Αποκριάτικη κομπανία!

Μια αποκριάτικη παρέα πήρε βόλτα στους δρόμους του χωριού και με τη συνοδεία ενός τουμπελέκι τραγουδά αποκριάτικα. Απόκριες του 1984.

Φωτο Ανδροκλής Τσέλεκας

Γ.Αποστολής, Β. Κανές, Γ.Καλατζής, Π.Παπαγιάννης, Π. Καλατζής, Θ. Κώσσης, Μ. Αποστολή, Αν. Ταξείδης, Κ. Καλατζής, Ν. Κατρακάζας. Απ’ τους δέκα οι έξι έχουν φύγει για πάντα.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 2 Σχόλια

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!»

Για δεύτερη φορά σε σύντομο διάστημα μας προκαλεί!

Την πρώτη φορά μας έστειλε φωτογραφία ένα καλάθι πευτσίτες όταν εμείς εδώ δεν είχαμε δεχτεί ούτε στάλα βροχής.

Τώρα μας στέλνει άλλη φωτο και μας λέει «φάτε μάτια σπαράγγια, φάτε μάτια ανθισμένη αμυγδαλιά και άλλα συναφή»

Και η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη γιατί γίνεται από κάτοικο της πρωτεύουσας και απευθύνεται σε κατοίκους της υπαίθρου.

Εμείς εδώ Γιώργο (Τσάτσο) δε βιαζόμαστε. Και σπαράγγια θα μαζέψουμε και πλήθος από ανθισμένες αμυγδαλιές θα απολαύσουμε.

Και μη μας πικάρεις πολύ γιατί εσύ τα απόλαυσες μια Κυριακή ενώ εμείς θα τα απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση! Εντός ολίγου μάλιστα!

Πάντως σ’ ευχαριστούμε που έβαλες λίγο χρώμα στη μουντή και συννεφιασμένη -αλλά προς το παρόν ανάβροχη- Κυριακή μας. Να είσαι καλά.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Τουρνουά σκακιού

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αγώνες σκακιού και τους δυο ομίλους (Βρίσας και Πολιχνίτου της πρώτης κατηγορίας, των Δημοτικών σχολείων. Υπενθυμίζουμε ότι το τουρνουά προκήρυξε η Βιβλιοθήκη Βρίσας σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας. .

Υπολογίζουμε οι αγώνες αυτοί να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα για να ξεκινήσουν οι αγώνες του δευτέρου επιπέδου (μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου) που θα διεξαχθούν σε ένα όμιλο

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Το τοπικό συμβούλιο ευχαριστεί

Το τοπικό συμβούλιο ευχαριστεί την Κατερίνα Αγγελέρου και τον σύζυγό της Παναγιώτη Χιωτέλλη για την προσφορά 20€ στον εθελοντικό κουμπαρά στη μνήμη Γιώργου Λαμπρινίδη.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια

Τοποθετήθηκαν επιτέλους τα κάγκελα της παλιάς γέφυρας στην είσοδο του χωριού τα οποία εδώ και αρκετούς μήνες είχαν πέσει συγκρατώντας απ’ τα χειρότερα ένα αυτοκίνητο. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία απ’ τα τρία κομμάτια που τοποθετήθηκαν το ένα (το κανονικά βαμμένο) είναι από αυτά που έπεσαν και δεν είχε στραπατσαριστεί πολύ με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η επισκευή. Τα άλλα δυο είναι καινούρια φτιαγμένα από μασίφ (συμπαγές σίδερο) όπως ακριβώς ήταν τα αρχικά της γέφυρας (ενώ αυτά που είχαν τοποθετηθεί απ’ το Δήμο ύστερα από προηγούμενο τρακάρισμα ήταν από κουφωτό σίδερο).

Το συνολικό κόστος ανέλαβε το τοπικό συμβούλιο (αφού ο Δήμος αδιαφορούσε για την επίλυση του προβλήματος) και πληρώθηκε από τα χρήματα που εισπράχτηκαν απ’ το λάδι της «Τζίβας».

Επίσης εδώ και αρκετές μέρες έχουμε δει ότι επανατοποθετήθηκαν δυο απ’ τις πινακίδες  οδικής σήμανσης που -όπως είχαμε επισημάνει- ήταν πεσμένες στο πλάι του δρόμου προς τα Βατερά. Η απορία μας είναι γιατί οι υπόλοιπες έμειναν …αραχτές στο χώμα. Μια ακόμα απόδειξη ότι στον τόπο μας ο κανόνας είναι να κάνουμε μισές δουλιές.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Οι απόκριες προπολεμικά

Φέτος (όπως έχουμε ξαναγράψει) το κεντρικό καρναβάλι του νησιού μας θα σιγήσει. Αιτία ένας μικρός φόρος τιμής στα δυο νέα παιδιά της Αγιάσου που πρόσφατα έχασαν τη ζωή τους.

Το αγιασώτικο καρναβάλι έχει εκτός από ιστορία και προϊστορία. Λέγοντας προϊστορία εννοούμε τα προπολεμικά χρόνια που το αγιασώτικο καρναβάλι ήταν πιο πηγαίο. Τότε που δεν υπήρχαν οι καρναβαλικοί σύλλογοι.

Αυτό το καρναβάλι περιγράφει με το δικό του απαράμιλλο τρόπο ο Στρατής Παπανικόλας στον «Τρίβολο» Τα σχετικά αποσπάσματα που παραθέτουμε τα βρήκαμε έμμεσα, μέσα στο βιβλίο του Βαγγέλη Καραγιάννη «Ο Τρίβολος και η εποχή του»

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ο Αντώνης στις θερμοπηγές Λισβορίου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ο Αντώνης Τσελεπιδάκης -διαχειριστής μέχρι τώρα των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου- ανέλαβε ύστερα από διαγωνισμό και τις αντίστοιχες του Λισβορίου.

Του ευχόμαστε καλή δύναμη και αποδοτική πορεία!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Το τοπικό συμβούλιο ευχαριστεί

Το τοπικό συμβούλιο θέλει να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στον Πλάτανο. Στην εκδήλωση αυτή διατέθηκαν 400 σουβλάκια που προμηθεύτηκε το συμβούλιο.

  • Τα καφενείο «Μπινή» διέθεσε όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση του κόσμου καθώς και το ηχοσύστημα.
  • Ο κ. Ξενιτέλλης, αντιπρόσωπος της ποτοποιίας ΣΑΜΑΡΑ πρόσφερε τις ποσότητες κρασιών που διατέθηκαν.
  • Η Μαρία Μουτζούρη (σύζυγος Παναγιώτη Τσάτσου) πρόσφερε τα χειροποίητα γλυκά που συνόδευαν τα σουβλάκια, τις πατάτες και το κρασί.
  • Το κρεωπολείο του Αριστείδη Καλατζή πρόσφερε ποσότητα λουκάνικων
  • Οι Θεολογος Μπατζάκης, Δημήτρης Καραμπάλης, Γιάννης Καλατζής του Εμμ. και Πέρσα Γιαννίκου Μπατζάκη μαζί με τα τρία μέλη του τοπικού συμβουλίου έψηναν και σέρβιραν αδιακρίτως.

Επίσης το Τ.Σ. ευχαριστεί τη Μηλιά Σγούτσου για την προσφορά 50€ στον εθελοντικό κουμπαρά.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Για την πυρασφάλεια της περιοχής

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στον Δήμαρχο (από τοπικό σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Πολιχνίτου) είναι το θέμα της ανασύστασης της εθελοντικής ομάδας πυρασφάλειας. Για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα αυτή αναφέρθηκαν οι αλεπάλληλες πυρκαγιές σε σπίτια του χωριού μας στις οποίες η πυροσβεστική έφτασε ύστερα από μια τουλάχιστον ώρα από τότε που ειδοποιήθηκε για να σβήσει τα αποκαΐδια ή απλά για να διαπιστώσει το γεγονός.

Ένας ακόμα λόγος που συνηγορεί στη ανασύσταση της ομάδας είναι ότι υπάρχουν εθελοντές και ότι στην αποθήκη του Δήμου υπάρχουν υλικά (τεπόζιτα, σωλήνες, μοτέρ για να ανεβάζουν ψηλά το νερό κ.λ.π.) τα οποία αχρησιμοποίητα αχρηστεύονται.

Δική μας γνώμη είναι ότι στην ομάδα αυτή πρέπει να συμμετέχουν εθελοντές απ’ όλα τα χωριά συνιστώντας υποομάδες οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πυροσβεστικά σημεία του δικτύου ύδρευσης αν χρειαστεί. Στην τελευταία πυρκαγιά στο χωριό αυτό υπήρξε σωτήριο.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Για το νεκροταφείο

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε με το Δήμαρχο και δεν αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτησή μας είναι το θέμα του νεκροταφείου. Ο Δήμαρχος έδωσε μια ασαφή υπόσχεση και εξαιτίας του επείγοντος του θέματος το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να αντιμετωπίσει το ίδιο το πρόβλημα.

Για να γίνει αντιληπτό το επείγον του θέματος να αναφέρουμε ότι τώρα όταν επίκειται ταφή ψάχνουν να βρουν συγγενείς κάποιου νεκρού για να πραγματοποιήσουν αντίστοιχη εκταφή. Δηλαδή με απλά λόγια «βγες εσύ να μπω εγώ» Και καλά να θέλει ή να μπορεί να βγεί, αν δεν θέλει (οι συγγενείς με διάφορα επιχειρήματα) ή δε μπορεί (δεν έχει ολοκληρωθεί η αποσύνθεση) τί γίνεται;

Μια σκέψη που μελετάται από το τοπικό συμβούλιο είναι να γίνει μικρή επέκταση του χώρου μπροστά από την είσοδο (μέχρι την αρχή της εκκλησίας) με παράλληλη μεταφορά του μανδρότοιχου και της καγκελόπορτας.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 4 Σχόλια