Υπηρεσίες που υπήρχαν στον Πολιχνίτο πριν ένα αιώνα

Με βάση έγγραφα από το αρχείο του Πάνου Γιαννάκα διαπιστώνουμε την ύπαρξη των παρακάτω υπηρεσιών στον Πολιχνίτο, πριν ένα αιώνα.

Scan_Pic0157

Στα 1914, όταν το νησί μας βρισκόταν υπό την στρατιωτική Διοίκηση νήσων Αιγαίου, υπήρχε στον Πολιχνίτο Ειρηνοδικείο

Scan_Pic0165

Στο Ειρηνοδικείο αυτό υπηρετούσε και δικαστικός κλητήρας

Scan_Pic0180

Επίσης το 1919 υπήρχε η δυνατότητα αποστολής ταχυδρομικών επιταγών

Scan_Pic0185

Αποστολή συστημένης επιστολής (το 1915)

Scan_Pic0195

και αποστολή δεμάτων το 1918 (Δηλαδή στην ουσία πλήρης λειτουργία Ταχυδρομείου)

 

Κατηγορίες: Κοινωνική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας | Γράψτε σχόλιο

Η «κοντότα»

Κοντότα στα νεότερα χρόνια ήταν η συμφωνία ανάμεσα σε έναν ειδικό επαγγελματία, συνήθως γιατρό, και στους κατοίκους ενός χωριού, κατά την οποία ο επαγγελματίας με εφάπαξ αμοιβή αναλάμβανε να παρέχει υπηρεσίες για ορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως για ένα χρόνο. Για παράδειγμα, σε έγγραφο των δημογερόντων μιας πόλης  το 1800 διαβάζουμε: Δια του παρόντος συμφωνητικού γράμματος γίνεται δήλον, ότι οι κάτωθεν γεγραμμένοι ευγενέστατοι άρχοντες της πολιτείας  συνεφώνησαν μετά του εξοχωτάτου σιορ δοτόρου κυρίου …….., δια να έχη την επιστασίαν της πολιτείας ταύτης, και να κουράρη τους τυχόντας ασθενείς, όστις υπεσχέθη να είναι πρόθυμος, και με όλην την σπουδήν να καταγίνεται δια κάθε ασθενή οπού ήθελεν ακολουθήση εις την αυτήν πολιτείαν, να τον βιζιτάρη και να προθυμοποιήται δια την υγείαν του. οι δε ευγενέστατοι άρχοντες υπόσχονται να δίδωσι κοντότα τη αυτού εξοχότητι δια τας βίζιτάς του γρόσια χίλια τον καθέκαστον χρόνον, και εν κονάκι να κάθηται. όσα δε ιατρικά ήθελε δώση εκάστου ασθενούς θέλη πληρώνηται την τιμήν αυτών παρά του ιδίου…

Η κοντότα έφτασε και στον εικοστό αιώνα.

Κοντότα με γιατρό μπορούσε να συναφθεί και από μια οικογένεια. Ο Κώστας Μάκιστος, στο διήγημα «Ο γάμος της Καρουλιάς», από την συλλογή «Ο Τάραχος» γράφει: «Πλέρωνε και τον γιατρό, το Θεόφραστο «κοντότο» με τη χρονιά ο Παπαλουκάς, να βλέπει τα παιδιά, προτού, -μη γένοιτο-  πάθουν από κακιά αρρώστια».  Αλλά και ο Μακρυγιάννης γράφει στα Οράματα ότι είχε γιατρό, τον Αλέξανδρο, στο σπίτι με κοντότα.

Με κοντότα είχαν ιατρικές υπηρεσίες και στον Πολιχνίτο όπως αποδεικνύεται από τις παρακάτω αποδείξεις. (Αρχείο Πάνου Γιαννάκα)

Scan_Pic0188 Scan_Pic0183

Κατηγορίες: Ειδήσεις, Κοινωνική ζωή, Οικονομική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας | Γράψτε σχόλιο

Δεύτερη συμμετοχή στην «ποιητική πρόσκληση»

Λέσβος

Μυρσίνη Βογιατζή Χαχαδάκη

Όσοι περνούν απ’ τα νησιά, εγώ αυτούς ζηλεύω
κι ακόμα περισσότερο απ’ το νησί, τη Λέσβο.
Λέσβο μου είσαι όμορφη, καμάρι του Αιγαίου
σε βλέπουν και σε λαχταρούν πολλοί και αγριεύουν
Είσαι ωραίο σαν νησί, σχήμα ωραίου βράχου.
Μας λένε πως το σπίτι του εδώ το είχε ο Βάκχου.
Έχεις πανύψηλα βουνά και τόση πρασινάδα
Αλλά ευρέθηκες εδώ, στην άκρη στην Ελλάδα.
Είσαι πατρίδα ποιητών και λαϊκών ζωγράφων,
Της μουσικής οι δάσκαλοι τον έρωτα διδάσκουν.
Νησί μου είσαι όμορφο, μεγάλη σου η χάρη
Γι αυτό κι εγώ σαν τέκνο σου το ‘χω κρυφό καμάρι.
Λέσβο μου θέλω από σε μία και μόνο χάρη,
στάσου αν θες στο ύψος σου σαν τίγρης, σαν λιοντάρι.
Μη σε τρομάζουν οι απειλές, των ξένων το φιρμάνι
και παραδώσεις το κορμί, το γαλανό φουστάνι.
Μη φοβηθείς και λυγιστείς, το χέρι όταν απλώσουν,
να αμυνθείς όσο μπορείς να μη σε παραδώσουν.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Καταιγίδα!

Ένα ανεπαίσθητο ψιλόβροχο χτες μετατράπηκε τη νύχτα σε μια καταιγίδα διάρκειας μιας περίπου ώρας με αποτέλεσμα να προστεθεί μια ακόμα ίντσα στο βροχόμετρο.ξεπεράσαμε έτσι τις 30!

Τατά τη διάρκεια της καταιγίδας ένας κεραυνός μας «ξεκούφανε» έχοντας πέσει πάρα πολύ κοντά!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Από τον Κωνσταντίνο Κώστα

Στο φίλο Παναγιώτη Βερβάτη και σε όλους τους συγγενείς, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια, για την απρόσμενη απώλεια του Γιώργου. Χάσαμε τον άνθρωπο που υπηρέτησε το «βιβλίο» σε υψηλό επίπεδο, σαν εκδότης. Εργασιομανής, ονειροπόλος, άνθρωπος χαμηλών τόνων και ενάντιος σε κάθε κοινωνική προβολή, αποτελεί προσωπικότητα για τον τόπο μας και παράδειγμα για θαυμασμό και μίμηση.

    [ Θα ήθελα να ενημερώσω αυτούς που με ρωτάν για την τελευταία συνάντηση μου μαζί του, προ 15μέρου περίπου, ότι δεν ήταν ιατρικής φύσεως, αλλά δαιμόνιος όπως ήταν στην αντίληψη, αφορούσε δικούς του επαγγελματικούς νέους προσανατολισμούς, για τους οποίους ήθελε τη γνώμη μου.]

                                                                                           Κων/νος  Κώστας

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Για τη συμπλήρωση της φορολογικής μας δήλωσης

Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής μας δήλωσης φέτος μας έστειλε ο Θοδωρής Γ. Κούσκος τον οποίο και ευχαριστούμε. Πιστεύουμε ότι όσοι συμπληρώνουν μόνοι τους χωρίς τη μεσολάβηση λογιστή τη φορολογική τους δήλωση θα διευκολυνθούν αρκετά . Τις πληροφορίες μπορείτε να τις δείτε  στο σύνδεσμο χρηστικές πληροφορίες, που υπάρχει στη πρώτη σελίδα του platanos

Μπορείτε να τις διαβάσετε και      εδώ

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Από τον Ξενοφώντα Σάμιο

Πήραμε το παρακάτω μήνυμα και ανταποκρινόμαστε

ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΑΝ ΘΕΣ ΒΑΛΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ << ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ >> ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΦΙΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΡΒΑΤΗ Σ” ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΑΜΙΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

βερβ

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Από τον Κώστα Σταυρινό

Εχθές έφυγε από την ζωή , ανήμερα της ονομαστικής του εορτής , ένας αγαπητός μας συμμαθητής ο Γιώργος ο Βερβάτης !. Ο αιφνίδιος θάνατος του, σκόρπισε πόνο και θλίψη όχι μόνο στην οικογένειά του και σε όλους τους Βρισαγώτες αλλά και σε εμάς τους συμμαθητές του που ζήσαμε τα ξένοιαστα και ανέμελα παιδικά μας χρόνια παίζοντας , γελώντας και κάνοντας όνειρα… Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και θα κάνει παρέα στον γείτονά του και αχώριστο φίλο του , Στρατή Καραΐσκο…..

ber

Ο Γιώργος είναι ο τρίτος από αριστερά στην τρίτη σειρά και ο Στρατής Καραΐσκος πρώτος από δεξιά στην πρώτη σειρά.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 2 σχόλια

Ενημέρωση από τη Βιβλιοθήκη

sima_vivl_smallΗ Βιβλιοθήκη ενημερώνει ότι κατά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ανάμεσα στα 22 παιδιά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της και κατέθεσαν τη ζωγραφική τους σχετικά με το χωριό μας και τις ασχολίες των κατοίκων του, κληρώθηκαν ο Αντριάν Ντότσι και η Ραφαέλλα Κούτσικου.

Ο καθένας πήρε από ένα κινητό τηλέφωνο. Ήταν τα τελευταία από αυτά που πρόσφερε στο χωριό μας ο Γιώργος Κουγκούλιος στη μνήμη του πατέρα του Χαράλαμπου.

Ευχόμαστε στα παιδιά να είναι πάντα καλότυχα στη ζωή τους και ευχαριστούμε θερμά το Γιώργο για την προσφορά του, η οποία βοήθησε εξαιρετικά την υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων από τη Βιβλιοθήκη.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ο Γιώργος έφυγε πρόωρα

Μεγάλη απώλεια χτες για τους ανθρώπους του χωριού μας. Ένας νέος ακόμα άνθρωπος, ο Γιώργος Ν. Βερβάτης, έφυγε ξαφνικά και για πάντα από τη ζωή.

Ο Γιώργος, άνθρωπος του βιβλίου και των εκδόσεων, με τον εκδοτικό οίκο «Πελεκάνος» αγαπούσε το χωριό μας το οποίο και είχε επισκεφτεί πριν λίγους μόλις μήνες.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο στις 11.00 το πρωί στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Η καθυστέρηση στην ανάρτηση της δυσάρεστης αυτής είδησης έγινε για ευνόητους λόγους.

Ολόθερμα συλλυπητήρια στη μητέρα του, στον αδελφό του και σ” όλους τους συγγενείς.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο