Πρόσκληση

sima_vivl_smallΗ Βιβλιοθήκη του χωριού μας είχε στην αρχή της περιόδου (ύστερα από σχετικό αίτημα-πρόταση) την πρόθεση να δημιουργήσει απ’ την καινούρια χρονιά ένα τμήμα Πληροφορικής για ενήλικες. Το τμήμα μπορεί να λειτουργήσει με 3 ως 6 το πολύ άτομα. Το περιεχόμενο των μαθημάτων θα είναι απλοϊκό και θα αφορά:

  • χρήση των βασικών πλήκτρων του πληκτρολογίου
  • χρήση του Word για τη σύνταξη απλών κειμένων-διόρθωση
  • χρήση του διαδικτύου- αναζήτηση- μετάφραση google-αντιγραφή-επικόληση
  • δημιουργία λογαριασμού mail

Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να το δηλώσουν στη Βιβλιοθήκη μέχρι τα Χριστούγεννα

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Τα νιάτα και τα γηρατειά

Δυο φωτογραφίες της ίδιας εποχής (προπολεμικά), με κατοίκους του ίδιου χωριού (του χωριού μας) σε δυο διαφορετικού περιεχομένου και τόπου εικόνες:

scan_pic0039

Τα νιάτα! Μια επίσκεψη στην Αθήνα, ιδιαίτερα τα χρόνια εκείνα, άξιζε τον κόπο να μείνει ζωντανό ενθύμιο. Μπροστά στο «Εσταιατόριον Παλλάδιον» με ενδυμασία εποχής, καπελάκια και τσαντικά. Κατά μαρτυρίες μεγαλύτερων η πρώτη αριστερά είναι η Μυρσίνη Καρά-Νικέλλη (γιαγιά του Κώστα Θεοδ. Νικέλλη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20161126_121448

Τα γηρατειά! Η Αμερσούδα Καραμάνου, γιαγιά του Παναγιώτη Κ. Παππά, με την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού μας ποζάρει για να μείνει, για να την θυμούνται τα παιδιά και τα εγγόνια της. Παιδιά της ήταν ο Βασίλης, ο Γιώργος, ο Γιάννης, η Αφροδίτη και η Μαρία (Παππά)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν μπορέσουμε να φανταστούμε και τις σκέψεις των προσώπων αυτών στις δυο περιπτώσεις θα έχουμε φωτίσει λίγο μέσα μας το λεγόμενο «χάσμα γεννεών»!

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ευχαριστήριο

Η Βιβλιοθήκη Βρίσας και ο Σύλλογος Βρισαγωτών της Αθήνας

ευχαριστούν θερμά

την χωριανή μας δικηγόρο Αθηνών Όλγα Φώτα, κόρη του Προκόπη, η οποία με προθυμία ετοίμασε αφιλοκερδώς όλα τα σχετικά δικαιολογητικά για την ίδρυση του νέου Συλλόγου-Βιβλιοθήκη ώστε να είναι έτοιμα να υποβληθούν στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης για έκγριση.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει η καλή διάθεση για προσφορά οι τρόποι βρίσκονται και είναι πάρα πολλοί!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Και άλλα δισέγγονα!

Γράψαμε για τον καπετάν Αντώνη Φωτεινό που ένοιωσε την ευτυχία να αποκτήσει δισσέγγονα! Μάθαμε όμως ότι και η τωρινή σύζυγός του Ευστρατία Κώσση ένοιωσε την ίδια ευτυχία πριν λίγους μήνες και μάλιστα διπλά!

Συγκεκριμένα  ο Παναγιώτης Χιωτέλλης -γιος του Γιάννη και εγγονός της Ευστρατίας- και η σύζυγός του Μαρία απόκτησαν γιο. Επίσης ο Χρήστος Χιωτέλλης -δεύτερος γιος του Γιάννη και εγγονός της Ευστρατίας- και η σύζυγός του Ταξιαρχούλα απόκτησαν κορίτσι!

Να είναι γερά και καλότυχα στη ζωή τους και όλοι στην μεγάλη οικογένεια να τα χαίρονται και να τα καμαρώνουν.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Γιορτάζει το Αμπελικό

Αύριο του Αγίου Νικολάου γιορτάζει ο ενοριακός ναός του Αμπελικού, γιορτάζει το χωριό ολόκληρο. Ένα χωριό που μέσα απ’ το εθελοντικό του σωματείο «Η άμπελος» και κάτω απ’ την καθοδήγηση αλλά και πρωτοπορία του παπά Στρατή Κακάμπουρα έχει αποτινάξει την απομόνωση και με τις πολυποίκιλες δραστηριότητες του γίνεται παράδειγμα για μίμηση.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

15327271_1778244782392673_5457371264688349581_n

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ενημέρωση

Από τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας ενημερωθήκαμε ότι το μήνα Δεκέμβριο θα έρθει γιατρός στο αγροτικό ιατρείο του χωριού μας στις 7, 13 και 21.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Πολλές οι γιορτές!

Της Αγίας Βαρβάρας χτες, του αγίου Σάββα σήμερα, του αγίου Νικόλα αύριο! Για τούτο έχουμε και πολλές ονομαστικές εορτές.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

λοιπόν στη Βαρβάρα (βαρβάρους δεν έχουμε!), στη Σαββία, στο Σάββα, στη Νίκη (και τα παράγωγά της) και στο Νίκο.

Ειδικά όμως θέλω να ευχηθώ δημόσια σε δυο πρόσωπα, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Πρώτα στην αειθαλή κυρά Βαρβάρα Σκιά,  η οποία ακούραστη με τις τόσες δημοσιεύσεις στον Αντίλαλο και προπαντός με το βιβλίο της «Όταν δεν είχαν ρολόγια» κράτησε ζωντανή την παράδοση του χωριού μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Να είσαι γερή και ακμαία και να απολαμβάνεις την αγάπη των δικών σου αλλά και όλων των χωριανών μας.

Ύστερα στο Σάββα Λινάρδο που είδε την τραγική πυρκαγιά να καταστρέφει το φτωχικό του. Να είναι γερός και του χρόνου με το καλό τέτοια μέρα να βρίσκεται στο δικό του καινούριο σπιτικό.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Γεννητούρια!

Η Βικτώρια Κουρουγένη έφερε στο σύζυγό της Αντώνη Φωτεινό το δώρο της ζωής του, τον τριχαριτωμένο του γιο!

Δώρο όχι μόνο για τον Αντώνη μα και για τον παππού Γιώργο και τη γιαγιά Χρυσούλα. Και φυσικά για τον προπαππού, τον καπετάν Αντώνη!!!

Να σας ζήσει, να τον χαίρεστε και να τον καμαρώνετε καθώς θα ξεπετιέται! Να είστε όλοι γεροί και πάντα χαρούμενοι!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

«Αυτός είναι από κει, εγώ όμως όχι»

Από τα βρισαγώτικα ανέκδοτα του Πάνου Ιατρέλλη.

Προπολεμικά, αλλά και αργότερα, όταν κάποιος απ’ το χωριό πήγαινε ταξίδι αντί για βαλίτσα έβαζε τα πράγματά του σε ένα τρουβά. Όταν λοιπόν κάποιος επαρχιώτης πήγαινε στην Αθήνα αμέσως οι μικροαπατεώνες βλέποντας τον τρουβά καταλάβαιναν περί τίνος επρόκειτο και προσπαθούσαν να τον εξαπατήσουν είτε πουλώντας κάτι σε υπερβολική τιμή είτε παρασύροντας τον με διάφορους τρόπους για να τον ξαφρίσουν.

1Κάποιος,  κάπως κοσμογυρισμένος, που είχε παντρευτεί στο χωριό μας μόλις πήγε στον Πειραιά κρατώντας τον τρουβά τράβηξε την προσοχή των επιτήδειων. Τον πλησίασε ένας απ’ αυτούς και άρχισε τα γνωστά. Ο ταξιδιώτης κατάλαβε περί τίνος πρόκειται και του είπε: «Αυτός -δείχνοντας τον τρουβά- είναι από κει, εγώ όμως δεν είμαι!». Ο άλλος κατάλαβε ότι την πάτησε και απομακρύνθηκε αμέσως. Παραπέρα στον επόμενο που τον πλησίασε έδωσε την ίδια απάντηση και μάλιστα χρειάστηκε να την επαναλάβει σε αρκετούς μέχρι να φτάσει στο συγγενικό του σπίτι για να αφήσει τον τρουβά του.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Τουρνουά σκακιού 2016-17

sima_vivl_smallΗ Βιβλιοθήκη Βρίσας «Κ. Τσέλεκα -Α. Νικέλλη» διοργανώνει και φέτος τουρνουά σκακιού. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δυο ηλικιακές κατηγορίες:
Α. Μαθητές Δημοτικού Σχολείου (ηλικίας μέχρι 12 ετών)

Β. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. (ηλικίας από 13-18 ετών)

Στους αγώνες καλούνται να λάβουν μέρος παιδιά από όλη την περιοχή μας. Στην κατηγορία των μαθητών του Δημοτικού σχολείου οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δυο ομίλους, έναν στη Βρίσα και έναν στον Πολιχνίτο  σε συνεργασία με τα Δημοτικά σχολεία Βρίσας και Πολιχνίτου. Οι δυο πρώτοι από τον όμιλο Πολιχνίτου με τους αντίστοιχους δυο από το όμιλο της Βρίσας θα δώσουν την τελική τετράδα η οποία θα αγωνιστεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης στη Βρίσα. Στην κατηγορία Γυμνασίου-Λυκείου οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Βιβλιοθήκη.

Αναλυτικά οι όροι διεξαγωγής του τουρνουά

.Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στη Βρίσα στη Βιβλιοθήκη. Στον Πολιχνίτο για τη κατηγορία του Δημοτικού σχολείου οι δηλώσεις θα γίνονται στο Διευθυντή του σχολείου κ. Καλαθά και των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου στην καθηγήτρια Πληροφορικής κα Μητσιώρη. Οι δηλώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 20 Δεκεμβρίου και οι αγώνες θα διεξαχθούν μετά τις 10 Ιανουαρίου 2017. Μέχρι τότε θα διεξάγονται μαθήματα σκακιού και αγώνες προπόνησης.
Στο επίπεδο του Δημοτικού Σχολείου οι αγώνες σε κάθε όμιλο θα διεξάγονται με το σύστημα νοκ άουτ με δυο νίκες ανάμεσα στα ζευγάρια που θα προκύψουν με κλήρωση. Έτσι με διαδοχικές κληρώσεις και αγώνες θα προκύψουν ο νικητής του ομίλου και ο φιναλίστ που θα μετάσχουν στην τελική τετράδα.
Οι αγώνες της τελικής τετράδας θα διεξαχθούν στο χώρο της Βιβλιοθήκης Βρίσας με το σύστημα «πουλ» δηλαδή όλοι θα δώσουν αγώνες μεταξύ τους και θα βαθμολογούνται με 1 βαθμό για κάθε νίκη και μισό βαθμό για την ισοπαλία. Με βάση την τελική βαθμολογία θα γίνει η κατάταξη και θα προκύψει η σειρά των νικητών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας αυτή θα λύνεται με αγώνες νοκ-άουτ (ένας αγώνας) Οι αγώνες της τετράδας θα γίνονται με χρήση χρονομέτρου. Ο χρόνος για κάθε μια κίνηση και ο συνολικός χρόνος κάθε αγώνα θα οριστούν πριν αρχίσουν οι αγώνες.
Οι δυο πρώτοι νικητές της κατηγορίας του Δημοτικού σχολείου θα συμμετάσχουν και στους αγώνες της κατηγορίας του Γυμνασίου –Λυκείου.

Στην κατηγορία Γυμνασίου-Λυκείου με αγώνες νοκ άουτ  θα προκύψει η τετράδα και στη συνέχεια με το σύστημα «πουλ» θα αναδειχτούν ο νικητής και ο φιναλίστ. Υπάρχει η δυνατότητα κάποιοι απ’ τους αγώνες της Α΄ φάσης και σ’ αυτή την κατηγορία να διεξαχθούν στον Πολιχνίτο.

Έπαθλα

Στον νικητή κάθε ομίλου στην κατηγορία του δημοτικού σχολείου καθώς και στον νικητή της κατηγορίας Γυμνασίου-Λυκείου θα δοθεί από ένα tablet. Ενώ στους φιναλίστ θα δοθούν βιβλία και γραφική ύλη. Επιπλέον θα δοθεί από ένα tablet (μικρότερης αξίας) με κλήρωση ανάμεσα σε όσους έχουν σημειώσει μια τουλάχιστον νίκη στους αγώνες (δηλαδή έχουν περάσει στη δεύτερη τουλάχιστον φάση ύστερα από διεξαγωγή αγώνα) ανεξάρτητα από κατηγορία, ξεχωριστά σε όσους διαγωνίστηκαν στη Βρίσα και ξεχωριστά για τον Πολιχνίτο.
Στους τελικούς νικητές της τετράδας θα απονεμηθούν μόνο τιμητικά μετάλλια (χρυσό, ασημένιο και χάλκινο). Όλα τα έπαθλα θα συνοδεύονται από έντυπο δίπλωμα νίκης και σε όλους όσους συμμετάσχουν θα δοθεί αναμνηστικό ενθύμιο συμμετοχής.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο