Του αγίου Φωκά

Γιορτάζει το εκκλησάκι του αγίου Φωκά αύριο Παρασκευή. Χτισμένο στο ομώνυμο γραφικό ακρωτήρι, το και Άκρα Βρίσα αποκαλούμενο, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες των Βατερών.

Πριν κάποιες δεκαετίες, όταν τα αυτοκίνητα ήταν λιγοστά, η επίσκεψη στο ακρωτήρι λάμβανε τη μορφή ημερήσιας (ή και βραδινής) εκδρομής. Και όλοι οι επισκέπτες κάτι έχουν να θυμούνται που τους έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένο: το λιμανάκι, τον καπετάν Αντώνη, το εκκλησάκι, τα αρχαία, τα βράχια, τα λαρνάτσια, την καλαμίτσα, την αστακομακαρονάδα, το πεύκο, την αείμνηστη Πουλουδιά!

Ο Κωστής Σταυρινός θυμάται τα παιδικά του χρόνια, το νταμ του Βουχλή, το παλιό ξωκλήσι, την αγκάλη χωρίς το μώλο και μας στέλνει τις ευχές του συνοδευόμενες με τις παρακάτω δυο φωτογραφίες:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

το νταμ του Μπουχλή με τους …ενοίκους του!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Για τομεγάλο λεσβιακό προσκύνημα του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης της Θείας Λειτουργίας μέσω τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Όπως μας πληροφόρησε ο Κώστας Αθανασίου αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει πια αλλά όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά όλες τις ακολουθίες από τον υπολογιστή του στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.youtube.com/channel/UCGixzF3QXsL-uiXO7xFjZRg/live

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Κολλήσαμε;

Με ανησυχία βλέπουμε να έχει σταματήσει εδώ και δυο μέρες η μεταφορά των αιθουσών για το στήσιμο του σχολείου. Στήθηκαν μόλις 2 αίθουσες και στοπ!

Σήμερα (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Κ. Κωστάκη) έγινε η ασφαλτόστρωση του χώρου μπροστά στις αίθουσες και στήνεται και το σημείο με τις εξωτερικές βρύσες. Το θέμα όμως (που ελπίζουμε να μην γίνει πρόβλημα) είναι να έρθουν και οι λοιπές αίθουσες.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ο Κώστας Ταξείδης διαψεύδει

Ο δρ φυσικός Κώστας Ταξείδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επί πολλά χρόνια σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής με τη σεισμικότητα της περιοχής μας, διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία που κυκλοφορεί  ότι ο ίδιος θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή του χώρου ανοικοδόμησης του χωριού μας.

Το αντίθετο μάλιστα πιστεύει ότι το χωριό μας πρέπει να χτιστεί στην ίδια θέση αφού όμως πρώτα γίνει και ολοκληρωθεί μικροζωνική μελέτη της περιοχής ώστε να γίνουν σωστά και απόλυτα αντισεισμικά τα καινούρια σπίτια.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ενημέρωση από το ΤΕΕ

Το ΤΕΕ Λέσβου διοργανώνει μια ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τις επισκευές  και τις ανακατασκευές των σπιτιών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου.

Όσοι έχουν απορίες για τα παραπάνω θέματα θα έχουν μια ευκαιρία να τις λύσουν.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Το νερό χλωριώνεται κανονικά!

Την κάναμε την πατάτα σε προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό της Χούλιαρης. Επειδή όταν γινόταν εδώ και χρόνια η διεκδίκηση του έργου αυτού προβάλλονταν ως ένα επιχείρημα και αυτό της χλωρίωσης του νερού δεν πήραμε είδηση ότι η χλωρίωση εδώ και αρκετό καιρό γίνεται στο αντλιοστάσιο.

Συγνώμη για τη λάθος πληροφόρηση!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 2 Σχόλια

Επιτέλους, θα δουν …»άσπρη» νύχτα

Όπως μας πληροφόρησε ο Μάκης Κατσιγίνης όλα είναι έτοιμα για να ηλεκτροφωτιστεί η περιοχή της Χούλιαρης. Κόπηκε μάλιστα και το σχετικό χρηματικό ένταλμα ύψους 13.600€.

Επιτέλους θα φέξει για τα τρία σπίτια που υπάρχουν στην περιοχή και προπαντός θα δοθεί η δυνατότητα  σωστής χλωρίωσης (αν χρειαστεί) της δεξαμενής για την ύδρευση των Βατερών και γενικότερα θα δημιουργηθούν καλές προοπτικές για την ανάπτυξη (όχι μόνο οικιστική) της περιοχής.

Ένα μικρό έργο στην περιοχή μας που για να γίνει πέρασαν πολλά …τέρμινα και ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια που έστηναν καλοθελητές.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Ενημέρωση για τα «κόκκινα»

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ

Προκειμένου να κατεδαφιστούν τα «κόκκινα» κτίρια θα πρέπει να εγκριθεί η κατεδάφισή τους από το ΣΑ (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) και από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων).
Οι ΕΓΚΡΊΣΕΙΣ των παραπάνω συμβουλίων κοινοποιούνται στη ΔΑΕΦΚ η οποία με τη σειρά της στέλνει στον φερόμενο ιδιοκτήτη με συστημένη επιστολή ένα τετρασέλιδο έγγραφο, το ΠΑΕΕΚ (Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτιρίου).
Τότε και μόνο τότε μπορεί να γίνει η κατεδάφισή.
Αυτή την Ενημέρωση την κάνουμε για τον λόγο ότι το ΣΑ κοινοποιεί στους φερόμενους ιδιοκτήτες την απόφασή του για κάθε «κόκκινο» όπου αναφέρει στη πλειψηφία των περιπτώσεων ότι «το ΣΑ δεν έχει αντίρρηση για την κατεδάφισή του κτιρίου «.
ΑΥΤΗ ΌΜΩΣ Η ΚΟΙΝΟΠΟΊΗΣΗ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΕΎΘΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΆΦΙΣΉ, αφού θα πρέπει να ακολουθηθεί η παραπάνω περιγραφείσα διαδικασία μέσω ΔΑΕΦΚ.

Βασίλης Τεντόμας
Συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12/6/2017

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 Σχόλια

Για την ανοικοδόμηση του σχολείου

Πολλά είναι τα ερωτήματα (του ενός προς τον άλλον) των χωριανών μας σχετικά με το που βρίσκεται το θέμα της ανοικοδόμησης του (κανονικού) σχολείου.

Σήμερα τηλεφώνησε στη Διευθύντρια του σχολείου μας ο Διευθυντής του Λυκείου του Κολλέγιου της Αθήνας που έχει εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση του σχολείου. Ο άνθρωπος τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να ατονήσει η διάθεση βοήθειας καθώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πολιτεία στο αίτημα του Κολλεγίου να τους πουν πόσα χρήματα θα απαιτηθούν ώστε να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό. Κάλεσε δε να ενεργοποιηθεί και η τοπική κοινωνία για να προχωρήσει η υπόθεση.

Σε επικοινωνία του Προέδρου του Συλλόγου της Αθήνας με διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ έλαβε τη διαβεβαίωση ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα του Κολλεγίου.

Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν πρόσωπο που σχετίζεται με την περιοχή μας και με το Κολλέγιο της Αθήνας και που το καλοκαίρι είχε επισκεφθεί το σχολείο και είχε εκφράσει την πρόθεση να βοηθήσει για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοικοδόμησης του  να δραστηριοποιείται στο χώρο του Κολλεγίου για …άλλο σχολείο! Μπράβο του!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί και ενημερώνει

Η Βιβλιοθήκη Βρίσας ευχαριστεί τη Μαίρη και το Νίκο Γομόπουλο οι οποίοι για μια ακόμα φορά κατά την καλοκαιρινή επίσκεψη τους στο χωριό μας ενίσχυσαν τις δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης μας με το ποσό των τριακοσίων ευρώ (300€).

Τα παιδιά της Γ΄Λυκείου που θέλουν να βοηθηθούν δωρεάν στο μάθημα της έκθεσης να μας το δηλώσουν άμεσα.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο