Ερώτηση για το δρόμο Βατερών-Σταυρού από τον κ. Τεντόμα

                    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

                «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

     Επικεφαλής: Βασίλης Τεντόμας

                                                            Tηλέφωνο:  6946-795696

                                                                      Fax: 22510-27166

                e-mail: vtentomas@gmail.com

                                        site: http://kontrastonkairo.blogspot.com

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΒΑΤΕΡΩΝ –ΣΤΑΥΡΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 1ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2012

 

Την 1 Δεκέμβρη 2012 η Λέσβος και ειδικά το νοτιοανατολικό τμήμα της επλήγη από δυνατή νεροποντή  που επίσημα χαρακτηρίστηκε σαν θεομηνία και η οποία δημιούργησε πολλά προβλήματα στις υποδομές .

Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επιχορηγήθηκε  από το Υπουργείο Εσωτερικών με το ποσόν των 500.000 € για να καλύψει και να αποκαταστήσει ζημιές που παρουσιάστηκαν.

Από την θεομηνία αυτή επλήγη και η περιοχή των Βατερών όπου σε συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής Βατερών – Σταυρού κατέρρευσαν τοιχία αντιστήριξης του δρόμου , καθώς και πυλώνες ηλεκτροφωτισμού ,  ενώ υποχώρησε το οδόστρωμα .

Στην συνέχεια με παρέμβαση της Περιφέρειας το οδόστρωμα αποκαταστάθηκε εν μέρη προσωρινά ,όχι όμως ο ηλεκτροφωτισμός ,τα τοιχία και η τελική διαμόρφωση της οδού.

Επειδή η παραπάνω εκκρεμότητα εγκυμονεί κινδύνους για την ασφαλή κυκλοφορία στη παραπάνω οδό και με δεδομένη την μεγάλη επισκεψιμότητα   που δέχονται κάθε καλοκαίρι τα Βατερά και ιδιαίτερα εφέτος, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο,

 

ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης

 

πότε θα πραγματοποιηθεί η οριστική αποκατάσταση των καταστροφών στον δρόμο Βατερών –Σταυρού (οδόστρωμα –τοιχία –ηλεκτροφωτισμός ) ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή διέλευση των κατοίκων.

 

Μυτιλήνη 24-10-2013

Βασίλης Τεντόμας

Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

6 απαντήσεις στο Ερώτηση για το δρόμο Βατερών-Σταυρού από τον κ. Τεντόμα

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΑΠΟ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΕΠΕΣΑΝ.

    ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ελπίζουμε πέρα απο την όποια απάντηση του Περιφερειάρχη ,να αποκατασταθεί το συγκεκριμένο σημείο άμεσα και να πάψει να παρουσιάζει αυτή την άσχημη εικόνα που αντικρύζαμε φέτος το καλοκαίρι.
    Πάντως ένα είναι σίγουρο:ΣΑΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
    Βλέπω οι Αγιασώτες αντέδρασαν για τον Καλλικράτη όπως οι Γεραγώτες και οι Μολυβιάτες.Οι θεσμοί λειτούργησαν και τα όργανα εξέφρασαν άποψη.
    Εμείς μαλώνουμε ακόμη για τα ”ταλέντα” και τους συνταξιούχους σανταπεντάρηδες λες και αυτό είναι η ουσία και το μέλλον αυτού του τόπου……

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Aπάντηση Ν. Γιακαλή σε ερώτηση Β.Τεντόμα για την αποκατάσταση των ζημιών του δρόμου Βατερών – Σταυρού
    By
    admin
    – 5 Νοεμβρίου 2013Posted in: ΛΕΣΒΟΣ

    Με αφορμή την ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Β. Τεντόμα για την αποκατάσταση των ζημιών του δρόμου Βατερών – Σταυρού από τις πλημμύρες της 1 και 2 Δεκεμβρίου 2012, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σημειώνει τα παρακάτω:
    1.- Αμέσως μετά τις πλημμύρες έγινε αυτοψία από Τεχνικούς υπαλλήλους για την εκτίμηση των ζημιών, για όλο το νησί της Λέσβου και υποβλήθηκαν σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης, συνοδευόμενα από υπηρεσιακά σημειώματα και φωτογραφική τεκμηρίωση, όχι μόνο στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Υπουργείο Μεταφορών – Υποδομών και Δικτύων. Τα αιτήματα αυτά πέραν της υπηρεσιακής οδού (ταχυδρομείο – FAX) παραδόθηκαν και ιδιοχείρως από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου στους αντίστοιχους Υπουργούς, στους οποίους και αναλυτικά εξέθεσε το όλο θέμα και επισήμανε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των εργασιών αποκατάστασης.
    2.- Οι συνεχείς και έντονες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη είχαν σαν αποτέλεσμα την χρηματοδότηση της Περιφέρειας κατά € 500.000,00 από το Υπουργείο Εσωτερικών (27-12-2013) και κατά € 500.000,00 από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (3-1-2013).
    3.- Παράλληλα με τις προαναφερόμενες κινήσεις, αμέσως μετά τις πλημμύρες αλλά και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, τα μηχανήματα της Περιφέρειας αποκατέστησαν την κυκλοφορία στο οδικό τμήμα Βατερών – Σταυρού – Αμπελικού. Η άμεση αυτή αποκατάσταση επέτρεψε την ομαλή κυκλοφορία οχημάτων, αφού παρά τη μεγάλη προσέλκυση επισκεπτών το καλοκαίρι δεν αναφέρθηκαν προβλήματα.
    5.- Αμέσως μετά την χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, ξεκίνησαν από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, οι εργασίες αποκατάστασης των χειμάρρων, περιλαμβανομένου και αυτού του Σταυρού, αλλά και των υπόλοιπων δρόμων που είχαν υποστεί ζημιές. Σημειώνουμε ότι οι εργασίες αυτές δρομολογήθηκαν με την πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (9/1/2013) και συγκεκριμένα με την αριθμ. 2/2013 Απόφασή της (η αριθμ 1 αφορούσε τον ορισμό Αντιπροέδρου). Παράλληλα δρομολογήθηκαν εργασίες αποκατάστασης με αντίστοιχες δημοπρατήσεις έργων, από τη ΔΤΕ ΠΕ Λέσβου, με επιλογή των πιο επικίνδυνων περιπτώσεων όπως της 1ης Επαρχιακής Οδού, του δρόμου προς Αμπελικό, των ανατραπέντων τοιχείων αντιστήριξης οδών κλπ. και στα πλαίσια βέβαια των πιστώσεων που είχαν διατεθεί.
    6.- Είναι προφανές ότι το κόστος αποκατάστασης όλων των ζημιών, ειδικά δε αυτών του δρόμου Βατερών – Σταυρού, υπερβαίνει κατά πολύ τις πιστώσεις του € 1.000.000,00 που διατέθηκαν. Για το λόγο αυτόν και με δεδομένη την Οικονομική Κρίση η Περιφερειακή Αρχή κινήθηκε διεκδικητικά, πέραν άλλων και μέσω και της ΕΝ.Π.Ε. στα πλαίσια του καθορισμού κονδυλίων αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης του οδικού δικτύου, αφού οι ελάχιστες επιχορηγήσεις από ΚΑΠ μόλις και μετά βίας αρκούν για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Μεγάλο μέρος των πιστώσεων που θα διατεθούν για συντήρηση του οδικού δικτύου, θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των έργων πλήρους αποκατάστασης του δρόμου Βατερών – Σταυρού, που σημειώνεται ότι πρόκειται για σοβαρές παρεμβάσεις αφού απαιτούν, πέραν άλλων, προστασία της οδού τόσο από τα όμβρια όσο και από τη δράση των κυμάτων.
    7.- Ο Ηλεκτροφωτισμός αλλά και η αποκατάσταση των αντίστοιχων βλαβών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας (Δημοτικός).

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ lesvosnews.net ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΝΤΟΜΑ EINAI :
    δεν φθάνουν τα χρήματα για την αποκατάσταση στο δρόμο Βατερά – Σταυρός

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Η ερώτηση έγινε και η απάντηση είναι ότι το 1.000.000 ευρώ δόθηκε για την αποκατάσταση άλλων προβλημάτων ,και όχι του δρόμου Βατερών -Σταυρού .
    Στην διακριτική ευχέρεια της τοπικής κοινωνίας ,και των θεσμικών παραγόντων της είναι σήμερα να λάβει αυτές τις πρωτοβουλίες που θα δώσουν λύση και στο παραπάνω θέμα που μας απασχολεί.Οίδομεν………..

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΓΙΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΤΖΑΜΙΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΑΒΑ

    Ε ΡΕ ΡΑΒΔΙΣΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.