Κρίμα! Έφυγε πολύ άδικα!

Η Ιωάννα, σύζυγος του Πάρι Στρούμπα, έφυγε από τη ζωή με τον πιο άδικο τρόπο που μπορεί να συμβεί! Ένα τροχαίο (τρακάρισμα δυο αυτοκινήτων) έξω από το σπίτι τους στο Μοσχάτο, μπροστά στο οποίο στεκόταν, έρριξε το ένα αυτοκίνητο πάνω της!

Η κηδεία της έγινε (ή θα γίνει) στο χωριό απ” το οποίο κατάγονταν στην Πελοπόννησο.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια τα δικά μας αλλά και όλων των χωριανών μας στον Πάρι και τους λοιπούς συγγενείς της.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Για τον πρώτο σύλλογο των βρισαγωτών στην Αθήνα

Εύλογο το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών μας για τον πρώτο σύλλογο των χωριανών μας στην Αθήνα. Και δικαιολογημένο το ενδιαφέρον τους για την ταυτότητα των μελών του που εικονίζονται στην πρώτη φωτογραφία που αναρτήσαμε στη σελίδα μας.

Η Κατερίνα Σκιά με τη βοήθεια της μητέρας της, αειθαλούς κας Βαρβάρας, ταυτοποίησε τους περισσότερους, τους αρίθμησε και συσχέτισε τα ονόματά τους. Μας τα έστειλε δε αυτά με ένα email στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Στρατή, καλησπέρα

καθυστέρησα να απαντήσω για τα πρόσωπα της φωτογραφίας, αλλά
χρειάστηκε και κάποια «έρευνα» για την ταυτοποίησή τους, καθώς, όπως
καταλαβαίνεις, δεν αρκούσε να σε πληροφορήσω πως το χαρούμενο κοριτσάκι στην
πρώτη σειρά είμαι εγώ. Η φωτογραφία πρέπει να έχει τραβηχτεί
μάλλον πριν το 1960, γιατί δεν πρέπει να είμαι πάνω από επτά ετών.
Επισυνάπτω, λοιπόν, τη φωτογραφία με αριθμημένα τα πρόσωπα και ένα έγγραφο
με τα ονόματά τους. Δυστυχώς, κάποια δεν μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε.
Σήμερα, ακούγοντας τη μητέρα μου να συζητάει με τις χωριανές μας για τη
φωτογραφία και τα τότε χρόνια του Συλλόγου, συνειδητοποίησα πόσο η
ιστοσελίδα βοηθάει να κρατηθούν οι δεσμοί των χωριανών ισχυροί και να
διατηρηθεί η αγάπη τους για το χωριό. Ευχόμαστε καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Κατερίνα

Ευχαριστούμε πολύ την Κατερίνα και τη μητέρα της και παραθέτουμε τη φωτογραφία και τα ονόματα. Θα είναι ευχής έργο αν κάποιος μπορεί να συμπληρώσει τα κενά του πίνακα.

φωτογραφια

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

Παιδιά στην πρώτη σειρά

 1. Κατερίνα Σκιά
 2. ……………
 3. …………….
 4. …………….

 

Δεύτερη σειρά

 1. Βασίλης Γκουγκούλιος (έγινε ιερέας)
 2. Γιάννης Κωστάκας
 3. …………………..
 4. ………………Βογιατζή
 5. Ευαγγελία Καπετανή
 6. Γιάννης Μαργαρίτης (άνδρας της Ειρήνης Διαμαντή)
 7. Κώστας Κατσιγίνης
 8. Παναγιώτης Σκιάς του Γεωργίου
 9. Στρατής Σκιάς

Τρίτη σειρά

 1. …………….
 2. ……………..
 3. Ευαγγελία Σκιά σύζυγος Γεωργίου
 4. Σοφία, κόρη του Γιάννη Διαμαντή
 5. Αγγέλα Καραβοκύρη  (η μητέρα της πεθεράς του Στρατή Νικέλλη)
 6. Ειρήνη Μαργαρίτη, κόρη του Γιάννη Διαμαντή
 7. Μαρία, κόρη του Γιάννη και της Ειρήνης Μαργαρίτη
 8. Μιχάλης Βάσσος
 9. ……………………….

Τρίτη σειρά

23.  Βαρβάρα Σκιά

24.  ………………….

25.  Πελαγία Βούλγαρη

26.  Γιώργος Μαργαρίτης

27.  …………………………….

28.  ……………………………..

29.  Μυρσίνη Χαχαδάκη

30.  Νίκος Διαμαντής

Τέτταρτη σειρά

31.  Γιάννης Μυρμγκος

32.  Στέλιος (;) Γεωργαντάς (δώρισε τον πολυέλαιο στον ναό του Αγίου

                                            Κωνσταντίνου)

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Καθαρισμός του Αγίου Γεωργίου

Ο ιππικός σύλλογος του χωριού μας καλεί όσες και όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στον καθαρισμό του Αγίου Γεωργίου, να βρίσκονται εκεί αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ήρθε η ώρα και για το γήπεδο Πολιχνίτου

Με την παρακάτω απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου δεσμεύτηκε το ποσό των 10.500€ για την ανακαίνιση του γηπέδου στον Πολιχνίτο.

Αριθμός Πρωτοκόλλου : 27196
Ημ/νία Πρωτοκόλλου : 14/4/2014
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αριθμός – Ημ/νία Εγγραφής : ΑΑΥ 606 – 8/4/2014
ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Των άρθρων 21 και 22Α του ν.2362/95 «Περί Δημόσιου Λογιστικού κ.λ.π.» (Α.247) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα αρθ. 21 και 23 του ν.3871/2010 (Α.141)
β) Του Νόμου Β.Δ 17-5/15-6-1959, Π.Δ. 28/80, Π.Δ. 171/87, ΕΚΠΟΤΑ, Ν2286/95, Ν.2539/97
γ) Του π.δ. 113/2010 περί αναλήψεων υποχρεώσεων από τους Διατάκτες (Α.194)
2. Την αριθμ. .251/20-2-2012…… απόφαση του Δημάρχου περί μεταβίβασης εξουσίας να υπογράφει «με Εντολή Δημάρχου»
3. Την ανάγκη ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΚΑΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ.
4. Το γεγονός ότι, το ποσό της δεσμευόμενης, με την παρούσα, πίστωσης είναι εντός του εγκεκριμένου ποσοστού διάθεσης.
5. Την αριθμ.πρωτ: 80137/9293/10-1-2014 απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου περί έγκρισης προϋπολογισμού
6. Το ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87Α΄) περί της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και ης Αποκεντρωμένης Διοίκησης-(Πρόγραμμα Καλλικράτης).
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους € ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΕΞΙ EURO ( 10.556,00 ) , για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Κ.Α.Ε. 00.6715.0010 οικ. έτους 2014 για την ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΚΑΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο Α/Δήμαρχος Οικ.Υπηρεσιών Δήμου Λέσβου
ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ακόμα μια βρισαγώτικη υποψηφιότητα στο Λεκανοπέδιο

Άλλος  ένας χωριανός μας ρίχνετε στη μάχη των Αυτοδιοικητικών  εκλογών του Μαΐου. Ο Σταυρινός Κώστας  θα  είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος  με το Συνδυασμό “Δημοτική Συνεργασία” του σημερινού Δημάρχου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ –ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ   Χρήστου Κορτζίδη .

 

Tου ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία .

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 4 σχόλια

Ο πρώτος Σύλλογος των Βρισαγωτών της Αθήνας

Με αφορμή τη φωτογραφία της Μαρίας Κατσιγίνη-Καραΐσκου που δημοσιεύσαμε και την αναφορά μας σε παλιότερο σύλλογο των χωριανών μας στην Αθήνα, που συνοδευόταν από πρόσκληση να μας δώσει, όποιος ήξερε, περισσότερες πληροφορίες είχαμε δυο ανταποκρίσεις στο κάλεσμά μας.

WP_20140413_001Η πρώτη ήταν απ” τον Σταύρο Παρασκευά ο οποίος μας έδωσε πληροφορίες και μας έστειλε και τη διπλανή φωτογραφία, που είναι από τον  εορτασμό των Ελευθερίων του νησιού μας στην Αθήνα το 1960 στον οποίο συμμετείχε ο Σύλλογος αυτός.

Η δεύτερη ανταπόκριση ήταν απ” τον Βασίλη Ψαριανό, ο οποίος μας έστειλε το εξής μήνυμα:

Αγαπητέ Στρατή,
σχετικά με τη φωτογραφία του πρώτου Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας που δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας σας πληροφορώ τα εξής: στο τεύχος 33 του ΑΝΤΙΛΑΛΟΥ, Άνοιξη 2003, είναι δημοσιευμένη η ίδια φωτογραφία εκείνου του Συλλόγου (στο οπισθόφυλλο) με τη λεζάντα <<Σύλλογος Λεσβίων Βρίσας Ζωοδόχος Πηγή. 1960>> και στη σελίδα 93 υπάρχει σχετικό άρθρο στο οποίο δίνονται πληροφορίες για την ίδρυση του πρώτου Συλλόγου:ιδρυτικά μέλη:ΙΩΑΝ.ΑΞΙΩΤΑΚΗΣ,ΔΗΜ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,ΓΕΩ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΣΩΚΡ. ΜΑΝΩΛΑΣ.Και στο πρώτο Δ.Σ.ο Ι. Αξιωτάκης, πρόεδρος, και Σ. Μανώλας Γ. Γραμματέας. Ο πρώτος Σύλλογος υπήρξε βραχύβιος.Η δημοσιευόμενη φωτογραφία είναι από τη δοξολογία για την επέτειο της απελευθέρωσης της ΛΕΣΒΟΥ που πραγματοποιήθηκε στη ΖΩΟΔΌΧΟ ΠΗΓΗ της Αθήνας το 1960.Βασίλης Ψαριανός.
Τελικά η φωτογραφία στο περιοδικό είναι αυτή που δημοσιεύουμε σήμερα του Σταύρου Παρασκευά. Το σχετικό άρθρο του Αντίλαλου που αναφέρει ο Βασίλης έχει την υπογραφή του Σταύρου Παρασκευά και περιλαμβάνει μια σύντομη συνέντευξη του αείμνηστου Γιάννη Αξιωτάκη.
Με βάση τις πληροφορίες που εκτίθενται,  στην αρχή δυο χωριανοί μας, ο Γιώργος Μαργαρίτης (θείος του Δημήτρη Μαργαρίτη που ζει στην Αμερική και της Φρόσως Φιλίππου) και ο Δημ. Παπαγεωργίου (συγγενής της γιαγιάς Όλγας του Στάθη Καφαλούκου), θέλησαν να φτιάξουν έναν οικοδομικό Συνεταιρισμό με τους χωριανούς, που στο τέλος της δεκαετίας του 50 κατέφθαναν μαζικά στην Αθήνα, και να αγοράσουν οικόπεδα στη «Νέα Λέσβο» στο Μαρούσι. Οι συνεννοήσεις γινόταν στο τότε «κέντρο συνάντησης των βρισαγωτών» που ήταν ένας μπουφές -καφενεδάκι- κάτω απ” τη σκάλα του μεγάρου Σιδηροδρόμων  στον αριθμό 4 της οδού Κάνιγγος, του Μιχάλη Τσικνόπουλου. ( Το στέκι των βρισαγωτών μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο γνωστό καφενείο του Αντρέα Κουγκούλιου, που διαδέχτηκε τον Τσικνόπουλο) Η ιδέα για τον οικοδομικό συνεταιρισμό δεν ευδοκίμησε για την προφανή οικονομική αδυναμία  όσων έφταναν στην Αθήνα και τελικά αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Συλλόγου με τον τίτλο «Σύλλογος Λεσβίων Βρίσας Ζωοδόχος Πηγή» Πρωτοστάτησαν οι παραπάνω δύο, ο Γιάννης Αξιωτάκης και ο Σωκράτης Μανώλας. Τελικά ο Σύλλογος αδράνησε σύντομα.
Να σημειωθεί ότι τότε, όταν δεν είχαν ίντερνετ, όταν δεν είχαν τηλέφωνα, όταν δεν είχαν περιοδικό (για να παραφράσουμε λίγο την κυρία Βαρβάρα Σκιά) η συνεννόηση και η συγκέντρωση των χωριανών δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Βρισαγώτικη υποψηφιότητα στην Αττική!

Χαρούμενος ο θείος της (Σταύρος) μας πληροφόρησε ότι η ανηψιά του Δέσποινα Στάθη Παρασκευά είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Αττική με το ψηφοδέλτιο του κ. Σγουρού.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Τα «καλέσματα»

P1130187Σπάνια πια στο χωριό μας η εικόνα της φωτογραφίας. Τρία όμορφα κοριτσάκια του χωριού με τους δίσκους στα χέρια να περιφέρονται από πόρτα σε πόρτα για να προσκαλέσουν τους συγγενείς και φίλους σε γάμο!

Ελάχιστοι οι γάμοι χωριανών στο χωριό μας.

Στη φωτογραφία -που μας έστειλε ο Γιώργος Κολιόπουλος και τον ευχαριστούμε πολύ- η Μεταξία, η Διαμάντω και η  Πηνελόπη μοιράζουν την πατροπαράδοτη μπακλαβού, το προσκλητήριο και τη μπουμπονιέρα με τα κουφέτα για το γάμο του Δημήτρη Π. Παπαγιάννη με την Αιμιλία  Μιχ. Προκοπίου (το γένος Αλβανού, εγγονή της Μηλιάς Καφαλούκου), που θα γίνει στο χωριό μας στις 3 Μαΐου.

Η «ώρα η καλή» για τους μελλόνυμφους και τις οικογένειές τους και «στα δικά σας» για τα κοριτσόπουλα με τους δίσκους!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 σχόλια

Στην επέτειο για την απελευθέρωση του νησιού μας

scan0001Η φωτογραφία είναι από μια εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης του νησιού μας το 1959 στο Πειραϊκό Θέατρο. Μας την έστειλε η Εύη Τσέλεκα Ευθυμιάδου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ.

Σημειώνει την παρουσία των Σωκράτη Μανώλα,  Γιάννη και Αντιγόνης Ρεκλού, Τάκη Καραμάνου και  Δημητρού Τσέλεκα με την κόρη του. Μια απόδειξη της ανέκαθεν συμμετοχής των συγχωριανών μας σε εκδηλώσεις μνήμης.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

«Ο Σύντροφος του Έλληνος εν Αμερική»

Ο τίτλος αναφέρεται σε βιβλίο του 1906 και είναι κυριολεκτικός αφού περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον μετανάστη που φτάνει ή και ζει για λίγα χρόνια στην Αμερική.

Αναφερόμαστε στις αρχές του 20 αιώνα τότε που το μεταναστευτικό ρεύμα απ” την Ελλάδα προς την Αμερική (αλλά και την Αφρική) ήταν εκρηκτικό. Και είναι προτιμότερο να αναφερόμαστε στη μετανάστευση των Ελλήνων και όχι από την Ελλάδα διότι οι Έλληνες εγκατέλειπαν ακόμα πιο έντονα τις εστίες τους που  βρίσκοταν υπό την Οθωμανική κυριαρχία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει (αναλυτικά κατά έτος και με βάση τα αμερικανικά στατιστικά στοιχεία)  το βιβλίο αυτό από το  1869 μέχρι το 1903 είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική (νόμιμα) 80.000 Έλληνες. Για τα επόμενα τρία χρόνια αναφέρει (χωρίς να διαθέτει επίσημα στοιχεία) ότι ο ρυθμός αφίξεων έχει αυξηθεί και συμπεραίνει ότι αν ληφθούν υπόψη οι θάνατοι και οι παλινοστήσεις οι Έλληνες στην Αμερική ήταν περίπου 100.000. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος αυτό αρκεί να αναφέρουμε ότι στην τότε πρόσφατη απογραφή του 1896 ο πληθυσμός της Αθήνας ήταν 111.000!!!

Η αξία του βιβλίου αυτού γίνεται φανερή αν αναφέρουμε κάποιες κατηγορίες πληροφοριών που περιέχει:

1. Τους Αμερικανικούς νόμους για τη μετανάστευση και τις απαιτούμενες ενέργειες για έναν υποψήφιο μετανάστη.

2. Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μια απ” τις Πολιτείες (έκταση, πληθυσμό, πόλεις, κλίμα, πλουτοπαραγωγικές πηγές κ.λ.π.)

3. Τη δομή και τις αρμοδιότητες της κρατικής αρχής

4. Τη λειτουργία των υπηρεσιών: ταχυδρομεία,  τράπεζες,  ταμιευτήρια, ταχυδρομικά ατμόπλοια, τηλεγραφική και τηλεφωνική επικοινωνία, σιδηρόδρομοι (αποστάσεις, τιμές κ.λ.π.).

5. Τα σχετικά με την πολιτογράφηση, τα διαβατήρια, το δικαίωμα ψήφου (για κάθε Πολιτεία) , τη μετατροπή νομισμάτων και άλλων μονάδων (βάρους, όγκου), τη διαφορά του χρόνου, τα δυο ημερολόγια (παλιό και νέο), το δασμολογικό σύστημα και τις τιμές ανά προϊόν.

6. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας κατάλογος 800 περίπου λέξεων οι οποίες αντιστοιχούν στις πιο συνηθισμένες φράσεις που γράφονται σε ένα τηλεγράφημα ώστε να υπάρχει οικονομία και ευκολία.

7. Νομικές πληροφορίες για ποικίλες υποθέσεις (από μια ένορκη διαβεβαίωση, και την ενοικίαση ενός καταστήματος μέχρι τη σύσταση εταιρείας. Τους νόμους που ισχύουν σε κάθε Πολιτεία. Πληροφορίες για το γάμο από νομική άποψη, για τα εμπορικά σήματα, τις ασφάλειες, τις εισπράξεις χρεών, τις προσφωνήσεις κ.λ.π.

Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα χρηστικό βιβλίο. Και αυτό το πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη μας ο Διονύσης Λαμπρόπουλος.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο