Οι Λέσβιοι της Αθήνας διασκεδάζουν!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Σήμερα η συνάντηση με την ΚΕΔΕ στην Αθήνα

Για τα θέματα του Καλλικράτη σήμερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα θα συναντηθεί με αυτοδιοικητικούς του Αιγαίου. Σ’ αυτήν θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία των προέδρων των Κοινοτήτων της Λέσβου.

Με δήλωσή του στο ΕΜΠΡΟΣ ο πρόεδρος του συνδέσμου των Κοινοτήτων του νησιού μας λέει:

… Αντίθετα δραστήρια ενόψει της συζήτησης, εμφανίζονται μόνο τα μέλη του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου και ο συντονιστής του, Προκόπης Σινάνης, ο οποίος επεδίωξε και εξασφάλισε μάλιστα την εκπροσώπηση των προέδρων των χωριών της Λέσβου, στην αυριανή συνάντηση.

«Η θέση του Δικτύου είναι γνωστή για την αναγκαιότητα διάσπασης του Δήμου Λέσβου. Από εκεί και πέρα, είναι μείζον ζήτημα για εμάς και η διατήρηση του θεσμού των κοινοτήτων. Και όχι μόνο η διατήρηση, αλλά και η ενίσχυσή του, γιατί το επιτάσσει η νησιωτικότητα. Έχουμε συζητήσει και δουλέψει πολύ στην επιχειρηματολογία που πρέπει να εισάγουμε για να δείξουμε τη σημασία των κοινοτήτων σε δήμους νησιωτικούς και αυτό θα κάνουμε και την προσεχή Τετάρτη στην ΚΕΔΕ», είπε ο κ. Σινάνης στο «Ε».

Το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Το ψήφισμα των προέδρων για την κατάργηση των Κοινοτήτων

ΨΗΦΙΣΜΑ
Σύμφωνα με το Σχέδιο τροποποιήσεων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, όπως αυτό κυκλοφόρησε, προωθείται η κατάργηση των υφιστάμενων κοινοτήτων, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική αλλοίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πλέον αποκόπτεται από την επαφή με τους πολίτες και γίνεται διαχειριστής της κεντρικής εξουσίας.
Είναι πέραν του ασφαλούς, βέβαιο, ότι οι μικρές τοπικές κοινωνίες θα περιθωριοποιηθούν, αφού θα εγκαταλειφθούν πλήρως ως προς την αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων. 
  Επιπλέον, η δημιουργία συμβουλίων Δημοτικών Ενοτήτων προσκρούει στη νομοθεσία περί διαχείρισης έργων, υπηρεσιών, προμηθειών και σχεδιασμών εκ μέρους των θεσμικών οργάνων του Δήμου. 
  Επειδή οι γνώσεις κάποιων τεχνοκρατών, δεν υποκαθιστούν τη βαθιάς γνώσης της καθημερινότητας και των προβλημάτων αυτής, σας παραθέτουμε προς υπενθύμιση μια σειρά καθηκόντων με τα οποία ασχολούνται σε καθημερινή σχεδόν βάση , οι πρόεδροι των κοινοτήτων:
1) καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων
2) συντήρηση υποδομών του Δήμου
3) συντήρηση παιδικών χαρών
4) συντήρηση κοιμητηρίων
5) συντήρηση εσωτερικής – αγροτικής οδοποιίας
6) συντήρηση λιμενικών εγκαταστάσεων
7) παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε βλάβες ύδρευσης – άρδευσης
8) συντήρηση εσωτερικού φωτισμού
9) άμεσες παρεμβάσεις στις ανάγκες των κατά τόπους σχολικών μονάδων
10) καθημερινή στήριξη σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
  Είναι προφανές, πως τα παραπάνω πολλαπλασιαζόμενα επί του 73 ,όσες και οι σημερινές κοινότητες της Λέσβου, δεν μπορούν να καταστούν διαχειρίσιμα  από οποιοδήποτε άλλο όργανο πλην εκείνου των κοινοτήτων.
  Οι αρνητικές επιπτώσεις του νομοθετήματος του Καλλικράτη αναφορικά με τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων των χωριών και ο δραστικός τους περιορισμός προϋποθέτουν τη στήριξη και την ενεργοποίηση των συμβουλίων των κοινοτήτων σε στενή πάντα συνεργασία με τα όργανα του Δήμου.
   Επιπλέον, η πολυδιαφημισμένη παραγωγική ανασυγκρότηση, απαιτεί οργανωμένες δομές στην περιφέρεια, που θα επιτρέψουν στους κατοίκους των οικισμών της Λέσβου να παραμείνουν στα χωριά τους, ώστε να αντιμετωπιστεί το δυσμενές φαινόμενο της αστυφιλίας.
Εμείς από την πλευρά μας, με βαθιά γνώση των προβλημάτων της καθημερινότητας απαιτούμε, την ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με :
• Διατήρηση και ενίσχυση της ύπαρξης και του ρόλου των κοινοτήτων.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ας ελπίσουμε να μην επαληθευτεί

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Καλλικράτη που (δεν ξέρουμε αν δόθηκε επίσημα για διαβούλευση ή προέκυψε από διαρροές) κυκλοφορεί προβλέπει την κατάργηση των Κοινοτήτων και την αντικατάστασή τους από συμβούλια περιοχής για κάθε δημοτική ενότητα.

Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων των Κοινοτήτων του νησιού στην Καλλονή για να συζητηθει το θέμα. Συγκεντρώθηκαν 50 πρόεδροι (από την περιοχή μας παραβρέθηκε μόνο ο Πρόεδρος της Βρίσας) οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική αυτή και εξέλεξαν τριμελή επιτροπή για την προώθηση των θέσεών τους.

Σήμερα η επιτροπή αυτή επρόκειτο να θέσει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να ληφθεί απόφαση η οποία θα κατατεθεί στη συνάντηση που έχει προγραμματίσει η ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

«Τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα της Βρισάς»

Τρία είναι τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα της Βρισάς κατά τον Γιώργο Βαλέτα. Το ανάφερε στις 6 Σεπτεμβρίου 1983 σε μια ομιλία του στον Πλάτανο, την πλατεία του χωριού.

Τη μέρα αυτή πραγματοποιήθηκε από την Κοινότητα Βρίσας (πρόεδρος Παναγ. Διαμαντής) μια εκδήλωση για να τιμηθεί ο βρισαγωτής ποιητής Κωνσταντίνος Κόντος. Κύριος ομιλητής υπήρξε ο συγγραφές και ιστορικός Γιώργος Βαλέτας. Κατά την ομιλία του ανέφερε ότι: Τρία είναι τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα της Βρισάς: ο ιατροφιλόσοφος Παναγιώτης Περής, ο επίσης ιατροφιλόσοφος Γεώργιος Καραμάνος και ο φιλόλογος, ιστορικός και προπαντός λυρικός ποιητής Κωνσταντίνος Κόντος.

Θεωρούμε ότι στην τριάδα αυτή έχει επάξια προστεθεί και ο αείμνηστος δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος Κώστας Τσέλεκας.

(Πηγή: εφημερίδα Δημοκράτης 8-9-1983)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 Σχόλια

Επανέρχεται δριμύτερο!

Για το αναγνωστήριο Αγιάσου ο λόγος, το οποίο ξεσπιτωμένο από το θεατράκι του εξαιτίας της χιονόπτωσης , δίνει την επετειακή εκδήλωσή του για την 25 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα οι αναμνήσεις από τέτοιες εικόνες ζωντανεύουν. Το σφαχτάρι, το σχοινί για το κρέμασμα, τσιγκέλι δεν υπήρχε αλλά ο «ειδικός» το αντικατέστησε σε ένα ξύλο και φυσικά το δέντρο για το κρέμασμα.

Το σφάξιμο ήθελε τον σωστό άνθρωπο για να γίνεται η δουλειά γρήγορα και σωστά (να μην ταλαιπωρείται το ζώο και να είναι όλα καθαρά).

Ο ιδιοκτήτης (Στρατής Κ. Καραΐσκος ) παρακολουθεί με προσοχή τον «ειδικό» (Παναγιώτης Ι. Καλατζής) που έχοντας ανοίξει το ζώο ετοιμάζεται να ξεχωρίσει τα φαγώσιμα από τα άχρηστα. Ως πληρωμή δίνονταν η προβειά του ζώου, τότε που ο «Σουρλάγκας» στη Γέρα αξιοποιούσε τα δέρματα.

Φωτογραφικό αρχείο Μαρίας Κατσιγίνη-Καραΐσκου, ως μνημόσυνο του Παναγιώτη.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Πρόλαβαν!

Η φετινή βαρυχειμωνιά κράτησε τα δέντρα και δεν βλάστησαν γρήγορα. Είδαμε και πάθαμε προς το τέλος του προηγούμενου μήνα να δούμε ολάνθιστες τις αμυγδαλιές. Η καθυστέρηση αυτή όμως από μια άποψη είχε και τα καλά της. Έτσι δόθηκε ο χρόνος σε συνεργείο του Δήμου να κλαδέψει τις μουριές στην είσοδο του χωριού.

Ενόψει της εθνικής γιορτής ευπρεπίζονται οι χώροι. Έτσι προχτές ασπρίστηκαν τα πεζοδρόμια του χωριού και σήμερα είδαμε στον Πολιχνίτο να κόβονται τα χόρτα και να σκουπίζονται οι δρόμοι στην είσοδό του. Η αλήθεια είναι ότι η καλοκαιρία σε προδιαθέτει θετικά για τέτοιες δράσεις.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί

Η Βιβλιοθήκη Βρίσας ευχαριστεί:

  • Το δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης για την έγκαιρη αποστολή των εργασιών των παιδιών που πήραν μέρος στον διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας που προκήρυξε.
  • Την Ελένη Φιλίππου για την ενίσχυση του μουσικού κουμπαρά με 10€
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Άνοιξη!!!

Άνοιξη από σήμερα και αστρονομικά! Και μπήκε με μια καταπληκτική ανοιξιάτικη μέρα! Θα σας την περιγράψω …μεταφορικά. Συνάντηση στο δρόμο με μια χωριανή: γεια σου Μαρία, είστε καλά; Και η απάντηση: με τέτοια μέρα μπορείς να μην είσαι καλά;

ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο