Συνέβη στον Πολιχνίτο

Σήμερα (24-11-2014) το πρωί, συνελήφθη στον Πολιχνίτο της Λέσβου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πολιχνίτου, ένας 32χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, για κλοπή και διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 2 σχόλια

Της Αγίας Κατερίνας

Της Αγίας Κατερίνας σήμερα και στο χωριό μας γιορτάζει το ομώνυμο εκκλησάκι στο δρόμο προς τον Άγιο Φωκά.

Το έντονο κρύο, που το κάνουν πιο αισθητό ο βοριάς και η συννεφιά, δεν εμπόδισε αρκετούς να παραβρεθούν το πρωί στη Λειτουργία παρακολουθώντας την έστω και μέσα απ” τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους αφού το εκκλησάκι ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Χρόνια πολλά στις Κατερίνες!!!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 2 σχόλια

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει μεθαύριο Τετάρτη το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.

Ανάμεσα στα 45 θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν υπάρχει κανένα με ειδικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Έφυγε από τη ζωή ο τέως δήμαρχος Πολιχνίτου Στρατής Γιαννέλλης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώτος «Καποδιστριακός» Δήμαρχος Πολιχνίτου (και επομένως και του χωριού μας) Στρατής Γιαννέλλης.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη στις 3.30 μ.μ. στον Άγιο Θεράποντα της Μυτιλήνης.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του.

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Η γάτα με τα «7» πρόσωπα!

H γάτα είναι το πιο αγαπημένο κατοικίδιο για πολλούς. Συνήθως είναι όμορφη, έξυπνη, και ναζιάρα. Όλα αυτά την κάνουν αγαπητή! Και γι αυτό τη φροντίζουν ως …μέλος της οικογένειας τους.

Η παρακάτω γατούλα με τα 7 πρόσωπα ανήκει στην …οικογένεια της Κατερίνας Γραγουδά, η οποία όπως είναι φανερό απ” τις φωτογραφίσεις της, την προσέχει και την φροντίζει!

IMG_1122a

χουζουρλού!

IMG_0505a

ανοιχτοματού!

IMG_0509aJPG

χασμουρλού!

IMG_0518a

αφλουγού!

IMG_0838a

κυνηγού!

IMG_1047a

ραχατλού!

IMG_1101a

υπναρού!

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

1000 ευρώ σε κάθε πολύτεκνη αγρότισσα

Πληροφορούμε τις ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Ο.Γ.Α, ότι  εφαρμόζεται το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας.

Για τη συμμετοχή σε αυτό απαιτείται η υποβολή αίτησης στα Κ.Ε.Π από 24/11/2014 έως και 3/12/2014.

     Σε κάθε μία από τις 450 πολύτεκνες μητέρες θα χορηγηθεί χρηματικό βοήθημα ύψους χιλίων [1000] ευρώ και τιμητικός έπαινος.

     ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

  • Να είναι πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα της παροχής.
  • Να έχουν, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, τουλάχιστον 4 τέκνα, ΑΓΑΜΑ, έμμεσα ασφαλισμένα  στον ΟΓΑ, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον σπουδάζουν στην Ελλάδα σε δημόσια ιδρύματα ή ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου του έτους 2014
  • Να είναι όλοι οι ανωτέρω κάτοχοι βιβλιαρίων υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά τον  χρόνο υποβολής της αίτησης.

  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  • Δελτίο Αστυν. Ταυτότητας, Βιβλιάρια Υγείας, Πιστοπ. Οικογ. Κατ/σης, Φωτ/φο Ακαδημ. Ταυτότητας Φοιτητή [πάσο], Βεβαίωση σπουδών, Αντίγραφο Εκκαθ. Σημειωμ., Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού λογαριασμού, Απόκομμα καταβολής εισφορών.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Ο παπα Λάζαρος μας ενημερώνει

Ο παπα Λάζαρος μας ενημερώνει ότι στην ενορία του Σταυρού εορτάζουν τα εκκλησάκια της Αγίας Κατερίνας την Τρίτη και του Αγίου Στυλιανού την Τετάρτη. Και στα δύο η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 8.00

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Στο ελαιοτριβείο

Η επίσκεψη στο ελαιοτριβείο ασκούσε πάντα μια γοητεία και μια προσμονή. Όταν είμασταν μικρά παιδιά η προσμονή ήταν πότε θα έρθει η ώρα για την πολυθρύλητη καπίρα. Να στέκεσαι δίπλα στο μαγκάλι και να οσμίζεσαι το ψημένο (και συνήθως λίγο καμμένο ψωμί). Και να σφίγγεις στη χούφτα σου το χαρτί με τη ζάχαρη περιμένοντας πότε θα έρθει η στιγμή να τρέξει το δικό σας λάδι. Να παρατηρείς τον πατέρα να βάζει το ψωμί  κάτω απ” την έξοδο του λαβάλ καταβρέχοντάς το με το μυρωδάτο λάδι. Να σκορπάς ο ίδιος τη ζάχαρη πασπαλίζοντάς το και να το τρως με βουλιμία αδιαφορώντας για το λάδι που έσταζε επί δικαίων (δάπεδο) και αδίκων (τα ρούχα σου)

Όταν μεγαλώσαμε και επισκεπτόμαστε πια το ελαιοτριβείο ως παραγωγοί η προσμονή έγκειται στο να δεις ποια είναι  η απόδοση των κόπων σου. «Πόσο πήγαν οι δικές σου;» η συνηθισμένη ερώτηση στον προηγούμενο. Τι οξύτητα έβγαλες; Και να περιμένεις ότι και το δικό σου θα πάει καλά και με καλή οξύτητα. Να κοιτάζεις τη ροή του λαδιού στη έξοδο του λαβάλ και πότε να σου φαίνεται αδύναμη απογοητεύοντάς σε και πότε να τη βλέπεις να δυναμώνει φέρνοντας το χαμόγελο στα χείλη.

Δεν έχει σημασία αν έχεις πολλές ή λίγες ελιές, αν είσαι μεγάλος ή μικρός παραγωγός. Η ώρα του αλέσματος είναι η ώρα της αλήθειας.

Και στη συνέχεια στο λογιστή για την εκκαθάριση!Πρώτα θα γίνει ο υπολογισμός για την απόδοση -ασχετα αν τον έχεις κάνει με το μυαλό σου-, ύστερα θα γίνει η αναγγελία της τιμής ανάλογα με την οξύτητα που έχεις και στο τέλος αφού αφαιρεθούν τα αλεστικά θα μετρηθούν …τα ζεστά! Τα τελευταία χρόνια η συνήθης επωδός σις πληρωμές -με τις εξευτελιστικές τιμές του λαδιού- ήταν «κρίμα τον κόπο μας»! Φέτος κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα.

Φυσικά μπορεί μαγκάλι να μην έχει το ελαιοτριβείο αλλά υπάρχει η τοστιέρα και η καπίρα εξακολουθεί να είναι θελκτική για όλους!

Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία της ζωής του χωριού!

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 1 σχόλιο

Άρχισε το λιομάζωμα

Χτες λειτούργησε και το ελειοτριβείο στο Σταυρό ενώ στον Πολιχνίτο «άλεθαν» ήδη πριν από κάποιες μέρες.

Ο ένας μετά τον άλλο αρχίζουν το λιομάζωμα. Άλλος παίρνει τις «άκρες», άλλος τις λαδολιές και τις φραγκολίες και άλλος παίρνει σβάρνα και ραβδίζει για να …βγάλει την υποχρέωση. Οι αποδόσεις κρίνονται ικανοποιητικές για την εποχή και η τιμή -μου είπαν- είναι γύρω στα 2,5€ ο άσσος.

Για κάποιους υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στο να βγουν στις ελιές: Βγήκαν οι πευτσίτες και αυτοί δεν δέχονται αναβολή!

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | Γράψτε σχόλιο

Πρόβλημα με τα κανάλια της DIGEA

Ενώ στην αρχή που εξέπεμψε στο νησί μας η πλατφόρμα της DIGEA, στο χωριό  έπιαναν (τα σπίτια στα υψώματα βασικά)  αρκετά κανάλια με το ψηφιακό σήμα, σιγά σιγά τα κανάλια χάνονταν!

Ετσι σήμερα είδαμε να προσπαθούν να γυρίσουν κάποιοι την κεραία τους προς την «Πευτσανή» για να πιάσουν το αναλογικό σήμα απ” τους τοπικούς αναμεταδότες, που τροποποιήθηκαν με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου.

 

Κατηγορίες: Ειδήσεις | 3 σχόλια