Το ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Ι. Κόντου

IMGP2510Ο Κωνσταντίνος Ι. Κόντου γεννήθηκε στο χωριό μας γύρω στα 1820 (η γυναίκα του “Εκατερίνη Ανεγνωστή” γεννήθηκε στα 1813). Ήταν εγγράμματος με καλή γνώση της γλώσσας (πλην …της ορθογραφίας).

Σε ένα βιβλίο του (γράφει στο εσώφυλλό του: “Αυτώ τω βιβλίον είνε του Κωνσταντίνου Ι. Κόντου”) “Ανθολόγιον συν Θεώ Αγίω περιέχον την άπασαν ακολουθίαν του όλου ενιαυτού” έχει ενσωματώσει ένα σύντομο ημερολόγιο παραθέτωντας με χρονολογική σειρά σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στο χωριό μας από το 1844 μέχρι τις αρχές του 20.ου αιώνα.

IMGP2523Το ημερολόγιο αυτό το επικαλείται και ο Δάσκαλος Κώστας Τσέλεκας στο βιβλίο του και παραθέτει δυο πληροφορίες που του μετέφερε ο εγγονός του δημιουργού του Κων/νος Εμμ. Κόντος. Προφανώς ο Δάσκαλος δεν είχε δει ο ίδιος το ημερολόγιο γιατί διαφορετικά θα είχε απάντηση στο ερώτημα που θέτει στο βιβλίο του “πότε κάηκε από εμπρησμό το παλιό σχολείο του χωριού μας στον άγιο Κων/νο;”

Ο ίδιος συμπεραίνει ότι αυτό πρέπει να έγινε το 1885 δίνοντας βάση στο ότι ο Παπούτσας στο χειρόγραφό του “Η εξανάσταση των φαυλοβίων” αποδίδει έμεσα τον εμπρησμό στους -κατ’ αυτόν- φαυλόβιους κατά τη διάρκεια τωνγνωστών διενέξεων στο χωριό μας την περίοδο 1880-1886.

Στο ημερολόγιο του Κ.Ι.Κόντου βλέπουμε την εγγραφή: “1891 Ιουλίου 21 ημέρα Κυριακή ώρα 3 π.μ. Εκάη η ενταύθα σχολή Βρίσας μέχρι θεμελίων”

Από το ημερολόγιο αυτό θα σταχυολογήσουμε και άλλες πληροφορίες για το χωριό μας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Διάφορα, Ειδήσεις, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.