Την παρακάτω επιστολή έστειλαν οι φορείς του χωριού στον Δήμαρχο για το συνολικό πρόβλημα ύδρευσης των Βατερών και του χωριού
Προς
Δήμαρχο Λέσβου
κον ΒΟΥΝΑΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Κοιν. προς όλα τα μέλη του
Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου
14/02/2012
Κύριε Δήμαρχε
Σας εκφράζουμε κατά πρώτον την σοβαρή ανησυχία των Συλλόγων μας, των κατοίκων , καθώς και του Σωματείου Τουριστικής Ανάπτυξης Βατερών για το πρόβλημα ύδρευσης Βρίσας – Βατερών, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με κίνδυνο να προκαλέσει το κλείσιμο των τουριστικών επιχειρήσεων των Βατερών και να πλήξει γενικότερα την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Ως γνωστό η περιοχή Βρίσας – Βατερών υδρεύεται από δύο γεωτρήσεις, μια στη Βρίσα και μία στα Βατερά, ενώ η ύδρευση από τις πηγές Αμπελικού, από τις οποίες υδρευόταν παλιότερα η Βρίσα έχει διακοπεί, λόγω αχρήστευσης του αγωγού εξ αμιάντου, δια του οποίου μεταφερόταν το νερό των πηγών. (συχνά και πολλαπλά σπασίματα λόγω παλαιότητας του δικτύου και μεγάλων πιέσεων σε ορισμένα χαμηλά μορφολογικά σημεία του εδάφους)
Λόγω, λοιπόν, της μεγάλης ποσότητας νερού που χρειάζεται κατά τους θερινούς μήνες η περιοχή Βατερών – Αγίου Φωκά και της υπεράντλησης που γίνεται στη γεώτρηση των Βατερών, άρχισαν να εμφανίζονται στοιχεία:
1. υφαλμύρωσης του νερού (σύμφωνα με τις διαδοχικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται) με ορατό τον κίνδυνο να προχωρήσει η υφαλμύρωση και να καταστεί άμεσα ακατάλληλο το αντλούμενο νερό από την παραπάνω γεώτρηση, αφού ήδη η στάθμη της θάλασσας έφτασε στον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος, εξαιτίας και των μειωμένων βροχοπτώσεων εφέτος, δεν εμπλουτίζεται δυναμικά .και
2. κόπωσης, δεδομένου ότι σε ημέρες πολύ μεγάλης κατανάλωσης το καλοκαίρι η γεώτρηση «αδειάζει» και η αντλία σταματά αυτόματα. Έτσι θα οδηγηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις των Βατερών σε αναστολή της λειτουργίας τους.
Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η καταστροφική εξέλιξη για την περιοχή μας, θεωρούμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η υδροδότηση Βρίσας – Βατερών από τις πηγές Αμπελικού, από τις οποίες μπορεί να εισρεύσει αρκετή ποσότητα νερού είτε στο δίκτυο ύδρευσης της Βρίσας είτε των Βατερών, ώστε να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες νερού κατά τους θερινούς μήνες.
H αποκατάσταση της ύδρευσης από τις πηγές Αμπελικού θα απαιτήσει την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του αγωγού σε όλη την έκταση των 12 χιλιομέτρων από το Αμπελικό ως τη Βρίσα – Βατερά ή έστω στο τμήμα του που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις (μικρό υψόμετρο) μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων, όπου εκεί εντοπίζονται οι συχνές βλάβες (περιοχή κάμπου Σταυρού μέχρι Μυρίχια).
Εάν επιλεγεί η μερική αντικατάσταση των υδροσωλήνων, το κόστος των εργασιών περιορίζεται σημαντικά, διότι το μεν κόστος των υλικών υπολογίζεται στα 60.000 Ευρώ, το δε κόστος των εργατικών μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση των σκαπτικών μηχανημάτων του δήμου, καθώς και του προσωπικού (υδραυλικών) της δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου.
Ως εναλλακτική λύση αντιμετώπισης του προβλήματος προτείνουμε την πραγματοποίηση και νέων γεωτρήσεων στη μέν Βρίσα, (στη περιοχή Κατούδια, όπου υπάρχει δίκτυο της ΔΕΗ και απέχει λίγο από το υπάρχον εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης) στα δε Βατερά στη θέση Μυρίχια , λύσεις οι οποίες θα απαιτήσουν επιπρόσθετα τη διασύνδεση των δεξαμενών (ή και του δικτύου ύδρευσης) Βρίσας- Βατερών, ώστε να αλληλοτροφοδοτούνται, σε περίπτωση μικρής απόδοσης κάποιας γεώτρησης ή βλάβης ή και αυξημένης κατανάλωσης κατά τους θερινούς μήνες.
Τέλος επισημαίνουμε την ανάγκη να υπάρξει εγκατάσταση συστήματος αυτόματης χλωρίωσης του νερού των δεξαμενών Βρίσας και Βατερών (Άγιου Ιωάννη και Χούλιαρης αντιστοίχως, καθώς και της Ανανίδας στον Άγιο Φωκά), καθότι έως σήμερα η χλωρίωση γίνεται περιοδικώς και εντελώς εμπειρικά.
Στην περίπτωση αυτή, εκτός από την αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού, θα χρειαστεί και η σύνδεση των δεξαμενών νερού με το πλησιέστερα διερχόμενο δίκτυο της Δ.Ε.Η. Το προβλεπόμενο κόστος για αυτόματη χλωρίωση σε μία δεξαμενή ανέρχεται στο ποσό των 1500 €.
Και είναι βεβαίως αυτονόητο ότι η οποιαδήποτε απόφασή σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης Βρίσας – Βετερών – Αγίου Φωκά πρέπει να ληφθεί και να υλοποιηθεί πριν από την έναρξη της αρχόμενης από 1ης Ιουνίου τουριστικής περιόδου, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος υποβάθμισης και δυσφήμισης της περιοχής μας ως τουριστικού προορισμού, η οποία φιλοξενεί κατά τους θερινούς μήνες πάνω από 10,000 ανθρώπους. .
Με εκτίμηση
Όλοι οι Σύλλογοι και Φορείς
Βρίσας – Βατερών – Αγίου Φωκά
Για το Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας Βρίσας
Για τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βρίσας
Για το Σωματείο Τουριστικής Ανάπτυξης Βατερών
Για τον Ιππικό Σύλλογο Βρίσας
Για το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων Βρίσας