Ανάσα δροσιάς η επίσκεψη της Άλκη Ζέη!

IMGP2471 Η Βιβλιοθήκη του χωριού μας είχε τη χαρά χτες το απόγευμα να υποδεχτεί για δεύτερη φορά τη μεγάλη συγγραφέα Άλκη Ζέη. Η κυρία Ζέη πρόσφερε στη βιβλιοθήκη μας ένα αντίτυπο του καινούριου βιβλίου της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο»

Πρόκειται για μια αυτοβιογραφία της στην οποία όμως πέρα απ” τα προσωπικά θέματα θίγονται ιδιαίτερα -όπως είναι ευνόητο- και τα θέματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα μέχρι το 1945. Εκεί σταματά η αφήγηση μιας και τα νεότερα στοιχεία είναι ήδη δοσμένα στο βιβλίο της «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» Μέσα απ” τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν και όλες οι μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος της χώρας μας, στα πρώτα βήματά τους, σε μια μεγάλη και ξεχωριστή συντροφιά μαζί της (Γκάτσος, Ελύτης, Μερκούρη, Χατζηδάκις, Κουν, Διδώ Σωτηρίου κ.ά.)

Η κυρία Ζέη συνοδεύονταν IMGP2466από μια παρέα φίλων της, απ” τους οποίους φιλοξενείται στα Βατερά. Ανάμεσα τους και η εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος, παιδίατρος, Χρυσούλα Ζωγράφου . Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους μας για περισσότερο από μια ώρα να συζητήσουμε για το βιβλίο, για τη βιβλιοθήκη, για τις μικρές τοπικές κοινωνίες και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μια πραγματική ανάσα δροσιάς αποτέλεσε για μας η συνάντηση αυτή.

Ένα απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μαρτυρεί για την επιτυχημένη πορείααρχείο λήψης της συγγραφέως στη μέχρι τώρα ζωή της: «Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: «Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε». «Τώρα» της λέω, «που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα ‘θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;» «Με τίποτα» μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. «Με τίποτα» συμπλήρωσα κι εγώ».

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ο παπά Λάζαρος μας ενημερώνει

Από τον ακούραστο Παπά Λάζαρο ενημερωνόμαστε για δυο πράγματα:

1.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27-7-2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 7.00ΜΜ
ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΜΝΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 28-7-2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 7.30 ΠΜ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
2. Η αγρυπνία στην Παναγία στην Αγιάσο θα γίνει στις 8 Αυγούστου και αρχίσει στις 10.00 το βράδυ.
Υ.Γ. Σημειώνουμε ότι τη μέρα αυτή επιλέγουν οι περισσότεροι για να οδοιπορήσουν προς την Παναγία.
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Η γιορτή της Αγίας Παρασκευής στο Σταυρό

Ο ενοριακός και νεόκτιστος ναός της Αγίας Παρασκευής στον επάνω Σταυρό γιορτάζει το Σάββατο και ο παπά Λάζαρος μας προσκαλεί με την ωραία αφίσα που παραθέτουμε.

αγια παρασκευη2

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Βροχούλα!

Τα ξημερώματα ξυπνήσαμε απ” το τραγούδι των σταγόνων της βροχής στα κεραμίδια! Στα Βατερά ήταν ένα ψιχάλισμα μικρής διάρκειας, ίσα ίσα για να τρέχουμε να μαζέψουμε τα απλωμένα ρούχα! Στο χωριό όμως η βροχούλα ήταν περισσότερη και το βροχόμετρο συγκέντρωσε 3 χιλιοστά, πρωτοφανές για Ιούλιο μήνα στο χωριό μας!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Παιδίατρος στο Κ.Υ. Πολιχνίτου κάθε μέρα!

Τους καλοκαιρινούς μήνες (μέχρι τέλους Αυγούστου σίγουρα, και ίσως μέχρι τέλους του χρόνου) στο Κ.Υ. Πολιχνίτου η παιδίατρος κυρία Χρυσούλα Ζωγράφου θα βρίσκεται στη διάθεση των παιδιών και των γονιών τους κάθε μέρα (εκτός από Πέμπτη).

Η κυρία Ζωγράφου κατοικεί στην περιοχή μας (στη Χούλιαρη), είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και οι πληροφορίες από την Καλλονή την χαρακτηρίζουν ως εξαίρετο άνθρωπο και επιστήμονα.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Η Άλκη Ζέη στη Βιβλιοθήκη

sima_vivl_smallΣήμερα το απόγευμα στις 7.30 η γνωστή συγγραφέας Άλκη Ζέη θα επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη του χωριού μας για να προσφέρει αντίτυπο του νέου βιβλίου της και να συζητήσει με όσους παραβρεθούν .

Θυμίζουμε ότι και το περσινό καλοκαίρι η εξαίρετος συγγραφέας είχε τιμήσει με την παρουσία της τη Βιβλιοθήκη μας και είχε συζητήσει με νέα παιδιά. Το καινούριο βιβλίο της απευθύνεται και στους ενήλικες.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

H Βιβλιοθήκη υπενθυμίζει

Αναδημοσιεύουμε δυο προτάσεις της βιβλιοθήκης του χωριού μας για το καλοκαίρι.

Οι εντυπώσεις μας με μια φωτογραφία

sima_vivl_smallΣτο τέλος του καλοκαιριού, τόσο για μας του ντόπιους που ολόκληρο ή ένα μέρος του θα το περάσουμε εδώ, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής μας στο μυαλό μας θα έχουν αποτυπωθεί κάποιες εικόνες, κάποιες εντυπώσεις. Εντυπώσεις θετικές μα και αρνητικές.
Η Βιβλιοθήκη Βρίσας «Κ. Τσέλεκα» σας προσκαλεί να αποτυπώσετε τις εντυπώσεις σας αυτές με μια ή περισσότερες φωτογραφίες και να μας τις στείλετε στη διεύθυνση: vivliovrisas@hotmail.gr (η σε περίπτωση προβλήματος επικοινωνίας στο vatera-gr@hotmail.com) Οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να αφορούν τοπία, φυτά, ζώα, πρόσωπα, εικόνες απ’ την καθημερινή ζωή ή οτιδήποτε άλλο σας εντυπωσίασε από την ευρύτερη περιοχή μας (Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου).
Κάθε άτομο μπορεί να στείλει μέχρι 5 φωτογραφίες. Ως όνομα της φωτογραφίας θα πρέπει να τίθεται το όνομα του αποστολέα (ή ψευδώνυμο) με αριθμητικό προσδιορισμό αν οι φωτογραφίες είναι περισσότερες από 1. Σε συνημμένο αρχείο θα υπάρχουν οι λεζάντες για κάθε φωτογραφία.
Στο τέλος του καλοκαιριού (γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου) θα γίνει κλήρωση τριών φωτογραφιών για κάθε πενηντάδα (Αν έχουν σταλεί μέχρι πενήντα φωτογραφίες θα κληρωθούν 3, αν έχουν σταλεί από 51 μέχρι 100 θα κληρωθούν 6 κ.ο.κ.) Στους αποστολείς των φωτογραφιών αυτών θα δοθούν ή θα σταλούν (όπου γης) δώρα από την περιοχή μας. Η κλήρωση μιας φωτογραφίας ατόμου που έχει στείλει περισσότερες βγάζει αυτόματα τις υπόλοιπες εκτός κλήρωσης (χωρίς να επηρεάζεται ο αριθμός των κληρώσεων.
Όλες οι φωτογραφίες θα παραμείνουν στο ηλεκτρονικό αρχείο της Βιβλιοθήκης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς όμως από τη χρήση αυτή να δημιουργείται οικονομικό όφελος και με αναφορά στο όνομα του προσώπου που τις έστειλε. Οι φωτογραφίες που θα κληρωθούν αλλά και άλλες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα vatera.gr
Σας καλούμε λοιπόν να μην ξεχάσετε τις φωτογραφικές σας μηχανές!

………………………….

Πρόσκληση για δημιουργική απασχόληση το καλοκαίρι

http://vatera.gr/platanos/wp-content/uploads/2014/01/sima_vivl_small.pngΗ Βιβλιοθήκη Βρίσας «Κώστα Τσέλεκα» καλεί τα παιδιά ηλικίας 10-16 χρόνων, ανεξάρτητα απ’ τον τόπο καταγωγής ή κατοικίας τους, σε μια δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους.
Συγκεκριμένα:
Η βιβλιοθήκη έχει στα ράφια της 14 αλφαβητάρια και αναγνωστικά που χρησιμοποιήθηκαν στα ελληνικά σχολεία για να μάθουν την ελληνική γλώσσα οι προηγούμενες γενιές (από το 19  και τον 20 αιώνα), επανακτυπωμένα και ολοκαίνουρια .
Καλεί παιδιά των παραπάνω ηλικιών να δανειστούν και να «διαβάσουν» ένα απ’ τα βιβλία αυτά και να το συγκρίνουν με το αντίστοιχο βιβλίο που είχαν χρησιμοποιήσει τα ίδια σε κάποια τάξη. Να καταγράψουν τις διαφορές που παρατήρησαν ανάμεσα στο παλιό και στο νέο. Όποιες διαφορές μπορούν να εντοπίσουν∙ από την εμφάνιση μέχρι το περιεχόμενο. Να πουν ποιο τους άρεσε περισσότερο δικαιολογώντας τη γνώμη τους.
Στο καλύτερο κείμενο από κάθε κατηγορία-βιβλίο θα δοθεί ένα βραβείο-δώρο. Σε κάθε παιδί που θα προσπαθήσει θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα. Η προθεσμία για την υποβολή των εργασιών ορίζεται ως τις 31 Ιουλίου 2014. Το βιβλίο που θα δανειστεί ένα παιδί θα μπορεί να το κρατήσει μέχρι ένα μήνα. Μπορεί κάποιο παιδί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και με κάποιο άλλο βιβλίο-αναγνωστικό (εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στο παρακάτω Παράρτημα) αρκεί να μας το προσκομίσει για την αξιολόγηση.
Τα μέλη της επιτροπής κρίσης, τον τρόπο κατάθεσης των εργασιών, και την ακριβή περιγραφή των βραβείων θα τα ανακοινώσουμε πριν από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Τα αλφαβητάρια και αναγνωστικά που διατίθενται
Αλφαβητάριο 1892
Αναγνωστικό Β Οι τρεις φίλοι 1923
Αναγνωστικό Γ Τα ψηλά βουνά 1929
Αναγνωστικό Ε Ο Πύργος του Βοσπόρου 1931
Αναγνωστικό Β Ο κόσμος του παιδιού 1932
Αναγνωστικό Β Η χαρά των παιδιών 1934
Αλφβητάριο 1935
Αλφαβητάριο Τα παιδάκια 1939
Αναγνωστικό Γ & Δ Τα αετόπουλα 1944
Αναγνωστικό Β Κρινολούλουδα 1947
Αναγνωστικό Γ Ελληνόπουλα 1947
Αλφαβητάριο Τα καλά παιδιά 1949
Αναγνωστικό Ε 1952
Αλφαβητάριο 1981

2. Επίσης η βιβλιοθήκη ανακοινώνει τα εξής:

 

Διευκρινήσεις-Οδηγίες

 Παραλήφθηκαν από παιδιά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας όλα τα αλφαβητάρια και αναγνωστικά που διέθετε η βιβλιοθήκη μας. Κάποια απ” αυτά έχουν ήδη επιστραφεί και υπάρχει η δυνατότητα να παραληφθούν και από άλλα παιδιά.

Διευκρινίζουμε:

  1. Προθεσμία υποβολής των εργασιών μέχρι το Σαββάτο 2 Αυγούστου.
  2. Οι εργασίες θα είναι χειρόγραφες ή εκτυπωμένες από υπολογιστή. Στην αρχή θα αναφέρεται το βιβλίο που μελετήθηκε (π.χ. Αναγνωστικό «Τα καλά παιδιά» ή Αλφαβητάριο 1891» Στη συνέχεια θα αναφέρονται οι διαφορές που διαπιστώθηκαν και στο τέλος θα επιλέγεται το βιβλίο (καινούριο ή παλιό) που τους άρεσε και θα δικαιολογείται όσο γίνεται καλύτερα το γιατί. Θα αξιολογηθούν το πλήθος αλλά και το περιεχόμενο των διαφορών που εντοπίστηκαν, η πληρότητα της δικαιολόγησης του «πιο βιβλίο μου άρεσε» και γενικότερα το στρωτό κείμενο και η εμφάνιση του. Στο τέλος του κειμένου θα τίθεται ένα ψευδώνυμο. Το ψευδώνυμο αυτό θα υπάρχει και στο εξωτερικό ενός φακέλου (ή μιας διπλωμένης και συρραμμένης κόλλας χαρτιού), που θα κατατεθούν μαζί, στο εσωτερικό των οποίων θα υπάρχει το ονοματεπώνυμο των παιδιών, το έτος γέννησης και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
  3. Τις εργασίες θα αξιολογήσει μια τριμελής επιτροπή η οποία αποτελείται από τις:

Α. Γεωργέλλη Κορνηλία, δασκάλα

Β. Νικέλλη Μυρσίνη, δασκάλα, διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου Βρίσας

Γ. Σκιά Κατερίνα, φιλόλογο, τέως σχολική σύμβουλος Αθήνας

4. Θα βραβευτεί μία εργασία για κάθε βιβλίο. Δηλαδή αν για κάποιο βιβλίο κατατεθούν περισσότερες από μια εργασίες θα βραβευτεί η καλύτερη. Τα βραβεία θα είναι όργανα σχεδίασης, διαβήτες, στυλό και βιβλία. Οι τρεις όμως καλύτερες εργασίες θα πάρουν επιπλέον ένα ακόμα δώρο. Τα τρία αυτά δώρα θα είναι ένα κινητό τηλέφωνο και δυο MP3.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Άνοιξε!

Φωταγωγημένο χτες βράδυ το Μουσείο του χωριού έδινε στους περαστικούς το σήμα ότι ανοίγει. Ήρθε ένας νεαρός (δεν ξέρουμε αν είναι υπάλληλος ή φοιτητής) ο οποίος μάθαμε ότι άρχισε την καθαριότητα των αιθουσών και των προθηκών(αφού κοντεύουν δυο μήνες που είναι κλειστό!)

Το δυσάρεστο είναι ότι δεν μπόρεσε να βρει ένα αξιοπρεπές και φτηνό κατάλυμα για να μείνει και προς το παρόν (αν οι πληροφορίες αληθεύουν) θα διανυκτερεύει σε υπνόσακκο στο χώρο του μουσείου! Αν κάποιος έχει κάποια λύση για τη στέγαση του παιδιού μπορεί να το συναντήσει.

Ελπίζουμε να τακτοποιηθεί και το θέμα της Αγροτολέσχης. Η μέρα που θα τη χρειαστούν οι σύλλογοι πλησιάζει και εκεί θα …δείξει.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 13 σχόλια

Τα μέλη της εικαστικής παρέμβασης προσκαλούν

Τα μέλη της εικαστικής παρέμβασης μας προσκαλούν στην έκθεση έργων των μελών της, με θέμα …στο πέρασμα του χρόνου…, στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου η οποία θα είναι ανοικτή από 23 Ιουλίου ως 1Αυγούστου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη 23 του μήνα, στις 9.00το βράδυ θα συνοδευτούν από ένα latin party, που θα επαναληφθεί την Πέμπτη 31/7

Την τυχόν εύλογη απορία  προς τι η ενημέρωση για τη συγκεκριμένη ειδικά εκδήλωση που θα γίνει στη Μυτιλήνη προλαβαίνουμε με την πληροφορία ότι ένα από τα μέλη της ομάδας αυτής, του οποίου και θα εκτεθούν έργα, είναι ο δικός μας Τάσος Τσέλεκας.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Η πρώτη κηδεία στα Βατερά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου στα Βατερά η κηδεία της «Βατεριανής» Αγγελικής Κουνή. Είναι η πρώτη κηδεία που πραγματοποιείται στα Βατερά.

Η Αγγελική με την οικογένειά της μετά  την επιστροφή τους από την Αυστραλία εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Βατερά, τα οποία και υπεραγαπούσε.

Πολύς κόσμος τίμησε τη θανούσα και σ” αυτό ασφαλώς συνέβαλαν και η κοινωνική προσφορά στο τόπο μας της κόρης της Ελένης, ως πετυχημένης δασκάλας Αγγλικών,και του Νίκου ως γιατρού και ανθρώπου.

Κατηγορίες: Ειδήσεις, Κοινωνική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας | 1 σχόλιο