Πάλι -και φέτος- τα ίδια!

Διαβάσαμε στο ΕΜΠΡΟΣ: Σήμερα Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί αναμένεται να γίνει συνέλευση όλων των εκπροσώπων των ελαιοτριβείων της Λέσβου (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) για το θέμα της αδειοδότησης τους. Ήδη από χθες τέθηκε ζήτημα κλεισίματος των ελαιοτριβείων ως μέτρο πίεσης της Περιφερειακής Αρχής για να δοθεί στα ελαιοτριβεία άδεια λειτουργίας. Οι ελαιοτριβείς χθες το απόγευμα ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα της αδειοδότησης τους ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου θα λάβουν τις επιδοτήσεις για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να συζητήσει το θέμα μετά από 10 ημέρες κι αφού πρώτα το θέμα συζητηθεί από τις επιτροπές περιβάλλοντος και αγροτικής πολιτικής οι οποίες θα εισηγηθούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ο Πρόεδρος των ιδιωτών ελαιοτριβέων Γιώργος Κατζανός αποχωρώντας από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου μαζί με τους υπόλοιπους ελαιοτριβείς είπε πως η μόνη επιλογή που υπάρχει πλέον είναι να βάλουν λουκέτο όλα τα ελαιοτριβεία του νησιού.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Άποψη των Βατερών

2014-10-27 08.46.28

Τα Βατερά όπως φαίνονται από τη Χούλιαρη, με το φακό του Κωστή Στεφάνου.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Δεν είναι τυπικούρα αλλά θέμα τιμής!

Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός και όλοι οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, στην παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παραχώρησαν τις θέσεις τους επί της εξέδρας των επισήμων, στους εναπομείναντες Λέσβιους συντελεστές του Έπους του ’40. «Αυτή η μέρα μνήμης τους ανήκει ολοκληρωτικά, ας τους τιμήσουμε όπως τους αξίζει”, δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

28η Οκτωβρίου στο χωριό

Με ένα συννεφιασμένο και ψυχρό καιρό γιορτάστηκε και στο χωριό η εθνική επέτειος. Στην εκκλησία λιγοστός ο κόσμος και στο «Ηρώον» αρκετός. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα του σχολείου μας Μυρσίνη Γιαννέλλη, με καταγωγή από τον Πολιχνίτο.

Εκκλησιάστηκαν μονάχα τα παιδιά του Δημοτικού. Τα μικρά του Νηπιαγωγείου κάνουν υπομονή για τις 25 Μαρτίου. Σημαιοφόρος η Αίγλη Ζαφειρίου. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στρατής Παράκοιλας και το Δημοτικό σχολείο.

Στη συνέχεια τα μεγάλα παιδιά του σχολείου απήγγειλαν ποιήματα. Με τη λήξη της γιορτής στο «Ηρώον» ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων κέρασε τα παιδιά του σχολείου και ο κόσμος κοιράστηκε στα δυο. Οι μισοί επέστρεψαν στο χωριό για καφέ στον Πλάτανο και οι άλλοι έφυγαν για τον Πολιχνίτο για να προλάβουν και την εκεί «μεγάλη» παρέλαση. Εκεί είδαμε σημαιοφόρο του Γυμνασίου τον χωριανό μας Στρατή Γ. Κούτσικο.

Φιλική παραίνεση:  Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δεν κάθησε στην χαρακτηρισμένη εδώ και χρόνια θέση για τον πρόεδρο της Κοινότητας αλλά λίγο πιο πέρα. Κατανοούμε την μετριοφροσύνη του αλλά φιλικά και με καλή διάθεση τονίζουμε ότι η χρησιμοποίηση της θέσης αυτής από τον εκάστοτε Πρόεδρο στις εξαιρετικές μέρες της λατρευτικής και εθνικής μας παράδοσης δεν αποτελεί στοιχείο κομπορημοσύνης ή επίδειξης.

Αποδίδεται τιμή στο πρόσωπο του προέδρου, την οποία όμως τιμή με την παρουσία του στη θέση, που εδώ και πολλές δεκαετίες καθόρισαν οι πρόγονοί μας, ανταποδίδει τόσο προς τους τιμώμενους αγωνιστές όσο και προς τους παρόντες συγχωριανούς του.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 6 σχόλια

Ηλιοβασιλέματα

Tsoukalas_Nikolaos_2

Από το Νίκο Τσουκαλά

Tsoukalas_Nikolaos_3

Από το Νίκο Τσουκαλά

Συνεχίζουμε την παρουσίαση φωτογραφιών με θέμα το ηλιοβασίλεμα που έστειλαν στη βιβλιοθήκη του χωριού μας, ανταποκρινόμενοι στη πρόσκλησή της, οι παρακάτω:

 

 

 

 

 

 

 

 

βαχλιούδα

Από τον Κώστα Σταυρινό

βαχλιούδα1

Από τον Κώστα Σταυρινό

DSC00322

Από τον Παναγιώτη Νικέλλη

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Έφυγε για πάντα η Μαρία Καλατζή

Έφυγε για πάντα απο τη ζωή η Μαρία Καρατζάνου, χήρα Ευστρατίου Καλατζή, (αδελφή της Ρηνιώς Τσάτσου), η μοναδική από τις 5 αδελφές που ζούσε στην Αθήνα.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη στις 3.30 το απόγευμα στο Νεκροταφείο της Δάφνης.

Συλλυπητήρια στους δικούς της και ιδιαίτερα στην κυρά Ρηνιώ, την αδελφή της.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Αν και δε θα γίνει παρέλαση …

Εθνική επέτειος αύριο και στο χωριό έχουμε ένα καθιερωμένο «τελετουργικό» που προβλέπει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων αλλά όχι παρέλαση. Το ότι δε θα γινόταν παρέλαση (και μάλιστα στις 25 Μαρτίου που η γιορτή είναι διπλή) είχε επικαλεστεί πριν 3 χρόνια ο τότε αντιδήμαρχος ως δικαιολογία για το ότι δεν διέθεσε έναν άνθρωπο και 10 κιλά ασβέστη να ασβεστωθούν τα πεζοδρόμια και να βελτιωθεί η εμφάνιση του χωριού.

Σήμερα πάντως -παρότι και πάλι δε θα γίνει παρέλαση- ένα συνεργείο δυο ατόμων με τα σχετικά μέσα ασβέστωνε τα πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων του χωριού. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στο νέο αντιδήμαρχο ή στο νέο τοπικό συμβούλιο αλλά πάντως …τα πεζοδρόμια ασβεστώθηκαν!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Σημαιοστολισμός

sima_vivl_smallΕνόψει της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου αρχίζει σήμερα ο τριήμερος σημαιοστολισμός.

Η Βιβλιοθήκη του χωριού μας χάρη στις προσφορές του Κώστα Σταυρινού και του Θεολόγου Μπατζάκη φόρεσε τα …καλά της. Ο πρώτος μας έδωσε τη σημαία, στη μνήμη της μητέρας του Καλλιόπης (που την έχει υφάνει στον αργαλειό), και ο δεύτερος το κοντάρι.

DSC_0023

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Του Αγίου Δημητρίου σήμερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

στις Δήμητρες και του Δημήτρηδες

Του αγίου Δημητρίου σήμερα και στην εκκλησία το πρωί προσήλθαν αρκετοί εορτάζοντες. Λίγο πολύ κάθε οικογένεια θα έχει κάποιον συγγενή που γιορτάζει. Οι μικροί Γιώργος Δηκελιώτης και Ράφαελ Καλατζής απήγγειλαν το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών» πολύ καλά.

Χτες λειτουργήθηκε το εκκλησάκι του αγίου στο Φτερό κάτω από δυνατή  μπόρα και …δυνατότερο κεραυνό!

Σήμερα ο καιρός είναι συννεφιασμένος με λίγη ψύχρα (όχι πάντως όπως μας είχαν προϊδεάσει)

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Λίγη αλλά χρήσιμη!

Μόλις 13 χιλιοστά χτες βράδυ και 4 σήμερα σε μια πρωινή μπόρα ήταν η βροχή που έπεσε στο χωριό μας.

Τα πολύ πυκνά και μαύρα σύννεφα που διασχίζονταν από πολλούς κεραυνούς ακολούθησαν την πορεία του κόλπου Καλλονής. Προς τα κει πρέπει να έρριξε πολύ νερό. Πάντως ακόμα νότιος είναι ο άνεμος και γι αυτό …ελπίζουμε.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο