Από το”Ν”.
Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ρώμης δημιούργησαν με drones συνθήκες πτώσης του καρπού της ελιάς χωρίς να χρειάζεται καμία άλλη ανθρώπινη παρέμβαση
Ένα πρωτοποριακό τρόπο συγκομιδής της ελιάς παρουσίασαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ρώμης, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης ιστοσελίδας Olive oil Times που τις προηγούμενες ημέρες αναδημοσίευση η ισπανόφωνή ιστοσελίδα Olimerca. Η νέα μέθοδος συγκομιδής στηρίζει στα drones OlivAir, που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες αέρα γύρω από τα ελαιόδεντρα για να πέφτει ο καρπός στο έδαφος.
Η ιδέα προέκυψε όταν οι φοιτητές (Diana Zagarella, Dario Maroccu and Giacomo Longaroni) είδαν τις ελιές να πέφτουν στο έδαφος όταν τα δέντρα δέχονταν έντονα κύματα αέρα.Ο νέος τρόπος συγκομιδής της ελιάς έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα. Κάνει πολύ εύκολη την συγκομιδή σε επικλινή εδάφη, προστατεύει τα ελαιόδεντρα από την απώλεια φύλλων και κλαδιών και αντικαθιστά μηχανήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.
Το σημαντικότερο ζήτημα είναι πως ο νέος τρόπος συγκομιδής μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής σε ορεινούς και ελαιώνες.Αν ο νέος τρόπος συγκομιδής αποδειχθεί όσο αποτελεσματικός δηλώνουν οι εφευρέτες του είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει εντελώς το τοπίο στον ελαιοκομικό κλάδο.