Για το πανεπιστημιακό κέντρο

Παραθέτω το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για το πανεπιστημιακό κέντρο του χωριού. Τώρα πια δε νομίζω ότι προκαλώ ζημιά στην υπόθεση:
Ολοκληρώθηκε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου και Πανεπιστημίων Αθηνών και Αιγαίου

Στο πλαίσιο επανεκκίνησης της προσπάθειας να ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ το Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Πολιτισμού της Βρίσας, έγινε τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σύσκεψη, όπου και ολοκληρώθηκε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που θα συνάψουν οι εμπλεκόμενοι φορείς-εταίροι στην υλοποίηση και διαχείριση του έργου.

Στη σύσκεψη μετείχαν απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο αντιπρύτανης Θωμάς Σφηκόπουλος, ο πρώην αντιπρύτανης Μιχάλης Δερμιτζάκης και ο Κώστας Ταξείδης, απ’ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας και ο αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης, απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής και απ’ το Δήμο Λέσβου ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος.
Η απόφαση που ελήφθη πριν ένα μήνα σε ανάλογη συνάντηση στη Μυτιλήνη, ήταν να δρομολογηθεί ο επανέλεγχος όλων των μελετών και της ωριμότητας που παρουσιάζει το έργο, ώστε στη συνέχεια να κινηθεί η διαδικασία με την οποία θα γίνει η ένταξή του με 5,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ. Ομοίως είχε αποφασιστεί να προχωρήσει η σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των φορέων που θα μετάσχουν στο έργο και είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που δε συμμετείχε στο προηγούμενο ανάλογο σχήμα.
Όπως είπε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Βουνάτσος, μετά από τέσσερις περίπου ώρες οι συμμετέχοντες «κατέληξαν στο σχέδιο της μεταξύ τους σύμβασης που θα εξεταστεί και απ’ τους νομικούς τους συμβούλους, προκειμένου στη συνέχεια να έρθει προς έγκριση, αντίστοιχα απ’ το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και απ’ τις Συγκλήτους των δύο Πανεπιστημίων».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

9 απαντήσεις στο Για το πανεπιστημιακό κέντρο

  1. Ο/Η curius λέει:

    Στη σημερινή εφημερίδα είναι??

  2. Ο/Η Stratis λέει:

    Ναι στο σημερινό τεύχος

  3. Ο/Η curius λέει:

    Ευχαριστώ το διάβασα…. Μιά τέτια ενέργια είχε γίνει καί στό παρελθόν με τα ίδια σχεδόν πρόσωπα! Ήταν για δημιουργία εντυπώσεων… Προσωπικά αυτό πιστέυω και τώρα,μάλιστα με αυτή την κρίση που λεφτά για μεγάλα έργα

    • Ο/Η ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ λέει:

      Έλεος ρε φίλε, λίγο ντροπή!!!!!

      Γίνεται εδώ και κάποιους μήνες μία τεράστια προσπάθεια από κάποιους χωριανούς μας και όχι μόνο, με προσωπικό κόστος, τόσο σε χρήμα, όσο και σε χρόνο. Μια προσπάθεια για να προχωρήσει ένα έργο που θα αλλάξει τη μορφή του χωριού μας και θα μπορέσει να μας βγάλει από τη μιζέρια και τη συρρίκνωση.

      Αυτό που κατάλαβες εσύ είναι ότι πρόκειται για κινήσεις εντυπωσιασμού?????
      Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να εντυπωσιάσουν?????
      Ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου??????
      Ο Κώστας Ταξείδης να εντυπωσιάσει ποιόν????
      Ποιους να εντυπωσιάσουν????

      Οι κινήσεις αυτές είναι γνωστές, εδώ και αρκετούς μήνες. Όταν γινόταν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Γεωπάρκο εκεί αποσκοπούσε. Κανένας όμως από αυτούς που γνώριζαν και προσπαθούσαν πραγματικά δεν βγήκε να ανακοινώσει κάτι. Ο Νικέλλης αν και γνώριζε το ανέφερε επιφανειακά μόνο και ποτέ δεν μπήκε σε αναλύσεις από εδώ μέσα.
      Όλοι οι χωριανοί μας θα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι στη προσπάθεια αυτή και να βοηθήσει ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει.

      Ας αφήσουμε τη μιζέρια των ανώνυμων σχολιασμών, από την ασφάλεια του καναπέ μας και να βγούμε έξω με το όνομα μας να βοηθήσουμε όλοι.

  4. Ο/Η Stratis λέει:

    Εγώ μένω, στηρίζω και υποστηρίζω με όλη του τη δύναμη την παρακάτω παράγραφο απ’ το σχόλιο του κ.Καραγεωργίου:
    “Όλοι οι χωριανοί μας θα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι στη προσπάθεια αυτή και να βοηθήσει ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει.”

  5. Ο/Η Δημητρα Μπαλκιζα λέει:

    Ψυχραιμια παιδες ! Εχουμε απογοητευθει ολοι μας , πολλες φορες γιαυτο εχουμε καταντησει απιστοι Θωμαδες !! Μακαρι αυτη τη φορα να μην απογοητευθουμε…θελω να ελπιζω ..

  6. Ο/Η curius λέει:

    Aγαπητέ κύριε Καραγεωργίου.γιατί να νιώσω ντροπή??
    Είμαι ένας κάτοικος τού χωριού καί το αγαπάω όπως καί συ! Θέλω νά δώ τό χωριό μού να προχωρά αλλά όλα αυτά τά χρόνια έχω κουραστεί νά άκουω μόνο λόγια καί υποσχέσεις από διάφορα άτομα πολιτικά ή μή!
    Είμαι βλέπεις άπιστος Θωμάς! Θέλω νά γνωρίζω γιατί όλα αυτά τα χρόνια το έργο δέν έγεινε καί γιατί όλοι πού είχαν εμπλακεί σε αυτό κρατούσαν το στόμα τούς ερμητικά κλειστό .
    Ο κόσμος τής Βρίσας θέλει έργα και όχι έργα στά χαρτιά καί φρούδες ελπίδες!
    Θέλω να γίνει τό έργο, Θέλω τα παιδιά μου να μείνουν εδώ αλλά πολλύ φοβάμαι ότι καί αυτό θά μείνει στά χαρτιά οπώς πολλά άλλα έργα στή χώρα πού λέγεται Ελλάδα!
    Ευχαριστώ

    • Ο/Η ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ λέει:

      Κύριε ή Κυρία Curius
      Το έργο δεν έγινε και δεν γνωρίζω ακόμη αν θα γίνει γιατί υπάρχουν άτομα στο νησί μας (πολιτικοί και μη) που για δικά τους συμφέροντα δεν επιθυμούν να γίνει.
      1. Βλέπε έγγραφα Υπουργών & Περιφερειαρχών προς Δημοτικό συμβούλιο Καποδιστριακού Δήμου Πολιχνίτου κ.α. Αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζονται από εμάς.
      2. Βλέπε πόσες υποχρεώσεις είχε αναλάβει ο Δήμος Πολιχνίτου με τις συμβάσεις που είχε υπογράψει και δεν τις πραγματοποίησε.
      3. Βλέπε αλλαγή Πρυτανικού συμβουλίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
      4. Βλέπε καθηγητές Πανεπιστημίου που τους φέρνουμε στο χωριό μας και το μόνο που έχουν να πουν, παρουσία Δημάρχου και Αντιδημάρχων είναι ότι δεν διαθέτουν τα έγγραφα του Κέντρου. Αλλά δεν μας εξηγούν πως δεν τα έχουν, αφού όλα τα έγγραφα έχουν υπογραφεί μεταξύ πρώην Κοινότητας Βρίσας, μετά Δήμο Πολιχνίτου και Πανεπιστημίου Αθηνών. Άρα όλα βρίσκονται στα αρχεία του Δήμου και του Πανεπιστημίου που θεωρητικά έχουν πρόσβαση.
      5. Βλέπε προσπάθεια που γινόταν να πάει η Αγροτολέσχη στο χωριό μας πίσω στον Δήμο ενώ έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λες και σήμερα δεν τη χρησιμοποιεί το χωριό όποτε τη χρειάζεται.
      6. Βλέπε τις μελέτες που υπάρχουν σήμερα για το έργο. Αλήθεια ρώτησε κανείς ποιοι πλήρωσαν και έτρεξαν για να γίνουν οι μελέτες που απαιτούνται?
      7. Βλέπε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου πριν λίγο καιρό όταν συζητιέται το θέμα για το Γεωπάρκο ποιοι αρνιούνται να συμμετέχει το Κέντρο της Βρίσας με το Γεωλογικό τμήμα στη προγραμματική σύμβαση.
      8. Βλέπε προχθές η ερώτηση που έγινε στη βουλή από τον Βουλευτή Γιάννη Δημαρά για το Κέντρο. Όποιοι τον βάλανε να την κάνει και με τον τρόπο που έγινε, μόνο κακό προσφέρανε στην όλη προσπάθεια. Γι’ αυτό άλλωστε δεν θελήσανε οι υπεύθυνοι να δοθεί δημοσιότητα, φοβούμενοι τέτοιες αντιδράσεις.

      Προγραμματική σύμβαση προσπαθούμε να γίνει για να μπορέσει να ενταχθεί το έργο. Δεν ψάχνουμε να κατηγορήσουμε ποιοι το πολέμησαν εν γνώσει τους ή από άγνοια. Όποιος λίγο σκεφτεί μπορεί να τους αναγνωρίσει.

  7. Ο/Η Δημητρα Μπαλκιζα λέει:

    Στρατη, ετσι ειναι οπως τα λες…και το εργο το παρακολουθουμε χρονια τωρα και απο κοντα και εκ του μακροθεν πολλοι απο εμας…ΟΜΩΣ η μεγαλη διαφορα ειναι οτι τωρα εσυ τα λες οπως ειναι , και καλα κανεις , και ετσι πρεπει να ειναι για να ξερει ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ. Παλαιοτερα δεν μπορουσες να παρης κουβεντα , τοση ηταν η μυστικοπαθεια , γιαυτο και μας καβαλησανε επανηλημμενα και το εργο δεν εγινε…
    Μεχρι και το καλοκαιρι που εγινε η συνγκεντρωση στο Πολυκεντρο Πολυχνιτου και τολμησα να κατονομασω δημοσιως τον Εφιαλτη του εργου και να αποδοσω συγχαρητηρια στον Β.Ψαριανο που δημοσιοποιησε της ενεργειες του Εφιαλτη, καποια θορυβηθηκε τοσο πολυ που αν ηταν δυνατον να με φιμωσει θα το εκανε…
    Το εργο ειναι εργο πνοης για τον τοπο μας και δυστυχως νομιζω οτι εχουν γινει πολλοι κακοι χειρισμοι εξ αρχης ……….ελπιζω τα πραγματα να ευοδοθουν τωρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.