Από το Σύλλογο της Αθήνας

Η ημερίδα του Συλλόγου της Αθήνας

AdminLeave a comment

Η διαδικτυακή ημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας με θέμα «Η Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά της νότιας Λέσβου: Αποκάλυψη, Ανάδειξη, Διαχείριση», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Συλλόγου.

Στις παρουσιάσεις του κου Παύλου Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, της κας Ευτέρπης Κοσκερίδου, Καθηγήτριας Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο ΕΚΠΑ και της κας Νένας Γαλανίδου, Καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καταδείχθηκε η μεγάλη σημασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Δυτικής Λέσβου και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Επισημάνθηκε η ανάγκη συντήρησης και ανάδειξής τους αλλά και συνέχισης των ερευνών.

Ειδικότερα όσον αφορά τη Βρίσα, συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τον ναό του Διονύσου, τον Παλαιόπυργο και τους ναούς της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Κωνσταντίνου, η κατάσταση των ευρημάτων της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας της Βρίσας και η ύπαρξη προϊστορικών ευρημάτων στην περιοχή των Βατερών.

Τόσο από τον ομιλητή όσο και από τις ομιλήτριες επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασιών και συνεργειών των επιστημόνων με τους τοπικούς φορείς, τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κοινωνία των πολιτών για την πλούσια αυτή κληρονομιά μας, η οποία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης διεθνούς εμβέλειας και μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας. Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράστηκε η επιθυμία για συγκεκριμένες προτάσεις από τους επιστήμονες τόσο για τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα έργα και δράσεις που χρειάζεται να δρομολογηθούν, με όραμα και τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του νησιού μας. Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξουν συναντήσεις και εκδηλώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αλληλοενημέρωση, τη διάχυση των πληροφοριών και τον συντονισμό των δράσεων.

Ο Σύλλογός μας εκφράζει τα θερμά του ευχαριστήρια στους συμμετέχοντες. Η ημερίδα αυτή ήταν μόνο το πρώτο βήμα για την ενημέρωση όλων. Στις επόμενες συναντήσεις μας προγραμματίζουμε και ευελπιστούμε να έχουμε τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων φορέων της περιοχής μας. Μόνο μέσα από ευρύτερες συνεργασίες και συνέργειες μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αποκάλυψη, ανάδειξη και σωστή διαχείριση της μοναδικής σε αξία γεωφυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας.

Ως Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να συμμετέχουμε σε προσπάθειες και να αντιταχθούμε σε εμπόδια, ώστε να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.