flashback

Σήμερα τις πιο πολλές ώρες απ’ τον ελεύθερο χρόνο τους (και όχι μόνο) τα παιδιά είναι προσκολλημένα σε μια οθόνη ανεξάρτητα απ’ το μέγεθός της. Και αν η εικόνα ενός μοναχικού παιδιού που ασχολείται με το κινητό του είναι ανεκτή, η εικόνα μιας παρέας παιδιών να κάθονται και το καθένα να έχει καρφωμένα τα μάτια του στο κινητό ή το τάμπλετ του δημιουργεί -σε μας τους μεγάλους- αν μη τι άλλο απορία: δεν έχουν κάτι καλύτερο, ως παρέα, να κάνουν!

Τα χαλάσματα ανέδειξαν, με τα σκόρπια  φύλλα που απελευθέρωσαν, μια άλλη κουλτούρα, έναν άλλο τρόπο ζωής για τα παιδιά πριν …μισό αιώνα!

Τα φύλλα πριν τα πάρει «ο αέρας του σεισμού» βρίσκονταν στο μπαούλο του Νίκου Σταύρου Ταξείδη στο πατρικό τους σπίτι στο χωριό. Ο «αέρας» τα έφερε στον δρόμο του Πάνου Γεωργάκα που τα συμμάζεψε.

Νίκο, όπου και να ‘σαι, να είσαι καλά και να θυμάσαι το χωριό και την παιδική ζωή σου σ’ αυτό!

Τρεις φωτογραφίες:

Ο δωδεκαετής Νίκος ασχολούνταν με τον στίβο. Με όποιο αγώνισμα του στίβου του ήταν προσιτό. Και κατέγραφε τις επιδόσεις του, ως κίνητρο για τη βελτίωσή του. Ακόμα και την τοποθεσία της προπόνησής του καθώς και το βάρος της σφαίρας που χρησιμοποιούσε! Ένα τέτοιο παιδί δεν μπορεί να είναι μαλθακό!

Τα παιδιά της τάξης έπαιζαν ποδόσφαιρο (και αμπάριζα) οργανωμένα. Αν και δεκάχρονα κρατούσαν πρακτικά! Δυο ομάδες «σήκωνε» η τάξη Οι Παναθηναϊκοί ήταν οι «Αετοί» και οι Ολυμπιακοί τα «Λιοντάρια» Και σε παρακάτω σελίδες αναγράφονται τα αποτελέσματα των αγώνων και οι σκόρες. Υπήρχαν και αναπληρωματικοί!

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» Μέσα στα γυμνασμένα σώματα κατοικούσαν και καθαρά μυαλά! Και ο δωδεκαετής Νίκος κάθισε και υπολόγισε πόσους κόκους σιταριού δικαιούταν ο ευρεσιτέχνης του σκακιού που ως πληρωμή του (σύμφωνα με τον μύθο) ζήτησε από τον βασιλιά να του δώσει τόσα σπόρια σιταριού όσα χωρούν στα τετράγωνα της σκακιέρας αρκεί προχωρόντας απ’ το ένα στο επόμενο να διπλασιάζονται . Μόνο στο τελευταίο τετράγωνο αντιστοιχούν «κάτι» περισσότεροι από 9 πεντάκις εκατομμύρια κόκοι σιταριού! Πάνω απ’ όλα αξιοθαύμαστη είναι η υπομονή του Νίκου να κάνει τόσους υπολογισμούς!

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ως μνημόσυνο

Από την Κατερίνα Γραγουδά

Ου Αντρέας τσι του Αριστέλ’

Το 2012 εμείς και ο αδερφός μου φτιάχναμε τα σπίτια μας τα εξοχικά στον Άγιο Φωκά. Μέναμε στο σπίτι μας στο χωριό και κάθε μέρα πηγαίναμε και παρακολουθούσαμε την πρόοδο των εργασιών.

Μια μέρα ο άντρας μου γυρνώντας από τον Πλάτανο που είχε πάει για καφεδάκι μεχρι να μαγειρέψω εγώ, μου ανακοίνωσε ό, τι σήμερα θα είχαμε και παρέα.

Ο θείος Αντρέας ο Καρτέρης, ξάδερφος της μαμάς μου, και ο Αριστείδης Καλατζής που τον λέγανε και Αριστέλ γιατί ήταν μικροκαμωμένος, εκδήλωσαν την επιθυμία να έρθουν να δουν τα σπίτια μας.

Και τους δύο τους αγαπούσα πολύ για πολλούς λόγους.

Ο θείος Αντρέας ήταν συγγενής μας, χρυσός άνθρωπος, αθηρόστομος, πλακατζής, που δεν άφηνε τίποτα ασχολίαστο, φιλότιμος και έξω καρδιά, ο δε «Αριστέλ» ήταν ο δικός μας άνθρωπος χρόνια πολλά με τον μπαμπά μου καλλιεργούσε τα χωράφια μας, πάντα με το χαμόγελο και τον καλό το λόγο όταν με έβλεπε.

Φιλαράκια οι δυό τους, συνταξιούχοι πια , κάθε μέρα στον Πλάτανο πίνανε το καφεδάκι τους με πλάκες και κουβεντούλα.

Έτσι που λέτε ξεκινήσαμε εν σώματι και φτάσαμε στο κτήμα.

Δύο » γύφτικες» πλαστικές καρέκλες βρεθήκανε να κάτσουνε και μία πορτοκαλάδα για τις ευχές και αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε.

Δεν καλό προλάβαμε να βολευτούμε και μας φωνάξανε στο δίπλα σπίτι του αδερφού μου για να μας δείξουν κάτι.

Ζητήσαμε συγνώμη, είπαμε ό,τι πέντε λεφτά θα κάναμε και τους αφήσαμε μόνους.

Πράγματι πολύ σύντομα επιστρέψαμε στην βεράντα μας.

Ούτε Αντρέας ούτε Αριστείδης.

Άδειες και οι δύο καρέκλες.

Βάλαμε μια φωνή και από το βάθος του υπογείου ακούσαμε τον θείο Αντρέα να απαντά: – Έδιου είμι τώρα ανιβαίνου. Ήρτα να δω τ’ σουβάδις, τσι τσ’ είπα δυό κουβέντις τίλγιας να τσ’ κάνουν πιό καλά.

Σουβατζής το επάγγελμα ο θείος έκανε έλεγχο και στο δικό μας σπίτι και έδωσε τις οδηγίες του.

Ανέβηκε κάποια στιγμή από το υπόγειο και τον ρωτήσαμε που είναι ο θείος Αριστείδης.

-Γω έδιου τουν άφσα, μας είπε ο Αντρέας. Άντι μπουρεί να πήγι να κατουρήσ’.

Στην αρχή δεν ανησυχήσαμε γιατί αυτό υποθέσαμε και μεις. Έλα μου ντέ που αργούσε όμως.

Οπότε εγώ που είμαι και βροντόφωνη έβαλα μια φωνή, και τότε από την πέρα άκρη του κτήματος ακούσαμε τον θείο Αριστείδη να μας λέει ό,τι έρχετε.

Πράγματι σε λίγο ήρθε και γεμάτοι απορία τον ρωτήσαμε πού ήταν.

Με σχεδόν αγανάκτηση στη φωνή μας απάντησε: -Τι θα πει πού ήμνταν. Του χουραφ’ πήγα να δω. Ξέρειτι, τι δλειά έρξα γω έδιου μι του μπάρμπα Στέλιου! Έδιας θα παγαίνου χουρίς να του κοιτάξου;

Ο μπάρμπα Στέλιος είχε πεθάνει πρίν από 18 χρόνια, τα κτήματα μας εμείς τα είχαμε παραμελήσει, αλλά ο γλυκός μου του» Αριστέλ» ο δικός μας άνθρωπος ,ενδιαφερόταν για το κτήμα μας στο οποίο δούλεψε μαζί με τον μπαμπά μου περισσότερο από μας.

Τώρα έχουν πεθάνει και οι δύο . Ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Εγώ πάντως διερωτώμαι.

Υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι;

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Δείτε και φωτογραφίστε την Βρίσα προ σεισμού

Από φίλο του χωριού και της σελίδας μας (τον οποίο και ευχαριστούμε) η παρακάτω ενημέρωση.

 Για όσους έχουν το Google Earth στον υπολογιστή τους και θέλουν να δουν το χωριό προ του σεισμού μπορούν να το κάνουν με το Street view μια δεν έχει γίνει ακόμη ανανέωση των φωτογραφιών.

Αυτό θα βοηθήσει όσους έχουν κάποιο κτήριο που κατεδαφίστηκε και θέλουν να έχουν τη φωτογραφία του αλλά και να δώσουν στον μηχανικό τους την προηγούμενη εικόνα για την ανακατασκευή. Βέβαια το αυτοκίνητο της Google πέρασε μόνο από τους κεντρικούς δρόμους αλλά κι αυτό κάτι είναι.

 Πάμε λοιπόν να δούμε τη Βρίσα όπως ήταν στις 20 Οκτωβρίου του 2014.

 1.   Πρώτα πατάμε στο παρακάτω link που θα ανοίξει το Google Earth και θα μας πάει πάνω από το χωριό.

2.  Πατάμε αριστερό κλικ με το ποντίκι στο ανθρωπάκι που βρίσκεται πάνω δεξιά και το κρατάμε πατημένο για να δούμε ποιοί δρόμοι είναι μπλε. Σ’αυτούς μονάχα έχουμε τη δυνατότητα του street view.

3.  Χωρίς να αφήσουμε το αριστερό πλήκτρο σέρνουμε το ανθρωπάκι και το αφήνουμε πάνω στον μπλε δρόμο και στο σημείο που μας ενδιαφέρει.

4.   Το πρόγραμμα θα γυρίσει σε street view και θα μας προσγειώσει στο έδαφος.

5.   Μπορούμε τώρα να κινηθούμε εμπρός-πίσω πατώντας στα βέλη που βλέπουμε και σύμφωνα με την κίτρινη γραμμή. Μπορούμε να περιστρέψουμε την εικόνα 360º και μπορούμε να ζουμάρουμε στο σημείο που μας ενδιαφέρει.

6.   Αν θέλουμε τώρα να βγάλουμε και να αποθηκεύσουμε φωτογραφία της οθόνης, πατάμε Control+Alt+S και την αποθηκεύουμε όπου μας βολεύει.

 Κάπως έτσι κι εγώ αποθήκευσα όσο περισσότερο μπορούσα από το παλιό χωριό.

Υπάρχει όμως και μια παράμετρος στο πρόγραμμα που ενώ μπήκε για καλύτερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας συμφέρει. Αυτή είναι η αυτόματη μέτρηση επισκεψιμότητας ενός τόπου. Αν δηλαδή η Google διαπιστώσει ότι πολλοί επισκέπτονται ένα συγκεκριμένο σημείο και οι φωτογραφίες είναι σχετικά παλιές, τότε στέλνει το αυτοκίνητό της για να κάνει ανανέωση κάτι που βέβαια δεν θέλουμε να γίνει με το χωριό γκρεμισμένο.

 Μπείτε λοιπόν σύντομα και κρατήστε στο αρχείο σας ότι μπορείτε από το παλιό χωριό.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 Σχόλια

Δυο (πραγματικοί) φίλοι!

Ο μπαρμπα Γιώργος και η Διαμάντω. Στα 97 αυτός, κάτι λιγότερα εκείνη. Τα φιλαράκια!

Πριν λίγα χρόνια που τα πόδια κρατούσαν καλύτερα ο Μπαρμπα Γιώργης με την ιδιότητα του «βοηθού ταχυδρόμου» έπαιρνε τις συντάξεις ατόμων που δεν ήταν εύκολο να κατεβούν στον Πλάτανο και τις πήγαινε στα σπίτια τους.

Πιστός θαμώνας του Πλάτανου, η πρωινή απουσία του -1-2 μέρες μετά την είσπραξη- γίνονταν αμέσως αντιληπτή.

-Που ήσουν το πρωί, μπαρμπα Γιώργη; τον ρωτούσαμε  για να απαντήσει με καμάρι:

-Πήγα τ’ σύνταξ’ στ’ φιληνάδα μ’

Φιληνάδα του ήταν η Διαμάντω. Μια φιλία που στέριωσε στα καπνά, στο δρεπάνι, στο αλώνι.

φωτο Ανδροκλής

Κι είχαν τόσα να θυμηθούν και να πουν καταθέτοντας το φακελάκι με τη σύνταξη και  πίνοντας το καφεδάκι.

Τώρα ο σεισμός τους έφερε πιο κοντά. Ο μπαρμπα Γιώργης ξεριζώθηκε, έχασε τη γλυκιά μοναξιά του χωριού και του Πλάτανου και «στενάζει» στην …εξορία των Βατερών κάτω απ’ την αγάπη και τη φροντίδα παιδιών, εγγονών και δισέγγονων.

Γλυκειά διέξοδος τώρα η φιληνάδα του, η Διαμάντω. Να τα λένε και να τα ξαναλένε. Να λένε για τα νιάτα τους, για τη δουλειά που έρριξαν, για τα γλέντια τους, για τους τωρινούς πόνους τους, για τα γιατρικά τους!

Να είστε καλά! να χαίρεστε ότι σας χάρισε η ζωή και ο ιδρώτας σας και να χαρίζετε στους γύρω σας τη χαρά της παρουσίας σας και της αγάπης σας.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 Σχόλια

Με σεβασμό και τιμή στις ρίζες μας!

Ο σεισμός τα έκανε όλα τα πάνω κάτω, αναποδογύρισε τα σπίτια μας, τα υπάρχοντά μας και -δυστυχώς- για κάποιους τα μυαλά και τη ψυχοσύνθεσή τους.

Ο καθένας μάζεψε ότι μπορούσε,φώλιασε όπου μπορούσε -ή όπου βρήκε- και η ζωή συνεχίζεται. Μέσα στα πολύτιμα που ο καθένας έσωσε είναι και οι φωτογραφίες, το παρελθόν, η ζωή η δική του και των προγόνων του.

Ο Αριστείδης μάζεψε τα υπάρχοντά του από το κρεοπωλείο του και το έστησε αλλού. Μαζί του πήρε και τις δυο φωτογραφίες που στόλιζαν το μαγαζί του. Με σεβασμό και τιμή στον παππού του (Αριστείδη) που εικονίζεται στη δεξιά φωτογραφία (μαζί με τον Δημ. Κουγκούλιο) και στον παππού του παππού του(!) (Αριστείδης κι αυτός με το γιο του Παναγιώτη) που εικονίζεται στην άλλη (πραγματικός χασάπης αυτός με το χασαπομάχαιρο στο στόμα).

Οι φωτογραφίες …των φωτογραφιών είναι του Ανδροκλή. Το δεντράκι που φαίνεται δίπλα στους χασάπηδες είναι ο Πλάτανος σε …παιδική ηλικία (αρχές του 20ου αιώνα)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

«Πακέτο Βρίσα»

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βρίσας ευχαριστεί όλους όσους πρόσφεραν για την υλοποίηση της δράσης «ΠΑΚΕΤΟ ΒΡΙΣΑ» που είχε ως στόχο την προσφορά στα παιδιά των παραπάνω σχολείων – άσχετα με τον τόπο κατοικίας τους (σε Βρίσα, Βατερά, Πολιχνίτο και Σταυρό)- μιας πλήρους σειράς ένδυσης και υπόδησης  για τον επερχόμενο χειμώνα καθώς και όλων των σχολικών ειδών τους και συγκεκριμένα τους:

ΔΩΡΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΡΙΣΑ : 

MELINA CLUB ΑΝΤΙΣΣΑ                  1200,00 €

Ανώνυμη (Α.Σ)                                    5200,00 €

JENNIFER KELLOGG »GREEK AMERICA FOYNDATION»  3700,00 €

Ανώνυμος ( Μ.Α)                                500,00 €

ΣΥΛΛ.ΕΡΓΑΖ.ΔΗΜΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ  400,00 €

Ανώνυμος  (EL.B.)                              300,00 €

«ΞΕΝΟΔΟΧ.ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΑ» ΚΩΣ    400,00 €

Ανώνυμος  (Φ.Β.)                                100,00 €

ΣΥΛ.  ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΜΦΙΛΩΝ            100,00 €

—————————-

ΣΥΝΟΛΟ                                           11.900  €

 

Το κάθε πακέτο που παραδόθηκε στα παιδιά περιέχει :

ΜΠΟΥΦΑΝ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΄»ENERGIERS»

 ΦΟΡΜΕΣ ΑΘΛ.»ENERGIERS»

ΠΙΤΖΑΜΕΣ »ENERGIERS SWEET DREAMS»

ΦΑΝΕΛΑΚΙ-ΕΣΩΡΟΥΧΟ-ΚΑΛΤΣΕΣ »HLIOS» 

ΑΘΛ.ΠΑΠΠΟΥΤΣΙΑ »ADIDAS, PUMA,REEBOK,NIKE ,ASICS» 

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ  ΠΑΚΕΤΟΥ : 150,00.

Ο Θέμις και η Ελευθερία δίνουν τα δώρα τους

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ &  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΡΙΣΑΣ  ΔΟΘΗΚΑΝ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ  ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ  κ.ΘΕΜΗ ΝΑΟΥΜΗ & ΤΗΝ κ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΜΠΟΥ.

Ο Σύλλογος εύχεται σ’ όλα τα παιδιά καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο με υγεία στο καινούριο τους σχολείο.

Επίσης ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην ταχύτατη εγκατάσταση και στον εξοπλισμό του νέου (προσωρινού) σχολείου των παιδιών μας.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Τα έντυπα κατεδάφισης

Παραθέτουμε τα έντυπα κατεδάφισης όπως μας τα έστειλε ο κ. Τεντόμας

ΑΙΤΗΣΗ επιδότησης κατεδάφισης

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΙΒΑΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ότι θα κατεδαφιστεί εντός 1 μηνός

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ότι κατεδαφίστηκε (ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ)

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ότι κατεδαφίστηκε (ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 4 Σχόλια

Το δέκατο!

Κυκλοφόρησε το δέκατο βιβλίο του ακούραστου Βασίλη Ψαριανού.

Ο πολυγραφότατος Βασίλης μας παραδίδει ένα βιβλίο 185 σελίδων με μια νουβέλα και διηγήματα. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο για δανεισμό από τη Βιβλιοθήκη του χωριού μας.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η παρουσίαση του βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο που το εξέδωσε.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Από το Σύλλογο της Αθήνας

Αθήνα, 19/10/2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Νικηταρά 8 – 10,

106 78, Αθήνα

τηλ. 6974308135 (Σταυρινός Κωνσταντίνος, Πρόεδρος)

ηλεκτρ. διεύθυνση:  KSTAVRINOS@asprofos.gr    katerina_skia@yahoo.gr

 

 

Προς

Τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο

 

Θέμα: Ενημέρωση για την ανάγκη προμήθειας θερμαντικών σωμάτων για τους

          σεισμόπληκτους της Βρίσας

 

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβε,

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας με έρανο ανά εκάτη ενορία – κοινότητα συγκέντρωσε το ποσόν των  $ 150.000 για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, το οποίο απέστειλε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Σας παρακαλέσαμε ήδη με επιστολές   μας στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 να μας ενημερώσετε για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεσθε να διαθέσετε τα χρήματα αυτά. Καθώς έως τώρα δεν είχαμε καμία επίσημη απάντηση, παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία της ενημέρωσής σας, ώστε να μπορέσετε να αξιοποιήσετε προς όφελος των σεισμοπαθών την προσφορά των συμπατριωτών μας της Αυστραλίας.

Για τον προσδιορισμό των αναγκών των σεισμοπλήκτων, η Τοπική Κοινότητα κάλεσε τους σεισμόπληκτους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια. Με βάση τα ερωτηματολόγια αυτά και με τη βοήθεια άλλων συλλογικών φορέων προσπαθεί να ανταποκριθεί τόσο στα μείζοντα όσο και στα ελάσσονα ζητήματα της καθημερινότητας. Ένα σημαντικό πρόβλημα αφορά τη θέρμανση των κατοικιών. Διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται 165 αφυγραντήρες και 70 θερμαντικά σώματα συνολικού κόστους περίπου 24.000€ , καθώς οι κάτοικοι της Βρίσας που έμειναν άστεγοι διαμένουν σε οικήματα που προορίζονταν για τους θερινούς μήνες και δεν διαθέτουν θέρμανση.

Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε αν προτίθεστε να επιδοτήσετε την αγορά των θερμαντικών αυτών σωμάτων από τα χρήματα που έχουν σταλεί από τους Ομογενείς της Αυστραλίας, καθώς, λόγω του επερχόμενου χειμώνα, η προμήθεια θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Συνημμένα υποβάλλουμε την κατάσταση των σεισμοπαθών που χρειάζονται θερμαντικα σώματα.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με σεβασμό και τιμή

Κωνσταντίνος Σταυρινός

Πρόεδρος του Δ.Σ.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 2 Σχόλια

Παρέμβαση της κας Ζερβουδάκη για την ανοικοδόμηση της Βρίσας

Με την παρακάτω παρέμβαση της -που δημοσιεύτηκε στο ΕΜΠΡΟΣ- η αρχιτέκτονας κα Ελένη Ζερβουδάκη καλεί -το ελάχιστο- σε έναν συντονισμό όσων θα ασχοληθούν με την ανοικοδόμηση του χωριού.

«Πεποίθησή μας είναι ότι η Βρίσα όχι μόνο μπορεί να ξανακτιστεί, αλλά μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να αποτελέσει ένα πρότυπο και καινοτόμο βιώσιμο χωριό, θεμελιωμένο στη συλλογική και συμμετοχική δράση των κατοίκων της. Πιστεύουμε όχι σε μια απλή αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά σε μια χωροταξική, οικονομική, κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση οι οποίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση του νέου πληθυσμού. Το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο και η απουσία πρόθεσης της πολιτείας να στηρίξει ειδικά τη Βρίσα οδηγούν στη μετατροπή του παραδοσιακού οικισμού σε ένα εργοτάξιο 450 κτηρίων χωρίς συνολικό σχεδιασμό και χωρίς κεντρικό συντονισμό!

Ως αρχιτέκτονες λοιπόν νιώσαμε την ανάγκη να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της Βρίσας με ένα ευρύτερο σκεπτικό από την ανοικοδόμηση κάθε σπιτιού μεμονωμένα, έχοντας ως γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και την προφανή εφαρμογή της επιστήμης μας. Διασαφηνίσαμε, ωστόσο, εξαρχής ότι πρόθεσή μας δεν αποτέλεσε η ανάληψη 5-10 άδειων σεισμόπληκτων σπιτιών ως ιδιώτες μηχανικοί -άλλωστε αυτές μας είχαν ήδη ανατεθεί από την επομένη του σεισμού από ανθρώπους που γνωρίζουν το έργο μας από παλιά στο νησί και μας εμπιστεύονται.

Πιστεύουμε ότι το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Βρίσας μπορεί να θεμελιωθεί από πρωτοβουλίες που δεν θα προέρχονται από κάποιον εξωτερικό φορέα ή συντονιστή, αλλά από την ίδια την τοπική κοινωνία σε δύο επίπεδα:

– Με τη μορφή αυτοοργάνωσης των σεισμοπαθών σε έναν κοινό φορέα με στόχο την ενιαία κατασκευή των κτηρίων του χωριού ώστε να υπάρξει οικονομία κλίμακας, συνολικός συντονισμός εργοταξίου, ειδικοί όροι και χρονικές ρήτρες που θα τεθούν στις κατασκευαστικές που θα την αναλάβουν.

– Με τη σύσταση ενός σωματείου από ιδιοκτήτες, κατοίκους και φίλους που θα ασχολείται με τον εντοπισμό των αναγκών και των προτεραιοτήτων του χωριού, την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που ήδη υπάρχουν αλλά και την εξεύρεση νέων.

 

Στρατηγικός σχεδιασμός

Θελήσαμε λοιπόν να προτείνουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό με συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τον τρόπο ανασυγκρότησης και ανασύστασης της Βρίσας που εξασφαλίζει αντισεισμικές κατασκευές, αναδεικνύει τον αρχιτεκτονικό παραδοσιακό της χαρακτήρα, απαντά στις ανάγκες των κατοίκων με

σημειακές παρεμβάσεις στο χωριό και αξιοποιεί τα γεωθερμικά πεδία στο υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής για τη θέρμανση και την ψύξη των ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων.

Το έργο που ολοκληρώσαμε εθελοντικά μέχρι τώρα είχε τις εξής δράσεις:

  1. Ευαισθητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία ενημερώνοντας για το ελλιπές ρυθμιστικό πλαίσιο της ανοικοδόμησης της Βρίσας και την αναγκαιότητα της αυτο-οργάνωσης των κατοίκων.
  2. Προσεγγίσαμε τους παρακάτω φορείς, ενημερωθήκαμε για το έργο τους, εκθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και σκιαγραφήσαμε μελλοντικές προκλήσεις και προβλήματα:

Το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, το τμήμα Αναστηλώσεων του ΕΜΠ, την ομάδα Βρισαγωτών Rebuilt Vrissa, τον σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας, το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, τον Σύλλογο αρχιτεκτόνων Λέσβου, τον Φορέα Χρηματοδότησης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τον Αντιδήμαρχο κο Κώστα Κατσαρό, τον Βουλευτή κο Γιώργο Πάλλη, τον Συντονιστή κο Βασίλη Τεντόμα, τον Πρόεδρο Βρίσας κο Στρατή Παράκοιλα, το Κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΚΑΠΕ, το Ινστιτούτο γεωλογικών μελετών – Τμήμα Γεωθερμίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών.

  1. Καταγράψαμε το χωριό, τις γειτονιές του, τα κοινόχρηστα κτήρια και τους δημοσίους χώρους, ώστε να αναδείξουμε τις δυνατότητες για παρεμβάσεις και βελτιώσεις στον οικισμό.
  2. Προτείναμε ένα πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού ανασυγκρότησης της Βρίσας με τους εξής βασικούς άξονες:

– Σύνταξη γενικού τοπογραφικού.

– Συνολικό σχεδιασμό του χωριού ως αρχιτεκτονικού συνόλου με σύγχρονες υποδομές.

– Ενιαία μελέτη ανά οικοδομικό τετράγωνο ή δρόμο για την έκδοση αδειών των ιδιωτικών κτηρίων είτε με ανάθεση σε ένα γραφείο ανά οικοδομικό τετράγωνο είτε με συντονισμό από το ΤΕΕ των διαφορετικών μηχανικών που έχουν αναλάβει.

– Κατασκευή έργων υποδομής και διαμόρφωσης των κοινοχρήστων χώρων από το δημόσιο σύμφωνα με τη μελέτη συνολικού σχεδιασμού του χωριού.

  1. Παροτρύναμε το ΤΕΕ ΒΑ, τον τοπικό φορέα των μηχανικών, να συμβάλει ειδικά στο θέμα της Βρίσας, εξασφαλίζοντας τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο των φακέλων αδειοδότησης και της διατήρησης του χαρακτήρα του οικισμού με τις παρακάτω ενέργειες:

– Δημιουργία τιμολογίου σεισμόπληκτων για τις αμοιβές των μηχανικών.

– Δημοσιοποίηση της μελέτης του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου για τη Βρίσα που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δόμησης (πολεοδομία ΣΑ, εφορία νεωτέρων κ.λπ.) και στους ιδιώτες μηχανικούς.

– Σύνταξη μιας πρότυπης μελέτης οικοδομικής άδειας σεισμοπλήκτου ώστε να δημιουργηθεί συμβατότητα μεταξύ της σύνταξης της άδειας και του συστήματος ελέγχων από τις δημόσιες υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας ως κοινό υπόβαθρο τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

– Οργάνωση των ιδιωτών μηχανικών που έχουν αναλάβει άδειες για τα σεισμόπληκτα σε ομάδες ανά δρόμο η ανά οικοδομικό τετράγωνο.

 

Και δημόσιος διάλογος

 

  1. Ανοίξαμε έναν δημόσιο διάλογο και συμμετείχαμε στην ημερίδα της Αθήνας στις 19.07.17 και στην ημερίδα των Βατερών στις 08.08.17, που οργανώθηκαν από την εθελοντική ομάδα Βρισαγωτών «Rebuilt Vrissa».
  2. Κινητοποιήσαμε εγκαίρως τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από την ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές στην Λέσβο, η οποία δεν είχε ενεργοποιηθεί καθώς -σύμφωνα με τον Τύπο- δεν πληρούνταν τα κριτήρια υποβολής.
  3. Δημιουργήσαμε τον Ηχητικό Περίπατο στη Βρίσα και οργανώσαμε μια τριήμερη παρουσίασή του.

Καθώς εκκρεμούν πολλά ζητήματα που αφορούν τη Βρίσα, ζητάμε από το ΤΕΕ (και ιδιαίτερα το ΤΕΕ ΒΑ), τον φορέα δηλαδή στον οποίο ανήκουμε όλοι οι μηχανικοί που έχουμε το δικαίωμα να ασκούμε το επάγγελμά μας ή την εθελοντική μας δράση σε όλη την Ελλάδα, «ντόπιοι» και «ξένοι», να αποτελέσει μια εστία ορθολογικής επιστημονικής συμπαράστασης στη διαδρομή της επανοικοδόμησης της Βρίσας.

Θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλους τους Βρισαγώτες που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και μοιραστήκαν μαζί μας τις ιστορίες και τις προσδοκίες τους, καθώς και τους φορείς που συνεργάστηκαν μαζί μας με ανοιχτό πνεύμα και όρεξη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του χωριού. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην ανασυγκρότηση της Βρίσας με διάθεση να κινητοποιήσουμε την πολιτεία, να συμβάλλουμε με τις ιδέες και τις γνώσεις μας, να εμπνεύσουμε χορηγούς, συμμετέχοντας ενεργά στο χτίσιμο του μέλλοντος που της αξίζει»

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο