Λεσβιακό ημερολόγιο 2024

Το “λεσβιακό ημερολόγιο” εκδίδεται εδώ και μερικές δεκαετίες με στόχο να καταγράψει την πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού μας στο κάθε “σήμερα” αλλά και με ιστορικές αναδρομές.

Τα τελευταία χρόνια το έργο αυτό το έχει αναλάβει στους στιβαρούς πνευματικούς ώμους του ο Παναγιώτης Σκορδάς. Ο Παναγιώτης είναι, αν όχι ο πρώτος, σίγουρα ανάμεσα στους λίγους πρώτους πνευματικούς εργάτες του νησιού μας. Φιλόλογος καθηγητής, υπηρέτησε και στο Λύκειο μας, το Λύκειο Πολιχνίτου, στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του.

Το κάθε χρονιάς “Λεσβιακό ημερολόγιο” με το πέρασμα των χρόνων δεν χάνει την αξία του αλλά αποκτά πρόσθετη, ως πηγή πολύτιμων πληροφοριών και εικόνων του πνευματικού “χτες” του νησιού μας.

Το φετινό ημερολόγιο του 2024 περιέχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα και μας γνωρίζει, άγνωστους σε πολλούς, σημαντικούς καλλιτεχνικούς δημιουργούς του νησιού μας, όπως τους ζωγράφους Άγγελο Ραζή και Ευαγγελία Πρωτούλη και τον φωτογράφο Γεώργιο Μπούκα.

Στις σελίδες του υπάρχουν πεζά και ποιητικά δημιουργήματα λέσβιων λογοτεχνών, ένα αφιέρωμα στον Αριστείδη Κυριαζή, μουσικά αφιερώματα, αρχιτεκτονικά μνημεία και πολλά και ποικίλα άλλα θέματα.

Συνολικά παρουσιάζεται η δουλειά 35 πνευματικών δημιουργών. Ανάμεσά τους και ένας από την περιοχή μας. Ο ακούραστος και πολυγραφότατος Στρατής Πάντας με δυο έργα του. Το ένα, “και διηγώντας τα να κλαις”, με δικά του βιώματα από τη δύσκολη δεκαετία του ’40 και το άλλο, “το τάμα της μάνας”, με μια προσωπική-οικογενειακή περιπέτεια υγείας στην κατοχή.

Ο Παναγιώτης Σκορδάς είχε την καλή διάθεση να προσφέρει ένα αντίτυπο του ημερολογίου στη Βιβλιοθήκη του χωριού μας, το οποίο είναι στη διάθεση των αναγνωστών της.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.