Οικονομικά στοιχεία της αγροτικής ζωής στη Βρίσα των αρχών του 20ου αιώνα

Ο Kostas Lesvios “ξαναχτύπησε” πάλι με μια σειρά ντοκουμέντων με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την οικονομική ζωή του χωριού μας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Τον ευχαριστούμε πολύ.

σάρωση0086

Τα ροζ χαρτάκια (κάτω απ’ την ετικέτα) ήταν τα νόμιμα τσιγαρόχαρτα των οποίων περιορισμένο αριθμό δικαιούταν κάθε καπνοπαραγωγός για δική του (και σχετικά υγιεινή) χρήση. Γιατί πολλοί -εξαιτίας της έλλειψής τους- τύλιγαν τον καπνό όπου εύρισκαν!

σάρωση0011

Ο συνεταιρισμός του χωριού το 1927 έδινε δάνεια στους αγρότες. Λειτουργούσε δηλαδή ως υποκατάστημα Τράπεζας Και αυτό συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα. Στο ντοκουμέντο φαίνονται και τα ονόματα προυχόντων της εποχής

σάρωση0021

Πεντακόσιες δραχμές κόστιζε η συνεταιριστική μερίδα (κάτι ανάλογο με τις σημερινέρς μετοχές) το 1927 και 1 δραχμή η οκά της πυρήνας το 1940. Ένα ακόμα γραμμάτιο δανείου το 1934 από την Αγροτική Τράπεζα μέσω του Συνεταιρισμού του χωριού.

σάρωση0080

Η καλλιέργεια του καπνού δεν ήταν ελεύθερη για όποιον ήθελε. Προϋπόθεσις ήταν η χορήγηση άδειας από το καπνεργοστάσιο του νησιού που καθόριζε τις ακριβείς εκτάσεις που επρόκειτο να καλλιεργηθούν αλλά και το χώρο στον οποίο θα αποθηκεύονταν τα καπνά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Οικονομική ζωή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Οικονομικά στοιχεία της αγροτικής ζωής στη Βρίσα των αρχών του 20ου αιώνα

  1. Πίνγκμπακ: Έχω πιει μπάφο με χαρτάκια καπνοπαραγωγών. ΘΑ ΣΕΒΕΣΤΕ... - Cannavoice.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.