Μια ακόμα πνευματική δημιουργία του Βασίλη Ψαριανού!

Ο πιο δημιουργικός βρισαγώτης συγγραφέας, ο Βασίλης Ψαριανός, …ξαναχτύπησε! Μας προσφέρει ένα ακόμα πόνημά του για το οποίο δούλεψε μεθοδικά και εξοντωτικά, θα έλεγα βλέποντας το λεπτομερές περιεχόμενο του.

Πρόκειται για ένα βιβλιαράκι 80 σελίδων με τίτλο  “Τα οικογενειακά ονόματα των Λεσβίων” και υπότιτλο “Τουρκογενή Επώνυμα” Στην εισαγωγή του βιβλίου αυτού ο συγγραφέας αναφέρεται γενικά για τους τρόπους σχηματισμού των λεσβιακών επιθέτων (αυτών που χαρακτηρίζει ως οικογενειακά ονόματα), τα οποία πήρε και μελέτησε κατά βάση από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στον τρόπο σχηματισμού των ονομάτων που προέρχονται από τούρκικες λέξεις και τέλος παραθέτει αναλυτικά και αλφαβητικά όλα τα λεσβιακά ονόματα με τουρκογενή προέλευση δίνοντας την ετυμολογία για το καθένα.

Να σημειωθεί ότι στον πρόλογο του βιβλίου για την άρση κάθε τυχόν παρερμηνείας επισημαίνεται: “Τα οικογενειακά ονόματα απ’ όπου κι αν προέρχονται, ότι κι αν σημαίνει η τούρκικη ρίζα του ονόματος … δεν στερεί την τιμή ή αντίθετα δεν προσθέτει τιμή στον τωρινό φορέα του επώνυμου. Ο κάθε άνθρωπος κατακτά με την προσωπική του ζωή, με τα έργα και τη συμπεριφορά του μέσ στην κοινωνία στην οποία ζει, την όποια δόξα του ονόματός του”

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο από τις εκδόσεις “ΑΙΟΛΙΔΑ” που μάλιστα αυτές τις γιορτινές μέρες αποτελεί και μια εξαιρετική λύση για ένα αξιόλογο χριστουγεννιάτικο δώρο.

Βασίλη να είσαι γερός και δημιουργικός για να πλουτίσεις ακόμα περισσότερο τη λεσβιακή και βρισαγώτικη γραμματεία.

Scan_Pic0027

Βρισαγώτες στις αρχές του 19ου αιώνα στην πλατεία του Αγίου Κων/νου

Scan_Pic0105

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου εικονίζονται βρισαγώτες γλεντζέδες με την κομπανία Λιναρδή.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.