Η απελευθέρωση των χωριών της περιοχής μας.

Γνωρίζουμε ότι η Μυτιλήνη απελευθερώθηκε στις 8 Νοε 2012 από τον Ελληνικό στόλο το δε νησί μας εξ ολοκλήρου με την μάχη του Κλαπάδου στις 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ένα πίνακα ημερομηνιών κατά τις οποίες απελευθερώθηκαν τα διάφορα χωριά και οι κωμοπόλεις του νησιού μας, που συνέταξε ο Αριστ. Κυριαζής, τα χωριά της περιοχής μας απελευθερώθηκαν στις 12 Νοεμβρίου. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε αυτό μας το περιγράφει η τοπική εφημερίδα της Μυτιλήνης “Λαϊκός αγών” της 14ης Νοεμβρίου, δηλαδή δυο μέρες μετά τα συμβάντα με ένα μικρό μονόστηλο.

ΤΑ ΕΝ ΠΟΛΥΧΝΙΤΩ ΚΑΙ ΒΡΥΣΑ

Οπλοφόροι πολίται εκ Βρυσάς ενωθέντες μετά τοιούτων εκ Πολιχνίτου κατέλυσαν τας αρχάς εν τη κωμοπόλει Πολιχνίτω, αφόπλισαν τους αυτόθι χωροφύλακας και ύψωσαν την ελληνικήν σημαίαν.

Συνέλαβαν τους πολιτικούς υπαλλήλους, ους ενέκλεισαν μετά των χωροφυλάκων εις το Διοικητήριον και έθεσαν φρουράν όπως προστατεύσωσιν αυτούς κατά πάσης προσβολής εκ μέρους κακοποιού τινός, αλλ’ είτα άφησαν αυτούς ελευθέρους.

Κατέσχον δε 40 όπλα Μαρτίνι, 1 χειροβομβίδα και 2 χιλ. σφαίρας. Λέγεται ότι υπάρχουν και άλλα πολεμοφόδια.

Αντιπρόσωποι αμφοτέρων των γειτόνων χωρίων έφθασαν ενταύθα ίνα λάβωσιν οδηγίας εκ της στρατιωτικής Διοικήσεως.

Είναι γνωστό επίσης ότι μια ομάδα χωριανών μας με επικεφαλής τον γιατρό Γεώργιο Καραμάνο είχε πάει στην Καλλονή και συμμετείχε στη μάχη του Κλαπάδου.

Σημ. Το φύλλο της παραπάνω εφημερίδας υπάρχει στο αποθετήριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης “Ψηφιακός Ηρόδοτος”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.