ΕΜΠΡΟΣ 16/1/13
Νικέλλη Στρατή
Οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη» είναι πολλές και συνεχώς προστίθενται καινούριες. Η μόνιμη επωδός των δημοτικών αρχόντων είναι το ότι «μας προσθέτουν αρμοδιότητες χωρίς όμως να μας εκχωρούν τους αντίστοιχους πόρους» και λογικά έχουν δίκιο. Η οικονομική κατάσταση της χώρας δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα επίπεδα και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει μείνει απέξω.
Τις πράξεις της δημοτικής αρχής τις κρίνει κατά καθήκον η δημοτική αντιπολίτευση με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου προς όφελος των δημοτών, αλλά και τις αντιπολιτεύεται, κατά συνήθεια, με στόχο τη φθορά της δημοτικής αρχής και με το μάτι στραμμένο στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Υπάρχουν όμως και αρμοδιότητες για τις οποίες τα ανταποδοτικά τέλη και ο δημοτικός φόρος εξασφαλίζουν –ή πρέπει να εξασφαλίζουν- ένα ανεκτό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η ύδρευση, η καθαριότητα, ο δημοτικός φωτισμός και η αποχέτευση. Την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας την έχουμε πια …εμπεδώσει με αποτέλεσμα το θέαμα των γεμάτων σκουπιδιών δρόμων, εξαιτίας της μη κανονικής αποκομιδής των, να μη διεγείρει τα αντανακλαστικά μας, όπως στην αρχή. Τους σκοτεινούς δρόμους αρχίσαμε να τους θεωρούμε …ειδυλλιακούς! (Με άλλα λόγια η δημοτική αρχή του «Κακοκράτη» μας έχει εκπαιδεύσει κανονικά!) Νερό έχουμε και πίνουμε -να μη ματιαστούμε- επειδή κάποιοι άλλοι δημοτικοί και κοινοτικοί άρχοντες, πριν χρόνια, είχαν φροντίσει γι αυτό. Σήμερα δεν γίνεται το παραμικρό στον τομέα αυτό (όχι νέα επένδυση αλλά ούτε καν συντήρηση) με αποτέλεσμα όταν συμβεί το …κακό να τρέχουμε και να μη προλαβαίνουμε. Για όλα τα παραπάνω –και πολλά άλλα- μέχρι τώρα ο κόσμος «έβριζε» -ανάλογα με τη …ψυχοσύνθεσή του- τον «Καλλικράτη» ή το Δήμαρχο ή τους αντιδημάρχους ή όλους μαζί γιατί αυτοί κρατούσαν το τιμόνι του Δήμου.
Σήμερα όμως στο Δήμο μας έχουμε μια καινούρια κατάσταση. Η Δημοτική αρχή έχασε την πλειοψηφία και για να περάσει οποιοδήποτε μέτρο ή απόφαση πρέπει να συναινέσει ένα τουλάχιστο μέρος της αντιπολίτευσης. Από πρώτη άποψη αυτό ακούγεται καλό αφού αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση, οι τόνοι να είναι χαμηλοί και ο στόχος κοινός: η εξυπηρέτηση των δημοτών.
Αμ δε!!! ΟΙ δημοτικοί μας άρχοντες αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Εκπαιδευμένοι όλοι στον παλιό καιρό της κομματοκρατίας, του ευδαιμονισμού (των αρχόντων) και της ιδιοτέλειας, δεν μπορούν φαίνεται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και μακάρι να κάνουμε λάθος. Δεν μπορούν να βάλουν τα κεφάλια τους κοντά, να καταθέσουν προτάσεις και αντιπροτάσεις να βρουν τη χρυσή τομή και να προχωρήσει ο Δήμος για το καλό των δημοτών.
Για τα δημοτικά τέλη έγινε η «σφαγή». Ποια μελέτη κατέθεσε η δημοτική αρχή που δικαιολογούσε τις αυξήσεις και ποια κενά στη μελέτη αυτή διαπίστωσαν οι επικριτές της; Το να λέμε «δώστε φέτος κάτι παραπάνω» είναι εύκολο για να καλύψουμε την κακοδιοίκηση και την κακοδιαχείρισή μας αλλά και το να λέμε «όχι σε αυξήσεις» είναι πολύ ευχάριστο στα αυτιά των καθημαγμένων απ’ τους φόρους δημοτών αλλά με δυσάρεστα αποτελέσματα για την καθημερινότητά μας. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε είναι τόσο δύσκολο να παραμεριστεί η ακαμψία της εξουσίας και ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης για να βρεθεί ένα κοινό σημείο ώστε και η παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες να είναι σε ανεκτά επίπεδα αλλά και η ανακούφιση των δυσπραγούντων να επιτυγχάνεται;
Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών στο αγροτικό δίκτυο του νησιού αποκαλύφτηκε η γύμνια και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής. Πλήθος μηχανημάτων άχρηστων που στην κατάλληλη στιγμή δεν προσφέρουν τίποτα. Συνεργασία με τα κατά τόπους συμβούλια για τη συγκεκριμενοποίηση των αναγκών μηδενική. Και ενώ οι αγρότες δεινοπαθούν για να μετακινηθούν και να μαζέψουν τις ελιές τους, οι κήνσορες της πάταξης της διαφθοράς, αντιπολιτευόμενοι άρχοντες, εμποδίζουν στην άμεση λήψη οποιουδήποτε μέτρου. Και ο αγρότης στενάζει: τώρα βρήκαν να πατάξουν τη διαφθορά στις απευθείας αναθέσεις! Τόσα χρόνια τι έκαναν;
Βέβαια για να λειτουργήσει σωστά ο Δήμος χρειάζεται να λειτουργεί σωστά το δημοτικό συμβούλιο και αυτό χρειάζεται πρόεδρο. Αλλιώς οι αποφάσεις αναβάλλονται (για παράδειγμα στην αποκατάσταση των ζημιών στο αγροτικό δίκτυο), οι άρχοντες επαίρονται για τη «νίκη» τους και οι δημότες υποφέρουν εν ονόματί τους. Δεν μπορούσε ο Δήμαρχος να προτείνει για πρόεδρο ένα σύμβουλό του που θα είχε την ανοχή μέρους της αντιπολίτευσης; Δεν μπορούσε η αντιπολίτευση (έστω κάποιοι απ’ αυτήν) να διαμηνύσουν στο Δήμαρχο ότι εκτός απ’ τον Α ή τον Β δεν θα έχουν αντίρρηση στο πρόσωπο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου;*
Αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί άρχοντες ανοίξτε τα μάτια σας γιατί όπως πάτε θα ηρωοποιήστε και θα νεκραναστήσετε τον – κατά τη γνώμη πολλών- παταγωδώς αποτυχόντα κ. Βουνάτσο. Αυτού τα αποτελέσματα τα ζήσαμε και τα υποστήκαμε, ας μην υποστούμε και τα δεινά της δικής σας ανευθυνότητας.
*Το άρθρο έχει γραφεί πριν την επαναληπτική ψηφοφορία.