Μπαλώματα

Σήμερα (πόσες μέρες μετά το έγγραφο του ιερέα) είδαμε ένα τριμελές συνεργείο στη στέγη της Ζωοδόχου Πηγής, στο χωριό μας.

Αντικαθιστούσαν κάποια κεραμίδια και προσπαθούσαν να στερεώσουν τα πλαστικά καλύμματα καρφώνοντας ξύλινες πήχεις και δένοντας τα με σχοινιά.

-Θα τα πιάσουμε τα νερά, τους ρώτησα.

-Εμ, αυτό προσπαθούμε αλλά να δούμε. Γιατί και η στέγη … και έκανε μια χειρονομία. Νομίζουμε ότι εννοούσε ότι έχει κάτσει στο μέσον της.

Αυτές τις μέρες αναμένεται να φτάσει στην Εκκλησία η απάντηση του Υπουργείου στο έγγραφο του ιερέα σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις βροχές. Ανεπίσημες πληροφορίες από το Υπουργείο λένε ότι δεν υπάρχει άμεση λύση στο πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι τα σημερινά μπαλώματα θα στεγανοποιήσουν το κτίριο.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Δεν θα περάσουμε τη γριούλα με το ζόρι απέναντι!

Στο σχολείο ο δάσκαλος προτρέπει τα παιδιά να κάνουν κάθε μέρα μια καλή πράξη και την επομένη να την περιγράφουν στην τάξη τους.

Ρωτάει μια μέρα ο δάσκαλος:

-Τι καλή πράξη έκανες χτες Κωστάκη;

-Βοήθησα μια γριούλα να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο

-Μπράβο Κωστάκη! Εσύ τι έκανες Γιώργο;

-Βοήθησα τον Κωστάκη να περάσουμε τη γριούλα.

-Μπράβο Γιωργάκη! Εσύ τί έκανες Νικολή;

-Βοήθησα κι εγώ για τη γριούλα κύριε.

Ο δάσκαλος κρύβοντας την απορία του ρωτάει: Εσύ Τάκη τι έκανες; Κι εγώ κύριε βοήθησα τους άλλους να περάσουμε τη γριούλα.

-Καλά τέσσερα άτομα για να περάσετε μια γριούλα;

Και οι τέσσερις με μια φωνή: αφού δεν ήθελε κύριε!

————————————————–

Εμείς (εγώ και ο Μπάμπης) αποδεχτήκαμε την πρόταση του τοπικού συμβουλίου να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα σίτισης για τους χωριανούς μας των οποίων οι δυσκολίες με το σεισμό άμεσα ή έμμεσα αυξήθηκαν. Προϋπόθεση να συμμετέχει στην επιτροπή και ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου. Και ήρθε ο Αποστόλης.

Δεν αποβλέπαμε σε κανένα προσωπικό όφελος. Μοναδικός στόχος μας να αξιοποιήσουμε τις προσφορές που γίνονταν προς το χωριό μας προς όφελος όσων είχαν ανάγκη.  Να βοηθήσουμε τους χωριανούς μας.

Θέσαμε κάποιες προδιαγραφές:

  •  Θα ζητήσουμε προσφορές (αν και για τις μερίδες φαγητού μας έμπλεξαν λίγο οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Επιμελητηρίου)
  • Θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και δημοσιότητα σε κάθε ενέργειά μας
  • Θα είμαστε ανοιχτοί και θα συζητάμε κάθε πρόταση και υπόδειξη που θα μας γίνεται.
  • Δεν είμαστε αναντικατάστατοι και γι αυτό όποιος άλλος εκδηλώσει ενδιαφέρον ευχαρίστως θα του παραχωρήσουμε τη θέση μας.

Στη διάρκεια των 13-14 βδομάδων που υλοποιούμε το πρόγραμμα της σίτισης ήρθαμε αναγκαστικά κοντά στους συνανθρώπους μας και είδαμε πολλά: είδαμε προβλήματα σε σπίτια που δεν φαίνονται, είδαμε προβλήματα που ταλανίζουν ανθρώπους χωρίς να είναι οικονομικά, είδαμε πικρίες σε ενδοοικογενειακά επίπεδα. Με απόλυτη εχεμύθεια προσπαθήσαμε μέσα από το πρόγραμμα αυτό να βοηθήσουμε στοχεύοντας μόνο στον παράγοντα άνθρωπο και το πρόβλημά του (ανεργία, ασθένεια, ψυχολογική πίεση, υποσιτιζόμενα παιδιά κ.λ.π.)

Στο διάστημα αυτό ακούσαμε και πολλά: τα εξ αμάξης! Κάναμε ότι δεν ακούμε. Στο διάστημα αυτό δεν ακούσαμε καμιά καλή κουβέντα ούτε από πρόσωπο ούτε από φορέα. Νομίζουμε λοιπόν ότι «η γριουλα δεν θέλει να περάσει απέναντι» και γι αυτό κι εμείς δεν θα επιμείνουμε. Θεωρούμε λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να ανανεωθεί το πρόγραμμα σίτισης με την ανάληψη της διαχείρισής του από άλλα άτομα ή φορείς. Που θα κάνουν λιγότερα λάθη από εμάς και θα είναι δικαιότεροι.

Εγώ και ο Μπάμπης θα συνεχίσουμε στην ευθύνη που έχουμε αναλάβει μέχρι το τέλος αυτού του δεκαπενθήμερου που λήγει στις 30 Ιανουαρίου. Θα πληρώσουμε τους προμηθευτές και θα τακτοποιήσουμε τα λογιστικά θέματα με τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι τότε για να αναδιοργανωθεί το πρόγραμμα και να συνεχίσει την στήριξη των χωριανών μας από την 31η Ιανουαρίου και μετά. Γιατί το πρόγραμμα θα είναι εγκληματικό να σταματήσει.

Μπορεί να συσταθεί μια άλλη επιτροπή από το Τ.Σ. για να το αναλάβει (να μην ξεχάσουν μόνο να ζητήσουν έγγραφο με την απόφαση και αρ. πρωτοκόλλου για να ικανοποιήσουν τον αναγνώστη μας που αγωνιά) Μπορεί να το αναλάβει ο Σύλλογος σεισμοπαθών ή άλλος φορέας Μπορεί να το αναλάβει η ενοριακή επιτροπή. Λύσεις υπάρχουν πολλές και κανένας δεν είναι αναντικατάστατος.

Ευχαριστούμε όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας βοήθησαν με τις υποδείξεις τους.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 5 Σχόλια

Σίφουνας!

Χτες βράδυ λίγο μετά τα μεσάνυχτα ένας υπερβολικά δυνατός  νοτιοανατολικός άνεμος που συνοδεύονταν από έντονη βροχή προκάλεσε ανησυχία. Διάρκεια (ευτυχώς) ελάχιστων λεπτών.

Δεν ακούσαμε να έχει πάρει στέγη αλλά τα αντικείμενα τα άλλαξε θέση και …τα φώτα. Πρόχειρος προσωπικός απολογισμός τρία πλαστικά καθίσματα και ένα τραπέζι αχρηστεύθηκαν.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Χρόνια πολλά!

Σήμερα του αγίου Αντωνίου και αύριο του αγίου Αθανασίου γιορτάζει αρκετός κόσμος.

Χρόνια πολλά στην Αντωνία και στον Αντώνη, στην Αθανασία και τον Θανάση.

Πολύχρονοι και χαρούμενοι!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής σίτισης

Η επιτροπή σίτισης επί 7 μήνες ασκεί ένα έργο που της ανατέθηκε από το τοπικό συμβούλιο με τη συμμετοχή σ’ αυτή ενός μέλους του.  Η επιτροπή λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια τόσο ως προς τη διαχείριση των χρημάτων όσο και ως προς τα πρόσωπα τα οποία βοηθιούνται. Επειδή το έργο της επιτροπής είναι εξαιρετικά δύσκολο η επιτροπή ζητά συνεχώς τις προτάσεις καθενός για τη βελτίωση των αποφάσεών της προς το δικαιότερο. Φυσικά επώνυμα.

Σε όλο αυτό το διάστημα η επιτροπή έχει δεχτεί πολλές επώνυμες εισηγήσεις απ’ τις οποίες άλλες τις αποδέχτηκε και για άλλες εξήγησε στους ενδιαφερόμενους το δικό της σκεπτικό.

Σε όλο αυτό το διάστημα η επιτροπή προτρέπει όποιον θεωρεί ότι η λειτουργία της δεν είναι σωστή να προσέλθει και να συμμετάσχει σε αυτήν ώστε με τις προτάσεις και τις αποφάσεις του να βελτιώσει το έργο της. Κανένας δεν τόλμησε να το ζητήσει. Αντ αυτού κατά διαστήματα δέχεται ανώνυμες κατηγορίες.

Η επιτροπή ποτέ και σε κανέναν δεν ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις της είναι δίκαιες και ιδεατές. Απλά προσπαθεί γι αυτό.

Απ’ τις σημερινές ανώνυμες κατηγορίες και προτάσεις θα μου επιτρέψετε να απαντήσω σε δύο:

Η μία είναι να σταματήσει το πρόγραμμα σίτισης. Η επιτροπή δεν έχει καμιά αντίρρηση σ’ αυτό. Αυτό είναι απόφαση που πρέπει να πάρει το τοπικό συμβούλιο. Τα μέλη της επιτροπής ανέλαβαν ένα έργο και θα προσπαθούν όσο μπορούν να το εκτελούν  καλύτερα, παραχωρόντας τη θέση τους όμως σε κάθε άλλον εθελοντή. Όταν αποφασιστεί το σταμάτημα του προγράμματος τα μέλη της επιτροπής που δεν ανήκουν στο τοπικό συμβούλιο θα πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που θα τους απαλλάξουν. Και μια πρόταση: Κάντε μια αίτηση με υπογραφές προς το τοπικό συμβούλιο να σταματήσει το πρόγραμμα ή να αλλάξει τη σύνθεση της επιτροπής. Είναι τόσο απλό.

Η άλλη κατηγορία είναι ότι τα μέλη της επιτροπής γίνονται γελοία. Εκφράζοντας και την άποψη του Μπάμπη Πατσατζή δηλώνω ότι προτιμούμε να γινόμαστε γελοίοι στα μάτια ανώνυμων σχολιαστών που έχουν μάθει στη ζωή τους μόνο να κατακρίνουν και να συκοφαντούν εκ του ασφαλούς παρακινούμενοι συνήθως από τα μικροσυμφέροντά τους παρά να σταματήσουμε να προσφέρουμε με τις μικρές μας δυνάμεις για το κοινό καλό.

Είχαν δίκιο οι παλιοί που έλεγαν «ευλογημένα χέρια και καταραμένα στόματα»

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 5 Σχόλια

Η επιτροπή σίτισης ενημερώνει

Το πρόγραμμα σίτισης το οποίο υλοποιείται στο χωριό μας μπαίνει στο δέκατο τέταρτο δεκαπενθήμερο.

Και για αυτό το δεκαπενθήμερο  η επιτροπή αποφάσισε να δώσει κρεατικά και τυρί μόνο σε άτομα ανίκανα ή σχεδόν ανίκανα για εργασία δεδομένου ότι η ελαιοσυλλογή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υπάρχουν εισοδήματα είτε από ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία είτε από μεροκάματα.

Η επιτροπή σίτισης (Ε.Σ.) διευκρινίζει ότι:

  1. Στην κατηγορία των δικαιούχων κρεατικών-τυροκομικών δεν περιλαμβάνονται συνταξιούχοι (εκτός αν υπάρχουν σημαντικοί ειδικοί λόγοι) αλλά άνεργοι ή σχεδόν άνεργοι.
  2. Στην κατηγορία των δικαιούχων μερίδων έτοιμου φαγητού περιλαμβάνονται συνταξιούχοι ή άτομα με προβλήματα υγείας που δεν είναι ικανά να ετοιμάσουν από μόνα τους ένα καλό φαγητό.
  3. Αυτές τις μέρες δόθηκαν σε 20 περίπου άτομα οι πολυαναμενόμενες κάρτες για την αγορά τροφίμων. Τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σίτισης και πήραν κάρτα αγοράς τροφίμων διαγράφτηκαν προσωρινά από το πρόγραμμα.

Έτσι κατά την περίοδο από 17 ως 30 Ιανουαρίου θα προσφέρονται μερίδες καλού φαγητού κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στους :

 

ονοματεπωνυμο αριθμός
μερίδων
Αναγνώστου Ολυμπία 1
Βερβάτη Βασιλεία 1
Καραισκου αδέλφια 2
Κοντός Παράσχος 1
Κουλαρά Ελένη 1
Κούτσικου Αθανασία 1
Κρικλάνη Διαμάντω 1
Κωστάκης Δημήτρης 2
Λινάρδος Σπύρος 1
Λινάρδου Σωτηρία 1
Μανώλας Μανώλης 1
Παππά Χριστίνα 1
Πονηρού Ελένη 1
Πορτογλή Μυρσίνη 1
Σιγιώργη Μυρσίνη Παν 1
Χατζημαλιάκα Μέλπω 1
ΣΥΝΟΛΟ
Παπαδόπουλος
18

Οι μερίδες φαγητού θα παρασκευάζονται στο κατάστημα Μπινή – Παπαδόπουλου

Επίσης θα προσφερθούν ποσότητες φέτας (από 0 ως 2 κιλά ανά οικογένεια), μοσχαρίσιου κρέατος (από  1 ως 2,5 κιλά), κιμά (από 0,5 ως 2 κιλά) και κοτόπουλου (από 1 ως 4 κιλά) στους:

Buzi Lulzime
Δηκελιώτη Μαρία
Δοϊτσίδη Βαρβάρα
Παλαιολόγου Ζαχαρ
Καβουρή Δέσποινα
Σαββαδέλλη Μεταξία
Τσιτσάνου Μαρία

Οι δικαιούχοι αυτό το δεκαπενθήμερο τη φέτα θα την παίρνουν από το κατάστημα Πετρέλλη.  

Σημείωση:

Η Ε.Σ. καλεί τα άτομα που παίρνουν τις μερίδες έτοιμου φαγητού ή συγγενικά τους πρόσωπα να την ενημερώνουν για την ποιότητα και την ποσότητα των φαγητών καθώς και για το αν τηρείται το μενού το οποίο έχει συμφωνηθεί με τα καταστήματα που αναλαμβάνουν την ετοιμασία του φαγητού να περιλαμβάνει μια μέρα κρέας, μια μέρα κοτόπουλο και μια μέρα κιμά.

Η Ε.Σ. ευχαριστεί όλους όσους επώνυμα κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη δικαιότερη λειτουργία του προγράμματος είτε αυτές αφορούσαν συγγενικά τους πρόσωπα είτε ξένα.

Επίσης η επιτροπή καλεί κάθε έναν που θεωρεί ότι η λειτουργία της δεν είναι σωστή αφενός να καταθέσει επώνυμα τις παρατηρήσεις του και αφετέρου να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας της συμμετέχοντας σ’ αυτήν.

Τέλος αναφέρουμε ότι εξέφρασε την θέληση να συμμετάσχει στην διάθεση φέτας και το κατάστημα της Ευαγγελίας Κανέ, το οποίο πρόσφερε τιμή ίδια σχεδόν (και τελικά ίδια) με αυτήν των άλλων προμηθευτών. Έτσι από το επόμενο δεκαπενθήμερο η διάθεση της φέτας (ανά μήνα) θα γίνεται από τρεις προμηθευτές.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 7 Σχόλια

Οι σεισμοπαθείς επαγγελματίες στο …περίμενε!

Πρόβλημα έχει ανακύψει σχετικά με τις αποζημιώσεις στους επαγγελματίες που επλήγησαν από το σεισμό της 12ης Ιουνίου. Διαφωτιστικό είναι το παρακάτω άρθρο της Αναστασίας Σπυριδάκη στην ΕΡΤ Αιγαίου. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι για να απαντηθεί ένα έγγραφο από το υπουργείο χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες καταλαβαίνουμε -αν τελικά αποζημιωθούν – πότε θα αποζημιωθούν!

Αίτημα για ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αποζημίωση των πληγεισών από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 επιχειρήσεων στη Λέσβο, απέστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017  στη Λέσβο μεταξύ των άλλων καταστροφών προκάλεσε ζημιές σε επιχειρήσεις που αποτιμήθηκαν σε 236.751,74 ευρώ. Οι ζημιές αυτές αφορούν 35 επιχειρήσεις και 15 αγροτικά – επαγγελματικά οχήματα. Έχουν ήδη αποσταλεί από 23-10-2017 με το υπ. αριθ. έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Φ. ΠΟΛ.ΠΡ/265 αναλυτικοί πίνακες καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών.

Με το υπ. αριθ. 3802/12-01-2018 έγγραφο της Διεύθυνσης Βιομηχανικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, γνωστοποιήθηκε αρμοδίως η αδυναμία καταβολής των εν λόγω επιχορηγήσεων.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου «η μόνη εφικτή λύση για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο, είναι η ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύονται από πολλούς δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες, αλλά κυρίως από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 και τα προβλήματα αυτά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση με την προσπάθεια όλων μας για την υπέρβαση τυχόν θεσμικών ή γραφειοκρατικών εμποδίων.»

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 2 Σχόλια

Βραβεύτηκαν!

Η δασκάλα Μυρσίνη Γιανέλλη, που πέρσι υπηρετούσε στο σχολείο του χωριού μας και υπέστη μαζί με μαθητές της τον καταστροφικό σεισμό μέσα στο διδακτήριο που γκρεμίστηκε, βραβεύτηκε (μαζί με το σχολείο) για το σχετικό με τους σεισμούς εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε υλοποιήσει (πριν από το σεισμό).Στη σχετική με τις βραβεύσεις ανακοίνωση του Μουσείου Απολιθωμένου δάσους Σιγρίου αναφέρεται:

Στην εκπαιδευτικό Μυρσίνη Γιαννέλλη και στο Δημοτικό Σχολείο Βρίσας για την ενθάρρυνση των μαθητών για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» και κυρίως για την αξιοποίησή του κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Τα παιδιά μας κάνουν περήφανους!

Συγχαρητήρια στην ομάδα μαθητών του ΓΕΛ Πολιχνίτου (Στέλιος Πανσεληνάς-Άννα Τσιτσάνου-Παναγιώτης Μπατζάκης-Μάριος Ζαφειρίου),που τόσο εύκολα απέσπασαν το 2ο βραβείο στο συνέδριο Φυσικών επιστημών με την παρουσίαση τους τα μονοπάτια της Φυσικής.
Εύχομαι τα δικά τους μονοπάτια να ειναι γεμάτα επιτυχίες!

Το παραπάνω κείμενο είναι ανάρτηση της Στρατούλας Βούλγαρη (χημικού του Λυκείου Πολιχνίτου) και αναφέρεται σε συμμετοχή μαθητών της σε εκδήλωση στην Αθήνα. Τα παιδιά της περιοχής μας, και του χωριού μας, μας κάνουν περήφανους με τις επιτυχίες τους.

Μπράβο και καλή συνέχεια. Τα μπράβο και στους δασκάλους τους, στο σχολείο τους  και στις οικογένειές τους!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 Σχόλια

Η επιτροπή σίτισης ενημερώνει

Η επιτροπή σίτισης ενημερώνει ότι για το δωδέκατο δεκαπενθήμερο του προγράμματος πλήρωσε τα εξής ποσά:

Καλαμάκια          1200€

Καλατζής               183,05

Κολιόπουλος           66,70

ΣΥΝΟΛΟ                1449,75

Έτσι τώρα η επιτροπή έχει στη διάθεσή της το ποσό  των 10.805,53 (προηγ. υπόλοιπο) – 1449,75 = 9.355,78€

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο