Από την Ειρήνη Αναγνώστου

Για τον Ιγνάτη

                Είναι φορές που λες ότι σε γελούν τα  μάτια σου, ότι κάποιος κάνει χοντροκομμένα αστεία…. Έτσι ένοιωσα όταν διάβασα τη ξαφνική, απρόσμενη και τόσο τραγική φυγή σου από τον παρόντα κόσμο. Σε θυμάμαι πάντα τόσο πρόθυμο, να τρέχεις, να εξυπηρετείς, να νοιάζεσαι για τους άλλους που δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν είσαι πια στον κόσμο μας, ότι δεν θα μου λες για τα λουλούδια που φύτευες, δεν θα  περηφανεύεσαι για το σπίτι σου πως ήταν ένας από τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.

                                Σε θυμόμουν λίγο από το χωρίο, αλλά σε γνώρισα καλύτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου δούλευες μαζί με τον Πάνο Γεωργάκα, τον Κωσταντίνο Βάσσο και αργότερα αν θυμάμαι καλά τον Νίκο, αρχικά στην Πλάτωνος και αργότερα στην Ερμού. Περνούσα να σας δω γιατί το μέρος ήταν μια μικρή Βρίσα, γιατί όλοι σας διατηρούσατε ζωντανό το χωριό μας μέσα στην πολύβουη πόλη, άκουγες τη ντοπιολαλιά μας, τις συνήθειες τα έθιμα μας. Μια φορά χρειαζόμουν ένα βιβλίο αρκετά δυσεύρετο , που δεν το είχε ούτε η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Όπου και να πήγα απογοήτευση. Τελευταία άφησα ένα βιβλιοπωλείο που δεν το έπιανε το μάτι σου. Όταν τους είπα τι έψαχνα, η καταστηματάρχης μου απάντησε ότι μόνο ο Ιγνάτης θα μπορούσε να το ξετρυπώσει αν υπήρχε κάπου στην πόλη. Μου είπε να ξαναπεράσω κι εγώ φεύγοντας για το σπίτι μου , πέρασα από το γραφείο σας να πω ένα γεια. Ανέβαινα τα σκαλιά και σε βλέπω να στέκεσαι χαμογελαστός στην κουπαστή κρατώντας στα χέρια τους δύο πολύτιμους τόμους φιλοσοφίας που τόσο έψαχνα. Αυτά είναι για σένα μου είπες, τους βρήκα και σκέφτηκα ότι ίσως σε ενδιέφεραν.

   Δεν σου άξιζε τέτοιο τέλος Ιγνάτη, όπως δεν αξίζει και σε κανέναν άνθρωπο, γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι απέναντι στη ζωή και στο θάνατο. Η αγάπη όμως , η ανιδιοτέλεια, το χαμόγελο, το ενδιαφέρον που έδειχνες  για τους άλλους, είναι αυτά που τελικά έμειναν και κινητοποίησαν όλους όσους σε γνώριζαν χωριανούς ή μη για να σου  αποδώσουμε την αρμόζουσα τιμή, έστω και μετά θάνατον. Ό, τι δεν σου έδωσε η ζωή, μακάρι να το βρεις στην όντως ζωή. Όποιος είχε την τύχη να σε γνωρίσει, δεν σε ξεχνά.

                                                                                                Ειρήνη Α. Αναγνώστου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.