Με αφορμή μια πρόταση

Η Κατερίνα με σχόλιο της -με αφορμή την πρόσκληση της Βιβλιοθήκης για ενίσχυση του μουσικού κουμπαρά- προτείνει:

Προτείνω σε εκδηλώσεις μουσικές θεατρικές κ.τ.λ να υπάρχει ένα κουτί, ένας μικρός κουμπαράς που να συγκεντρώνει χρήματα από αυτούς που προσέρχονται. Είναι πιο εύκολο να δώσει κάποιος 5 ή 10€ από μεγάλες προσφορές , και… φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι. Όχι σαν εισιτήριο ούτε υποχρεωτικά, εθελοντικά και με δηλωμένο τον σκοπό από τους διοργανωτές.

Τα παρακάτω αποτελούν προσωπική μου απάντηση και όχι του ΔΣ της Βιβλιοθήκης.

Είναι συνηθισμένος αυτός ο τρόπος για την ενίσχυση διάφορων φορέων. Έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Ο καθένας κατά την κρίση του. Θεωρώ ότι, στις μέρες μας, δεν είναι εύκολο να προσφέρει ο καθένας 5 ή 10€, αλλά το κάνει επειδή ντρέπεται, ιδιαίτερα αν το κουτί το επιβλέπουν άγρυπνα μάτια. Όποιος πράγματι μπορεί να δώσει τα 5-10€ τίποτα δεν τον εμποδίζει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Βιβλιοθήκης και να προσφέρει επώνυμα αυτό το ποσό, οπότε υπάρχει και μεγαλύτερη διαφάνεια.

Η πρόσκληση όμως της Βιβλιοθήκης γίνεται προς όλους, επομένως και προς αυτούς που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερα ή πολύ μεγαλύτερα ποσά. Το πόσα μπορεί να προσφέρει κάποιος το ξέρει μόνο ό ίδιος και οι κρίσεις των τρίτων αποτελούν απλά κουτσομπουλιά. Η πρόσκληση λέει: γίνεται αυτό το έργο με τα αποτελέσματα που είναι εμφανή και μετρήσιμα. Όποιος το θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί και μπορεί, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες του, να το ενισχύσει, ας το πράξει. Εξάλλου η όλη παρουσία και δραστηριοποίηση της Βιβλιοθήκης στηρίζεται στην αποδοχή του έργου της από την τοπική κοινωνία. Αν συρρικνωθεί η στήριξη είναι φυσιολογικό επακόλουθο ότι θα συρρικνωθούν και οι δραστηριότητες της. Γι αυτό λέμε και ισχυριζόμαστε ότι η Βιβλιοθήκη είναι δημιούργημα και κτήμα της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και μόνο αυτή η κοινωνία μπορεί να καυχιέται γι αυτήν. Κανένα μεμονωμένο άτομο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Με αφορμή μια πρόταση

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Στρατή η ιδέα δεν είναι δική μου. Το είδα να γίνεται και είχε αποτέλεσμα. Επίσης δεν χρειάζεται το κουτί να στηθεί σε κάποια είσοδο και να υπάρχουν άγρυπνα μάτια που παρακολουθούν ότι γίνεται. Ένας εθελοντής απλώς για την φύλαξη σε κάποια άκρη. Οι επιφυλάξεις σου σεβαστές αλλά αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν άνθρωποι οι οποίοι επώνυμα θα δώσουν 5€ . Στο κουτί ναι. Όσον αφορά τους μεγάλους χορηγούς τίποτα δεν τους εμποδίζει να προσφέρουν. Σε άλλο σχόλιο μου το έχω επισημάνει ότι υπάρχουν και μπράβο τους. Όσον αφορά το τίμημα, εκδηλώσεις γίνονται ελάχιστες. Τα 10 ή 15€ σύνολο το χρόνο δεν είναι τεράστιο νούμερο όταν ο φθηνότερος καφές κάνει ενάμιση ευρώ. Η απόφαση δική σας η ιδέα δική μου κλεμμένη από άλλους.

  2. Ο/Η Γεωργή Κατερίνα λέει:

    Νομίζω ότι αν και ανώνυμη στο παραπάνω σχόλιο, όλοι κατάλαβαν όχι ότι είμαι «επώνυμη» αλλά έχω όνομα. Γεωργή Κατερίνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.