Μια αναδρομή στην διαδρομή

Υπογράφτηκε επιτέλους (όπως έχουμε αναφέρει) η σύμβαση της Περιφέρειας με την ΑΛΤΕΚ για το έργο του δρόμου Σταυρός-Αμπελικό.

Η υπογραφή αυτή ήταν και μια ευκαιρία πανηγυρικών δηλώσεων του τύπου “ζήτω εμείς”

Δεδομένου ότι το έργο αυτό έχει μια προϊστορία πολλών ετών κάνουμε μια μακρά αναδρομή στην διαδρομή που ακολουθήθηκε για να φτάουμε στο αίσιο τέλος, μέσα από τις σχετικές αναρτήσεις στη σελίδα μας. Όλες στηρίζονταν σε επίσημες δηλώσεις και δημοσιεύματα και 2-3 σε προφορικές συζητήσεις με άτομα που γνώριζαν.

Έτσι ο καθένας θα σχηματίσει τη δική του εικόνα αυτής της διαδρομής.

Από το 2011 η πρώτη ανάρτηση στη σελίδα μας

16/9/11

Ανταλλαγή επιστολών Βαλσαμίδη και περιφερειάρχη Γιακαλή για την εξεύρεση συμπληρωματικής πίστωσης για την ολοκλήρωση της μελέτης (του δρόμου Σταυρός Αμπελικό)

10/1/12

Από ερώτηση του βουλευτή π. Γαληνού στον αρμόδιο υπουργό

Για την μετατροπή του υφιστάμενου χωματόδρομου από το Αμπελικό προς το Σταυρό είναι σε εξέλιξη μελέτη η οποία αρχικά ανατέθηκε από την τ. νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και  πλέον τελεί υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η υλοποίηση της μελέτης ξεκίνησε το 2008, και το 2010 είχε φτάσει στο στάδιο της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Για την ολοκλήρωση της μελέτης είναι απαραίτητη η εξεύρεση συμπληρωματικής πίστωσης της τάξης των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να διασφαλίσουν την άμεση και απρόσκοπτη χρηματοδότηση  που απαιτείται για την ολοκλήρωση της  μελέτης του δρόμου Αμπελικού – Σταυρού; 

Ο Ερωτών Βουλευτής

24/8/13

Από την παρακάτω ερώτηση τπου περιφερειακού συμβούλου κ. Βαλσαμίδη προς τον Περιφερειάρχη (και απ’ την απάντηση που πιθανότατα θα ακολουθήσει) μπορούμε να ενημερωθούμε για το που βρίσκεται το παραπάνω έργο το οποίο αφορά άμεσα την περιοχή μας.

Η επαρχιακή οδός «Αμπελικό – Σταυρός» είναι ένας οδικός άξονας που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της νότιας Λέσβου και θα συνδέσει την περιοχή του Πλωμαρίου και της Αγιάσου με τα Βατερά και τον Πολιχνίτο. Είναι δε από τα ελάχιστα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Λέσβου που παραμένει μέχρι σήμερα χωματόδρομος.

Για την βελτίωση – ασφαλτόστρωση της οδού «Αμπελικό – Σταυρός» είχε ανατεθεί από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου σχετική μελέτη, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται  το 2008 και στα τέλη του 2010 βρισκόταν στο στάδιο της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, 3 χρόνια μετά, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη στη μελέτη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων. Αυτή δε η απαράδεκτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μελέτης, έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου.

16/11/14

Από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Βαλσαμίδη μάθαμε ότι η μελέτη του δρόμου αυτού βρίσκεται επί 4 χρόνια στη φάση της έγκρισης των περιβαλλοντικων όρων.

Γίνεται προσπάθεια  να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ..

7/12/15

Με καταχώρησή του στο facebook ο αντιπεριφερειάρχης Θοδωρής Βαλσαμίδης ενημερώνει σχετικά με τον παραπάνω δρόμο:

Τη Γεωτεχνική Μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Αμπελικό – Σταυρός, εγκρίναμε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Προχωράμε τώρα στο τελευταίο στάδιο που αφορά την εκπόνηση & έγκριση της Οριστικής Μελέτης, των Κτηματολογίων και των Τευχών Δημοπράτησης, προκειμένου να διεκδικήσουμε την ένταξη και υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου με πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

14/10/16

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου της Επιτροπής (25 φορέων) με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη με θέμα τον επαρχιακό δρόμο Αμπελικού – Σταυρού.

Εκ μέρους των 25 φορέων στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Αρμμενάκας, οι τοπικοί Πρόεδροι των χωριών Αμπελικού κ. Μελιγωνίτης, Βρίσας κ. Παράκοιλας, Νεοχωρίου κ. Αθανασέλλης, Σταυρού κ. Παλαιολόγος καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Ακρασίου κ. Βερβέρης, Αμπελικού κ. Καμπούρης, κ. Καρλαγάννης, και κ. Κακάμπουρας, Βρισάς κ. Παράκοιλας, Νεοχωρίου κ. Καλδέλης και Σταυρού κ. Παλαιόλογος. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντης της Περιφέρειας κ. Γιώργος Σπανέλλης.

Η Επιτροπή κατέθεσε το υπόμνημα 25 φορέων του νησιού και ζήτησε ενημέρωση για την εξέλιξη της μελέτης και τις προοπτικές για την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βαλσαμίδης τόνισε ότι η υλοποίηση του έργου αποτελεί βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μια και πρόκειται για έναν οδικό άξονα που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Λέσβου. Ο κ. Βαλσαμίδης δεσμεύτηκε για την έγκριση της οριστικής μελέτης μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς και στην ολοκλήρωση των κτηματολογίων έως το τέλος του έτους, οπότε και η μελέτη θα είναι πλήρης. Για το θέμα της χρηματοδότησης του έργου ανέφερε στην Επιτροπή ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο 2017, προκειμένου να εξασφαλιστούν πιστώσεις για την υλοποίηση οδικών έργων.

30/12/16

Στο πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 2017 έχει μπει και ο παραπάνω επαρχιακός δρόμος (Σταυρός Αμπελικό) με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τον προγραμματισμό μέχρι την εκτέλεση ξέρουμε ότι υπάρχει …απόσταση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι θα την μηδενίσουν. Οψόμεθα!

26/1/17

Από Μαν. Μανώλα

Πριν από μερικούς μήνες, επιτροπή φορέων που δραστηριοποιείται για το δρόμο Σταυρού-Αμπελικού, που ενώνει το Πλωμάρι με τα Βατερά, συναντήθηκε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη για να πιέσει ώστε ο δρόμος αυτός, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και βάλε, επιτέλους να γίνει, αφού οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η δημοπράτησή του μπορεί να δρομολογηθεί. Ο κ. Βαλσαμίδης στη συνάντηση αυτή, απ’ ό,τι δημοσιοποιήθηκε τότε, δεσμεύτηκε ότι πριν από το τέλος του 2016 θα έχει πιο πλήρη εικόνα για τη μελέτη και για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις, προκειμένου να ενταχθεί για δημοπράτηση.

Ήδη είμαστε στο 2017 και περαιτέρω ενημέρωση για την τύχη αυτού του δρόμου, που έρχεται να καλύψει την ακύρωση του μεγάλου οδικού άξονα που θα συνέδεε το Πλωμάρι μέσω Μελίντας με τα Βατερά, δεν υπάρχει και εύλογα οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται αν τελικά θα υπάρξει κινητικότητα ή θα μείνουμε πάλι στις υποσχέσεις. Είναι κρίμα και αυτό το έργο να παραπεμφθεί στις καλένδες!

21/12/17

Εγκρίθηκε απ’ την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας η μελέτη για τον παραπάνω δρόμο. (Σταυρός Αμπελικό)

27/12/17

Διαβάσαμε στο lesvosnews.net

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή.

Η Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα το θέμα της πρότασης που υποβλήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2017 και αφορά στην ένταξη δύο νέων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα τα έργα:

«Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Αμπελικό- Σταυρός», στο νησί της Λέσβου, με προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ.

……..

29/12/17

Υπογράφηκε η χρηματοδότηση για το έργο του δρόμου Αμπελικού Σταυρού. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε τις μπουλντόζες σύντομα!

11/10/18

Σχετικά με τον «στοιχειωμένο» δρόμο Σταυρός-Αμπελικό δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Πριν από μήνες χαρήκαμε που τέλειωσε επιτέλους η μελέτη και μπαίναμε στην …τελική ευθεία! Είχε ανατεθεί και η κτηματογράφηση για τις απαλλοτριώσεις.

Σήμερα το θέμα των απαλλοτριώσεων δεν προχωρά διότι -όπως είπε αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας- δεν έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία σχετική εντολή.

Για την ακινησία του έργου αρμόδια υπάλληλος της Περιφέρειας δήλωσε ότι το τμήμα της έχει πολύ λίγο προσωπικό το οποίο απαχολείται με τα επείγοντα προβλήματα που δημιούργησαν οι σεισμοί και οι πλημμύρες!!! Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθούν άμεσα με το θέμα του δρόμου!

4/3/19

Αγαπητέ Μανώλη,(Μανώλα)

Σε συνέχεια του προ ημερών ρεπορτάζ (σ.σ. του σχολίου) που δημοσιεύσατε για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα «Αμπελικό-Σταυρός», σου στέλνω μια σύντομη ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου της κατασκευής της νέας οδού «Αμπελικό-Σταυρός».

Μετά την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με συνολικό Π/Υ €12.000.000, προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση και έγκριση των κτηματολογίων με την αριθ. 605/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις 12 Ιουνίου 2018.

Η επόμενη ενέργεια ήταν να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι πρώτες πιστώσεις για την έναρξη της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, πράγμα που καταφέραμε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 με βάση την αριθ. 137415/18.12.2018 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης την οποία και επισυνάπτω, όπου κατανεμήθηκε, για το εν λόγω έργο το ποσό €2.001.000 το οποίο και βρίσκεται σε λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Τράπεζα Ελλάδος.

Έτσι στις αρχές του έτους ξεκίνησε η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και στις 30 Ιανουαρίου υπέγραψα την 1η Απόφαση που αφορά την δέσμευση της ζώνης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ αρ. 31/Τεύχος Δ΄/15.02.2019, που επίσης σου επισυνάπτω. Ακολουθεί η ενημέρωση των πολιτών μέσω επιστολών που θα σταλούν στο Δήμο Λέσβου και στις Τοπικές Κοινότητες, στη συνέχεια θα στείλουμε στο Υπουργείο Υποδομών έγγραφο για να εκδοθεί Απόφαση του Υπουργού Υποδομών για την βελτίωση της οδού. Μετά την έκδοση και αυτής της Απόφασης θα σταλεί ο φάκελος για την κήρυξη της Απαλλοτρίωσης με Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τέλος, ο φάκελος θα σταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία για τον προσδιορισμό της τιμής μονάδας και την έκδοση Απόφασης του Δικαστηρίου.

Στόχος μας είναι το έργο να δημοπρατηθεί εντός του 2019, όταν η διαδικασία των απαλλοτριώσεων θα έχει προχωρήσει μέχρι την φάση που προσδιορίζει ο Νόμος.

Θ. Βαλσαμίδης

4/11/19

Από τον παπά Στρατή Κακάμπουρα του Αμπελικού ενημερωθήκαμε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στο 2019 (δηλαδή σε 55 μέρες) θα βγει η προκήρυξη για τη δημοπράτηση του έργου του δρόμου Σταυρού- Αμπελικού!

7/12/19

Στις 4 Νοεμβρίου 2019 γράφαμε:

Από τον παπά Στρατή Κακάμπουρα του Αμπελικού ενημερωθήκαμε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στο 2019 (δηλαδή σε 55 μέρες) θα βγει η προκήρυξη για τη δημοπράτηση του έργου του δρόμου Σταυρού- Αμπελικού!

Απομένουν 20 ακόμα μέρες για να δούμε αν η διαβεβαίωση του κ. Μουτζούρη είχε βάση ή έγινε λόγω κεκτημένης ταχύτητας από την προεκλογική περίοδο!

Πάντως εμείς συζητώντας με άτομο που γνωρίζει καλά το θέμα πληροφορηθήκαμε ότι αν βρεθεί κάποιος να “τρέξει” από κοντά το θέμα -και μόνο τότε- μπορεί να γίνει η δημοπράτηση πριν το τέλος του 2020! Και δεν το είπε αυτό αόριστα αλλά αναφέροντας όλα τα στάδια απ’ τα οποία πρέπει να περάσει η υπόθεση για να φτάσει στη δημοπράτηση. Ήταν τόσο πολλά που δεν τα συγκρατήσαμε όλα. Το πρώτο είναι μια υπουργική απόφαση που πρέπει να βγει.

21/12/19

Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου απαντώντας σε σχόλιοστο facebook δήλωσε ότι ο δρόμος Σταυρού-Αμπελικού θα έχει τελειώσει πριν τις επόμενες (αυτοδιοικητικές) εκλογές. Οψόμεθα!

18/7/20

Σωματείο Εθελοντισμού Άμπελος

1 ώρ.  · Εχθές δημοσιεύθηκε το Φ.Ε.Κ. για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης του δρόμου Αμπελικού – Σταυρού.

30/10/20

Από ανάρτηση στο fb

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

4 ώρ.  Την κήρυξη της απαλλοτρίωσης για το έργο «Βελτίωση επαρχιακής οδού Αμπελικού – Σταυρού» αποφασίσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.Ένα βήμα ακόμη για ένα σημαντικό έργο για τη νότια Λέσβο, το έργο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Αμπελικό – Σταυρός συνολικού μήκους 8,7 χλμ, το οποίο θα ενώσει την περιοχή των Βατερών, της Βρίσας & του Πολιχνίτου με την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου.

28/7/21

Από Θ. Βαλσαμίδη

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη

Δεδομένου ότι τα έργα για την κατασκευή των οδικών αξόνων Αμπελικό – Σταυρός Π/Υ 12 εκ. ευρώ και Παράκαμψη Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου Π/Υ 2,9 εκ. ευρώ που είχαμε προγραμματίσει έχουν καθυστερήσει σημαντικά, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των απαλλοτριώσεων, παρακαλώ να ζητήσετε από το Υπουργείο Υποδομών την υπαγωγή των εν λόγω έργων στις διατάξεις του Άρθρου 7Α του Νόμου 2882/2001 «Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων» προκειμένου να είναι εφικτή η άμεση δημοπράτηση τους. Αυτό άλλωστε έγινε πρόσφατα και με τον οδικό άξονα Καλλονή – Πέτρα, με αποτέλεσμα το έργο να μπορέσει να δημοπρατηθεί άμεσα.

18/9/21

Μάλιστα η δέσμευση , όπως δημοσιοποιήθηκε και στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας  ότι « ο Περιφερειάρχης και η  Περιφερειακή Αρχή έχουν θέσει ως προτεραιότητα και στόχο να δημοπρατηθεί εντός του 2022», δημιουργεί προσδοκίες ότι και αυτό το …ταλαιπωρημένο έργο επιτέλους θα μπει σε… ρότα να δημοπρατηθεί.

Το τελευταίο «εμπόδιο» που πρέπει να διευθετηθεί, για να πάρει το δρόμο της δημοπράτησης ,  είναι το θέμα των απαλλοτριώσεων. Θα πρέπει δηλαδή το δικαστήριο να προσδιορίσει το τίμημα των απαλλοτριώσεων για να «απελευθερωθεί» η δυνατότητα δημοπράτησής του. Αρα πολλά θα εξαρτηθούν από τον προσδιορισμό του δικαστηρίου, που όπως γνωρίζουμε, είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας για το πότε χρονικά θα είναι η δικάσιμος και αν θα υπάρξουν για διάφορες αιτίες αναβολές.

27/9/21

Στον νόμο 7Α πρόκειται να ενταχθεί ο δρόμος Αμπελικού –Σταυρού γεγονός που σηματοδοτεί την επίσπευση όλων των διαδικασιών μέχρι και την δημοπράτηση του έργου.

Η ανακοίνωση έγινε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπο Αθανασίου, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στο Αμπελικό. Της ανακοίνωσης προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των κ. Αθανασίου, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη και του αρμόδιου Υπουργού.

Σημείωση σελίδας:Σύμφωνα με πληροφόρηση από πρόσωπο που συμμετείχε στη συνάντηση με τον κ. Αθανασίου και παράγοντες χειριστές του θέματος η δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2022 είναι βέβαιη με ορίζοντα τον Οκτώβριο αλλά η ένταξη στο νόμο 7Α μπορεί να το επισπεύσει κατά ένα εξάμηνο. Ο νόμος αυτός αναφέρεται σε δικαστική επίσπευση των διαδικασιών.

2/10/21

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

27 Σεπτεμβρίου στις 12:30 μ.μ.  · 12 χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη της προσπάθειας για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Αμπελικό – Σταυρός.. Ήταν 2009 όταν ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου αναθέσαμε την μελέτη του έργου, η οποία αφού πέρασε από πολλές περιπέτειες και συμπληγάδες πέτρες, καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε το 2018 οπότε εγκρίναμε την οριστική μελέτη και τα κτηματολόγια και εξασφαλίσαμε 12.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση του έργου.Στην προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημοπράτηση του έργου, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των απαλλοτριώσεων, πρότεινα με σχετική επιστολή μου προς τον Περιφερειάρχη στις 27.07.2021 να κατατεθεί άμεσα πρόταση προς το Υπουργείο Υποδομών για την υπαγωγή του εν λόγω έργου στις διατάξεις του Άρθρου 7Α του Νόμου 2882/2001 «Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων» προκειμένου να είναι εφικτή η άμεση δημοπράτηση του. Δυστυχώς, φύλλο δεν κουνήθηκε ..Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκάστηκα να επανέρθω στο θέμα με νέα μου επιστολή, την οποία εκτός από την Περιφερειάρχη κοινοποίησα και στον Βουλευτή Ν. Λέσβου κ. Χ. Αθανασίου, ο οποίος επικοινώνησε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου μαζί μου και με ενημέρωσε ότι έθεσε την πρόταση μου υπόψη του αρμόδιου Υφυπουργού Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη. Εύχομαι να υπάρξει θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών στο δίκαιο αίτημα μας και το έργο να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το συντομότερο !! Έως τότε θα πιέζουμε ..Θ. Βαλσαμίδης

26/3/22

Από Μαν. Μανώλα

Όπως έχει λεχθεί πολλάκις τον τελευταίο καιρό, αναμένεται το επόμενο διάστημα να δρομολογηθεί η δημοπράτησή του δρόμου Αμπελικού – Σταυρού, που είναι σε εκκρεμότητα και στο …περίμενε εδώ και χρόνια. Απ ότι φαίνεται, μετά και την παράκαμψη του εμποδίου με τις απαλλοτριώσεις, λόγω της σχετικής έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται μέσα στο τρέχον έτος να κινήσουν οι διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο.

6/5/22

Σωματείο Εθελοντισμού Άμπελος

 Ευχάριστα νέα για το δρόμο Αμπελικού – Σταυρού.Τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα την 8η Ιουνίου εκδικάζονται οι απαλλοτριώσεις για το δρόμο Αμπελικού Σταυρού όπου αναμένονται από το δικαστήριο οι τιμές απαλλοτριώσεως. Το έργο υπάγεται στην παράγραφο 7Α και αυτό σημαίνει ότι μαζί με το δικαστήριο η Περιφέρεια μπορεί άμεσα να προχωρήσει τις διαδικασίες ενδέχεται ακόμη και μέσα στον Ιούνιο να έχουμε και την δημοπράτηση του έργου..Αν συν Θεώ πάνε όλα καλά οπως είπε και ο κ. περιφερειάρχης φέτος θα ξεκινήσει το έργο θα μπούμε τα μηχανήματα. Μπράβο στον περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη στην προϊσταμένη του τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας κ. Αγγελική Σαραντινού και σε όλο το τεχνικό επιτελείο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που συνετέλεσε στην επίσπευση των διαδικασιών του όλου έργου.

15/9/22

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη

Επανέρχομαι στο θέμα της υλοποίησης των έργου για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Αμπελικό – Σταυρός Π/Υ 12 εκ. ευρώ, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δημοπρατηθεί. Με βάση την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το εν λόγω έργο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Άρθρου 7Α του Νόμου 2882/2001 από τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης του.

Θα μπορούσε συνεπώς παράλληλα με την διαδικασία του προσδιορισμού της τιμής μονάδας από το δικαστήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη, να έχει προχωρήσει ήδη η δημοπράτηση του προκειμένου να κερδηθεί ο χρόνος.

Δεδομένου ότι αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να μη χαθεί άλλος χρόνος και να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του έργου, το οποίο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στην διάθεση σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση.

Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

22/10/22

Από τον Μαν. Μανώλα

Στις 16 Νοεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου αν προκύψει νέα αναβολή, να εκδικαστούν στο δικαστήριο οι απαλλοτριώσεις για το δρόμο Αμπελικού -Σταυρού, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση του έργου, δεδομένου ότι έχει ενταχθεί στις δυνατότητες της περίπτωσης 7Α του Υπουργικού Συμβουλίου, που παρέχει το δικαίωμα να προκηρυχθεί το έργο χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι απαλλοτριώσεις. Για το θέμα αυτό πριν από καιρό υπήρξε μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη και του περιφερειακού συμβούλου Θ. Βαλσαμίδη, όταν ο τελευταίος ζήτησε να κινηθεί παράλληλα με την εκδίκαση των απαλλοτριώσεων και η δημοπράτηση του έργου , προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να μην αναμένεται τι θα γίνει με τις απαλλοτριώσεις. Ο περιφερειάρχης «επιτέθηκε» με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του περιφερειακού συμβούλου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν δέχεται υποδείξεις και ότι το έργο θα προκηρυχθεί κανονικά. Ωστόσο μέσα σε αυτήν οξύτητα και ενδεχομένως γιατί η περιφερειακή αρχή δεν ήθελε να ενδώσει στις προτάσεις Βαλσαμίδη, που σε τελική ανάλυση και λόγω εμπειρίας, αφού διαχειρίστηκε την περίοδο που ήταν αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης παρόμοια έργα, αρνήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας της πρότασης, αν και όπως πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, ήταν και στις προθέσεις της πολιτικής και υπηρεσιακής, ηγεσίας, η δημοπράτηση του έργου να κινηθεί παράλληλα με την εκδίκαση των απαλλοτριώσεων, αλλά σε χρόνο όμως που οι δυο αυτές παράλληλες κινήσεις δεν θα έχουν μεγάλη απόκληση. Το γεγονός όμως ότι αυτή η προοπτική απαξιώθηκε με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε και επικράτησε η «λογική» της αντιπαράθεσης δημιούργησε την εντύπωση ότι η πρόταση αυτή δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη. Όμως επειδή θεωρούμε ότι η «υπόδειξη» Βαλσαμίδη, είναι σε σωστή κατεύθυνση, με στόχο να επισπευστούν διαδικασίες και να μη χαθεί και άλλος χρόνος για το έργο αυτό, νομίζουμε ότι η περιφερειακή αρχή οφείλει, χωρίς «πείσματα», να επανεξετάσει αυτήν την περίπτωση τώρα που πλησιάζει και η ημερομηνία της εκδίκασης, γιατί το μείζον είναι να δρομολογηθεί το έργο αυτό όσο πιο σύντομα γίνεται , γιατί αρκετά χρόνια ήταν στο …περίμενε και πήγαινε από αναβολή σε αναβολή. Να αναμένουμε κάτι το άμεσο προσεχώς διάστημα;

17/11/22

Τον Δεκέμβριο η δημοπράτηση του έργου Σταυρός-Αμπελικό

Δημοσιεύθηκε την 17 Νοεμβρίου 2022 από Stratis

Έγινε τελικά χτες η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων για το δρόμο Σταυρός-Αμπελικό και σύμφωνα με υπόσχεση του Περιφερειάρχη προς το εθελοντικό σωματείο του Αμπελικού “Άμπελος” η δημοπράτησή του θα γίνει τον επόμενο μήνα.

3/12/22

Ενώ καλές ειδήσεις υπάρχουν και για το άλλο πολύπαθο οδικό έργο του δρόμου Αμπελικού -Σταυρού, αφού μετά την εκδίκαση για τον προσδιορισμό των απαλλοτριώσεων, ανοίγει ο δρόμος για την δημοπράτηση του έργου που τόσο έχει καθυστερήσει. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να δημοπρατείται επιτέλους μέσα στον προσεχή Γενάρη και έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αν δεν μπλέξει και αυτό σε ενστάσεις και προσφυγές μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο 2023 με την προοπτική επιτέλους να ασφαλτοστρωθεί και ο τελευταίος χωματόδρομος που συνδέει τους δυο δήμους του νησιού. 

5/2/23

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια χθες Παρασκευή (3.02.2023) «εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η δημοπράτηση του έργου ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ – ΣΤΑΥΡΟΥ προϋπολογισμού 10.795.000 € , ένα έργο αναμενόμενο από τους κατοίκους της Λέσβου επί δεκαετίες»

8/5/23

Αναγγελία δημοπράτησης δρόμου Αμπελικού- Σταυρού.

Κατάθεση φακελλων προσφορών ως 12 Ιουνίου 2023 . Άνοιγμα φακελλων προσφορών 16 Ιουνίου.

16/6/23

Έληξε χτες η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το παραπάνω έργο (Σταυρός-Αμπελικό) και κατατέθηκε μόνο μια προσφορά από την εταιρεία ΑΛΤΕΚ. Σήμερα θα ανοιχτεί η προσφορά και, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει ένσταση, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση.

1/12/23

Όπως έγινε σήμερα γνωστό από την Περιφέρεια ήρθε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η έγκριση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο της βελτίωσης του δρόμου Σταυρός-Αμπελικό.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου στους αμέσως προσεχείς μήνες.

27/2/24

Ο δρόμος Σταυρός -Αμπελικό είχε μπει στο “σωστό δρόμο”, όλες οι αποφάσεις και οι εγκρίσεις και θα ξεκινούσε άμεσα αλλά ” στην πορεία διαπιστώθηκε ότι στον φάκελο του έργου δεν έχει ενταχθεί το υποέργο των απαλλοτριώσεων, που πρέπει να γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνει η παρακατάθεση των χρημάτων για τις αποζημιώσεις, που αποτελεί βασική προυπόθεση για την έναρξη των εργασιών. Για τον λόγο αυτό έχει παγώσει κάθε διαδικασία τους τελευταίους 2 μήνες, όπως μας πληροφορεί δημοσίευμα στα Νέα της Λέσβου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.