Σήμερα πληροφορηθήκαμε (ανεπίσημα) ότι την ερχόμενη Κυριακή 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού συμβουλίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρίσας “Άγιος Κωνσταντίνος” δημιουργήθηκε πριν από 40 περίπου χρόνια ως μετεξέλιξη της “Επιτροπής Πολιτιστκών Εκδηλώσεων” του αείμνηστου Γιώργου Μανώλα.
Πρωτεργάτης στην ίδρυση και λειτουργία του Συλλόγου από τότε μέχρι σήμερα ο δάσκαλος Παναγιώτης Ιωαν. Παππάς. Μπορεί το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου να αδράνησε και ο σύλλογος ουσιαστικά να σταμάτησε να λειτουργεί (ήταν και ο σεισμός στη μέση) αλλά στην σαραντάχρονη πορεία του πρόσφερε πάρα πολλά στην πολιτιστική -και όχι μόνο- κίνηση του χωριού.
Πολυποίκιλο το έργο του συλλόγου αλλά κατά τη γνώμη μας τέσσερα ήταν τα πιο σημαντικά έργα του:
- Η δημιουργία της μουσικής μπάντας των παιδιών με την καθοδήγηση του ακούραστου Δημήτρη Βογιατζή που ομόρφηνε τις κάθε είδους εκδηλώσεις όχι μόνο στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και σε άλλα μέρη του νησιού μας.
2. Ίδρυσε το λαογραφικό μουσείο του χωριού στο κτίριο του παλιού Παρθεναγωγείου συγκεντρώνοντας πλήθος εκθεμάτων όλων των συνιστωσών της ζωής του χωριού των προηγούμενων γενεών. Η αυτόβουλη παραχώρηση του χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας επέδρασε αρνητικά στην πορεία του. Η ίδρυση του μουσείου στο χωριό κινητοποίησε και γειτονικά χωριά να δημιουργήσουν τα δικά τους λαογραφικά μουσεία. Για μια ακόμα φορά ο Σύλλογος είχε πρωτοπορήσει.
3. Έχτισε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στα Βατερά το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο κοινωνικοθρησκευτικών εκδηλώσεων της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα αν ολοκληρωθεί στο ιδιόκτητο του Συλλόγου οικόπεδο (προσφορά των αδελφών Νικέλλη από την Αμερική) η δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου.
4. Τέλος ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού ήταν αυτός που δέχτηκε την δωρεά της Προσωπικής βιβλιοθήκης του αείμνηστου δασκάλου Κώστα Τσέλεκα και σε συνεργασία με τον Σύλλογο της Αθήνας δημιούργησαν τη Βιβλιοθήκη του χωριού η οποία για την πιο εύρυθμη λειτουργία της εξελίχθηκε σε αυτόνομο νομικό πρόσωπο.
Η παρουσία ενός δραστήριου και ενεργητικού Πολιτιστικού Συλλόγου στο χωριό μας με την εμπειρία των παλιών στελεχών της και τη ζωντάνια των νέων μόνο καλό μπορεί να σημάνει για το χωριό μας. Και τα αποτελέσματα της λειτουργίας αυτής μπορεί να μεγιστοποιηθούν αν προκύψει μια θεσμική συνεργασία όλων των συλλόγων του χωριού (Πολιτιστικού, Ιππέων, Γονέων και κηδεμόνων, Βιβλιοθήκης και Πολιτιστικού της Αθήνας).