Με την πάροδο του χρόνου όλα αλλάζουν!

Το παρακάτω έγγραφο του 1946 προστέθηκε τελευταία στο αρχείο της Βιβλιοθήκης από την Μαρία Πολ. Ιατρέλλη.

βεβαίωση-κοινότητς1946-export

Παρατηρώντας το έγγραφο αυτό ας σημειώσουμε το τί διαφορετικό βρίσκουμε σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα:

  1. Υπάρχει Κοινότητα Βρίσας η οποία κατέχει στρογγυλή σφραγίδα, απόδειξη μιας κυρίαρχης οντότητας.
  2. Η Κοινότητα αυτή ανήκει στην επαρχία Πλωμαρίου, μια απ’ τις επαρχίες του Νομού Λέσβου. Σήμερα ούτε επαρχίες υπάρχουν ούτε νομοί. Και επιπλέον οι νομοθέτες (και οι συμβουλάτορές τους) μας απέσπασαν από το φυσικό γεωγραφικό μας χώρο και μας προσάρτησαν στο Δήμο Καλλονής.
  3. Η στρογγυλή σφραγίδα έχει στο κέντρο της το εθνόσημο με την βασιλική κορώνα θυμίζοντας το διαφορετικό πολίτευμα που είχε η χώρα μας.
  4. Το ίδιο φανερώνει και το επικολλημένο χαρτόσημο (ή όπως επίσημα λέγονταν τότε “κινητόν επίσημα”
  5. Το χαρτόσημο αυτό αξίας 500 δραχμών δείχνει αφενός έναν καταργημένο σήμερα τρόπο φορολογίας αλλά και την μικρή αξία της δραχμής.
  6. Το κείμενο είναι γραμμένο χειρόγραφα με πένα και μελάνι που βεβαιούν ότι όχι μόνο υπολογιστές και γραφομηχανές δεν υπήρχαν αλλά ούτε στυλό διαρκείας.
  7. Οι μετοχές που χρησιμοποιούνται στο κείμενο (γεννηθείς, εγγεγραμμένος ) και άλλες λέξεις χαρακτηρίζουν τη γλώσσα του ως καθαρεύουσα.
  8. Τα πνεύματα και οι περισπωμένες μας θυμίζουν ότι το μονοτονικό σύστημα δεν υπήρχε ανέκαθεν.
  9. Το όνομα του χωριού μας στο επίσημο αυτό έγγραφο που γράφτηκε στο Γραφείο της τότε Κοινότητάς μας και όχι από κάποιον ξένο είναι “Βρησά”
  10. Με την ίδια μορφή είναι γραμμένο το όνομα του χωριού και στην επάνω αριστερά σφραγίδα. Στην στρογγυλή όμως γράφεται ως ΒΡΥΣΣΑ”

Σε λιγότερο από 8 δεκαετίες μέσα από ένα φύλλο χαρτί φαίνονται να έχουν πραγματοποιηθεί τόσες αλλαγές στη ζωή μας ως πολιτών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.