Ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες

Από τον Δημήτρη Στυλ. Νικέλλη

Κυριακή και σχόλη η σημερινή, με λίγο χρόνο στη διάθεση μου λόγω της ιδιότητας και της πολυμορφίας του επαγγέλματος μου, σκέφτηκα σε συνδυασμό ότι το μείζον θέμα της κτηματογράφησης στην Λέσβο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη να σας ενημερώσω.

Μολονότι δεν έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο χωριό, ως παραθεριστής έχω ακούσει από συζητήσεις το μείζον θέμα της έκτασης της περιοχής του « ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΥ».

Τις διεκδικήσεις συγχωριανών μας μέσω οικονομικής συμμετοχής για την κυριότητα εκτάσεως ή ιδανικών μεριδίων επ’ αυτών, έναντι του κράτους, την σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, κατάθεση αυτών στο δασάρχειο ή όποιων άλλων φορέων φέρουν αρμοδιότητα κλπ.

Σ’ όλη την Ελλάδα το πρόβλημα είναι υπαρκτό κυρίως δε τώρα που η Ελληνική επικράτεια τελεί υπό καθεστώς κτηματογράφησης. Αρκετές οικογένειες έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες και έναντι του κρατικού παραλογισμού, που ενώ από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ή του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχουν παραχωρηθεί εκτάσεις με επίσημες αποφάσεις στους αγρότες θεωρώντας ότι δεν είναι δασικές, με τους δασικούς χάρτες, αμφισβήτησε τις ίδιες τις αποφάσεις του.

Με την νέα Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, θέτονται νέες θεσμικές προβλέψεις του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020.

Στην Υπουργική Απόφαση μεταξύ άλλων καταγράφονται οι διοικητικές πράξεις, με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν από το έτος 1975 με τις σχετικές συνέπειες στους δασικούς χάρτες.

Προβλέπονται οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων). Οι ίδιες διαδικασίες αφορούν και τους δασικούς χάρτες οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση και τώρα πρέπει ν’ αναμορφωθούν στο επόμενο δίμηνο (30/9). Φυσικά προβλέπονται διαδικασίες σχετικές με τη γρήγορη εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και αντιρρήσεων.

Στην Υπουργική Απόφαση Καθορισμός των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του Ν. 4685/2020 (ΦΕΚ Α 92), μεταξύ άλλων :

√. Καταγράφονται οι διοικητικές πράξεις που ενσωματώνονται πλέον στους νέους δασικούς χάρτες, ως αναπόσπαστο στοιχείο αυτών για τη σωστή απεικόνιση του χαρακτήρα των εκτάσεων. Για πρώτη φορά αποτυπώνονται και οριοθετούνται οι εκτάσεις που απώλεσαν το δασικό χαρακτήρα τους πριν το 1975, με νόμιμες πράξεις της διοίκησης και διατηρούν σήμερα το χαρακτήρα που τους αποδόθηκε, με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται ότι διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν Επιτροπές Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που ελήφθησαν, που απέδωσαν γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή χρήση, παραχωρητήρια γεωργικών κλήρων που εκδόθηκαν κατ΄ εφαρμογή της αγροτικής νομοθεσίας. Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, που φέρουν διακριτό αριθμό τεμαχίου και τους αποδόθηκε γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή χρήση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής.

Για τη συλλογή των σχετικών πράξεων μεριμνά η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συνδρομή στην συλλογή όλων των γεωχωρικών δεδομένων απεικόνισης θα έχει η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. μέσω του ψηφιακού αρχείου δεδομένων της , και ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

√. Οι δασικοί χάρτες αναμορφώνονται σε όποιο στάδιο της διαδικασίας κύρωση και εάν βρίσκονται προκειμένου να συμπεριλάβουν τις προβλεπόμενες δοικητι- κές πράξεις, οι δε δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πριν από την ισχύ του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων), αφού αναμορφωθούν και διορθωθούν θ’ αναρτηθούν στο σύνολο τους εκ νέου.

√ . Οι αιτήσεις για τη διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων επί αναρτώμενων δασικών χαρτών θα υποβάλλονται στο εξής αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο διαδικτυακό χώρο του Ελληνικού Κτηματολογίου εντός 105 ημερών από την πρόσκληση που αναρτάται.

Τέλος σε συμμόρφωση με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων που είχαν υποβληθεί και απορρίφθηκαν (είτε σιωπηρά, είτε με την αιτιολογία ότι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων) παραπέμπονται με επιμέλεια της διοίκησης για εμπρόθεσμη εξέταση τους από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (Ε.Π.Ε.Α.) των δασικών χαρτών.

Επίσης κατά των εκ νέου αναρτηθέντων χαρτών, μπορούν να υποβάλλονται αντιρ- ρήσεις σε προθεσμία 105 ημερών, όσοι πολίτες δεν είχαν ασκήσει αντίρρηση, ενώ όσοι είχαν

εκδηλώσει τις αντιρρήσεις τους μπορούν να υποβάλλουν πρόσθετα στοιχεία για την υποστήριξη των αιτημάτων τους, που αφορούν στη σύννομη αλλαγή χρήσης σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 48 του Ν. 4825/2020.

Μπορεί να βοηθήσουν, γιατί κακά τα ψέματα δεν προλαβαίνουμε να ενημερωθούμε για πολλές αποφάσεις που μας αφορούν έναντι του κράτους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.