Από το emprosnet
Στο Αρκαλοχώρι πήγε, στη Βρίσα γιατί;
16/10/2021 – 15:00 Μανόλης Μανώλας
Στο Αρκαλοχώρι έσπευσε να επισκεφθεί ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην περιοχή και να κάνει δηλώσεις για το τι πρέπει να γίνει, ασκώντας και κριτική και στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες της απέναντι στους σεισμόπληκτους. Ασφαλώς πολύ καλά έκανε και έτσι οφείλει να κάνει ο πολιτικός ηγέτης όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοια γεγονότα. Σε τελική ανάλυση σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις ο κόσμος που πλήττεται θέλει οι πολιτικοί του εκπρόσωποι να είναι δίπλα του και να αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε, γιατί ο κ. Τσίπρας, δεν έκανε το αυτονόητο, όντας πρωθυπουργός της χώρας, όταν έγινε ο καταστροφικός σεισμός στη Λέσβο και ισοπεδώθηκε ένα χωριό , η Βρίσα; Οταν μάλιστα η περίπτωση του σεισμού στη Λέσβο ήταν η πρώτη επί της διακυβέρνησής του, δεν ήθελε να σχηματίσει προσωπική γνώμη και αρκέστηκε να στείλει τον κ. Σπίρτζη, για να γεμίσει με …αλογόμυγες τους σεισμόπληκτους της Βρίσας με «δεσμεύσεις» περί της δημιουργίας ενός πρότυπου παραδοσιακού οικισμού, στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών και άλλα τέτοια παρόμοια που έμειναν στα αζήτητα , όπως και το σχολείο που περιμένει τέσσερα χρόνια μετά, όχι για να ανεγερθεί , αλλά να γίνει η μελέτη του , λες και πρόκειται για κανένα ιδιαίτερης αισθητικής και πολυπλοκότητας μέγαρο! Η μη επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού στη Βρίσα, όταν την επισκέφθηκαν οι πάντες , όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος , ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης και πολλοί άλλοι επώνυμοι, έκανε τεράστια αίσθηση και σχολιάστηκε. Γι αυτό και η προ ημερών επίσκεψή του στο Αρκαλοχώρι επανέφερε στο προσκήνιο αυτές τις δυσάρεστες μνήμες, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που έχει ο κόσμος για τους πολιτικούς -για να μην είμαστε μηδενιστές για πολλούς πολιτικούς- ότι αλλιώς πολιτεύονται όταν είναι στην αντιπολίτευση και διαφορετικά όταν κυβερνούν. Μόνο που αυτή τους η συμπεριφορά δεν περνά απαρατήρητη από την κοινή γνώμη και αυτό οφείλουν να μη το υποτιμούν, γιατί έχει πολιτικό κόστος και αυτό , απ ότι γνωρίζουμε, μετρά στην πολιτική και υπολογίζεται.
Να ερτ η Τσίπρας να κάνει τι?να δειξ τσ εδιου του μπογι τ?Απ’ αδιαφορειτ εχουμει να νει καλά του σογι τ!Τώρα για Κούλη ε θα πω ντολμάδες τον ταγιζουν,οι δορυφόροι τ κάνουν δλια για να τουν Κούλαντριζουν, ένα χωριό γκρεμίστηκε κ έγινε χαλατσες,κ οι κυβερνήσεις τρεχουνε τσι φυτευουνε ελιές!
Αν ενδιαφερόμαστε για τον τύπο και όχι για την ουσία, πράγματι ο Τσίπρας θα έπρεπε να επισκεφτεί τη Βρίσα μετά τον σεισμό.
Αν όμως ενδιαφερόμαστε για την ουσία -και αυτό ενδιαφέρει τους σεισμοπαθείς του χωριού- το άρθρο του Μ. Μανόλα είναι τελείως προβοκατόρικο, όταν μάλιστα, σαν σεισμοπαθής ο ίδιος ξέρει ότι:
1. Στη Βρίσα και στους άλλους παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου δόθηκε ένα 20% στις στεγαστικές συνδρομές, για όλα τα πληγέντα κτίρια καθενός ιδιοκτήτη και για όλα τα τετρ. μέτρα των κτιρίων.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε σε καμία περίπτωση φυσικής καταστροφής επί κυβέρνησης ΝΔ, πχ στη κοντινή μας Σάμο.
2. Στη Βρίσα και σε όλη τη Λέσβο δόθηκε επαρκέστατη αποζημίωση στον κάθε ιδιοκτήτη “κόκκινου” προκειμένου να το κατεδαφίσει.
Στη περίπτωση του σεισμού της Σάμου τη κατεδάφιση την κάνουν οι Δήμοι με χρήματα της ΔΑΕΦΚ, αλλά γίνεται ένας χαμός όσον αφορά τον συντονισμό Δήμου-εργολάβου-ιδιοκτήτη.
Και το κυριότερο
3. Στο σεισμό της Λέσβου οι σεισμοπαθείς είχαν ουσιαστικό συμπαράσταση τον συντονιστή που όρισε τότε η κυβέρνηση, τον Βασίλη Τεντόμα, που όλοι αναγνωρίζουμε πόσο βοήθησε το χωριό.
Σε κανέναν άλλο σεισμό μετά δεν βρέθηκε και δεν ορίστηκε συντονιστής που να ξέρει τα προβλήματα και να έχει τα κότσια να τα αντιπαλέψει. Στη Βρίσα, με την αλλαγή κυβέρνησης ξέρουμε τι επακολούθησε στο θέμα του συντονιστή αλλά και στη Σάμο αρχικά όρισαν συντονιστή – κοροϊδία τον … Γενικό Γραμματέα του υπ. Οικονομικών και όταν αυτό βεβαίως δεν προχώρησε τον αντικατέστησαν με παλαιό δήμαρχο και πολιτευτή της ΝΔ, δικηγόρο στο επάγγελμα, που αρκείται να κάνει τον τροχονόμο επιστολών αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων προς τη κυβέρνηση.
Και κάτι για το σχολείο της Βρίσας:
Τα πρώτα χρόνια μετά τον σεισμό η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν μπορούσε να ήταν άλλη από την επαναλειτουργία των σχολείων, που τα κτίρια που στεγαζόντουσαν έγιναν ακατάλληλα και βέβαια με τις γνωστές ανεπάρκειες της ΚΤΥΠ, δεν ήταν δυνατό τότε να ζητηθεί η δρομολόγηση νέου σχολείου στη Βρίσα όταν γινόταν αγώνας για τις μελέτες και τις επισκευές των οκτώ σχολικών κτιρίων στην υπόλοιπη Λέσβο, που τα παιδιά πήγαιναν για μάθημα σε διπλανά χωριά σε αντίθεση με τους μαθητές της Βρίσας που σε χρόνο ρεκόρ απόκτησαν τις λυόμενες αίθουσες.
Σήμερα που μιλάμε στο θέμα του σχολείου επικρατεί η απόλυτη κοροϊδία από κυβέρνηση και αρμόδια υπηρεσία ΚΤΥΠ, αλλά και από τον Δήμο .
Εκτός και αν κάποιος νομίζει ότι με τους απλοϊκούς και επιπόλαιους χειρισμούς μας σαν τοπική κοινωνία είναι δυνατόν να ξαναέχουμε σχολείο;
Πάντως μου αρέσει που ο φίλος Μανόλης δεν αναζήτησε ποτέ και πουθενά σε καμιά καταστροφή τον Κυριάκο Μητσοτάκη !
ρε Μακη δεν θυμαμαι τι λεει ενα ρητο για τους ευεργετηθεντες
ΤΕΝΤΟΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΕΝΤΟΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΕΚΕΙ. ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΓΙΑ ΕΠΑΞΙΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ. ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΧΗ ΤΑΞΙΜΑΤΑ ΤΟΥΣ,