Ένα βιβλίο εξέδωσε η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας (Πανεπιστήμιο της Αθήνας) σχετικά με τα άγρια θηλαστικά του νησιού μας. Ανάμεσα στους συγγραφείς φιγουράρει και το όνομα του χωριανού μας καθηγητή Κώστα Ταξείδη. Δείτε στη συνέχεια την παρουσίαση του βιβλίου απ’ τον Παναγιώτη Σκορδά στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Φυσική Ιστορία της Λέσβου. Άγρια Θηλαστικά
|
Συγγραφέας: Στρατής Βαλάκος, Παναγιώτης Παφίλης, Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Γιώργος Παπαμιχαήλ, Πέτρος Λυμπεράκης, Χρυσή Σίμου, Κώστας Ταξείδης
Εκδότης: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου
Εικονογράφηση: Χαράλαμπος Μαργαρίτης Μυτιλήνη 2012, σελ 223
Στη σειρά «Φυσική Ιστορία της Λέσβου» κυκλοφόρησε πρόσφατα το δεύτερο βιβλίο, το οποίο αφορά την πανίδα των άγριων θηλαστικών. Όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή, επειδή τα θηλαστικά είναι μια διαφοροποιημένη ομάδα και περιλαμβάνει αντιπροσώπους με ευρύ φάσμα μεγεθών, θεωρήθηκε σκόπιμο στη συγγραφή να συμμετέχουν διάφοροι συγγραφείς, από διαφορετικά πανεπιστήμια, που ο καθένας καλύπτει διαφορετικό τομέα της μελέτης των θηλαστικών.
Η έκδοση αποσκοπεί, πέραν της απλής παρουσίασης και περιγραφής της αναμφισβήτητα πλούσιας πανίδας των θηλαστικών της Λέσβου, στο να δείξει τη σημασία αυτής της ομάδας ζώων για τον άνθρωπο και να εξαλείψει, όσο βέβαια είναι δυνατόν, την προκατάληψη, την εκμετάλλευση και την εξολόθρευση αυτών των ζώων.
Χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται με συνοπτικό τρόπο η μορφολογία, η φυσιολογία, η οικολογία, η συμπεριφορά και η εξέλιξη των θηλαστικών. Επίσης, γίνεται μια εκτενής αναφορά στην παλαιοπανίδα της Λέσβου, που βασίζεται στα παλαιοντολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται στη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας της Βρίσας. Ακόμα, σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα θηλαστικά, και ιδίως αυτά που εξαπλώνονται στη Λέσβο. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται αναλυτικά τα είδη που εξαπλώνονται στο νησί και δίνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη βιολογία τους, καθώς επίσης και το καθεστώς προστασίας του είδους (σκαντζόχοιροι, μυγαλές, μολοσσίδες, ποντικοί, λαγοί, σκίουροι, κυνίδες, φωκίδες κ.ά.). Στο τέλος, παρατίθενται οι νόμοι και οι συμβάσεις που αφορούν στην προστασία των θηλαστικών της Λέσβου, και η βιβλιογραφία, διεθνής και ελληνική.
Πλουσιότατο και κατατοπιστικό το εικονογραφικό υλικό. Ενδιαφέρον και χρήσιμο βιβλίο.
Παναγιώτης Σκορδάς / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ