Σήμερα μάθαμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης του 9ου τριμήνου δηλαδή του πρώτου της ετήσιας παράτασης, που είχε ανακοινωθεί λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου.
Η υπεύθυνη για την υπογραφή των χορηγήσεων αυτών των επιδοτήσεων στη ΔΑΕΦΚ, κα Βαΐτση, σε σχετική ερώτησή μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να υπογράψει τις σχετικές εγκρίσεις διότι η απόφαση για την παράταση αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μηδενική κατανάλωση ρεύματος στα κίτρινα σπίτια.
Η σχετική απόφαση για την παράταση της επιδότησης ενοικίου που δημοσιεύσαμε στη σελίδα μας στις 2 Ιουλίου αναφέρει: ” λογαριασμού ηλεκτροδότησης του σεισμοπλήκτου ακινήτου (φωτοτυπία και των δύο όψεων των λογαριασμών) (έναντι και εκκαθαριστικών ή μηνιαίων) ή Βεβαίωσης Κατανάλωσης Ρεύματος από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος του σεισμοπλήκτου ακινήτου που να περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα του αιτούμενου τριμήνου.
Ειδικότερα για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης 9ου τριμήνου απαιτείται η κατάθεση, εκτός των άλλων απαιτούμενων δικαιολογητικών, όλων των λογαριασμών ηλεκτροδότησης του σεισμοπλήκτου ακινήτου (φωτοτυπία και των δύο όψεων των λογαριασμών) (έναντι και εκκαθαριστικών ή μηνιαίων) ή Βεβαίωσης Κατανάλωσης Ρεύματος από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος του σεισμοπλήκτου ακινήτου για το χρονικό διάστημα από 12η Ιουνίου 2017 έως και την ημερομηνία λήξης του 9ου τριμήνου.
Δεν χορηγείται επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης όταν το σεισμόπληκτο κτίριο, όπως διαπιστώνεται από την κατανάλωση ρεύματος, κατοικείται μετά το σεισμό.
Εμείς από την πρώτη στιγμή στην ίδια δημοσίευση είχαμε επισημάνει: Πιστεύουμε ότι δεν θα απαιτείται να είναι μηδενική η κατανάλωση γιατί υπάρχουν περιπτώσεις κίτρινων σπιτιών που έχουν δίπλα τους κουζίνες και πλυσταριά με ελάχιστη ή μηδαμινή βλάβη και οι ιδιοκτήτες έχουν μεν μετακινηθεί φιλοξενούμενοι ή νοικιάζοντας (μια μικρή γκαρσονιέρα) αλλά πηγαίνουν εκεί για να βάλουν πλυντήριο ή να ψήσουν στην κουζίνα τους. Είναι σωστή η σκέψη αλλά θα πρέπει να τύχει και ρεαλιστικής εφαρμογής. Αλλιώς θα δημιουργήσει νέες αδικίες. Είναι σίγουρο ότι μια γριούλα που μένει στο σπίτι της και χρησιμοποιεί ρεύμα μονάχα για φωτισμό θα καταναλώνει πολύ λιγότερο από κάποιον που ψήνει μια -δυο φορές το μήνα στην κουζίνα και βάζει 1-2 πλυντήρια τη βδομάδα. Φυσικά υπάρχουν και άλλες αιτίες για να μην υπάρχει μηδενική κατανάλωση.
Η κα Βαΐτση μας είπε ότι περιμένει από τους ανωτέρους της να διευκρινίσουν την κατάσταση.
Φυσικά και είναι εκτός τόπου να υιοθετηθεί η άποψη της μηδενικής κατανάλωσης. Ούτε όμως και το να μπει ένα κατώτατο όριο κατανάλωσης είναι δίκαιο. Προσωπικά θεωρούμε δίκαιο να ζητηθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και για ένα χρόνο πριν το σεισμό οπότε η σύγκριση των καταναλώσεων πριν και μετά το σεισμό θα πιστοποιεί με απόλυτη δικαιοσύνη αν το σπίτι συνέχιζε να κατοικείται και μετά το σεισμό.
Το αστείο θα είναι να θεωρήσουν οι αρμόδιοι από τα γραφεία τους ότι εξακολουθούσαν να μένουν άνθρωποι σε ένα σπίτι κίτρινο που είχε υποστεί τόσο μεγάλες βλάβες ώστε να έχει μετατραπεί σε κόκκινο και να έχει κατεδαφιστεί τελικά.
Οι αρμόδιοι φορείς του χωριού θα πρέπει (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) να παρέμβουν άμεσα διότι αν ληφθεί μια λαθεμένη απόφαση είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσεις εκ των υστέρων να την ανατρέψεις.
Απορία: εντάξει για τα κίτρινα υπάρχει η εμπλοκή με τους λογαριασμούς ΔΕΗ. Για τα κόκκινα τι πρόβλημα υπάρχει και από τον Ιούλιο και μετά (με τη νέα κυβέρνηση) δεν έχει εκδοθεί ούτε μια απόφαση χορήγησης του 9ου τριμήνου??? και γενικά από τον Ιούλιο και μετά γιατί οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο, ή μήπως έχουν σταματήσει εντελώς?