Προσφυγικές ψηφίδες (3)

Η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «1919-1922 οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται», το οποίο επιμελήθηκαν οι υπεύθυνες της Βιβλιοθήκης Μαρία Γρηγορά και Φανή Μαρκέτου.

Στο βιβλίο αυτό το κείμενο εμπλουτίζεται με πολλά φωτοτυπημένα  αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, που δίνουν ολοζώντανα το κλίμα της περιόδου 1919-1922.

Ένα αντίτυπο του βιβλίου ήρθε τη Βιβλιοθήκη μας (αφού προσφέραμε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη ένα αντίτυπου του βιβλίου «Η Βρίσα και το ‘22») με τη μεσολάβηση του Ανδροκλή. Ο ίδιος, που το ξεψάχνισε από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του, βρήκε σε δημοσίευμα  εφημερίδας την πληροφορία ότι ανάμεσα σε 99 αιχμαλώτους που επέστρεψαν στη Μυτιλήνη στα μέσα Απριλίου 1923 με το βαπόρι «Ζέφυρος» στις 5.00 τα ξημερώματα ήταν και οι χωριανοί μας λοχίες Παπαγεωργίου Δημήτριος και Καραβοκύρης Ευάγγελος.

Την ύπαρξη του πρώτου ανάμεσα σ’ αυτούς που πολέμησαν στη Μικρά Ασία δεν την έχουμε στο βιβλίο της Βιβλιοθήκης. Για τον δεύτερο έχουμε καταγράψει και την πληροφορία ότι επέστρεψε στο χωριό μας χωρίς κανένα δόντι στο στόμα του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.