Ψηφίδες Ιστορίας του τόπου μας! Η “ροδάνα”

Το ενεργειακό πρόβλημα ήταν πάντα επίκαιρο. Ξεκινήσαμε (ως ανθρώπινη κοινωνία) εκμεταλλευόμενοι στην αρχή μόνο την βιολογική ενέγεια των ανθρώπων και των ζώων. Σιγά σιγά μπήκε σε χρήση η αιολική ενέργεια (πλοία), η ηλιακή ενέργεια και η χημική ενέργεια από τις καύσεις (φωτιά).

Η αιολική ενέργεια ύστερα από πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε και για άλλους σκοπούς και ένας απ’ αυτούς ήταν οι ανεμόμυλοι. Μια μικρή εφαρμογή ήταν και για την άντληση του νερού απ’ τα πηγάδια.

Scan_Pic0052

Οι οικογένειες Χ. Αβαγιάννη, Θ. Νικέλλη και Ε. Γανώση

Στο χωριό μας την τεχνογνωσία αυτή έφερε ο “Αμερικάνος” Κώστας Αναγνώστου ο οποίος έστησε στη “Πευκιανή” ένα μικρό αντλητικό συγκρότημα το οποίο εκμεταλλεύονταν την αιολική ενέργεια με μια μικρή φτερωτή στην κορυφή ενός σιδερένιου πύργου.

Το όλο σύστημα -μέρος του οποίου υπάρχει ακόμα- ήταν κάτι το ιδιαίτερο και για τούτο έγινε και σημείο αναφοράς “στη Ροδάνα” αλλά όπως βλέπουμε και φόντο για αναμνηστικές φωτογραφίες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Κοινωνική ζωή, Οικονομική ζωή, Ψηφίδες Ιστορίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.