Για την “κουλμπατσά”

Από την Κατερίνα Γεωργή

Ανέβασα αυτή τη φωτό στο Facebook και έλαβα μηνύματα από την Αργυρώ Νιτη και την Χαρά Αποστολή που με ενημέρωσαν ότι ο μπαμπάς της πρώτης έφτιαχνε αλοιφή από την ρίζα του ασφόδελου και της δεύτερης η γιαγιά. Για τα χέρια των οικοδόμων και για πληγές. Αυτό με έκανε να ψάξω στο Google και έμεινα με ανοιχτό το στόμα από τις ιδιότητες της «κουλμπατσιάς» γνωστές εδώ και 3.000 χρόνια. Υπάρχουν και οδηγίες παρασκευής γιατί και οι δύο παραπονέθηκαν ότι οι συνταγές έχουν χαθεί. Εδώ παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τις ιδιότητες του. Ακόμα και για δάγκωμα φιδιών σκορπιών θεραπεία οφθαλμών και πονόδοντου είναι ικανός ο ασφοδελος. Για όποιον ενδιαφέρετε.

Ασφόδελος: Θεραπευτικές Ιδιότητες, Χρήσεις και Συνταγές 

Ο Ασφόδελος από της αρχαιότητος μέχρι σήμερα εθεωρείτο θεραπευτικό βότανο και εχορηγείτο προπαντός:

1) σαν σπουδαίο καρδιοτονωτικό – διουρητικό φάρμακο στις ίδιες ενδείξεις με την Σκίλλα την παραθαλάσσια (πολύ πιθανόν να περιέχει σαν δραστικά συστατικά γλυκοζίδες αναλόγου συνθέσεως με την Σκιλλαβιόζη – Scillaren Α-Β)
2) σαν εμμηναγωγό
3) διουρητικό – αποχρεμπτικό
4) αντιφλεγμονώδες (ενζυματική δράση)
5) εμετικό (λόγω ερεθισμού του βλεννογόνου του στομάχου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.