Θέσεις ευθύνης

Ο σεισμός πριν πέντε χρόνια κατέστρεψε το οικιστικό ιστό της Βρίσας, ο οποίος αναγεννάται μέσα από μύριες δυσκολίες και χρονοβόρες διαδικασίες.

Η πυρκαγιά κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό του χωριού. Την μισή περίπου έκταση των ελαιώνων του, που ήταν όμως η καλύτερη από πλευράς απόδοσης. Μυρίχια, Δαξάρια, Νιγίδες, Λαγκάδες ήταν τα κύρια λιοτόπια του χωριού.

Η πυρκαγιά πλήγωσε βάναυσα και την κύρια (μαζί με τις ελιές) πηγή εισοδήματος των κατοίκων του χωριού, την τουριστική κίνηση στα Βατερά, που αντανακλούσε και στον πρωτογενή τομέα (λαχανικά, γαλακτομικά προϊόντα και άλλα). Με απλά λόγια η πυρκαγιά αφαίρεσε ένα τεράστιο κομμάτι από το εισόδημα των κατοίκων του χωριού.

Τέλος η πυρκαγιά προκάλεσε μια τεράστια κινητοποίηση ανθρώπων και μέσων με πάρα πολύ μεγάλο κόστος (μόνο τα καύσιμα που καταναλώθηκαν να υπολογίσει κανείς αρκεί).

Φωτιές και στην περιοχή μας και στο νησί μας ξέσπασαν αρκετές φορές αλλά αυτή πρέπει να ήταν η καταστροφικότερη. Μπορεί κάποιοι να μιλάνε για τον αέρα αλλά κακά τα ψέματα η ένταση του ανέμου δεν ήταν υπερβολική όλες αυτές τις μέρες. Μέχρι και άπνοια κάποιες ώρες επικρατούσε. Αν επικρατούσαν τα μελτέμια, όπως λίγο πριν του Προφήτη Ηλία, τί θα λέγαμε;

Ειδικοί δεν είμαστε. Είναι όμως κοινή η άποψη ότι άργησαν πάρα πολύ να επέμβουν τα εναέρια μέσα στην έναρξη της πυρκαγιάς. Το μέτωπο από τη Ρογκάδα κόντευε να φτάσει στον Αη Γιώργη και στον αέρα πετούσαν μονάχα φοβισμένα πουλιά.

Στην ιεραρχία του Δημοσίου υπάρχουν κλιμακωτά θέσεις ευθύνης με κλιμακωτά επιδόματα θέσης. Πάνω απ’ την ιεραρχία αυτή υπάρχουν οι αιρετοί είτε της κεντρικής είτε της τοπικής εξουσίας (αυτοδιοίκησης).

Δεν υπάρχει κανένας σε καμιά απ’ τις θέσεις αυτές της ευθύνης να αναλογιστεί ότι ευθύνεται, έστω και λίγο, για την επέκταση της πυρκαγιάς αλλά και για την αδικαιολόγητη αναζωπύρωσή της όταν πια όλοι πίστευαν ότι είχε σβήσει; Κανένας δεν αισθάνεται ένας βάρος και μια ντροπή απέναντι στους αγρότες (και τους άλλους επαγγελματίες) που καταστράφηκαν και να ζητήσει έμπρακτα συγνώμη με την παραίτησή του; Και αν δεν υπάρχει κανένας δεν βρίσκεται κανένας από αυτούς που τους ανέθεσαν αυτές τις θέσεις ευθύνης να ζητήσει την παραίτησή τους;

Αλληλοσυγχαίρονται δήμαρχοι και περιφερειάρχης με τους συνεργάτες και υπαλλήλους τους, εγκωμιάζονται οι εθελοντές που προσπάθησαν, παίρνουν μερίδιο από τα μπράβο οι επαγγελματίες που πρόσφεραν. Και με το δίκιο τους. Διότι όλοι οι παραπάνω προσπάθησαν και πρόσφεραν, μερικές φορές και πάνω απ’ τις δυνάμεις τους. Οι πυροσβέστες ηρωικά έσωσαν τα σπίτια μας. Είναι αλήθεια! Γιατί όμως να δοθεί σε όλους τους παραπάνω η ευκαιρία να προσπαθήσουν και να προσφέρουν επειδή επεκτάθηκε υπέρμετρα η πυρκαγιά; Γιατί να μην γίνει έγκαιρα η κινητοποίηση και να σβήσει πριν προλάβει να επεκταθεί; Γιατί παίρνουμε σαν δεδομένο και αναπόφευκτο και χωρίς υπαίτιους την αιτία που ανάγκασε όλους να τρέξουν και να προσπαθήσουν.

Αν δεν βάλουμε αυτό το θέμα στο κάδρο είναι σίγουρο ότι πάλι θα χρειαστεί κάποιοι να ξανατρέξουν και να προσφέρουν!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Θέσεις ευθύνης

  1. Ο/Η Σεβαστός λέει:

    Να πούμε μέσα σε όλα αυτά ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεφύρι το οποίο είχε φτιαχτεί την κατάλληλη στιγμή γιατί γεφύρι έλεγαν και γεφύρι δεν βλέπαμε αν δεν ήταν φτιαγμένο δεν θα μπορούσαν να περάσουν πυροσβεστικά δεν θα μπορούσε να εκκενωθεί το χωριό δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε να το επισημάνουμε ότι αν δεν είχε φτιαχτεί τι θα γινόταν;;;;Απλά θα επικρατούσε πανικός και διαφυγη από πουθενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.