Για τον βιολογικό Βρίσας-Βατερών από τον κ. Βαλσαμίδη

Δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο που στάλθηκε με mail από τον κ. Βαλσαμίδη

Αγαπητέ Στρατή καλημέρα (για το vatera.gr)

 Μετά τη δυσάρεστη εξέλιξη για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή του Πολιχνίτου και την αφαίρεση τμημάτων του έργου για την περιοχή της Βρίσας και των Βατερών και προκειμένου να βρεθεί λύση, κατέθεσα στις 04.06.2013 σχετική πρόταση στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθ. Γιακαλή προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» των τμημάτων του έργου που αφαιρέθηκαν, δηλ. των δικτύων αποχέτευσης των περιοχών Βρίσας και Βατερών.

 Επειδή γεννιούνται απορίες για το αν αυτό είναι εφικτό, θα ήθελα να  ενημερώσω για τα εξής:

 Από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» και της Δράσης – Κατηγορίας Πράξης 46 «Επεξεργασία υδάτων ύδατος (λύματα)» χρηματοδοτούνται έργα για την επέκταση και αντικατάσταση δικτύων αποχέτευσης και Βιολογικών Καθαρισμών, συμπληρωματικά με τα έργα και τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο άλλωστε είναι ενταγμένο το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Πολιχνίτου. Έμφαση μάλιστα δίνεται στις περιοχές με υψηλή τουριστική δραστηριότητα.

 

  1. Αντίστοιχα έργα έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, τα οποία προβλέπουν την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και την κατασκευή – αντικατάσταση δικτύων αποχέτευσης σε Οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων. Το αντίστοιχα έργα που έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα είναι τα εξής έργα:

       «ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ» συνολικού Π/Υ 17 εκ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τους Οικισμούς Κεραμειά (402 κάτοικοι), Ίππειος (847 κάτοικοι), Συκούντα (298 κάτοικοι), Κάτω Τρίτος (646 κάτοικοι), Μυχού (230 κάτοικοι), Ασώματος (259 κάτοικοι),  Λάμπου Μύλοι (89 κάτοικοι).

      «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΕΛ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ ΛΗΜΝΟΥ» συνολικού Π/Υ 8,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τους Οικισμούς Κοντιάς (572 κάτοικοι), Νέα Κούταλη (442 κάτοικοι), Αγγαριώνες (116 κάτοικοι), Καλλιθέα (182 κάτοικοι), Λιβαδοχώρι (373 κάτοικοι), Πεδινό(268 κάτοικοι),  Πορτιανό (314 κάτοικοι), Τσιμάνδρια (259 κάτοικοι).

      «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΟΥΤΡΩΝ» συνολικού Π/Υ 771.850,56 ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Σκάλας Λουτρών (259 κάτοικοι).

      «ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ» συνολικού Π/Υ 2 εκ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του Οικισμού Κάμπου Μαραθοκάμπου (194 κάτοικοι).

      «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΟΡΙΑΣ-ΠΑΜΦΙΛΩΝ» Π/Υ 2,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των Οικισμών Μόριας (1.164 κάτοικοι) και Παμφίλων (1.413 κάτοικοι).

      «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ Δ.Δ. ΜΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» Π/Υ 3 εκ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του Οικισμού της Μόριας (1.164 κάτοικοι).

Τέλος θέλω να σε ενημερώσω ότι πριν καταθέσω τη σχετική πρόταση προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχα επικοινωνία με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής κ. Γ. Πλακωτάρη, ο οποίος δεν ήταν καταρχήν αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, καθώς και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η πρόταση βρίσκει επίσης σύμφωνους και τους μελετητές του έργου.

 Για το θέμα αυτό έχω ενημερώσει σχετικά το Δήμαρχο Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσο, τον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Βατό και την Πρόεδρο της Κοινότητας Βρίσας κα Ε. Ψωμά – Νικέλλη.

 Η διερεύνηση της δυνατότητας για την ένταξη του έργου από την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου έχει να κάνει με την ωριμότητα του έργου, τους διαθέσιμους πόρους και τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει και η σχετική βούληση.

 Σε κάθε περίπτωση όμως χωρίς πίεση δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ..

 Με εκτίμηση

Θ. Βαλσαμίδης

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

7 απαντήσεις στο Για τον βιολογικό Βρίσας-Βατερών από τον κ. Βαλσαμίδη

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά παραπάνω προτείνεται ο βιολογικός της Βρίσας και των Βατερών να ενταχθεί σε ένα μέτρο που τώρα είναι κλειστό ;

    Δυστυχώς βρισκόμαστε ποιά στο παραπέντε διαθέσιμα χρήματα για το μέτρο αυτό δεν υπάρχουν και η διαχειριστική αρχή με την κυβέρνηση μας έχουν άλλες πρτεραιότητες.

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εκλογές μου μυρίζονται. Και το ερώτημα μένει αναπάντητο.
    Ο κ. Βαλσαμίδης προτείνει ο βιολογικός της Βρίσας και των Βατερών να ενταχθεί σε ένα μέτρο που τώρα είναι κλειστό ;

    Δυστυχώς όμως τσιμπήσαμε και οι του Συλλόγου μας………………………

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ
    ΔΥΣΤΙΧΩΣ “.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΟΤΡΙΓΙΑ”
    ΣΤΟΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟΝ ΑΜΟΙΡΟ ΤΟΠΟ , ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙ “ΒΑΓΙΑΡΑΣ” ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΜΑΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ.
    ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ 5-6 ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ …..ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ….ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
    ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΤΕ , ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΣΑΣ…..
    ΠΕΣ ΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ , Η ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ…ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ….

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Τελικά η όλη συμπεριφορά του κ. Βαλσαμίδη είναι σαν να μέμφης για οικογένεια που ζει σε ένα απομακρυσμένο νησί για το ότι δεν φροντίζει να στείλει τα παιδιά της στο Γυμνάσιο ξέρωντας ότι εκεί δεν υπάρχει Γυμνάσιο και ούτε είναι δυνατόν να ιδρυθεί………..

  6. Ο/Η Ανωνυμος λέει:

    Τωρα τα βαλατε με τον κυριο Βαλσαμιδη; Ντροπη σας. Τα οικογενειακα του καθενος δε μας ενδιαφερουν. Φτανει που νοιαζετε για τον τοπο μας. Ο ανωνυμος πιο πανω εχει δικιο. Πεστε και καμια καλη κουβεντα….Ετσι και να θελει να κανει καποιος ενα καλο με τις πετρες που ριχνετε στο τελος δε κανει τιποτα.

  7. Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ λέει:

    Καλημέρα σε όλους,

    Με αφορμή τον προβληματισμό που έχει διατυπωθεί για το αν υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για την ένταξη έργων στο συγκεκριμένο μέτρο, να σας ενημερώσω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Μπορεί όμως πρόσκληση να ανοίξει ανά πάσα στιγμή προκειμένου να ενταχθεί το έργο, αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις όπως εξήγησα παραπάνω.

    Σας ενημερώνω επίσης ότι σε σημερινή μου επικοινωνία με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου κ. Γ. Πλακωτάρη για το θέμα, με ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει την άποψη της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αν υπάρξει θετική απάντηση, τότε θα πρέπει άμεσα να γίνει μια συνάντηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου με τη Διαχειριστική Αρχή για να εξεταστεί η ωριμότητα του έργου, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κλπ.

    Πιστεύω ότι το έργο που αφορά την κατασκευή των δικτύων σε Βρίσα και Βατερά θα πρέπει να εξασφαλίσει τώρα τη χρηματοδότηση και να υλοποιηθεί παράλληλα με το βιολογικό του Πολιχνίτου, προκειμένου το έργο να είναι ολοκληρωμένο και κυρίως λειτουργικό. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή μας, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά και αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες δημοπράτησης του, κινδυνεύει δυστυχώς και αυτό να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό απαιτούνται άμεσες και συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Λέσβου προκειμένου το συνολικό έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί.

    Με εκτίμηση

    Θ. Βαλσαμίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.