Είναι ευχάριστο να βλέπεις, ως παλαίμαχος εκπαιδευτικός, σχολικές επιτυχίες και διακρίσεις. Είναι ακόμα πιο ευχάριστο όταν τα σχολεία αυτά είναι της ευρύτερης περιοχής μας. Αισθάνεσαι όμως ιδιαίτερη χαρά όταν βλέπεις ότι τις σχολικές αυτές επιτυχίες τις διαχειρίζονται και τις προωθούν εκπαιδευτικοί με τους οποίους είχες την τύχη να συνεργαστείς, και να εκτιμήσεις τις ικανότητες και την εργατικότητα των.
Συγχαρητήρια Γρηγόρη, Αντιγόνη, Αποστολία, Ευαγγελία, Ανδρονίκη, που κάποτε συνεργαστήκαμε, και φυσικά και στις άλλες συναδέλφους σας.
Γυμνάσιο Αγιάσου, ένα σχολείο με ευρωπαϊκό προσανατολισμό – Πολλές οι διακρίσεις
Το Γυμνάσιο Αγιάσου και την προηγούμενη σχολική χρονιά κατάφερε να εμπνεύσει τους μαθητές του, να καλλιεργήσει καινούρια ενδιαφέροντα και να τους οργανώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να συμμετέχουν σε πλήθος και ποικιλία δραστηριοτήτων.
Το σχολείο είναι προσανατολισμένο στη χρήση ψηφιακών μέσων και στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, οπότε μπόρεσε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του και κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Το σχολικό έτος 2020-21, παρά τις ομολογουμένως δυσχερέστατες υγειονομικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας covid 19 και με δεδομένη την ψυχολογική πίεση των εφήβων, υπήρξε πολύ παραγωγικό για το σχολείο. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε μέσω zoom εικονική κινητικότητα εκπαιδευτικών στην Ιταλία για τις ανάγκες των προγραμμάτων Erasmus+ και τον Φεβρουάριο του 2021 εικονική κινητικότητα (μέσω τηλεδιασκέψεων) των μαθητών της B΄ Γυμνασίου στην Εσθονία, αντί για φυσική μετακίνηση μαθητών που ακυρώθηκε λόγω covid.
Το Γυμνάσιο Αγιάσου βραβεύτηκε με ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας για τέσσερα έργα eTwinning που ανέλαβε κατά το σχολικό έτος 2020-21. Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας έλαβαν, λοιπόν, τα ακόλουθα προγράμματα:
1. Medieval cities – a common history of Europe: Ένα έργο που πραγματευόταν την κοινή ιστορία και τις αξίες της Ευρώπης και ευαισθητοποιούσε τους εφήβους στο θέμα της πολυμορφίας και στην έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
2. DigitalEUandYou?! Module 3: Mymediachoices – mylifebalance: Το έργο στόχευε στη συζήτηση βασικών θεμάτων και προβληματισμών σχετικά με τη χρήση πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και στην ανταλλαγή εμπειριών πέραν των εθνικών συνόρων.
3. The more the merrier: Το έργο αποτελούσε ένα κάλεσμα στους μαθητές διαφόρων χωρών προκειμένου να γιορτάσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις των συμμετεχουσών χωρών, μέσα από τα φεστιβάλ, τους εορτασμούς και τις σημαντικότερες για κάθε χώρα μέρες.
4. LotsofLanguages: Το έργο στόχευε να ενθαρρύνει τους μαθητές να μάθουν νέες γλώσσες και να κάνουν δημιουργικές δραστηριότητες επικοινωνώντας με ενδιαφέροντα άτομα από διαφορετικές χώρες.
Για τα προγράμματα αυτά εργάστηκαν μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου και υπεύθυνη για την υλοποίησή τους ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών, Αποστολία Μάμμα.
Τον Μάρτιο του 2021 εγκρίθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών αίτησή του σχολείου για Διαπίστευση Erasmus στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης, γεγονός που σημαίνει πως από την 01/03/2021 και έως 31/12/2027 το σχολείο μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus στο εξωτερικό, τόσο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που συνάδουν με τις ανάγκες του σχολείου όσο και για τη μετακίνηση μαθητών στο εξωτερικό και συνεργασία με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών σχολείων.
Τον ίδιο μήνα το σχολείο τιμήθηκε με ετικέτα σχολείων eTwinning 2021-2022, μετά από κοπιώδεις φυσικά προσπάθειες, καθώς η ετικέτα αυτή σημαίνει ότι το σχολείο πρωτοπορεί σε θέματα ψηφιακής πρακτικής και ασφάλειας στο διαδίκτυο και γι΄ αυτό απονεμήθηκε σε 2935 μόνο σχολεία σε όλη την Ευρώπη, 77 από τα οποία είναι Ελληνικά σχολεία τόσο της Α/θμιας όσο και της Β/θμιας εκπαίδευσης.
Επίσης, δύο διακρίσεις έλαβε και το ντοκιμαντέρ που παρουσίασε η περσινή Β΄ Γυμνασίου στο Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Cineμάθεια στη Χίο (24-26 Σεπτεμβρίου 2021), με θέμα τη σύνδεση θρησκείας και ξυλογλυπτικής στη Αγιάσο και τίτλο «Οι σκαλιστάδες της πίστης».
Για το ντοκιμαντέρ εργάστηκαν οι μαθητές της Β ΄τάξης Βαμβαδλιώτη Ευστρατία, Καλλονιάτης Μιχαήλ, Καμαρού Ιωάννα, Καμπιρέλη Ταξιαρχούλα, Κατωτριάτη Ευμορφία, Κοντή Αικατερίνη, Ρούσσα Αθηνά, Τσομπανέλης Γεώργιος και η Βασλά Γρηγορία (μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Αγιάσου). Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν οι κ. Καρακατσάνη Ευαγγελία, Μπόντη Βαΐα, Παπαβασιλείου Αντιγόνη και Σαββέλη Ανδρονίκη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του κ. Κουτσκουδή Παναγιώτη, ο οποίος διέθεσε το υποστηρικτικό κείμενο του ντοκιμαντέρ και έκανε την αφήγηση.
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε πρώτο βραβείο αφίσας και βραβείο μουσικής επένδυσης. Την αφίσα φιλοτέχνησε η Αθανασία Αλεντά (μαθήτρια της Α΄ Λυκείου) και τα παραδοσιακά τραγούδια ερμήνευσαν οι μαθήτριες της Β΄ τάξης με τη συμμετοχή και καθοδήγηση της κ. Ευμορφίας Γεωργαντή.
Το σχολείο θα συνεχίσει και φέτος το πολύπτυχο έργο του με ομίλους, έργα eTwinning και Erasmus +, συμμετοχές σε διαγωνισμούς και ό,τι άλλο εμπνεύσει μαθητές και καθηγητές. Ας τους ευχηθούμε καλό ταξίδι στα πελάγη της γνώσης και πολλές επιτυχίες.