Ένα επικίνδυνο ψάρι στον άγιο Φωκά

Από το “Ν”

Ένα Λεοντόψαρο πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά στον Άγιο Φωκά της νότιας Λέσβου.Πρόκειται για ψάρι-δολοφόνο καθώς το λεοντόψαρο είναι σαρκοβόρο, μικρό, κινείται αργά μέσα σε κοραλλιογενείς υφάλους και κατασπαράσσει ό,τι ζωντανό υπάρχει.

 Στο πέρασμά του καταστρέφει τα πάντα, επιδρώντας αρνητικά στη βιοποικιλότητα που δημιουργήθηκε αιώνες πριν. Τρέφεται με ψάρια, μαλάκια, ασπόνδυλα και μικρά καρκινοειδή. Εκτός από την απευθείας επίθεση με το στόμα και τα δηλητηριώδη αγκάθια, κάποιες φορές ταράσσει τα νερά και αποπροσανατολίζει το θήραμά του, ώστε να του προκαλέσει σύγχυση και να το πιάσει πιο εύκολα. Ανοίγει διάπλατα το στόμα και καταπίνει ζωντανό το θήραμά του.

Τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι τα αγκάθια, τα οποία καλύπτουν όλο το μήκος στης σπονδυλικής στήλης και τα πτερύγια που μοιάζουν περισσότερο με φτερά. Από τα αγκάθια του εκκρίνεται ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει στο άνθρωπο οίδημα (πρήξιμο), έντονο πόνο, ακόμα και παράλυση. Με κόκκινες, λευκές και μαύρες λωρίδες στο σώμα του, ανήκει στα ζώα που «αποκαλύπτονται», καθώς είναι ο πιο συχνός συνδυασμός χρωμάτων που έχουν θαλάσσια και ερπετά που είναι δηλητηριώδη.

Σε μήκος φτάνει τα 35 εκατοστά. «Συχνάζει» κοντά στην ακτή, σε βάθη μέχρι 80 μέτρα, ενώ του αρέσει να βρίσκεται είτε σε αμμώδεις βυθούς  είτε σε κοραλλιογενή υποστρώματα.Στην Ελλάδα το λεοντόψαρο πρωτοεμφανίστηκε στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.