Μια πρωτοποριακή μελέτη

Ο “δικός μας” Δημήτρης, της Μαρίας και του Αριστείδη Γεωργακή, φοιτητής στη σχολή των Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με τρεις ακόμα συμφοιτητές του έστησαν ένα πρωτοποριακό project που προκάλεσε θαυμασμό στην ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα.

Εμείς χαιρόμαστε και καμαρώνουμε τους νέους του χωριού μας (στην περίπτωση του Δημήτρη τον μοιραζόμαστε με τον Μόλυβο!) όταν προοδεύουν και διακρίνονται σε οποιονδήποτε τομέα της ανθρώπινης δημιουργίας.

Να τι μας είπε ο ίδιος για την προσπάθειά τους:

Συμμετείχαμε στον διαγωνισμό GreenTech Challenge, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Στην κατηγορία «Φοιτητές» όπου συμμετείχαμε, κληθήκαμε να αναπτύξουμε μια καινοτόμα ιδέα  που να επιλύει ένα σύγχρονο πρόβλημα στον τομέα περιβάλλοντος και ενέργειας και βέβαια να την διαμορφώσουμε επιχειρηματικά. Στο τέλος σε ένα τριήμερο του Δεκεμβρίου όλες οι ομάδες, που φέτος αριθμούσαν σε πάνω από 200, είχαν 3 λεπτά για να παρουσιάσουν την ιδέα τους σε μια επιτροπή που αποτελούνταν από καθηγητές πανεπιστημίων και υψηλά στελέχη εταιρειών (όπως ΔΕΗ, Τερνα Ενεργειακή κλπ).

Ενδιαφερόμενος από αυτή την πρόκληση, κατάφερα να συντάξω μια ομάδα φοιτητών που αποτελούνταν από εμένα, τον Στέφανο Γαλάνη, Γαβριήλ Τζονς (σχολή μηχανολόγων μηχανικών) και Σοφία Λεγακη (Νομική). Η ομάδα μας ασχολήθηκε με την μετατροπή τροφικών αποβλήτων σε ενεργειακά ωφέλιμο μεθάνιο (κύριο συστατικό φυσικού αερίου) μέσω μιας βιοχημικής διαδικασίας, την αναερόβια χώνευση, αλλά και με την βελτιστοποίηση της απόδοσης της διαδικασίας αυτής.

Ο Δημήτρης, δεύτερος από αριστερά, με το καρτελάκι ως επικεφαλής της ομάδας που έκανε και τη σχετική παρουσίαση.

Χρειαστήκαμε ατέλειωτες ώρες απασχόλησης και την βοήθεια του μέντορα μας Γιάννη Μποκολίνη, διαφόρων καθηγητών του ΕΜΠ, της συμβουλευτικής εταιρείας Mantis, και τις πολυεθνικές εταιρείες Tradeworks Environmental και Orca. 

Τελικά, η ομάδα μας αυτό το τριήμερο των τελικών κατάφερε να παρουσιάσει ένα επενδυτικό σχέδιο που σήκωσε την επιτροπή και το κοινό από τις θέσεις τους, αφού αγγίζαμε θέματα διαχείρισης λυμάτων και παραγωγής ενέργειας με μια βιώσιμη και κερδοφόρα σκοπιά. Αν και δεν στεφθήκαμε νικητές, είμαστε πλήρως ευχαριστημένοι που καταφέραμε να είμαστε μια από τις δώδεκα καλύτερες ομάδες σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτή την στιγμή, μόλις άρχισε στις 4 Δεκεμβρίου το πρώτο σχετικό πείραμα στο εργαστήριο Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ που αναμένεται να διαρκέσει 40 με 50 ημέρες, ενώ περιμένουμε προτάσεις από διάφορους φορείς και οργανισμούς για περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας μας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Μια πρωτοποριακή μελέτη

  1. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

    Τι άλλο να πει κανείς , όταν μέσα στις καθημερινές τραγικές , απαισιόδοξες, μαύρες ειδήσεις ….ακούμε και τέτοιες τόσο ευχάριστες !!!! Πολλά μπράβο στα παιδιά και στον δικό μας Δημήτρη, να είναι γερά και να προοδεύσουν μέσα από την ευρηματικότητα τους !!!!

  2. Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ λέει:

    Η “χαρισματική φλέβα” των Βρισαγωτών, που λέγαμε και ένας, ακόμη “Επαναστάτης της Προόδου”!
    Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, όταν, όλο και περισσότερα παιδιά πολεμάν με την ΓΝΩΣΗ να αλλάξουν πορεία σε έναν κόσμο που οπισθοδρομεί, ολοταχώς…
    Μπράβο, Δημήτρη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.