Η οικονομική ενίσχυση της περιοχής μας στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας

Λίγο πριν την απελευθέρωση του νησιού μας συστάθηκε στη Μυτιλήνη μια ερανική επιτροπή για τη συγκέντρωση χρημάτων προς υποβοήθηση των απελευθερωτικών αγώνων τους έθνους μας.

Η επιτροπή αυτή δημιούργησε υποεπιτροπές σ’ όλο το νησί και συγκέντρωνε χρήματα (στην αρχή σε φράγκα και αργότερα σε δραχμές τα οποία είτε σε μετρητά είτε με τραπεζικές επιταγές τα έστελνε απευθείας στον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως.

Η επιτροπή κρατούσε αναλυτικούς λογαριαμούς των προσφορών καθώς και της αλληλογραφίας που διεκπεραίωνε. Αυτά πρόσφατα φωτοτυπήθηκαν και δημοσιεύτηκαν.

Από μια ματιά στα περιεχόμενα είδαμε ότι απ’ την περιοχή μας πρόφεραν:

Κοινότητα Βρυσάς 2818,30 δρχ (στις 12/7/13)

Εκκλησία Βρύσας 250 δρχ (17/7/13)

Δ. Καραμάνος 300 δρχ (17/7/13)

Ι. Νικολαΐδης 100 δρχ(17/7/13)

Επίσης η Κοινότητα Πολυχνίτου 1240 δρχ και η Επιτροπή Κυριών Πολυχνίτου (υπέρ των τραυματιών του πολέμου) 551,30 δρχ (21/7/13)

Είναι πολύ πιθανό έως σίγουρο ότι θα υπήρχαν και ατομικές προφορές Πολιχνιατών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Η οικονομική ενίσχυση της περιοχής μας στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας

  1. Ο/Η Παναγιώτης Τσάτσος λέει:

    πέρα από την οικονομική ενίσχυση για τον απελευθερωτικό αγώνα υπήρχαν και εθελοντές που πήγαν να πολεμήσουν . Η Μυτιλήνη ήταν τότε ελεύθερη . Ένας από τους εθελοντές ήταν και ο παπούς μου Παναγιώτης Τσάτσος του Νικολάου ο οποίος από την Αμερική , δεν ξέρω σε ποια πολιτεία ζούσε , εντάχθηκε στην Ταξιαρχία της Βοστόνης και έλαβε μέρος στον α΄και β΄ βαλκανικό πόλεμο ΄13-18 πολεμώντας στα βουνά της Μακεδονίας και 20 – 22 στη Μικρασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.