Τα Βατερά χαμογελούν, αισιοδοξούν και …κλαίνε!

ΕΜΠΡΟΣ  29-8-12

Νικέλλη Στρατή

Για να αντιληφθεί κάποιος τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στα χωριά του νησιού μας.

Φέτος το καλοκαίρι, για μια ακόμα χρονιά τα Βατερά είχαν την τιμητική τους. Η μοναδική και πανέμορφη αυτή παραλία του νησιού μας αναδείχτηκε και φέτος ο πρώτος προορισμός. Και είναι λογικό αφού προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας αμμουδιά και θάλασσα αλλά συγχρόνως και άρτιες (ιδιωτικές) υποδομές για άνετο και ποιοτικό μπάνιο, για καλό και φτηνό φαγητό, για άνετη διαμονή και πολυποίκιλη διασκέδαση.

Χαμογελούν γι αυτό τα Βατερά. Επιτέλους τα τελευταία χρόνια, παρά την κρίση, οι ιδιώτες ξανοίχτηκαν, επένδυσαν, βελτίωσαν τις υποδομές τους και ανέβασαν το επίπεδο των υπηρεσιών τους. Τα Βατερά δίνουν τη δυνατότητα στον «άφραγκο» βιοπαλαιστή, στον απαιτητικό επισκέπτη, στον ταλαιπωρημένο, υψηλής έντασης, επαγγελματία και επιχειρηματία να περάσει καλά, έτσι όπως αυτός ονειρεύεται, να ξεκουραστεί, να γυμναστεί στη φύση, να διασκεδάσει και φυσικά να απολαύσει τη θάλασσα. Αποτελούν προορισμό για κάθε βαλάντιο, κάθε κοινωνική τάξη και θεώρηση. Έχουν αποκτήσει πια φανατικούς φίλους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, που βλέποντάς τους να φεύγουν είμαστε σίγουροι ότι σχεδιάζουν τον ερχομό τους το επόμενο καλοκαίρι. Γι αυτό τα Βατερά αισιοδοξούν.

Τα Βατερά όμως συγχρόνως κλαίνε! Κλαίνε για την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από τους εκάστοτε δημοτικούς άρχοντες της καπποδιστριακής και της καλλικρατικής περιόδου.Αν συγκρίνει κάποιος τα δεκατέσσερα συνολικά χρόνια των δυο αυτών περιόδων με τα προηγούμενα δεκατέσσερα της αυτόνομης κοινότητας Βρίσας απογοητεύεται και …καταλαβαίνει!

  • Η κοινότητα Βρίσας (μιλάμε πάντα για την περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι και το 1998) αγόρασε και άλλη πηγή στο Αμπελικό, άνοιξε γεώτρηση στα Βατερά (παράλληλα και άλλη στη Βρίσα), έχτισε δυο υδατοδεξαμενές (στα Βατερά και τον Άγιο Φωκά), δημιούργησε δίκτυο ύδρευσης στα Βατερά και στον Άγιο Φωκά (παράλληλα με την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Βρίσα) και έλυσε το πρόβλημα ύδρευσης όλης της ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής. Τα τελευταία 14 χρόνια δεν έγινε κανένα έργο στον τομέα της ύδρευσης. Τουναντίον αφέθηκε να καταστραφεί σε σημαντικό τμήμα του το εξωτερικό δίκτυο από της πηγές του Αμπελικού στερώντας τους κατοίκους από εξαιρετικής ποιότητας νερό.Δεν έγινε κανένα έργο ενίσχυσης της διαθέσιμης ποσότητας νερού με αποτέλεσμα να υπάρχει εξαιρετικός κίνδυνος να μείνουμε καλοκαιριάτικα χωρίς νερό.
  • Στον τομέα της οδοποιίας η Κοινότητα Βρίσας ενήργησε ώστε να ασφαλτοστρωθεί τόσο ο παραλιακός όσο και ο κύριος εσωτερικός δρόμος των Βατερών, έχτισε τοιχεία για να προστατεύσει από το χειμερινό κύμα τα δέντρα και το οδόστρωμα του παραλιακού δρόμου σε επικίνδυνα σημεία του και πλακόστρωσε ένα μέρος των πεζοδρομίων του, τσιμεντοστρώνοντας συγχρόνως εσωτερικούς δρόμους του οικισμού. Τα τελευταία χρόνια λίγες τσιμεντοστρώσεις μόνο. Η πιο σημαντική είναι η τσιμεντόστρωση του δρόμου προς τον Άγιο Φωκά, που αφού πέρασε από χίλια κύματα έγινε με τσιγκουνιά (σε κάποια σημεία του δεν χωράνε δυο αυτοκίνητα παρότι το φάρδος του χωματόδρομου ήταν αρκετό) αφήνοντας  μάλιστα ακάλυπτα τα πρώτα 200 μέτρα.
  • Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού η Κοινότητα είχε επεκτείνει το δίκτυο σε όλο το εύρος των οικισμών Βατερών και Αγίου Φωκά δίνοντας έτσι ένα αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση του σκοταδιού σε πάρα πολλά τμήματα των οικισμών αφού ο Δήμος δεν έχει διαθέσιμες λάμπες. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων τονίζω ότι ο έντονος  ηλεκτροφωτισμός της παραλίας έγινε από την πρώτη καποδιστριακή αρχή αλλά το έργο είχε ετοιμαστεί απ’ την προηγούμενη κοινοτική.
  • Η κοινότητα είχε μεριμνήσει για τη διενέργεια ανασκαφών στο χώρο του Αγίου Φωκά και την ανάδειξη των ερειπίων των παλαιοχριστιανικών ναών και του ιερού του Διονύσου, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμιά προσπάθεια για την επέκτασή τους και σε άλλους χώρους.
  • Με δαπάνες  της κοινότητας είχαν καθοριστεί τα όρια αιγιαλού και παραλίας και είχε αρχίσει η μελέτη για την πολεοδόμηση του οικισμού των Βατερών ενώ στη συνέχεια υπήρξε πλήρης αδιαφορία για το καίριο αυτό θέμα της πολεοδόμησης.

 

Τα Βατερά κλαίνε διότι βλέπουν κάθε χρόνο να χειροτερεύουν οι συνθήκες που εμπίπτουν ευρύτερα στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που όμως δεν είναι …τοπική. Έτσι –εκτός απ’ τα παραπάνω- πέρσι δεν υπήρχε ναυαγοσώστης και χάθηκε η γαλάζια σημαία και φέτος πάλι τον μήνα αιχμής (από 20 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου) πάλι δεν υπήρχε ναυαγοσώστης. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα οξύνεται γιατί κανείς δε νοιάζεται για τη δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης. Οι πεζοί αναγκάζονται να κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Το αγροτικό ιατρείο που λειτούργησε ύστερα από επίπονες ενέργειες φέτος έκλεισε.

Τα Βατερά κλαίνε, η λεσβιακή ύπαιθρος κλαίει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.