Η σεισμόπληκτη Βρίσα της Βρισηίδος του Ομήρου

Κάτοικοι του χωριού Βρίσα προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν μέσα στα συντρίμμια των σπιτιών μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή | EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Η όμορφη και γραφική Βρίσα της Λέσβου, που χτυπήθηκε πρόσφατα από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, στις 12-6-2017, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια γυναίκα και να καταστραφούν ολοκληρωτικά τα περισσότερα σπίτια του οικισμού των 600 κατοίκων, αξίζει να ανοικοδομηθεί ώστε να μην επαναληφθεί η μαζική μετανάστευση σε Ευρώπη, Αφρική και Αμερική, που συνέβη μετά τον παρόμοιο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, στις 11-10-1845, από το ίδιο ρήγμα της θαλάσσιας περιοχής, 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, που αφαίρεσε και τότε τη ζωή επίσης μιας γυναίκας και κατέστρεψε τα περισσότερα σπίτια της.

Η σεισμόπληκτη Βρίσα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω και της ιστορίας που κουβαλά από την εποχή του Τρωικού Πολέμου. O πρώτος οικιστής της Λέσβου, ο βασιλιάς Μάκαρ, τον οποίο αναφέρει ο Ομηρος, έχτισε το παλάτι του, το «Μάκαρος έδος» (έδρα), δυτικά της εισόδου του Κόλπου της Καλλονής, πάνω από τη γραφική παραλία με το διατηρημένο ώς σήμερα όνομα «Τα Μάκαρα» και όπου ακριβώς ανατολικά της αμμουδιάς διακρίνει κανείς τους τρεις κιβωτιόσχημους μυκηναϊκούς τάφους.

Στα ανατολικά της εισόδου του Κόλπου της Καλλονής και μάλιστα στην Ακρα Βρίσα, στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά, στην αρχή της απαράμιλλης αμμουδερής παραλίας των εννέα χιλιομέτρων του ωραιότατου καλοκαιρινού παραθαλάσσιου θερέτρου των Βατερών, ο βασιλιάς Μάκαρ ίδρυσε τον ναό του Διόνυσου, ο οποίος είχε ονομαστεί Βρισαίος, από τις Νύμφες που έφεραν το όνομα «Βρίσαι».

Σε ένα απόσπασμα του Αριστοτέλη καταγράφεται ότι «οι Νύμφες ανέθρεψαν τον Αρισταίο και του δίδαξαν την ελαιοκομία και τη μελισσουργία» και ο Διόδωρος Σικελιώτης προσθέτει ότι «ο Απόλλωνας απέκτησε με την Κυρήνη τον Αρισταίο, που τον έδωσε νήπιο στις Νύμφες να τον αναθρέψουν και εκείνες αποκαλούσαν το παιδί με τα ονόματα Νόμιο, Αρισταίο και Αγρέα.

Αυτός έμαθε από τις Νύμφες πώς πήζει το γάλα και πώς γίνονται τα μελίσσια, καθώς και πώς καλλιεργούνται οι ελιές, και πρώτος τα δίδαξε στους ανθρώπους. Λόγω της χρησιμότητας τούτων των ανακαλύψεων, οι άνθρωποι που ευεργετήθηκαν τίμησαν τον Αρισταίο αποδίδοντάς του θεϊκές τιμές, όπως ακριβώς έκαναν και με τον Διόνυσο».

Στο βυζαντινό «Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν», καταγράφεται ότι «οι Νύμφες οι αποκαλούμενες με το όνομα Βρίσαι δίδαξαν στον Αρισταίο» τα παραπάνω, τότε που τον ανέθρεφαν.

Από τη Βρίσα της Λέσβου καταγόταν η Βρισηίς, η ωραιότερη από τις Λεσβίδες κόρες αιχμάλωτες του Αχιλλέα, οι οποίες κατά τον Ομηρο «ήταν άξιες σε έργα λαμπρά και νικούσαν στο κάλλος το γένος των γυναικών», εκείνη που υμνεί απλόχερα ο Ποιητής για την ομορφιά της. Από τις δέκα ονομαστικές καταγραφές της Βρισηίδας στην Ιλιάδα, σε μία καταγράφεται ως «ικέλη χρυσέη Αφροδίτη» (όμοια της χρυσής Αφροδίτης), σε πέντε ως «Βρισηίδα καλλιπάρηος» (Βρισηίδα με τις ωραίες παρειές) και στις υπόλοιπες τέσσερις ως «Βρισηίδα κούρη» (κόρη).

Στο βυζαντινό «Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό» καταγράφεται το λήμμα «Βρίσαι, το επελθείν βαρέως». Το επερχόμενο βάρος δικαιολογείται από την απαράμιλλη ομορφιά της Βρισηίδος, η οποία, σύμφωνα με το ομηρικό ρήμα «βαρέω-βαρώ», που ως σύνθετο «παραβαρώ» διασώζεται μέχρι σήμερα στη Λέσβο με την ίδια έννοια της επαχθούς πίεσης σε κάποιον, παραβαρεί λόγω του κάλλους της όλες τις γυναίκες!

Επίσης το επερχόμενο βάρος κατανοείται από την πίεση που άθελά της προκάλεσε η Βρισηίς στους Ελληνες, όταν ο Αχιλλέας αποφάσισε να απέχει από τις μάχες του Τρωικού Πολέμου, τότε που ο βασιλιάς Αγαμέμνονας, υποχρεωμένος από τη θανατηφόρο για τους Αχαιούς οργή του Απόλλωνα, που εκδηλώθηκε με την πανώλη των ποντικών, αναγκάστηκε να επιστρέψει την αιχμάλωτή του, τη Χρυσηίδα, στον πατέρα της Χρύση, τον ιερέα του Απόλλωνα, αλλά συγχρόνως ο υπερόπτης βασιλιάς των Μυκηνών και αρχιστράτηγος των Ελλήνων αποφάσισε να πάρει ως αντάλλαγμα την αιχμάλωτη του θεϊκού ήρωα Αχιλλέα, την πρώτη εξαδέλφη της Χρυσηίδας, την όμορφη σαν τη θεά Αφροδίτη, τη Βρισηίδα, την κόρη του Βρισέως, του ιερέα του Βρισαίου Διόνυσου στην Ακρα Βρίσα της Λέσβου!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Σημαντικές ελαφρύνσεις!

Διαβάσαμε στο lesvosnews.net:

Υπογράφηκε από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η απόφαση για την παράταση των προθεσμιών υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής φόρων, εισφορών, τελών καθώς και την παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στη Λέσβο στις 12.6.2017.

Συγκεκριμένα, παρατείνονται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, τελών χαρτοσήμου και άλλων φόρων (πλην ΦΠΑ που ορίζεται με ιδιαίτερη απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ), τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία τους ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από τις 12 Ιουνίου 2017 και μέχρι την 29 Σεπτεμβρίου 2017. 
Επίσης παρατείνονται μέχρι και την 12η Δεκεμβρίου 2017 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 12 Ιουνίου 2017 και μέχρι 12 Δεκεμβρίου 2017. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Τέλος, αναστέλλεται μέχρι και την 12 Δεκεμβρίου 2017 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων μέχρι 12 Ιουνίου 2017 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Το «τιμώμενο» πρόσωπο!!!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απ’ τη μια και κάποιος άλλος «επίσημος» (δυστυχώς δεν τον αναγνωρίζω) απ’ την άλλη συνοδεύουν τον πραγματικό αγωνιστή των τελευταίων ημερών, τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Βρίσας, Στρατή Παράκοιλα!

Συμβολική και τυχαία η παραπάνω φωτογραφία του Γιώργου Παπαδόπουλου μας δίνει την ευκαιρία όμως να τιμήσουμε στο πρόσωπο του Προέδρου μας το τοπικό μας συμβούλιο  και όλους τους εθελοντές που μέρα -νύχτα αγωνίζονται για να απαλύνουν τις επιπτώσεις του τραγικού σεισμού στους ανθρώπους του χωριού. Φτάνουν πια οι μιζέριες και τα απίθανα παράπονα. Ας πούμε και ένα ευχαριστώ στα νέα παιδιά του χωριού μας που δίνουν το είναι τους για να εξυπηρετήσουν τους συγχωριανούς μας.

Σας ευχαριστούμε! Να είστε γεροί να συνεχίσετε το έργο σας.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Ήρθε και ο μποναμάς!

Δεν μας έφταναν όλα ήρθε και ο μποναμάς για τους αγρότες!!! Ήρθαν τα ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Πρόκειται για σημαντικό για τα βαλάντιά τους ποσό.

Το τοπικό συμβούλιο του χωριού, μόλις ενημερώθηκε, με παραστάσεις του τόσο προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πετρόπουλο όσο και προς το Γραφείο του βουλευτή κ.Πάλλη ζητά την εξάμηνη παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή του ποσού από τους αγρότες του χωριού μας.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Συνάντηση με τον Τζέρυ στο Σικάγο

Από τη Μαίρη Γομοπούλου πήραμε την παρακάτω πληροφορία και ελπίζουμε τελικά να βγει κάτι καλό για το χωριό μας έστω και μακροπρόθεσμα.

Εχτες Κυριακή συναντήσαμε τον ‘Jerry’ εγώ και η ξαδέλφη μου Σόφη στο Μουσείο Peggy Notebaert Nature Museum του Σικάγου.  Αξιόλογος ανθρωπος με όραμα για την ανάπτυξη της περιοχης της Βρίσας.  Τα χαιρετίσματα του στους κατοίκους του χωριού μας και καλό κουράγιο για την αναδόμηση και πρόοδο της Βρισας.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Μια πινακίδα από τον Ασπροπόταμο

Ο Βέλγος βρισαγώτης Φίλιππας την είδε αναρτημένη σε μια παραλία, του Ασπροπόταμου, κοντά στον Μανταμάδο και τη φωτογράφισε.

dav

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ενημέρωση

Από το τοπικό συμβούλιο διευκρινίζεται ότι συνεχίζεται η νυχτερινή φύλαξη του χωριού από την Αστυνομία και από ομάδες εθελοντών. Οι εθελοντές μπορούν να προσέρχονται κανονικά για το παραπάνω έργο.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ενημέρωση

Γ ίνεται γνωστό ότι από αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου, αιτήσεις για αποζημειώσεις για το σεισμό (το συνεργείο που δέχονταν αιτήσεις στου»Προκόπα») θα γίνονται μόνο στο ΚΕΠ (στο πρώην Δημαρχείο Πολιχνίτου)

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Από τους αδελφούς μας στη Σάμο

Με μεγάλη καθυστέρηση που οφείλεται στα πολλά προβλήματα των πρώτων ημερών βρήκαμε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο μέσω του Συλλόγου της Αθήνας την παρακάτω επιστολή συμπαράστασης από τους Μυτιληνιούς της Σάμου. Ζητούμε συγνώμη από τους συγχωριανούς μας της Σάμου και τους ευχαριστούμε ολόθερμα για το ενδιαφέρον και τη συμπόνοια τους.

Ο πρόεδρος το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών Σάμου, αλλά και οι κάτοικοι του χωριού μας, με λύπη και βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε  την θλιβερή είδηση του σεισμού, ο οποίος έπληξε το νησί της Λέσβου και ειδικότερα το χωριό Βρίσα, το οποίο θεωρείτε και Μητρόπολη του χωριού μας, μιας και οι πρώτοι κάτοικοι των Μυτιληνιών κατά τον επαναποικισμό του νησιού ήταν από την Βρίσα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας, τόσο στην οικογένεια της αδικοχαμένης γυναίκας, όσο και σε όλους τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχασαν τα πάντα, ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.   Παρακαλούμε να τους μεταφέρετε τη συμπάθια μας να τους στηρίξετε ώστε να επιδείξουν κουράγιο και ανδρεία τη δεδομένη στιγμή και να τους διαβιβάσετε την υποστήριξη μας.

                                                    ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

                                                  ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Ο Σύλλογος αιμοδοτών δίπλα μας

Ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Άγιος Παντελεήμων βρίσκεται δίπλα στους σεισμόπληκτους .Ο Πρόεδρος του και πολλά μέλη του στελεχώνουν εθελοντικά τις διάφορες επιτροπές έργου που έχουν συσταθεί.

Επιπλέον με τη βοήθεια μιας χορηγίας έφτιαξαν σημαντικό αριθμό από τις παρακάτω μπλούζες για να διαλαλήσουν το μήνυμα: Ψηλά το κεφάλι, όχι στην απαισιοδοξία, Η ΒΡΙΣΑ ΖΕΙ.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο