Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά…

Ανοίγει -επιτέλους- το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του χωριού μας για τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στην  επιδότηση με 3.000€ (η αξία 1500 εισιτηρίων) που πρόσφερε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Και τούτο έγινε κατορθωτό επειδή βρέθηκε ένας άνθρωπος να νοιαστεί έμπρακτα για το θέμα, όπως προκύπτει απ” την ανακοίνωση του τοπικού συμβουλίου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το Μουσείο ανοίγει τώρα που έκλεισαν ή κλείνουν τα σχολεία- αφού   τα χρήματα είχαν εγκριθεί εδώ και μήνες- και δεν άνοιξε τουλάχιστον το Πάσχα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα σχολεία να το επισκεφτούν;

Δυστυχώς είναι φανερό  ότι δεν είναι  προτεραιότητα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας (όπως αυτό εκπροσωπείται  στον τομέα αυτό σήμερα) η λειτουργία του Μουσείου. Και τούτο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας. Αυτό αποδεικνύεται από την αδράνεια των υπευθύνων του Πανεπιστήμιου και το «τρέξιμο» του τοπικού συμβουλίου για να υλοποιηθεί το άνοιγμα του. Το μέλλον του Μουσείου δεν μπορεί να στηριχτεί σε καλοδεχούμενες μεν αλλά αποσπασματικές ενέργειες χρηματοδότησης από τοπικούς φορείς.

Ας ελπίσουμε ότι η αναμενόμενη επιστροφή του Κώστα Κωστάκη θα λύσει το πρόβλημα.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Το τοπικό συμβούλιο ενημερώνει και ευχαριστεί

Το τοπικό συμβούλιο Βρίσας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αναγγείλει την έναρξη λειτουργίας της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας από την 1η Ιουνίου και για το διάστημα μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας (προς το παρόν) ορίστηκαν ως εξής:

Τετάρτη- Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή από 10π.μ. – 2μ.μ. και 6-8μ.μ.

Το τοπικό Συμβούλιο ευελπιστεί στην όσο το δυνατό συντομότερα τακτοποίηση του μόνιμου υπαλλήλου του Μουσείου, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε διαθεσιμότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του σε καθημερινή βάση και για περισσότερες ώρες κάθε μέρα.

Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι δωρεάν για μαθητές όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης καθώς και για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λ.π.)

Το τοπικό Συμβούλιο ευχαριστεί την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον που επέδειξαν για το θέμα της λειτουργίας του Μουσείου, η οποία κατέστη δυνατή χάρις στην επιδότηση στην οποία προέβησαν με 3.000€ προς το Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 9 σχόλια

Αύριο η κηδεία του Πανσέληνου

Αύριο Παρασκευή κατά τις τρεις το μεσημέρι προγραμματίστηκε η κηδεία του Πανσέληνου Σαββαδέλλη στο χωριό μας. Προϋπόθεση να μην καθυστερήσει η νεκροψία.

Η μη αναγραφή των στοιχείων του στην προηγούμενη ανάρτησή μας οφείλονταν στο ότι ακόμα δεν είχε γνωστοποιηθεί το συμβάν στους οικείους του.

Θερμά συλλυπητήρια σ” όλους τους συγγενείς του και ιδιαίτερα στον μικρό εγγονό του Πανσέληνο, που του είχε ιδιαίτερη αδυναμία και που ήταν ο μοναδικός που παρευρίσκονταν  μαζί του τη στιγμή του συμβάντος.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Έφυγε απρόπτα

Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στη στάνη του στο Λισβόρι  ο Π.Σ. που είναι παντρεμένος και κατοικεί στη Βρίσα. Οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για νεκροψία-νεκροτομή. Περισσότερα όταν οριστικοποιηθεί ο χρόνος της κηδείας του.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Μπορούμε να απολαύσουμε τη διαδρομή

Διαβάσαμε σε καταχώρηση στο facebook:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη βελτίωση της βατότητας στην παραλιακή οδό Αχλαδερή – Σκάλα Βασιλικών – Σκαμνιούδι – Σκάλα Πολιχνίτου από μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ..
Μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά !! Μπράβο

Μπορούμε έτσι να απολαύσουμε την εξαιρετική διαδρομή σε μεγάλο μέρος των παραλίων του Κόλπου Καλλονής χωρίς να φοβόμαστε …οδηγικά απρόοπτα!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Άλλη εποχή, άλλες νοοτροπίες, άλλες πρακτικές

Ο Κώστας Λέσβιος με την καινούρια φωτογραφία του μας γυρίζει 50 και βάλε χρόνια πίσω! Τότε στο χωριό μας το κατηχητικό σχολείο ανθούσε και ο νεαρός ιερέας του χωριού ο Ικαριώτης π. Ευάγγελος Βουλγαράκης διοργάνωνε και εκδρομές στα πλαίσια της λειτουργίας του.

Προσφιλής προορισμός το στολίδι τότε των Βατερών, ο νεόδμητος ναΐσκος του Αγίου Ευσταθίου.

σάρωση0013

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Και τα κορίτσια φωτογραφίζονταν!

Πριν λίγες βδομάδες είχαμε αναρτήσει δυο φωτογραφίες που μας είχε δώσει χωριανός μας με μαθητές κάποιων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου στις οποίες πόζαραν μόνο αγόρια με τους δασκάλους τους. Μας είχε δε διευκρινήσει ότι τότε (τα χρόνια τα παλιά!) τα κορίτσια δεν φωτογραφίζονταν!!!

Αυτήν την πληροφορία  είχαν αμφισβητήσει πολλοί και πολλές, μαθητές και μαθήτριες της εποχής εκείνης.

Στην παρακάτω φωτογραφία πάντως εκτός απ” τους μαθητές εικονίζονται και οι μαθήτριες της τρίτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου  Βρίσας το 1954. Ευχαριστούμε την Ειρήνη Λαμπρινίδου στην οποία ανήκει η φωτογραφία και το γιο της Παναγιώτη  Λαμπρίδη δια χειρός του οποίου έφθασε σε μας. Με το ντοκουμέντο αυτό αποκαθίσταται η προοδευτικότητα των μαθητριών και των γυναικών γενικότερα του χωριού μας!!!

Untitled-2Σύμφωνα με την Ειρήνη στη φωτογραφία διακρίνονται μεταξύ άλλων και οι:

Δασκαλος: Κώστας Λαμπρινός. Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι: Αγόρια: Δ.Σιγιώργης, Στ.Παρασκευάς, Νικ.Κωστας, Β.Κατσιγίνης, Γ.Χαχαδάκης, Γ.Νικέλλης, Π.Ταξείδης
Κορίτσια: Χ.Καλατζή, Μ.Αιβαλιώτου, Δ.Καρέτα, Ευσ. Παππα, Μ.Κακάμπουρα, Αικ.Γραγουδά, Σ.Γιανέλλη, Ελ.Ταξείδη, Ειρ. Λαμπρινίδου, Χρ. Μπαλλή

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Για τον καθαρισμό της παραλίας των Βατερών

Αναγνώστες της σελίδας μας εξέφραζαν την αντίθεσή τους για τις υπερβολές  στον τρόπο με τον οποίο έγινε ο καθαρισμός της παραλίας των Βατερών.

Να σημειώσουμε ότι φέτος ο όγκος των κλαδιών και των καλαμιών πάνω στην αμμουδιά ήταν τεράστιος. Ήταν αδιανόητο -κάτω απ” τις συγκεκριμένες σημερινές συνθήκες- να καθαριστεί η παραλία μόνο με τα χέρια. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε απ” το Δήμο και την Περιφέρεια- να σταλούν μηχανήματα και αυτοκίνητα. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν και ήρθαν στην παραλία δυο μηχανήματα τα οποία άρχισαν από το δυτικό άκρο της και συγκέντρωσαν τους τεράστιους όγκους των καλαμιών και των κλαδιών. Φυσικά μαζί απομακρύνονταν κι σημαντικές ποσότητες άμμου. Τον καθαρισμό ολοκλήρωσαν με τα χέρια εθελοντές (ή και εργάτες που αμείφθηκαν απ” το εθελοντικό κουμπαρά).

Οι ενστάσεις των αναγνωστών μας στις οποίες αναφερθήκαμε στην αρχή έχουν να κάνουν με το ότι τα μηχανήματα συνέχισαν τη δράση τους στην αμμουδιά και προς το ανατολικό άκρο του οικισμού, όπου τα κλαδιά ήταν ελάχιστα με αποτέλεσμα να μαζεύουν και να απομακρύνουν άμμο και όχι ξένα σώματα. Η χαρακτηριστική τους έκφραση ήταν «αυτοί κουβαλάνε την άμμο απ” την παραλία στη Χούλιαρη (στον τόπο συγκέντρωσης των κλαδιών)» 

Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα του καθαρισμού της παραλίας είναι τεράστιο. Κάθε μια ενέργεια που θα αποφασιστεί έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Το έργο που έχει αναλάβει το τοπικό συμβούλιο (και δυστυχώς όχι ο Δήμος) είναι ασύμμετρο με τις δυνατότητες που έχει. Και είναι γενικά αποδεκτό ότι ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι ενστάσεις των αναγνωστών μας ας ληφθούν υπόψη για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα πράγματα αλλάζουν!

Πριν λίγα χρόνια αναγνώστες μας κατέκριναν την πρακτική κάποιων επιχειρηματιών να ισοπεδώνουν την άμμο μπροστά στις επιχειρήσεις τους με τη χρήση μηχανημάτων. Σήμερα έχει ισοπεδωθεί ολόκληρη η αμμουδιά και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος να προτείνει εναλλακτική και ρεαλιστική μέθοδο για τον καθαρισμό της.

Πρόταση: Τα μηχανήματα να χρησιμοποιούνται μόνο στα τμήματα της παραλίας όπου ο όγκος των ξένων υλικών είναι πολύ μεγάλος.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 9 σχόλια

Συνεχίζονται τα μαθήματα ζωγραφικής στη Βιβλιοθήκη

sima_vivl_smallΆρχισαν στις 8 Μαΐου και συνεχίζονται κανονικά, σε δυο τμήματα, τα δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής τα οποία προσφέρονται στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Στο ένα τμήμα παρακολουθούν παιδιά που φοιτούν μέχρι την Ε΄τάξη του Δημοτικού σχολείου  και στο άλλο οι τελειόφοιτοι του Δημοτικού και οι μαθητές του Γυμνασίου.

Τη μεγάλη  ευκαιρία αυτή για καλλιτεχνική εκπαίδευση την παρέχει αφιλοκερδώς η κυρία Ταΐσια Κυρτζόγλου-Αναγνώστου, αριστούχος πτυχιούχος του Σχολείου Καλών Τεχνών της πόλης Γκόρλοβκα της Ουκρανίας, πτυχιούχος (και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου) του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  την οποία και ευχαριστούμε. Τα μαθήματα γίνονται και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Η Βιβλιοθήκη εκτός από το χώρο και τον εξοπλισμό της προσφέρει και τα αναλώσιμα τα οποία χρειάζονται.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Η κλοπή άμεσα, η αποκατάσταση πότε;

gefyri vrisasΚατά τις μέρες του Πάσχα συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα στο γεφύρι του χωριού με αποτέλεσμα να καταπέσει ένα μέρος από τα κάγκελα στην κοίτη του ποταμού. Ο παθών και δράστης (ευτυχώς χωρίς κανένα πρόβλημα) έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονταν για την αποκατάσταση της ζημιάς και την ευθύνη ανέλαβε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

Σε λίγες μέρες κάποιοι έκλεψαν τα πεσμένα κάγκελα, κάγκελα βάρους πολλών κιλών (από χοντρό μασίφ σίδερο).

Έχουν περάσει περισσότερες από 40 μέρες και το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί. Αν τύχει και συμβεί ξανά κάποιο ανάλογο ατύχημα τότε ίσως να πρόκειται για δυστύχημα γιατί το αυτοκίνητο θα βρεθεί σίγουρα στην κοίτη του ποταμού.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο