Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει μεθαύριο Τετάρτη το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.

Ανάμεσα στα 45 θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν υπάρχει κανένα με ειδικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Έφυγε από τη ζωή ο τέως δήμαρχος Πολιχνίτου Στρατής Γιαννέλλης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώτος «Καποδιστριακός» Δήμαρχος Πολιχνίτου (και επομένως και του χωριού μας) Στρατής Γιαννέλλης.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη στις 3.30 μ.μ. στον Άγιο Θεράποντα της Μυτιλήνης.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Η γάτα με τα «7» πρόσωπα!

H γάτα είναι το πιο αγαπημένο κατοικίδιο για πολλούς. Συνήθως είναι όμορφη, έξυπνη, και ναζιάρα. Όλα αυτά την κάνουν αγαπητή! Και γι αυτό τη φροντίζουν ως …μέλος της οικογένειας τους.

Η παρακάτω γατούλα με τα 7 πρόσωπα ανήκει στην …οικογένεια της Κατερίνας Γραγουδά, η οποία όπως είναι φανερό απ” τις φωτογραφίσεις της, την προσέχει και την φροντίζει!

IMG_1122a

χουζουρλού!

IMG_0505a

ανοιχτοματού!

IMG_0509aJPG

χασμουρλού!

IMG_0518a

αφλουγού!

IMG_0838a

κυνηγού!

IMG_1047a

ραχατλού!

IMG_1101a

υπναρού!

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

1000 ευρώ σε κάθε πολύτεκνη αγρότισσα

Πληροφορούμε τις ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ο.Γ.Α, ότι  εφαρμόζεται το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας.

Για τη συμμετοχή σε αυτό απαιτείται η υποβολή αίτησης στα Κ.Ε.Π από 24/11/2014 έως και 3/12/2014.

     Σε κάθε μία από τις 450 πολύτεκνες μητέρες θα χορηγηθεί χρηματικό βοήθημα ύψους χιλίων [1000] ευρώ και τιμητικός έπαινος.

     ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

  • Να είναι πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα της παροχής.
  • Να έχουν, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, τουλάχιστον 4 τέκνα, ΑΓΑΜΑ, έμμεσα ασφαλισμένα  στον ΟΓΑ, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα σε δημόσια ιδρύματα ή ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου του έτους 2014
  • Να είναι όλοι οι ανωτέρω κάτοχοι βιβλιαρίων υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά τον  χρόνο υποβολής της αίτησης.

  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Δελτίο Αστυν. Ταυτότητας, Βιβλιάρια Υγείας, Πιστοπ. Οικογ. Κατ/σης, Φωτ/φο Ακαδημ. Ταυτότητας Φοιτητή [πάσο], Βεβαίωση σπουδών, Αντίγραφο Εκκαθ. Σημειωμ., Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού, Απόκομμα καταβολής εισφορών.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ο παπα Λάζαρος μας ενημερώνει

Ο παπα Λάζαρος μας ενημερώνει ότι στην ενορία του Σταυρού εορτάζουν τα εκκλησάκια της Αγίας Κατερίνας την Τρίτη και του Αγίου Στυλιανού την Τετάρτη. Και στα δύο η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 8.00

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Στο ελαιοτριβείο

Η επίσκεψη στο ελαιοτριβείο ασκούσε πάντα μια γοητεία και μια προσμονή. Όταν είμασταν μικρά παιδιά η προσμονή ήταν πότε θα έρθει η ώρα για την πολυθρύλητη καπίρα. Να στέκεσαι δίπλα στο μαγκάλι και να οσμίζεσαι το ψημένο (και συνήθως λίγο καμμένο ψωμί). Και να σφίγγεις στη χούφτα σου το χαρτί με τη ζάχαρη περιμένοντας πότε θα έρθει η στιγμή να τρέξει το δικό σας λάδι. Να παρατηρείς τον πατέρα να βάζει το ψωμί  κάτω απ” την έξοδο του λαβάλ καταβρέχοντάς το με το μυρωδάτο λάδι. Να σκορπάς ο ίδιος τη ζάχαρη πασπαλίζοντάς το και να το τρως με βουλιμία αδιαφορώντας για το λάδι που έσταζε επί δικαίων (δάπεδο) και αδίκων (τα ρούχα σου)

Όταν μεγαλώσαμε και επισκεπτόμαστε πια το ελαιοτριβείο ως παραγωγοί η προσμονή έγκειται στο να δεις ποια είναι  η απόδοση των κόπων σου. «Πόσο πήγαν οι δικές σου;» η συνηθισμένη ερώτηση στον προηγούμενο. Τι οξύτητα έβγαλες; Και να περιμένεις ότι και το δικό σου θα πάει καλά και με καλή οξύτητα. Να κοιτάζεις τη ροή του λαδιού στη έξοδο του λαβάλ και πότε να σου φαίνεται αδύναμη απογοητεύοντάς σε και πότε να τη βλέπεις να δυναμώνει φέρνοντας το χαμόγελο στα χείλη.

Δεν έχει σημασία αν έχεις πολλές ή λίγες ελιές, αν είσαι μεγάλος ή μικρός παραγωγός. Η ώρα του αλέσματος είναι η ώρα της αλήθειας.

Και στη συνέχεια στο λογιστή για την εκκαθάριση!Πρώτα θα γίνει ο υπολογισμός για την απόδοση -ασχετα αν τον έχεις κάνει με το μυαλό σου-, ύστερα θα γίνει η αναγγελία της τιμής ανάλογα με την οξύτητα που έχεις και στο τέλος αφού αφαιρεθούν τα αλεστικά θα μετρηθούν …τα ζεστά! Τα τελευταία χρόνια η συνήθης επωδός σις πληρωμές -με τις εξευτελιστικές τιμές του λαδιού- ήταν «κρίμα τον κόπο μας»! Φέτος κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα.

Φυσικά μπορεί μαγκάλι να μην έχει το ελαιοτριβείο αλλά υπάρχει η τοστιέρα και η καπίρα εξακολουθεί να είναι θελκτική για όλους!

Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία της ζωής του χωριού!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Άρχισε το λιομάζωμα

Χτες λειτούργησε και το ελειοτριβείο στο Σταυρό ενώ στον Πολιχνίτο «άλεθαν» ήδη πριν από κάποιες μέρες.

Ο ένας μετά τον άλλο αρχίζουν το λιομάζωμα. Άλλος παίρνει τις «άκρες», άλλος τις λαδολιές και τις φραγκολίες και άλλος παίρνει σβάρνα και ραβδίζει για να …βγάλει την υποχρέωση. Οι αποδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές για την εποχή και η τιμή -μου είπαν- είναι γύρω στα 2,5€ ο άσσος.

Για κάποιους υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο να βγουν στις ελιές: Βγήκαν οι πευτσίτες και αυτοί δεν δέχονται αναβολή!

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Πρόβλημα με τα κανάλια της DIGEA

Ενώ στην αρχή που εξέπεμψε στο νησί μας η πλατφόρμα της DIGEA, στο χωριό  έπιαναν (τα σπίτια στα υψώματα βασικά)  αρκετά κανάλια με το ψηφιακό σήμα, σιγά σιγά τα κανάλια χάνονταν!

Ετσι σήμερα είδαμε να προσπαθούν να γυρίσουν κάποιοι την κεραία τους προς την «Πευτσανή» για να πιάσουν το αναλογικό σήμα απ” τους τοπικούς αναμεταδότες, που τροποποιήθηκαν με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 σχόλια

Ένα έγγραφο για τη λειτουργία του Μουσείου του χωριού μας

Δημοσιεύουμε παρακάτω το έγγραφο που φέρεται να έστειλε ο κ. Θεοδώρου στον πρύτανη του Πανεπιστήμιου της Αθήνας  και το οποίο κοινοποίησε και σε  άλλα πρόσωπα.

Το έγγραφο αυτό δημιουργεί κάποια ερωτήματα αλλά προς το παρόν ας αφήσουμε τους αρμόδιους να ενεργήσουν. Όσον αφορά όμως την παροχή ρεύματος στην Αγροτολέσχη ας δουν τον αριθμό της παροχής στο ρολόι και ας ρωτήσουν στη ΔΕΗ σε ποιανού όνομα είναι καταχωρημένο. Μπορεί να εκπλαγούν!
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου
Τηλ.: 210 727 4086
ε-μαιλ: gtheodor@geol.uoa.gr
theodorougeorge@gmail.com
Ιστοσελίδα: http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology/
Αθήνα, Αρ. πρωτ.: 732/2014 11 17
ΠΡΟΣ Πρύτανη ΕΚΠΑ
Καθηγητή Θεόδωρο Φορτσάκη Πανεπιστημίου 30, 10679 Αθήνα
1. Κοιν. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΥΤΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ a. Καθηγ. Νικόλαο Μυλωνά vrec-fin@uoa.gr
2. Κοιν. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ a. Καθηγ. Αντώνιος Καλοκαιρινός vrec-quality@uoa.gr
3. Koιν. Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών Καθηγητή K. Bαρώτσο a. covar@phys.uoa.gr
4. Κοιν. Πρόεδρο τμήματος Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος Καθ. Ν. Βούλγαρη. a. voulgaris@geol.uoa.gr (και dpsarris@geol.uoa.gr)
5. Κοιν. Μέλη Tριμελούς Eπιτροπής Μουσείου.

Καθ. Β.Καρακίτσιο,
Καθ. Γ. Αναστασάκη
Αν. Καθ. Χ.Ντρίνια.
6. Koιν. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου
a. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Κουντουριώτη 1, 811 00 Μυτιλήνη
b. Τηλ.: 22513 50801-2
7. Κοιν. Δήμαρχο Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό
a. dimos@mytilene.gr

8. Κοιν. ΕΚΠΑ –ΕΛΚΕ Καθ. Ε. Λέκκα rc@elke.uoa.gr, elekkas@geol.uoa.gr
9. Κοιν. Θεόδωρο Βαλσαμίδη th.valsamidis@gmail.com

10. Κοιν. Bασίλειο Ψαριανό vasps@otenet.gr

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας (Παράρτημα Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας ΕΚΠΑ).
Αξιότιμε Κύριε ΠΡΥΤΑΝΗ γνωρίζοντας και επικροτώντας τη ευαισθησία σας για ορθές και νόμιμες διαδικασίες θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την λειτουργία της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας και των προβλημάτων που πρόεκυψαν από την διαθεσιμότητα, (ενδεχόμενα μη σύννομη ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ υπαλλήλου) που εργαζόταν στο ακριτικό νησί. Τη διαθεσιμότητα του υπαλλήλου τη θεωρώ παράνομη λόγω της εξαίρεσης της διαδικασίας διαθεσιμότητας για τα ακριτικά νησιά (ύστερα από ενημέρωση που είχα σε συνάντηση μου στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου με τον Κο. Βαλσαμίδη τον Ιούνιο του 2014).
Ύστερα από συζήτηση στις αρχές του Θέρους με εκπροσώπους του ΕΛΚΕ και την άτυπη προφορική υποστήριξη μου για ενδεχόμενη μη κάλυψη των εξόδων από τα έσοδα, λειτουργήσαμε το ανωτέρω Μουσείο αρχικά για δύο μήνες με αποστολή ενός συμβασιούχου υψηλών προσόντων. Κατά τους θερινούς μήνες η επισκεψιμότητα δεν ήταν κακή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ήταν επαρκής. Τα 800 εισιτήρια, κάλυψαν μέρος των υποχρεώσεων μας αλλά όχι το σύνολο τους σε και σε συνδυασμό με την παρακράτηση του 15% των εσόδων από τον ΕΛΚΕ η θερινή λειτουργία άφησε το Μουσείο με έλλειμμα περίπου 700 ευρώ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα 300 περίπου εισιτήρια αγοράστηκαν από τοπικούς φορείς ή άτομα για να στηριχθεί η λειτουργία της έκθεσης η οποία στηρίχθηκε και από τοπικούς ξενοδόχους. Μετά τη απομάκρυνση του συμβασιούχου που είχαμε τους 2 θερινούς μήνες και για μείωση του κόστους επιλέξαμε πτυχιούχο από την περιοχή προκειμένου να δοκιμάσουμε την μερική λειτουργία της συλλογής για τους χειμερινούς μήνες. Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι ακόμη χειρότερα μια και η τοπική κοινωνία που είχε στηρίξει ένθερμα την θερινή λειτουργία δεν παρουσιάζει την απαραίτητη δυναμική ώστε να καλύπτει ο χώρος τα έξοδα του ενός υπαλλήλου. Είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική η απουσία από τους επισκέπτες των μαθητών των τοπικών σχολείων τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο που θα μπορούσαν να στηρίξουν της λειτουργία του. Όπως έχω ενημερωθεί αδυνατούν να πληρώνουν το εισιτήριο των 2 ευρώ. Το ανώτερο σε συνδυασμό με τη απουσία τουριστών αυτή την xειμερινή περίοδο καθιστά την συλλογή μη βιώσιμη. Παρά ταύτα θεωρώ ότι τα μουσεία ΔΕΝ επιτρέπεται να κλείνουν και θεωρώ βέβαιο ότι όλοι μας έχουμε την ίδια άποψη.
Οι ενδεχόμενες λύσεις είναι οι κάτωθι.
• Επαναπρόσληψη του υπαλλήλου που τέθηκε σε διαθεσιμότητα με μεσολάβηση της Περιφέρειας ή του ΕΚΠΑ.
• Μόνιμη πρόσληψη νέου συμβασιούχου υπαλλήλου επαρκών προσόντων πλήρους ή μερικής απασχόλησης από το ΕΚΠΑ-ΕΛΚΕ με απόφαση του επταμελούς ΕΛΚΕ ή Συγκλήτου. Η υπάρχουσα σύμβαση λήγει στις 31/12/2014.
• Χρηματοδότηση από την περιφέρεια ή/και τον Δήμο του κόστους ενός υπαλλήλου με προαγορά επαρκούς αριθμού εισιτηρίων που θα διατίθενται δωρεάν στα σχολεία.
• Απόσπαση από τον Δήμο την Περιφέρεια ή από άλλο Φορέα ενός υπαλλήλου στο Μουσείο η καλύτερα διάθεση ενός λιγότερο υπαλλήλου από τον Δήμο προς στο απολιθωμένο δάσος και διάθεση του στην συλλογή ώστε να στηριχθεί η λειτουργία της.
• Προσωρινή παύση λειτουργίας του Μουσείου μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Η παύση λειτουργίας θα καταστεί όμως υποχρεωτική εάν η περιφέρεια ή/και η διοίκηση του ΕΚΠΑ, η κάποιος τοπικός χορηγός δεν εξασφαλίσει τα τους απαιτούμενους πόρους για την τακτική πληρωμή ενός υπαλλήλου μετά τη ν 31/12/2014.
• Άλλες λύσεις που θα προτείνει η πρυτανική αρχή ή ο Δήμος ή η Περιφέρεια.

Δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ μια και οι προηγούμενες διοικήσεις των εμπλεκομένων φορέων (ΔΗΜΟΣ ΕΚΠΑ) υποβάθμισαν την σημασία παλαιοτέρων εγγράφων μου τα οποία και αγνόησαν. Παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις μας –προφορικές και γραπτές δεν έχει ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς των δύο κτηρίων αλλά και των οικοπέδων που έχουν διατεθεί από πολίτες υπό προϋποθέσεις για την ανέγερση κτηρίου στα πλαίσια προγράμματος. Για τα ανωτέρω κτήρια αν και έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΠΑ δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη ούτε δηλώνονται από το ΕΚΠΑ στο Ε9 με εξαίρεση μερικά από τα οικόπεδα
Παράλληλα το ένα κτήριο ηλεκτροδοτείται ως βιβλιοθήκη του Δήμου και όχι ως Συλλογή Φυσικής Ιστορίας ενώ για το άλλο ΑΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΕΙΤΑΙ δεν προκύπτει , όπως ενημερώθηκα από τον τεχνική υπηρεσί α του Δήμου παροχή στο όνομα του Δήμου ή του ΕΚΠΑ. Για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν δώσει καμιά λύση μέχρι σήμερα. Θα ήθελα να παρακαλέσω τις εμπλεκόμενες διοικήσεις ΕΚΠΑ – ΔΗΜΟΥ για τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων. Εάν δεν συμβεί αυτό μέχρι το τέλος του έτους ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΥΝΑΜΑΙ Ν Α ΘΕΩΡΗΣΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΥΝ και εγώ σε καμιά περαιτέρω ενέργεια δεν πρέπει να προχωρήσω.
Στην παρούσα φάση θεωρώ ότι θα ήταν άσκοπο να αναφερθώ στα θέματα συντήρησης του κτηρίου και της έκθεσης και φυσικά της βελτίωσης της ή στην συνέχιση του ερευνητικού έργου στην περιοχή.
Παραμένω στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση
Ο Διευθυντής της υφιστάμενης Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
και του νομοθετημένου Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Εκπαίδευσης (υπό δημιουργία)
Kαθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 σχόλια

Σαλονικιώτικα γεννητούρια με βρισαγώτικα γονίδια!

Το πρώτο τους γιο απόκτησαν η Μαρία Μαυρουδή, κόρη του Δημήτρη,  και ο σύζυγός της Αντώνης στη Θεσσαλονίκη.

Να σας ζήσει, να το χαίρεστε και να το καμαρώνετε  σ” όλη του τη διαδρομή. Στον παππού Δημήτρη (γέρασες μου φαίνεται) να είναι γερός να το κατεβάζει στο Λευκό Πύργο και να του παίρνει παγωτά και σοκολάτες!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο