” το Κοινόν των Λεσβίων” κατά την αρχαϊκή περίοδο

Μια μικρή εισαγωγή: Όπως γνωρίζουν πολλοί στην περιοχή “Μέσα” της Αγίας Παρασκευής υπάρχει αρχαιολογικός χώρος ο οποίος θεωρείται ότι είναι το “Κοινόν Ιερόν των Λεσβίων” της Ελληνηστικής και Ρωμαϊκής εποχής. Υπήρχε όμως ¨Κοινόν των Λεσβίων” και κατά την αρχαϊκή εποχή, στο οποίο είχε καταφύγει και ο πολιτικά διωκόμενος ποιητής Αλκαίος. Πολλοί θεωρούν ότι και αυτό βρισκόταν στην ίδια θέση.

Εδώ και πολλά χρόνια ο χωριανός μας γιατρός και ιστοριοδίφης Κωνσταντίνος Κώστας, αφού διέθεσε πάρα πολύ χρόνο και κατέβαλε επίπονες προσπάθειες έκανε μια παρέμβαση στην οποία με στοιχεία ισχυρίζεται ότι το Κοινόν των Λεσβίων της αρχαϊκής εποχής δεν ταυτίζεται με το αντίστοιχο της ελληνιστικής περιόδου και το τοποθετεί στον Άγιο Φωκά.

Ο Κώστας βρίσκεται στη φάση αντίκρουσης και άλλων ισχυρισμών για την χωροταξική ταυτότητα των δύο Ιερών στα “Μέσα” της Αγίας Παρασκευής, που δημοσιεύτηκαν στο λεσβιακό ημερολόγιο του 2013.

Επειδή το θέμα ενδιαφέρει άμεσα τη λεσβιακή ιστορία αλλά και την τοπική του χωριού μας δημοσιεύουμε εδώ ένα άρθρο του Κ.Κ. που δημοσιεύτηκε πριν από 10 περίπου χρόνια στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, και το οποίο είχε την καλοσύνη να μας στείλει ο Κώστας με ένα mail στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Αυτή τη στιγμή επεξεργάζομαι και στέλνω τις παρατηρήσεις μου στον κ. Γονιδέλλη, για το άρθρο του στο ” Ημερολόγιο2013″ ( Η νομισματοκοπία στην αρχαία Ελλάδα ).
Πρόκειτασι για το θέμα ” το Κοινόν των Λεσβίων”. Πολλοί Λέσβιοι αρθρογράφοι αναφέρονται σ’ αυτό, κάνοντας το λάθος [ αντιγράφοντας ] να τοποθετούν το “Κοινόν” αυτό στο οποίον κατέφυγε ο Αλκαίος πολιτικά διοκώμενος, στην Αρχαϊκή εποχή, στα Μέσα της Αγίας Παρασκευής. Αλλά δεν είναι έτσι. Το Κοινόν αυτό υπήρξε -στα Μέσα -στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή.
    Έχω πλούσια βιβλιογραφία. Θα δεις στο επισυναπτόμενο αρχείο, που δημοσιεύθηκε προ 10ετίας περίπου στη εφημερίδα “Εμπρός”, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του κ. Αντώνη Καλδέλλη, η Λέσβος και Ανατολική Μεσόγειος. Αν θέλεις το αναρτάς.                 Ο λόγος είνα να ενημερωθεί και οκ. Άρης Κυριαζής που το επικαλείται μονίμως, έχοντας ελλειπή βιβλιογραφική ενημέρωση.
 
           1. Τη θέση μου αυτή, με τα γραφόμενα μου, έλαβε τότε υπ’ όψη και ο πρόεδρος Πετράκος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που έκανε σχετικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο αυτό, την εποχή που εγάστηκε στη Μυτιλήνη. Το δέχτηκε ασμένως.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.