Εκτός ελέγχου οι αφίξεις μεταναστών στο νησί!

Από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ η φωτογραφία και το παρακάτω απόσπασμα από ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ σχετικά με τις αφίξεις μεταναστών στη νησί και τη δυσκολία της διαχείρισης τους.

 

Τμήμα των εγκαταστάσεων του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια θα χρησιμοποιεί πλέον το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί οι διαδικασίες καταγραφής που μέχρι τώρα λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι λόγω της έκρηξης της μεταναστευτικής ροής είναι εκτός ελέγχου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την Τρίτη το βράδυ μετανάστες κοιμήθηκαν εκεί. Μετά από αίτημα του λιμενάρχη Μυτιλήνης και την παρέμβαση του δήμαρχου Λέσβου, θα παραχωρηθεί τελικά χώρος στο λιμενικό, ώστε να μεταφέρονται εκεί οι μετανάστες που συλλαμβάνονται και να μην παραμένουν στο χώρο του λιμανιού.

Σε ιστορικό ζενίθ βρίσκεται αυτές τις ημέρες η μεταναστευτική ροή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αιχμή του δόρατος φυσικά τη Μυτιλήνη. Από τις 20 μέχρι τις 25 Μαρτίου, 937 μετανάστες συνελήφθηκαν από τις αρχές για παράνομη είσοδο στη χώρα, με τις αφίξεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, που ξεπερνά τις 150 ημερησίως.
Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα μεγέθη είναι απλά μη συγκρίσιμα, αφού το φετινό Φεβρουάριο σημειώθηκαν 1007 αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο έναντι 456 τον Φεβρουάριο του 2014.  Μέχρι και τις 25 Μαρτίου ο αριθμός των αφίξεων είχε ανέλθει στις 2089 έναντι των 680 που είχαν καταγραφεί το Μάρτιο του 2014.
Οι ανεπαρκείς δομές υποδοχής στο νησί είχαν ως αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση πέρα από κάθε έλεγχο. Το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 93 άτομα, με δύο λυόμενα μέσα σ’ αυτό να μη χρησιμοποιούνται λόγω προβλημάτων στο εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυό τους. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, που προορίζονται για Προαναχωρησιακό Κέντρο και λειτουργούν πιλοτικά από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, δεν ξεπερνούν σε δυναμικότητα τα 300 άτομα. Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Αλλοδαπών της αστυνομίας δε μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση πάνω από 120 υπηρεσιακών σημειωμάτων ημερησίως.
Αποτέλεσμα είναι να μην επαρκούν οι δομές στη Μόρια για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών, μέχρι να διεκπεραιωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν τον καθένα, και να μην υπάρχει χώρος διαθέσιμος να μεταφερθούν εκεί όσοι συλλαμβάνονται. Έτσι, όσους συλλαμβάνει πλέον το λιμενικό είναι αναγκασμένο να τους κρατά στο λιμάνι, αφού η αστυνομία είναι αδύνατο να τους δεχτεί στη Μόρια.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Συγχαρητήρια στους εθελοντές

Η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Ιωσηφέλλη Αθηνά, συγχαίρει θερμά την ομάδα εθελοντών κατοίκων του χωριού της Βρίσας, οι οποίοι ανιδιοτελώς και με αίσθημα προσφοράς προς τον τόπο τους πραγματοποιούν παρεμβάσεις, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του τόπου. Η Αντιδήμαρχος κα Ιωσηφέλλη, δήλωσε σχετικά : “Είναι άξιοι των θερμότερων συγχαρητηρίων, σύντομα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε πρακτικά τη δράση όλων των εθελοντικών ομάδων στο νησί μας.”

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Μια σημαντική εκδήλωση απ” το Δημοτικό σχολείο Πολιχνίτου

Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό σχολείο Πολιχνίτου σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ασωμάτου Λέσβου. Η εκδήλωση είχε ως στόχο να προωθήσει στα παιδιά την αγάπη και τη χρήση του ποδήλατου.

Είχε προσκληθεί ο Χιώτης πρωταθλητής ποδηλατοδρομίας Αντώνης Γκιούλης ο οποίος μίλησε και εξήγησε στα παιδιά τα ωφέλη από τη χρήση του ποδήλατου. Στη συνέχεια στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου έγιναν βιωματικά μαθήματα ισορροπίας με ποδήλατο και η εκδήλωση έκλεισε με ποδηλατοδρομία απ” το Δημοτικό σχολείο στο αεροδρόμιο και επιστροφή, στην οποία συμμετε’ίχαν παιδιά και γονείς.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος και το Δημοτικό σχολείο Βρίσας. Παραβρέθηκε ο σχολικός σύμβουλος φυσικής αγωγής και η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Αθμιας Εκπαίδευσης.

Πάντα να πρωτοπορούν τα σχολεία μας!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Το τοπικό συμβούλιο ενημερώνει

Το τοπικό συμβούλιο Βρίσας ενημερώνει ότι το Σάββατο 28/3/2015 θα συνεχιστεί η προσπάθεια για το κλάδεμα και των υπόλοιπων αλμυρικιών της ανατολικής πλευράς της παραλίας των Βατερών.

Οι εθελοντές θα συγκεντρωθούν στις 8.30 το πρωί στο κέντρο «Καλαμάκια». Σε περίπτωση που βρέχει η εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα Κυριακή.

Καλούνται όσοι μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Από το χτεσινό εορτασμό της εθνικής γιορτής

Παραθέτουμε τρεις φωτογραφίες που μας έστειλε ο Κώστας Κωστάκης (τον οποίο και ευχαριστούμε) απ” τις χτεσινές εκδηλώσεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ελπίζουμε να μη βρέχει πάλι!

Οι φίλοι της φύσης και της πεζοπορίας του συλλόγου «ΟΡΕΙΑΣ» μιας και την προηγούμενη φορά που ήθελαν να «εξερευνήσουν» πεζοπορώντας ένα κομμάτι της περιοχής μας εμποδίστηκαν από τη συνεχή βροχή θα επαναλάβουμ την προσπάθειά τους αυτή την Κυριακή 29 του μήνα. Η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:

Αυτή την Κυριακή 29 Μαρτίου θα περπατήσουμε στην περιοχή της Βρίσας. Η διαδρομή είναι κυκλική, μέτριας δυσκολίας, διάρκειας περίπου 3-4 ωρών και οδηγός μας θα είναι η Βάγια.
Θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα πιθανότατα στη Νυφίδα.
Η μετάβαση θα γίνει με πούλμαν. Θα θέλαμε να δηλώσετε μέχρι το Σάββατο την συμμετοχή σας στο e mail theodoroskour@yahoo.gr ή στο τηλέφωνο 6972176208.
Η αναχώρηση μας θα είναι από τον Βερόπουλο στις 10:00

Ελπίζουμε να μην τους χαλάσει τα σχέδια πάλι η βροχή γιατί τότε σε περιόδους ανομβρίας αντί για λιτανεία θα τους καλούμε να πεζοπορήσουν στην περιοχή μας.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

«Όταν οι κάτοικοι αγαπούν το χωριό τους»

Με τον παραπάνω τίτλο η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ αναφέρεται στις εθελοντικές δράσεις στο χωριό μας.

«Τα μανίκια σήκωσαν οι κάτοικοι της Βρίσας, προκειμένου να λύσουν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους και στα οποία αδυνατούν να παρέμβουν οι δημοτικές υπηρεσίες.» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

25η Μαρτίου στο χωριό

Γιορτάστηκε και στο χωριό μας η εθνική γιορτή με πρωταγωνιστές φυσικά το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Στην Εκκλησία κι σε ένα ευάριθμο εκκλησίασμα μετά τη Δοξολογία τον πανηγυρικό την μέρας εκφώνησε ο Δάσκαλος κύριος Θανάσης.

Στη συνέχεια στο «Ηρώον» κατέθεσαν στεφάνια ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και τα σχολεία ενώ ποιήματα απήγγειλαν μαθητές και νήπια.

Έτυχε να συναντηθώ με δυο άτομα απ” τα οποία το ένα είχε να παραβρεθεί τέτοια μέρα στο χωριό από τότε που τέλειωσε το σχολείο (πριν 40 χρόνια) και το άλλο βρίσκονταν για πρώτη φορά εδώ. Και στα δυο άτομα άρεσε το όλο κλίμα με όλα τα παιδιά να είναι ντυμένα με παραδοσιακές στολές και τη μακρά πορεία προς το Ηρώον.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην Ευαγγελία και τον Βαγγέλη  

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Για το πρόβλημα του ναυαγοσώστη

Για να μη μας γίνει συνήθεια ότι τα Βατερά δε θα ξαναδούν γαλάζια σημαία εξαιτίας της αδυναμίας για την τοποθέτηση ναυαγοσώστη, ίσως χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια  από ιδιώτες και φορείς της περιοχής μας (μέσα σ” αυτούς και ο νεοϊδρυθείς Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου, του οποίου οι αρχικές εξαγγελίες τουλάχιστον θέλουν να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή μας) να αποκτήσουν 2-3 νέοι απ” την περιοχή μας το δίπλωμα του ναυαγοσώστη. Και αυτοί θα αποκτήσουν ένα εισόδημα το καλοκαίρι και η περιοχή μας θα εξυπηρετηθεί.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 4 σχόλια

Για το κλάδεμα των αλμυρικιών

Το τοπικό συμβούλιο -το «κολοβό»,  αφού το τρίτο μέλος του δεν έχει ορκιστεί ακόμα- ανέλαβε μια υπερπροσπάθεια: Να κλαδευτούν τα αλμυρίκια της παραλίας από εθελοντές! Σε όλο το μήκος της παραλίας τα αλμυρίκια είναι εκατοντάδες και είχαν πολλά χρόνια να κλαδευτούν. Με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες των δήμων θα ήταν ουτοπία να περιμένει κανείς να γίνει η δουλειά αυτή από το Δήμο.

Και οι εθελοντές ανταποκρίθηκαν άμεσα και αξιοζήλευτα. Πενήντα ονόματα μέτρησα στο ευχαριστήριο του τοπικού συμβουλίου (πέρα απ” τον ίδιο τον Πρόεδρο και τον Αποστόλη) και πιστεύω ότι θα ήταν ακόμα περισσότεροι αν δεν είχε παροπλίσει αρκετούς η εποχιακή γρίπη. Αυτή η μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα του τοπικού συμβουλίου είναι ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία απ” το ίδιο το έργο που επιτελέστηκε.

Ολόκληρο όμως το έργο του κλαδέματος είναι τεράστιο (δεν είναι μόνο η κοπή των κλαδιών αλλά προπαντός το μάζεμα και η απομάκρυνση του τεράστιου όγκου τους) και θα πρέπει να μη «βαριοφορτώνουμε το γάιδαρο» για να μην πέσει. Ίσως θα πρέπει το έργο αυτό να κατανέμεται σε δυο χρονιές.

Δυστυχώς όμως σε κάθε προσπάθεια υπάρχουν και παραφωνίες. Και τέτοιες παραφωνίες σχολιάστηκαν στο καφενείο για την ασύμμετρη συμμετοχή στην προσπάθεια (από μηδενική έως ελάχιστη) σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη κάποιων απ” την περιποίηση και αναβάθμιση της παραλίας.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο