Ένα έργο του Αρσένιου Κόντου

Από τον Κώστα Σταυρινό πήραμε την παρακάτω ξυλόγλυπτη εικόνα του Αρσένιου Κόντου και το επεξηγηματικό συνοδευτικό κείμενο και τον ευχαριστούμε.

%ce%be%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%bb%cf%85%cf%80%cf%84%ce%b7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Άλλη μια ξυλόγλυπτη εικόνα του  Αρσένιου Κόντου 

Άλλη μια ξυλόγλυπτη εικόνα του Αρσένιου Κόντου,  κατά κόσμο Απόστολου Κόντου του Στυλιανού και της Αμερσούδας , γεννημένου στη Βρίσα το 1866.

Το 1885 πήγε στο Άγιο Όρος και εκεί έμαθε την τέχνη της Αγιογραφίας και της ξυλογλυπτικής .Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία και  η πρόοδος του καταπληκτική . Επί 15 χρόνια σκάλιζε περίτρανα μια ‘’Δεύτερη Παρουσία’’ και επί 10 χρόνια μια αριστουργηματική ‘’Σταύρωση’’ . Τα έργα του κοσμούν σήμερα πολλά ανάκτορα ,αλλά έχουν ταξιδέψει και μέχρι την Αμερική .Πέθανε το 1956 χτυπημένος από ημιπληγία αλλά και τυφλός τα τελευταία του τρία χρόνια της ζωής του .

Η εικόνα αυτή ‘’ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΙΣ ΧΣ’’ ήταν στη κατοχή του Στέλιου  Γεωργαντά στον οποίο την είχε δωρίσει αυτοπρσώπως ο  Αρσένιος  σε μια επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.  Η εικόνα αυτή σήμερα κοσμεί το εικονοστάσι του  σπιτιού  του Τριάντου Τέλη, συζύγου της αείμνηστης Μαρίας Κόντου  , τον οποίο και ευχαριστώ  τόσο για την φιλοξενία  που μου πρόσφερε όσο  και  για την αγάπη  και τη ζεστασιά που με υποδέχθηκε . Επίσης τον ευχαριστώ ολόθερμα  και για το κεντημένο πίνακα της συζύγου  του  Μαρίας Κόντου  που μας πρόσφερε με αγάπη στο Σύλλογο Βρισαγωτων Αθήνας,   για να στολίζει την καινούργια αίθουσα του Συλλόγου μας.  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Πρόσωπα, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Ένα έργο του Αρσένιου Κόντου

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δε νομίζω ότι το έργο αυτό είναι του Αρσένιου Κόντου. ΔΕν έχει καμιά σχέση με τα γνωστά έργα του. Ίσως να είναι κάποιου βοηθού του. Είναι ένα “φτηνό” έργο, ίσως και μηχανικά δημιουργημένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.