Πριν λίγες δεκαετίες οι παρεθεριστές των Βατερών (όλοι τους σχεδόν βρισαγώτες) “κατέβαιναν” στα Βατερά την παραμονή του προφήτη Ηλία. Αυτό υπονοεί η παρακάτω παράγραφος με την οποία ξεκινά το mail που λάβαμε και δημοσιεύουμε.
Μια και σε 2-3 μέρες ανοίγει επίσημα η καλοκαιρινή περίοδος στα Βατερά, σου στέλνω μια χαρακτηριστική συνταγή της εποχής που βαφτίσαμε βέβαια…
ΒΑΤΕΡΙΑΝΟ (Νοτιλένας ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
Πρόκειται στην ουσία για την αναδομημένη συνταγή ενός ταψιού με ντομάτες γεμιστές και με 2-3 πιπεριές. Δόθηκε έμφαση στα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου φαγητού με περισσότερη, πιο υγρή και πιο εύγευστη γέμιση και ομοιόμορφο ψήσιμο και αφαιρέθηκαν τα μειονεκτήματά του όπως η μικρή χωρητικότητα του ταψιού, οι ξυνές ντομάτες, η στεγνή και άγευστη γέμιση και τέλος το διαφορετικό ψήσιμο της κάθε ντομάτας ανάλογα με την ωρίμανση, το μέγεθος και το πάχος της. Οφείλει το όνομά του στην καλοκαιρινή του έμπνευση στα Βατερά της Λέσβου.
Υλικά για 6 Άτομα
* 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
* 2-3 κιλά ντομάτες
* 2 μεγάλα κρεμμύδια
* 1 πράσινη πιπεριά (προαιρετικά)
* 1 φλιτζάνι ρύζι
* 2 κουταλιές σούπας Μινερβίνη
* ½ φλιτζάνι λάδι
* 1 κουτί ντομάτες σε κομμάτια (κονκασέ)
* 1 κύβος ζωμός βοδινού Knorrσπιτικός
* 2-3 κουταλιές κέτσαπ
* Αλάτι
* Πιπέρι
* Ζάχαρη
* Φρυγανιά σε τρίμμα
Παρασκευή:
- Τσιγαρίζουμε ελαφρά (καραμελώνουμε) τα κρεμμύδια χονδροκομμένα με το λάδι και το βούτυρο.
- Προσθέτουμε τον κιμά με λίγο νερό.
- Μόλις τσιγαριστεί καλά ρίχνουμε τον ζωμό βοδινού και το ρύζι μαζί με δύο περίπου φλυτζάνια νερό.
- Προσθέτουμε την ψίχα από τις μισές ντομάτες και τις ντομάτες κονκασέ με αλάτι και ζάχαρη και τα ανακατεύουμε όλα σε χαμηλή φωτιά για 30′.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε ροδέλλες και τις στρώνουμε στον πάτο ενός πυρέξ.
- Τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, αλάτι και φρυγανιά τρίμμα.
- Απλώνουμε επάνω τους τη μισή γέμιση.
- Στρώνουμε σε ροδέλες τις πιπεριές.
- Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και ξαναβάζουμε ροδέλες ντομάτας με αλάτι και ζάχαρη ρίχνοντας στο τέλος και μισό φλυτζάνι λάδι.
- Ψήνουμε στους 200 για 45-60 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαυρίσουν λίγο οι πάνω ντομάτες.
Σερβίρεται:
- Με τυρί φέτα σε λάδι πασπαλισμένη με πιπέρι και ρίγανη ή με τυρί ρεγκάτο Kerrygold.
- Συνοδεύεται με παγωμένη μπύρα και φρέσκο άσπρο ψωμί.
- Για τις μικρές ηλικίες και με πατάτες τηγανιτές.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.