Η εξήγηση του προσωνυμίου «Κουτή» στο χωριό μας


Στο χωριό μας δίνονταν σε μια οικογένεια το προσωνύμιο ή παρατσούκλι «Κουτή». Ιδιαίτερα γνωστή με αυτό ήταν η αείμνηστη Ειρήνη, της οποίας η βοήθεια σε πολλούς την περίοδο της γερμανικής κατοχής ήταν ιδιαίτερα σημαντική εξαιτίας της γνώσης της γερμανικής γλώσσας που είχε.
Το πώς προήλθε ο προσδιορισμός αυτός μας εξηγεί σε χειρόγραφο του ο Κώστας Τσέλεκας.
Ο παππούς του δασκάλου απ’ τη μητέρα του (και πατέρας και της Ειρήνης) Ευστράτιος Ευαγγελινός Μανδάκας ήταν άρχοντας του χωριού με μεγάλη περιουσία αλλά και φοροεισπράκτορας της Κοινότητας και του τουρκικού δημοσίου. Για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου οικογενειακού προβλήματος χρησιμοποίησε μέρος των οφειλόμενων φόρων αλλά πριν προλάβει να αποκαταστήσει το ταμείο πέθανε ξαφνικά.
Τότε οι άλλοι προύχοντες του χωριού σαν τα κοράκια άρχισαν να καλοβλέπουν την περιουσία του πιστεύοντας ότι η χήρα Μεταξωτή δεν θα μπορούσε να τακτοποιήσει τα χρέη της και θα έβγαζε στο σφυρί την περιουσία για να ξεπληρώσει τους Τούρκους. Αντί να συμπαρασταθούν τη χήρα με τα 4 ορφανά άρχισαν επισκέψεις στα κτήματα για να υπολογίσουν την αξία τους περιμένοντας πότε θα τα «φωνάξουν» σε πλειστηριασμό!
Μόνο ένας δημογέροντας, ο Παναγιώτης Ζιμπιτής, στάθηκε στο πλευρό της καθοδηγώντας την κάθε φορά πως θα ενεργούσε για να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα προβλήματα που εμφανίζονταν στον διμέτωπο αγώνα της απέναντι στα νύχια των ντόπιων αρπακτικών λύκων και του τουρκικού δημόσιου. Αυτή καβάλα σε ένα γαϊδούρι έτρεχε απ’ τον Πολιχνίτο στο Πλωμάρι κι απ’ το Πλωμάρι στη Μυτιλήνη στις τούρκικες αρχές για τον διακανονισμό τους χρέους της και την αποτροπή της κατάσχεσης των κτημάτων κάτω απ’ τα ειρωνικά βλέμματα και σχόλια των ντόπιων προυχόντων, οι οποίοι την χαρακτήριζαν «κουτή». Μια αγράμματη χήρα να αντιδικεί με το τουρκικό δημόσιο για χρέος προς αυτό και μάλιστα για φόρους που είχαν εισπραχτεί γι αυτό! Μια γυναίκα με 4 ανήλικα παιδιά πως θα μπορούσε κάτω απ’ τις τότε συνθήκες και χωρίς τη συμπαράσταση των ντόπιων προυχόντων να τα βγάλει πέρα; Ήταν «κουτή» και ως προς την ενέργεια και ως προς την προσπάθεια!
Η «Κουτή» Μεταξωτή όμως αποδείχτηκε πανέξυπνη και ικανή όσο καμιά μέσα στο χωριό και κατάφερε να διαχειριστεί την υπόθεση και να ξεπληρώσει το χρέος της χωρίς να χάσει κανένα περιουσιακό της στοιχείο. Της έμεινε μονάχα το παρατσούκλι «Κουτή» και όπως αναφέρει ο δάσκαλος τη θεία του Ειρήνη την αναγνώριζαν στο χωριό με αυτό το υποτιμητικό στο άκουσμα αλλά ιδιαίτερα κολακευτικό στο περιεχόμενο παρατσούκλι!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις, Κοινωνική ζωή, Οικονομική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.