Μέτρα για την αντιμετώπιση του τύφου (πριν ένα αιώνα!)

Ο χωριανός μας συνταξιούχος δάσκαλος Πάνος Γιαννάκας, με μεράκι για λαογραφικές ιστορίες και ιστορικά ντοκουμέντα της περιοχής μας (έχει αρκετές σχετικές δημοσιεύσεις στον ΑΝΤΙΛΑΛΟ), εμπιστεύθηκε για ψηφιοποίηση πολλά ενδιαφέροντα έγγραφα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα που μας παρέδωσε σε ένα μεγάλο φάκελο.

Εμείς εκτός απ’ τη ψηφιοποίηση των εγγράφων θα αξιοποιήσουμε το περιεχόμενό τους με δημοσιεύσεις τόσο στη σελίδα μας όσο και στο περιοδικό του Συλλόγου.

Εντύπωση μας έκανε το παρακάτω έγγραφο απ’ το οποίο πληροφορούμαστε  ότι πριν ένα αιώνα είχε ενσκήψει στο νησί μας επιδημία εξανθηματικού τύφου και ένα από τα μέτρα για την καταπολέμηση της νόσου ήταν και η απαγόρευση αναχώρησης απ’ το νησί προσώπων που είχαν προσβληθεί ή υπήρχε υπόνοια ότι μπορεί να είχαν προσβληθεί.

Δευτερεύουσα πληροφορία ότι το νησί ακόμα δεν ανήκε επισήμως στην ελληνική επικράτεια και ανώτατη αρχή ήταν η Γενική Διοίκηση, την άδεια δε αναχώρησης την θεωρούσε ο Φρούραρχος του νησιού.

Scan_Pic0155

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Κοινωνική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.