Ας ελπίσουμε ότι τώρα κάτι θα γίνει

σχετικά με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για αξιοποίηση αλλά τώρα φαίνεται ότι οι προοπτικές είναι καλύτερες.

Το σχετικό δημοσίευμα είναι από το ‘Ν”

Προχωρά η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου

Οι βασικές υποδομές σύμφωνα με την παρουσίαση, Βέρρου, Ζαφείρη και Αλάνη, είναι προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ και η υλοποίηση θα ξεκινήσει πριν το τέλος της θητείας της δημοτικής αρχής

Δημοσίευση 10/12/2021

Προχωρά η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου

Στην αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Πολιχνίτου προχωρά άμεσα ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ο οποίος έχει καταθέσει πρόταση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου    και όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Δημοτική Αρχή, άμεσα μέσα στο 2022 θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μελετών. Μάλιστα όπως σημείωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Στρατής Ζαφείρης στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν πριν ολοκληρωθεί η θητεία της Δημοτικής Αρχής.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρου του Πολιχνίτου συμμετείχαν εκτός του δημάρχου και του αντιδημάρχου Στρατή Ζαφείρη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Αλάνης, και ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Βραχόπουλος, ο οποίος είναι βασικό στέλεχος στην ομάδα σχεδιασμού της πρότασης του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι τη δεκαετία του ’80 το ελληνικό δημόσιο είχε παραχωρήσει και πάλι το Γεωθερμικό πεδίο στην αυτοδιοίκηση, ωστόσο οι εγκαταστάσεις που έγιναν τότε απαξιώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων και εγκαταλείφθηκαν

Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος και οι δύο αντιδήμαρχοι Στρατής Ζαφείρης και Γιώργος Αλάνης αναφέρθηκαν στο ιστορικό του έργου και στις προοπτικές που ανοίγονται, όχι μόνο στο Δήμο αλλά σε ολόκληρη τη Λέσβο με την ολοκλήρωση των αρχικών υποδομών οι οποίες σχεδιάζονται σε τρεις κατευθύνσεις.

Όπως αναφέρθηκε η αρχική πρόταση του Δήμου στην προκήρυξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατατέθηκε το Σεπτέμβριο του 2020 αφού πρώτα τακτοποιήθηκαν οι όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν. Στη συνέχεια έπειτα από προτροπή της αρμόδιας υπηρεσίας, η πρόταση τροποποιήθηκε σε ορισμένα σημεία και πλέον έχει κατατεθεί και επισήμως. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, ο δήμος είναι ο μοναδικός φορέας που έχει καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου και μέχρι το Μάρτιο αναμένεται και επισήμως να εγκριθεί η πρόταση του.

Η περιοχή του Πολιχνίτου είναι μια από τις τρεις περιοχές της Λέσβου με ιδιαίτερο γεωθερμικό ενδιαφέρον. Σε αυτήν έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός ερευνών, κατά την πρώτη ερευνητική περίοδο της Λέσβου (1970-1974), οι οποίες αργότερα συμπληρώθηκαν με πολλές άλλες, κυρίως γεωφυσικές, με αποτέλεσμα σήμερα η ερευνητική προσπάθεια στην περιοχή Πολιχνίτου να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Που είναι το Γεωθερμικό Πεδίο;

Στον άξονα της επιμήκους θερμικής ανωμαλίας που διαπιστώθηκε στην περιοχή των θερμοπηγών Πολιχνίτου – Λισβορίου εκτελέστηκαν 5 γεωτρήσεις μεγάλης διαμέτρου, βάθους 120 -150μ., με μεταξύ τους απόσταση 500μ. περίπου, με σκοπό την ανεύρεση θερμών ρευστών για τη χρησιμοποίησή τους σε θέρμανση θερμοκηπίων, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η συνολική τους παροχή, αναμένεται να ανέλθει σε 300 m³/h περίπου και η μέση θερμοκρασία του ρευστού προβλέπεται να φτάσει στους 70,0°C. Σε τμήμα της παροχής, περί τα 150 m³/h περίπου η θερμοκρασία του ρευστού φθάνει μέχρι και τους 92,5°C

Στα πλαίσια υλοποίησης του ερευνητικού έργου «ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ» διανοίχθηκε παραγωγική γεώτρηση (ΥΓ14α) σε υψομετρική θέση z=72m, με τελική διάμετρο διάτρησης 12¼’’ και διάμετρο σωλήνωσης 8 5/8’’.

Τι θα κάνει η Δυτική Λέσβος

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίουΠολιχνίτου – Λέσβου στηριζόμενο σε τρείς (3) κατηγορίες δράσεων:

-Αγροτική Αξιοποίηση

-Θέρμανση Θερμοκηπίων

-Μέχρι και σήμερα η κύρια χρήση του πεδίου ήταν η θέρμανση θερμοκηπίων (οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών).

-Στόχος λοιπόν είναι η εξέλιξη αυτών και επέκταση τους με σκοπό την αύξηση της παραγωγής και της κερδοφορίας νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές κ.λπ.

-Τα εν λειτουργία θερμοκήπια θα χρησιμοποιούν θερμότητα από το αναπτυσσόμενο δίκτυο μέσω του συστήματος διανομής γεωθερμικού θερμού ρευστού.

-Διανομή θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση

Η Διανομή Θερμικής Ενέργειας είναι ο δεύτερος (2) πυλώνας του σχεδίου αξιοποίησης του ΓΘΠ Πολιχνίτου. Στο παρελθόν στο έργο ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ λειτούργησε πιλοτικά με σκοπό την θέρμανση 6 δημοτικών κτηρίων και πιο συγκεκριμένα τα δύο σχολικά κτήρια της περιοχής, το Γηροκομείο, το Πολύκεντρο, την εκκλησία και το Δημαρχείο. Θα εξεταστεί εάν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία με την σημερινή δυνατότητα παροχής.

-Τουριστική αξιοποίηση θερμών πηγών

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος και ο αντιδήμαρχος Στρατής Ζαφείρης στο ζήτημα της συνολικής αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της Δυτικής Λέσβου. Όπως σημείωσαν ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης τους ιαματικού πόρου για τις πηγές του Πολιχνίτου ενώ είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία σε Εφταλού και Λισβόρι.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.