Πριν ένα αιώνα (και παλιότερα) κάθε καλή νοικοκυρά του χωριού έπρεπε ανάμεσα στα άλλα να φροντίζει και για την “πληρότητα” του φυσικού φαρμακείου του σπιτιού της για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων υγείας.
Στο χειρόγραφο του αείμνηστου δασκάλου Κώστα Τσέλεκα σχετικά με την μητέρα του (αρχείο Μαρίας Ανδ. Τσέλεκα) αναφέρονται τα παρακάτω βότανα και οι χρήσεις τους τα οποία εξασφάλιζε εκείνη στο σπιτικό τους.
Οι καπτούρες (λουμίνια) για το άναμμα του καντηλιού
Η φλισκούνη για το στομαχόπονο
Η μέντα για το κρυολόγημα
Το φασκόμηλο για ρόφημα
Η μολόχα για τον πονόλαιμο
Η αμυγδαλόκολλα για τον φραγμένο λαιμό από διόγκωση αμυγδαλών
Το καρδιοσάνθο, ένα είδος αγκαθιού, φαρμακευτικό φυτό, κοπανισμένο, για πασπάλισμα της πλάτης όταν έπαιρναν βεντούζες.
Αμυγδαλέλαιο από το πικραμύγδαλο για επάλειψη πληγών
Βέβαια απ’ το σπίτι δεν έλειπε και η ρίγανη για άρτυμα φαγητών και προπαντός για τα «πτάρια» (κεφτέδες)
Σημείωση: Το πολυσέλιδο χειρόγραφο του δασκάλου (67 φύλλων Α4) αναφέρεται στον Παππού, στον Πατέρα και τη Μητέρα του. Τα κείμενα που αφορούν τον πρώτο έχουν δημοσιευθεί απ’ τον ίδιο στο δεύτερο βιβλίο του “Αντίλαλοι απ’ τη ζωή του χωριού μου, Βρίσας Λέσβου, και το δασκαλίκι μου στο σχολειό της Καλλονής”
Τα υπόλοιπα κείμενα δεν έχουν εκδοθεί. Είναι κείμενα εκπληκτικά! Εκτός από πολλές ιστορικές πληροφορίες παρουσιάζουν με εξαιρετικό τρόπο την οικογενειακή αλλά και την κοινωνική ζωή του χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα . Ένας κόσμος εντελώς διαφορετικός απ’ τον σημερινό. Ένα πλέγμα σχέσεων και διαπαιδαγώγησης των μελών μιας οικογένειας, μια εξαιρετική περιγραφή της οικιακής οικονομίας και μια ξέχειλη από αγάπη και σεβασμό περιγραφή του χαρακτήρα, των πεποιθήσεων αλλά και του τέλους των προσφιλών του αυτών προσώπων.
Ίσως θα μπορούσαν οι συγγενείς του δασκάλου να εκδώσουν τα κείμενα αυτά. Θα ήταν μια σημαντική προσφορά στην πολιτιστική ιστορία του τόπου μας και ένα ανυπέρβλητο μνημόσυνο του Δασκάλου.