Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε η καθηγήτρια κα Γαλανίδου που πραγματοποιεί τις ανασκαφές στα Ροδαφνίδια Λισβορίου στον “Πολιχνιάτικο Λόγο” και συγκεκριμένα στον φιλόλογο Ιγνάτη Ψάνη.

Η συνέντευξη είναι ενδιαφέρουσα επειδή το θέμα των ανασκαφών στο Λισβόρι είναι ζωτικό γοα ολόκληρη την περιοχή αλλά και επειδή οι ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν εξαιρετικά στοχευμένες.

Η συνέντευξη αναδημοσιεύτηκε και στο lesvosnews.net όπου μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Παραθέτουμε την απάντηση σε ένα πολύ ενδιαφέρον κατά την άποψή μας ερώτημα:

Τι άνθρωποι ζούσαν την εποχή που ερευνάτε στην περιοχή µας; Μπορείτε να µάς αναπαραστήσετε, αµυδρά έστω, τη ζωή τους µε βάση τα µέχρι τώρα ευρήµατα ή βιαζόµαστε;

Πιθανότατα µιλάµε για µικρές οµάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών µε κοινωνική οργάνωση, ανάγκη διάκρισης και αλληλοβοήθειας. Είχαν καλή γνώση του φυσικού περιβάλλοντος και έδειχναν ιδιαίτερη προτίµηση σε ηφαιστειακά τοπία στα οποία ήταν καλά εγκατεστηµένοι και οι πρόγονοί τους από την ανατολική Αφρική. Ζούσαν στις παρυφές των υγροτόπων της Λέσβου µε τους πλούσιους φυσικούς πόρους (υδρόβια φυτά και θηράµατα) και κοντά σε θερµές πηγές που προσέφεραν ένα φιλόξενο µικροπεριβάλλον ειδικά κατά τη διάρκεια παγετωδών περιόδων µε ψύχος και ξηρασία. Ήταν ικανοί λιθοξόοι, ξεχώριζαν τις πρώτες ύλες ανάλογα µε τις ιδιότητες θραύσης του λίθου, είχαν αφαιρετική και πιθανότατα συµβολική σκέψη γιατί η κατασκευή των εργαλείων που κατασκεύαζαν προϋποθέτει αφαίρεση και σχεδιασµό των βηµάτων της τεχνικής πράξης. Από την τεχνολογία τους συνάγεται ότι είχαν ικανότητα επικοινωνίας και πυρήνες κοινωνικής ζωής που διασφάλιζαν ότι µεταβιβάζεται η πολύτιµη τεχνογνωσία, και η πληροφορία εν γένει, από γενιά σε γενιά. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.