Η έγγραφη απόδειξη

Η φημολογία για απένταξη των Βατερών και της Βρίσας από τον βιολογικό καθαρισμό επαληθεύεται απόλυτα από τον παρακάτω τίτλο θέματος που θα  συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου την προσεχή Δευτέρα.

Τροποποίηση της ενταγμένης πράξης με τίτλο << ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ, ΒΡΙΣΑΣ, ΒΑΤΕΡΩΝ, σε πράξη με τίτλο << ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ, με νέο πρ/σμό 8.421.000,00

Για τα Βατερά θα είναι θετικό ακόμα κι αυτό το μικρό κομμάτι του έργου να γίνει και να λειτουργήσει αφού έτσι κι αλλιώς τα λύματα του Πολιχνίτου μεταφέρονται μέσω του Αλμυροπόταμου στη δυτική άκρη τους. Είναι προτιμότερο ένα μέρος των λυμάτων που ρίχνονται στη θάλασσα  των Βατερών (Πολιχνίτου και Βρίσας) να είναι επεξεργασμένα. Βέβαια το τεράστιο πρόβλημα παραμένει η αποχέτευση των Βατερών η οποία γίνεται μόνο με βόθρους (κατ’ όνομα στεγανούς!!!)

Αν λάβουμε υπόψη μας όσα αναφέρονται για το βιολογικό στο προηγούμενο άρθρο (δηλαδή ότι το κόστος θα είναι απαγορευτικό για τους λίγους χρήστες και υπάρχει κίνδυνος να μη λειτουργήσει) το εγκληματικό θα είναι να γίνει ο βιολογικός για τα λύματα του Πολιχνίτου (με τη μονάδα επεξεργασίας τους κοντά στα Βατερά ) και τελικά  να μη λειτουργήσει.  Το  αποτέλεσμα θα είναι αντί τα λύματα του Πολιχνίτου να διανύουν πολλά χιλιόμετρα πριν πέσουν στη θάλασσα και επομένως  μια μεγάλη τους ποσότητα να απορροφιέται από το έδαφος, στις νέες συνθήκες να μεταφέρονται με σωλήνες “δυο βήματα” πριν τη θάλασσα και να πέφτουν όλα σ’ αυτήν ανεπεξέργαστα.

Όλα αυτά είναι απλές σκέψεις και προβληματισμοί ενός μη ειδικού. Οι ειδικοί και αρμόδιοι τί λένε;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Η έγγραφη απόδειξη

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Την 24 Μαΐου σε κείμενο του vatera.gr για το έργο του βιολογικού και σε σχόλιο που ακολούθησε αναρτήθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα :

    ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΓΟ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ?

    ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ -ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ?

    ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΡΕΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ?

    ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ή ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΟΠΩΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟ ΜΑΙΜΟΥ?

    ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΕΠΙΒΆΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΎ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ,ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΎ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΤΑΙ.

    ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ,ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΒΑΘΜΟ ,ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

    Δυστυχώς επί της ουσίας κανένας μας δεν συμμετείχε.
    Μήπως είναι ανάγκη να αναζητήσουμε απαντήσεις σε αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα?

  2. Ο/Η ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ λέει:

    Κάποιες απλές απορίες ενός αναγνώστη του θέματος του βιολογικού Πολιχνίτου-Βρίσας-Βατερών:

    1) Πρώτο και κυριότερο, γιατί θα πρέπει εξ’ ορισμού να δεχθούμε ότι τα επεξεργασμένα λύματα θα πρέπει να διοχετεύονται μέσω του Αλμυροπόταμου σε μια από τις ωραιότερες και τουριστικές παραλίες του νησιού–και μάλιστα ποιος έκανε οποιαδήποτε μελέτη των επιπτώσεων που αφορούν προβλήματα περιβαλλοντικής επικινδυνότητας, δημόσιας υγείας και οικονομοτεχνικών προδιαγραφών και βιωσιμότητας, και με τι κριτήρια επελέγη ο πολλαπλών αξιών όρμος των Βατερών ως υποδοχέας των παραπάνω λυμάτων?

    2) Πως διασφαλίζονται τα πληθυσμιακά κριτήρια ενός μικρού οικισμού όπως ο Πολιχνίτος για τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του έργου, και όχι με την σύγχρονη ένταξη και των δύο οικισμών Βρίσας-Βατερών όπου το λειτουργικό κόστος θα επιμερίζεται σε περισσότερους χρήστες?

    3) Και εάν τελικά προβλέπονται από τον Δήμο Λέσβου μόνο ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ, λόγω μειωμένου προϋπολογισμού, γιατί θα πρέπει να δεχθούμε ότι αυτά θα πρέπει να απορρέουν στην κλειστή παραλία των Βατερών και όχι στην ανοικτή θάλασσα π.χ. του ακατοίκητου Μαγνάδου ή ακόμη και της κοντινότερης Νυφίδας/Σκάλας Πολιχνίτου (αλήθεια και τα λύματα των 2 αυτών οικισμών επίσης θα οδηγούνται από τις ακτές του Κόλπου Καλλονής στα “μακρινά” Βατερά)?

  3. Ο/Η Legion λέει:

    Επίσης κατι ακομα.
    Δεν έχουν ολοι Βόθρους απορροφητικούς. Υπάρχουν και αυτοι με βιολογικούς καθαρισμούς. Οι περισσότεροι ομως τον βοθρακο τους τον τιμάνε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.