Μια σημαντική για τους κτηνοτρόφους πρωτοβουλία

Διαβάσαμε:

Μια ιδιωτική πρωτοβουλία ανέλαβε ο έμπορος κρεάτων στη Λέσβο Παναγιώτης Σελάχας  η οποία αν εγκριθεί, θα ωφελήσει την κτηνοτροφία ολοκλήρου του νησιού. Κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χαρακτηριστεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης  το αρνάκι Λέσβου, της ντόπιας φυλής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Β. Αιγαίου ο Παναγιώτης Σελάχας σημείωσε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του ολοκληρωμένου φακέλου. Ήταν μια επίπονη και κοστοβόρα προσπάθεια, καθώς υπάρχουν πολύ υψηλές προδιαγραφές για να δοθεί η πολυπόθητη έγκριση. Το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα δώσει την απάντησή του και αν είναι θετική θα σταλεί προς έγκριση και σε κοινοτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες. “Αν όλα πάνε καλά, τέλος Αυγούστου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα πράγματα για το θέμα αυτό που θα ωφελήσει ολόκληρο το νησί” σημείωσε ο κ. Σελάχας .

Μέχρι σήμερα το μοναδικό αρνάκι που έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ είναι αυτό της Ελασσόνας, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν και τους παραγωγούς.

Σήμερα στο νησί υπάρχουν 300.000 πρόβατα της φυλής Λέσβου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα πέντε κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και το σωματείο «κτηνοτρόφων προβάτου φυλής Λέσβου» συμμετέχουν  σε  ένα πρόγραμμα  γενετικής βελτίωσης στο πρόβατο της συγκεκριμένης φυλής, προκειμένου το συγκεκριμένο είδος να καταστεί ως σημαντικός γενετικός πόρος του τόπου και να πάρει την αξία και τη θέση που του αρμόζει, προς όφελος της τοπικής κτηνοτροφίας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.