Φωτιά στα Βατερά

Μια φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα στα Βατερά, κοντά στον Άγιο Γιάννη στα Πλατάνια. Χωριανοί μας που πεζοπορούσαν και την είδαν ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και σε μισή περίπου ώρα ήρθε πυροσβεστικό όχημα από την Αγιάσο.

Αύριο το πρωί θα διαπιστώσουμε το μέγεθος της έκτασης που κάηκε.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Εθελοντές γιατροί στη Βρίσα

Ένα ενδιαφέρονρεπορτάζ σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη εθελοντών γιατρών στο χωριό μας φιλοξενεί η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Συνέχεια στην επιτυχημένη πρωτοβουλία με στόχο τις προληπτικές εξετάσεις των κατοίκων της Βρίσας διοργανώνει ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου γιατροί αρκετών ειδικοτήτων επισκέφθηκαν το χωριό και πραγματοποίησαν ιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά, αλλά και για μεγαλύτερης ηλικίας κατοίκους του χωριού.

Οι Βρισαγώτες της Αθήνας, βλέποντας την ανταπόκριση των γιατρών που συμμετείχαν στην προσπάθεια, αλλά και τη θετική υποδοχή που έλαβε αυτή από τους κατοίκους, αποφάσισαν να επαναλάβουν το εγχείρημα στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου.

Έκκληση προς όσους γιατρούς ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για την εξέταση των κατοίκων στη Βρίσα απευθύνει ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας.

Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν ιατρικές εξετάσεις από γιατρούς όσο το δυνατόν περισσότερων ειδικοτήτων, στα παιδιά και τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού. «Είναι πολύ σημαντικό εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και πλήττει περισσότερο ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι η Βρίσα, να γίνεται μια τέτοια προσπάθεια που αφορά στην υγεία των κατοίκων ενός χωριού.

Είτε είναι μικρά παιδιά είτε είναι ηλικιωμένοι, είναι εξίσου σημαντικό το ότι θα εξεταστούν από γιατρούς αρκετών ειδικοτήτων μέσα στο χωριό τους.

Όπως και την προηγούμενη φορά, ευελπιστούμε και τώρα πως θα είναι αρκετοί οι γιατροί που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας, τιμώντας το ρόλο τους και την επιστήμη τους.

δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, Κώστας Σταυρινός.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, μπορούν να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας, ο οποίος μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει διευθετήσει και τα βασικά οργανωτικά ζητήματα της προσπάθειας.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Μια ενδιαφέρουσα επιστολή

sima_vivl_smallΣτο τμήμα του προσωπικού αρχείου του αείμνηστου δασκάλου Κώστα Τσέλεκα που υπάρχει στη Βιβλιοθήκη του χωριού μας περιλαμβάνεται και μια επιστολή (πιθανότατα από συγγενικό πρόσωπο της γυναίκας του Ερασμίας Αναγνώστου).

Η επιστολή αυτή δίνει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή στη Νιγηρία το 1975 .

Αξίζει να διαβαστεί!

Scan_Pic0145Scan_Pic0146Scan_Pic0147Scan_Pic0148

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Θοδωρής Σιγεώργης (ή Μεϊμάρης)

Στο άρθρο μας «Μια σελίδα απ” την Αντίσταση στη Βρίσα» αναφέραμε την καθοριστική συμβολή του Θοδωρή Μεϊμάρη στη φυγάδευση των Νεοζηλανδών στρατιωτών από το χωριό μας προς τον Τσεσμέ.

Δυο λόγια παραπάνω για τον αείμνηστο Θοδωρή.

Ο Θοδωρής ήταν ένας απ” τους τέσσερις γιους του οικοδόμου Δημητρού Μεϊμάρη (οι άλλοι ήταν οι Στρατής, Γιώργος και Κώστας)  και όπως τα αδέλφια του ακολούθησε και αυτός το επάγγελμα του πατέρα. Όλοι οι Μεϊμάρηδες ήταν άνθρωποι της παρέας και του καλαμπουριού,  ο Θοδωρής όμως ξεχώριζε από τα αδέλφια του, ήταν πιο κοινωνικός και ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τα κοινά.

Scan_Pic0143

αρχείο του Δημήτρη Περρή

Διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος και η γνωριμία του με τον Μητροπολίτη (Ιάκωβο Β΄) από την εποχή που με τα αδέλφια του έχτιζαν τα κτίρια του συγκροτήματος της Αχλαδερής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αναλάβει υπεύθυνος της ανέγερσης του ξωκλησιού της Αγίας Κατερίνας, το οποίο μάλιστα σε συνεννόηση με τον ιερέα μεταφέρθηκε πιο κοντά στο δρόμο. Συγκέντρωσε χρήματα από ομογενείς του εξωτερικού και χωριανούς ανά την Ελλάδα και υπάρχει ακόμα η αναλυτική κατάσταση που τηρούσε με τις προσφορές που δέχονταν και τις πληρωμές που πραγματοποιούσε.

Ήταν φημισμένος για τη σωματική του ρώμη η οποία τον βοήθησε τόσο στη δουλειά του ως οικοδόμο όσο και στο αγία Αικατερίνηφόρτωμα των βαρελιών με λάδι στα φορτηγά αυτοκίνητα .

Ο Θοδωρής δεν ευτύχησε να αποκτήσει παιδιά. Ευτύχησε όμως να απολαμβάνει την αγάπη των πολλών ανηψιών του τα οποία και υπεραγαπούσε. Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σ” ολόκληρη την κοινωνία του χωριού η οποία τον εκτιμούσε παραπολύ.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Ανοίγει το αυλάκι

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα βλέποντας να έχουν αρχίσει οι εργασίες για το άνοιγμα του τσιμενταύλακα στην άκρη του δρόμου στην είσοδο του χωριού που έχει γεμίσει μπάζα. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα  τα φερτά μπάζα από τα νερά της βροχής να μετατρέπουν την άσφαλτο σε χωματόδρομο όπως έχουμε ξαναγράψει.

Πληροφορίες θέλουν η δουλειά αυτή να γίνεται από τη εθελοντική ομάδα και τον εθελοντικό κουμπαρά του τοπικού συμβουλίου.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Κλειστά για λίγο

Τα ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου θα είναι κλειστά για λίγες μέρες για την ετήσια ανακαίνισή τους. Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν έχει ως εξής:

Αγαπητοί επισκέπτες, σας πληροφορούμε ότι τα Ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου, θα παραμείνουν ΚΛΕΙΣΤΑ από 2 Μάρτιου έως και 28 Μαρτίου, για την ετήσια ανακαίνισή μας.
Ραντεβού την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 10:00 το πρωί.
Ευελπιστούμε στην κατανόησή σας.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Δύο μήνες κλειστό

Πέρασαν ήδη δυο μήνες που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του χωριού μας παραμένει κλειστό. Έχει παγώσει το θέμα σε αναμονή προφανώς της επαναπρόσληψης των υπαλλήλων του Πανεπιστήμιου της Αθήνας που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ανάμεσά τους είναι και ο Κώστας Κωστάκης.

Να ευχηθούμε να βρεθεί έστω μια προσωρινή λύση (αφού η Περιφέρεια έχει διαθέσει χρήματα) ώστε τουλάχιστον απ” τις διακοπές του Πάσχα και μετά να είναι ανοιχτό δεδομένου ότι θα αρχίσουν και οι σχολικές εκδρομές.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Επέκταση του νεκροταφείου …στα Βασιλικά

Συγκροτήθηκε η επιτροπή για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα αγοράσει ο Δήμος για την επέκταση του νεκροταφείου των Βασιλικών. Εκτός από τον μηχανικό του Δήμου στην επιτροπή συμμετέχουν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της περιοχής μας και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Βασιλικών.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Καλό μήνα!

Μάρτιος από σήμερα και, ημερολογιακά τουλάχιστον, αρχή της Άνοιξης!

» Μάρτης, γδάρτης και παλουκοκαύτης» λέει η παροιμία αλλά εμείς ελπίζουμε -ύστερα κι απ” τον «χειμωνιάτικο» χειμώνα που περάσαμε- να απολαύσουμε τουλάχιστον μερικές καλές λιακάδες.

Και μη ξεχάσετε τον άλλο μάρτη, αυτή την ασπροκόκκινη κλωστίτσα, να την περάσετε στο χεράκι του παιδιού. Σύμβολο της ελπίδας.

Κυριακή της Ορθοδοξίας επίσης σήμερα και στην Εκκλησία, εκτός των άλλων, γίνεται και μνημόσυνο για τους δωρητές και ευεργέτες του Ι. Ναού.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Μια σελίδα απ” την Αντίσταση στη Βρίσα

Ο αείμνηστος Δάσκαλος και Δήμαρχος Μυτιλήνης Απόστολος Αποστόλου στο βιβλιαράκι του «Σκόρπια από την αντίσταση» (εκδ. κ. καπόπουλος 1986) αναφέρεται μεταξύ άλλων και σε ένα περιστατικό δυο Νεοζηλανδών στρατιωτών οι οποίοι την περίοδο της κατοχής βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στα σπίτια των Παλαιοχωριτών μέχρι να περάσουν απέναντι για να επαναπατρισθούν. Σημειώνει μάλιστα ότι τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλα χωριά του νησιού μας.
Μια ανάλογη περίπτωση έχουμε και στη Βρίσα. Όπως μας εξιστορεί ο Παναγιώτης Γεωργέλλης (τον οποίο και ευχαριστούμε) τον Μάιο του 1941 προωθήθηκαν στο χωριό με άκρα μυστικότητα τρεις Νεοζηλανδοί στρατιώτες με σκοπό να περάσουν στα απέναντι παράλια.
Τους στρατιώτες «χρεώθηκαν», δηλαδή ανέλαβαν να συντηρήσουν και να εξυπηρετήσουν οι Ιωάννης Ιατρέλλης, Γεώργιος Γεωργέλλης και ο δάσκαλος Γεώργιος Ρεκλός. Στην αρχή τους έκρυψαν στο παλιό σπίτι με τους ξύλινους εξώστες που υπήρχε στη θέση του σημερινού σπιτιού της Πάτρας Κρουσταλλιού, το οποίο ανήκε στην Αθηνά Χαλβατζή, πεθερά του Ιωαν. Ιατρέλλη. Το φαγητό τους το ετοίμαζε η σύζυγος του Γ. Ρεκλού, Ελπινίκη, ενώ η συνεννόηση με τους ξένους γίνονταν από τον Γ. Γεωργέλλη, ο οποίος γνώριζε Αγγλικά.
Ύστερα από μια βδομάδα περίπου και για λόγους ασφάλειας τους μετέφεραν στο χάνι των αδελφών Γεωργέλλη. Εκεί ο ένας αρρώστησε από ελονοσία και παρά την έλλειψη φαρμάκων κατάφεραν να τον φροντίσουν μέχρι να γιατρευτεί πλήρως. Τότε ανέθεσαν στον έμπιστό τους Θοδωρή Σιγιώργη (ή Μεϊμάρη) να τους μεταφέρει στον άγιο Φωκά και να φροντίσει για τη διεκπεραίωσή τους στον Τσεσμέ, στα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Αυτός ήρθε σε συνεννόηση με έναν Πλωμαρίτη βαρκάρη, γνωστόν με το παρατσούκλι «Μπέλα». Κατά τη συνεννόηση ο Θοδωρής επέστησε την προσοχή στον βαρκάρη μη τυχόν και δεν τους πάει στο προορισμό τους αλλά τους αφήσει πουθενά αλλού, παίρνοντας απ’ αυτόν τη διαβεβαίωση ότι θα του φέρει πειστήρια (σ’μάδια) για την ασφαλή τους άφιξη στον Τσεσμέ.
DSC_0145Τις 3-4 μέρες που οι στρατιώτες έμεναν κρυμμένοι στα βράχια του Αγίου Φωκά ο Θοδωρής τους μετέφερε νύχτα απ’ το χωριό φαγητό και για να το …εμπλουτίσει περνούσε από το κτήμα του Γιανακέλλη στα Λημνιά και έκοβε μια αγκαλιά χλωρά κουκιά. Την απορία που του εξέφραζε ο ιδιοκτήτης ποιος και πότε του κλέβει τα κουκιά ο ίδιος την αντιμετώπιζε με ψυχραιμία και προσποιητή δική του άγνοια.
Κατά την επιστροφή του από τον Τσεσμέ ο βαρκάρης έφερε στο Θοδωρή, ως «σ’μάδια» καλής εκτέλεσης της συμφωνίας τους κονσέρβες, μπισκότα και τσιγάρα.
Μετά την απελευθέρωση η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έστειλε στην Κοινότητα Βρίσας ένα τιμητικό ευχαριστήριο δίπλωμα  το οποίο κοσμεί το Κοινοτικό Γραφείο.

Κατηγορίες: Πρόσωπα, Ψηφίδες Ιστορίας | 2 σχόλια