Επιβάλλονται πρόστιμα σ όσους κόβουν άγριες τουλίπες (στην Τουρκία)

Στο “emprosnet.gr” ο συνεργάτης του Στρατής Πόθας, που ασχολείται με θέματα της γειτονικής χώρας, μας πληροφορεί ότι:

Στη Μανίσα (Μαγνησία του όρους Σιπύλου στην αρχαιότητα) φύονται κάτι άγριες τουλίπες (tulipaorphanidea για τους ειδικούς), που αποτελούν μοναδικό ενδημικό είδος. Φυτρώνουν κυρίως στο Εθνικό Πάρκο του βουνού Spil (Σίπυλον) σε υψόμετρο 1500 μ. και η ανθοφορία τους κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο διαρκεί περίπου 20 ημέρες. Η Tuliparphanidea είναι ένα πολυετές βολβώδες φυτό που φύεται σε Βουλγαρία, ηπειρωτική Ελλάδα,νησιά Αιγαίου, Κρήτη και τη δυτική Τουρκία. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό κήπου από το 1861 κυρίως στην Ολλανδία, που πολλοί θεωρούν πατρίδα της! Στην Τουρκία που μάλλον οφείλει και το όνομά της (απ’ τη λέξη Τουλμπάν, που σημαίνει κάλυμμά κεφαλιού) καλλιεργείται απ’ την εποχή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν , ενώ στην Ελλάδα εντοπίζονται 11 αυτοφυή είδη, εκ των οποίων 4 στη Χίο! Επειδή τα τελευταία χρόνια γινόταν (όπως κι εδώ Χανιά, Χίος κ.α.) αλόγιστο κόψιμο και διάθεση στις αγορές, από την 4η Περιφερειακή Διεύθυνση Προστασίας της Φύσης και Εθνικών Δρυμών (της Τουρκίας), επιβάλλεται πρόστιμο 110 χιλ. λιρών για όσους καταστρέφουν τη βιολογική ποικιλότητα !  

Εμείς εδώ όχι μόνο τις λιγοστές τουλίπες της Νιγίδας τις εξολοθρεύουμε αλλά και τα κρινάκια την Βατερών ή τα Μυριτζίδια του χειμώνα μερικοί τα κόβουν, “αγκαλιές ολόκληρες” και καμαρώνουν! Βέβαια αυτά δεν είναι προστατευόμενο είδος.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.