρότηση και κατάθεση ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων για το 2017 που περιλαμβάνει¨

• Τακτική ενημέρωση του κοινού και των τουριστικών φορέων για τα ωράρια λειτουργίας και τις εκδηλώσεις των Μουσείων.

• Συντονισμός μεταξύ των Μουσείων και δημιουργία κοινών εκδηλώσεων. 

• Συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Λέσβου για την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής των Μουσείων της Λέσβου καθώς αποτελούν μια από τις κυριότερες πολιτιστικές υποδομές της Λέσβου.

• Εκπαιδευτικές ενημερωτικές δράσεις για τους μαθητές των σχολείων της Λέσβου με στόχο την γνωριμία με τους θησαυρούς των συλλογών των Μουσείων, προκειμένου τα Μουσεία της Λέσβου να αξιοποιηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα.

• Συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού για την δημιουργία Μουσειακών Διαδρομών προκειμένου τα Μουσεία της Λέσβου να αξιοποιηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν το τουριστικό προιόν της Λέσβου.

Αυτές είναι οι κυριότερες αποφάσεις των δύο διαδοχικών συναντήσεων  των εκπροσώπων των φορέων των Μουσείων του ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ για τον συντονισμό και προγραμματισμό κοινών δράσεων των Μουσείων. 

Η δευτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη και συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Π. Τριανταφυλλίδης, ο Διευθυντής του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade κ. Κ. Μανιατόπουλος, η εκπρόσωπος του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π. κα. Μ. Παπαδοπούλου και η εκπρόσωπος του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος κα. Ν. Κάσδαγλη και ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητής Ν. Ζούρος. Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Κ. Αστυρακάκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade Καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης π. Ευστράτιος Κομνηνός,

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν προτάσεις συνεργασίας με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, τους φορείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού προκειμένου τα Μουσεία της Λέσβου να στηριχθούν και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά,  για τις οποίες το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Ειδικότερα συζητήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των συλλογών των Μουσείων, την προβολής τους, την οργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους φορείς της Λέσβου.

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα η συνεργασία των φορέων της Λέσβου ώστε μέσω κοινών δράσεων τα Μουσεία της Λέσβου να συμβάλουν στην προβολή της Λέσβου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αξιοποιώντας τη σημαντικότερη πολιτιστική υποδομή της Λέσβου.

Ειδικές προτάσεις κατατέθηκαν για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μέσω του οποίου θα σχεδιαστούν ψηφιακό και έντυπο υλικό, χάρτες, ειδικά σταντ, Λεύκωμα, κοινές θεματικές εκθέσεις, ντοκιμαντέρ αλλά και ειδικός φάκελος προβολής τους που θα απευθύνεται σε δημοσιογράφους και τουριστικούς φορείς με στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίησή τους στο μέγιστο δυνατό για την προσέλκυση επισκεπτών.

Το Δίκτυο των Μουσείων της Λέσβου οργανώνει ειδική συνάντηση στην οποία θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017. 

 

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που διαχειρίζονται τα σημαντικότερα Μουσεία της Λέσβου και συγκεκριμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ι.Μ. Μυτιλήνης, του Μουσείου – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Π.Ι.Ο.Π., του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, του Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και των Μουσείων του Δήμου Λέσβου θέλοντας να ενισχύσουν περαιτέρω το ρόλο των Μουσείων στη Λέσβο αλλά και τη γόνιμη συνεργασία για την προώθηση κοινών δράσεων.

Άξονες της πρωτοβουλίας αυτής είναι η αλληλοϋποστήριξη, η στενή και πολύπλευρη συνεργασία, η ενημέρωση του κοινού της Λέσβου για τον μουσειακό πλούτο της Λέσβου, ο οποίος αποτελεί βασικό άξονα του πολιτισμού μας. “

—————————————–

Τεράστιας σημασίας προσπάθειες που θα έχουν σίγουρα μικρά ή μεγάλα θετικά ωφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Απ’ το δίκτυο των Μουσείων αυτών απουσιάζει η Συλλογή της Βρίσας. Και πως να είναι παρούσα αφού αποτελεί ένα ελάχιστο, έσχατο και ίσως ενοχλητικό παράρτημα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Το οποίο Πανεπιστήμιο στη μετά Δερμιτζάκη εποχή δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για το παράρτημά του γεγονός που μας πείθει ότι δεν το θέλει.

Το έχει εγκαταλείψει στην τύχη του. Η τοπική κοινωνία αποκατέστησε τη βλάβη στην αποχέτευση, αντικατέστησε δυο σάπιες πόρτες, εγκατέστησε κλιματιστικό σύστημα.

Αντ’ αυτών ο -αλήστου μνήμης- πρώην διευθυντής του κ. Θεοδώρου στέρησε την Αγροτολέσχη από την τοπική κοινωνία και επέβαλε εισιτήριο στους μαθητές των σχολείων μειώνοντας έτσι την όποια επισκεψιμότητα του  και ενισχύοντας την απαξίωσή του. Εδώ και πάνω από 6 μήνες η Συλλογή δεν έχει τη δυνατότητα να εκδώσει εισιτήρια για κανέναν ούτε να διαθέσει έντυπο ενημερωτικό υλικό που διαθέτει. Δηλαδή τα έσοδά του είναι μηδέν. Ο νέος διευθυντής που ανέλαβε από το Σεπτέμβριο δεν έχει προβεί σε καμιά ουσιαστική ενέργεια.

Η Συλλογή δεν συμμετέχει στο δίκτυο των Μουσείων της Λέσβου γιατί δεν υπάρχει υπεύθυνο πρόσωπο για να το εκπροσωπήσει. Και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας που ενεργοποιήθηκαν όταν είχε απολυθεί ο μοναδικός του υπάλληλος (και πέτυχαν την με κάποιο τρόπο επεναλειτουργία του) τώρα αδιαφορούν (ή μάλλον δεν ενδιαφέρονται όσο θάπρεπε ) για την τύχη του.

Αν, στις δύσκολες μέρες της κρίσης, κρίνει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας ότι δεν το συμφέρει να πληρώνει έναν υπάλληλο για μια νεκρή -χωρίς έσοδα- θέση και αποφασίσει την απόσπασή του σε κάποια άλλη υπηρεσία και κλείσει τότε θα ενεργοποιηθούμε και πάλι.

Στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίσει τη λειτουργία του υποβαθμιζόμενο από χρονιά σε χρονιά.

Η Συλλογή της Βρίσας θα μπορέσει να εξυπηρετήσει την τοπική κοινωνία μόνο όταν η λειτουργία του αποδεσμευτεί από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το Πανεπιστήμιο έχει αθετήσει τους όρους του συμφωνητικού που υπόγραψε με τον -τότε- Δήμο Πολιχνίτου αφού επί μια δεκαετία σχεδόν ούτε σε ανασκαφές προχώρησε ούτε σε σεμινάρια όπως προβλεπόταν.

Το τοπικό συμβούλιο θα πρέπει να προκαλέσει μια  σύσκεψη στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν ο νέος διευθυντής του Μουσείου, εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων για μια αναλυτική συζήτηση για το μέλλον του.

Η αδράνεια στο θέμα αυτό συντελεί στην υποβάθμιση και στη διάψευση των προσδοκιών που δημιούργησε το στήσιμό του.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.