Η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας μέσα απ’ το πέρασμα των χρόνων αποτυπώνεται σε κάθε είδους “ντοκουμέντο” που υπάρχει στα “μπαούλα” μας. Ξεφυλλίζοντάς τα λίγο προσεκτικά βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Τα παρακάτω έντυπα ανήκουν στο αρχείο Πάνου Γεωργάκα.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια ένδειξη του επιπέδου της οικονομικής κατάστασης ενός νοικοκυριού ή (αν είναι σχεδόν πανομοιότυπες οι ενδείξεις) μιας κοινωνίας. Αρχές του 1963 η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα δίμηνο ήταν μόλις 11 κιλοβατώρες! Και πως να είναι περισσότερες αφού η ενέργεια καταναλώνονταν σε έναν λαμπτήρα μικρής ισχύος μονάχα, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ηλεκτρικές συσκευές στο χωριό.

4 του μήνα γεννήθηκε και στις 25 του ίδιου βαπτίστηκε! και μάλιστα μέσα στο καταχείμωνο, Γενάρη μήνα! Αιτία η αυξημένη βρεφική θνησιμότητα της εποχής, ο φόβος της οποίας ωθούσε τους γονείς στην άμεση βάφτιση του παιδιού για κάθε ενδεχόμενο!

Τον Ζαχαρία Κανέλλη γνωρίζουμε ως αγιογράφο μοναχό που έζησε στο Άγιο Όρος. Οι εικόνες που αγιογραφούσε είχαν ένα χαρακτηριστικό στυλ ώστε αν πρόσεχες μερικές εύκολα μπορούσες να αναγνωρίσεις από μακριά τα έργα του. Πολλές εικόνες του υπάρχουν στον Άγιο Κωνσταντίνο ενώ απ’ τα ξωκκλήσια σταδιακά χάνονται και αντικαθίστανται από καινούριες. Ο καλόγερος αυτός μαθαίνουμε ότι στην κατοχή είχε βενζινοκίνητο σκάφος που κατέσχεσαν οι Γερμανοί κι αυτός ασχολήθηκε με το εμπόριο παραμένοντας στο χωριό μας.

Δείγμα αποκέντρωσης στις αρχές της δεκαετίας του 50. Σε κάθε Κοινότητα υπήρχε επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιαςη οποία αποφάσιζε για τον χαρακτηρισμό “ως απόρου” κάποιου δημότη. Τον κατέτασσε μάλιστα σε κατηγορία με βάση την οποία νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο.





