Για τα καμμένα

1.700.000 ευρώ για τα αντιδιαβρωτικά των Βατερών

Από το emprosnet.gr

Ανδρονίκη Κουτσαβλή

1.700.000 € εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για τα καμμένα σε Βατερά – Βρίσα – Σταυρό όσα προέβλεπε, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, Φώτη Κράλη, η μελέτη που είχε εκπονηθεί από την Υπηρεσία. «Χρηματοδοτηθήκαμε με όλο το ποσό, η υπηρεσία μας εκπόνησε μία μελέτη αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών έργων των καμένων εκτάσεων στην πυρκαγιά του 2022. Αναμένουμε και κάποιες άλλες εγκρίσεις, η απόφαση ένταξης έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση»

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ανάπλαση- αναβάθμιση από το παραλιακό μέτωπο και θα επεκταθούν στο εσωτερικό της καμμένης περιοχής με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Η έγκριση της χρηματοδότησης ανακοινώθηκε από τον βουλευτή Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος σημείωνε: «Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας υπέγραψε την απόφαση Κατασκευής Αντιδιαβρωτικών και Αντιπλημμυρικών Έργων Καμμένων Εκτάσεων στις πληγείσες περιοχές Βατερών – Βρίσας – Σταυρού λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς το καλοκαίρι του 2022 συνολικής δαπάνης 1.700.000€. Φορέας υλοποίησης η Διεύθυνση Δασών Λέσβου και η εκτέλεση των έργων θα είναι άμεση.

Ευχαριστώ θερμά για ακόμη μια φορά τον αρμόδιο Υπουργό κ Κώστα Σκρέκα καθώς έπειτα από τα 11.771.000€ για τα δίκτυα αποχέτευσης της Νότιας Περιοχής Μυτιλήνης υπέγραψε και την παραπάνω απόφαση δίνοντας ουσιαστική λύση στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής και εν γένει την αντιμετώπιση ενός μεγάλου περιβαλλοντικού ζητήματος».

Στην Δ/νση Δασών οι ιδιοκτήτες καμμένων εκτάσεων

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από την Διεύθυνση Δασών Λέσβου, σε ότι έχει να κάνει με τα ξερά και καμμένα δέντρα της περιοχής στην οποία δεν θα γίνουν παρεμβάσεις. Η σχετική ανακοίνωση θα καλεί τους ιδιοκτήτες γης των καμμένων εκτάσεων να προσέλθουν στην υπηρεσία και να προβούν σε όλες τις αρμόδιες ενέργειες προκειμένου να υλοτομηθούν τα καμμένα δέντρα. Σε περίπτωση που οι νόμιμοι ιδιοκτήτες κτημάτων δεν παρουσιαστούν στην υπηρεσία και μετά την παρέλευση ενός εξαμήνου θα αναλάβει η Υπηρεσία την υλοτομία των καμμένων δέντρων.

Όταν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι υλοτομίες των καμμένων δέντρων. Και αυτές οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το παραλιακό μέτωπο όπως και στην περίπτωση των ανάπλασης.

Τα έργα των αναδασώσεων θα εξεταστούν μετά από το έργο των αντιδιαβρωτικών για την συγκράτηση του εδάφους και μετά την απομάκρυνση – όπου απομακρύνονται γιατί υπάρχουν και σημεία που δεν απομακρύνονται τα καμμένα δέντρα. «Σε μεγάλες κλίσεις δεν θα απομακρύνουμε τα καμμένα δέντρα γιατί θα δημιουργήσουμε περισσότερη αναστάτωση στο εδαφικό περιβάλλον. Μετά, λοιπόν από αυτά τα έργα θα δούμε πως προχωρά η φυσική αναγέννηση και αν θα προχωρήσουμε σε εργασίες τεχνικών αναδασώσεων» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κράλης προσθέτοντας ότι ξεκάθαρη εικόνα της πορείας της φυσικής αναγέννησης και των αναγκών των αναδασώσεων αναμένεται να έχει διαμορφωθεί από το τέλος του 2024 και έπειτα.

Ο κ. Κράλης δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι τρέχουν διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα αναδασώσεων όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε περίπτωση που προκύψουν ανάγκες αναδάσωσης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.