Από τα Νέα της Λέσβου και την Πέλυ Γιακουμή
Δυόμισι περίπου χρόνια μετά το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 οι σεισμοπαθείς της Βρίσας ακόμη αναμένουν λύσεις στα προβλήματα, καθώς το όνειρο της ανοικοδόμησης του ισοπεδωμένου από το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου χωριού… παραμένει όνειρο.
Τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους είναι η αποκομιδή μπαζών από τα κατεστραμμένα σπίτια -που έχει σταματήσει εδώ και μήνες- καθώς και το ζήτημα της λειτουργίας της πολεοδομίας στο νέο δήμο Δυτικής Λέσβο αφού η «μετάβαση» στο νέο καθεστώς έχει παγώσει την έκδοση αδειών . Επιπλέον παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων για τους σεισμοπαθείς με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Όλα τα παραπάνω ζητήματα φαίνεται πως θ’ αναλάβει να «τρέξει» ο νέος Συντονιστής για το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ζήτημα ημερών μέχρι να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση για την τοποθέτησή του.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον εξ Αθηνών μηχανικό Θοδωρή Κυπραίο το όνομα του οποίου συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες και η επιλογή του φαίνεται να έχει «κλειδώσει» . Μπορεί δυο χρόνια μετά η θέση Συντονιστή να φαντάζει περιττή όμως για τους σεισμοπαθείς αποτελεί ανάγκη.
«Όσο υπάρχουν τόσα πολλά να γίνουν και τόσος κόσμος που περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να χτίσει ξανά τα σπίτια του, χρειάζεται η παρουσία του Συντονιστή για να βοηθάει στην προώθηση των προβλημάτων που κάθε φορά παρουσιάζονται στα αρμόδια υπουργεία αλλά και για να ενημερώνει τον κόσμο που αγωνιά για την πορεία του φακέλου του » εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοσπαθών Βρίσας κ. Νίκος Γκουγκούλιος.
Η κεντρική υπηρεσία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) τα τελευταία χρόνια έχει επιφορτιστεί με τη διαχείριση πολλών φυσικών καταστροφών με αποτέλεσμα οι σεισμοπαθείς της Βρίσας να βρίσκονται …σε δεύτερη μοίρα. «Όση καλή διάθεση και αν έχουν να μας εξυπηρετήσουν σε μια υπηρεσία με 40 μηχανικούς μηχανολόγους οι οποίοι έχουν αναλάβει εκτός από το σεισμό στη Λέσβο, το σεισμό στην Κω, τις πλημμύρες της Μάνδρας, τη φωτιά στο Μάτι και τον πρόσφατο σεισμό στην Αθήνα, είναι αδύνατο να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν. Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως να ενισχυθεί αυτή η υπηρεσία» τονίζει ο κ. Γκουγκούλιος.
Ο κ. Γκουγκούλιος τονίζει ότι αυτό που πρέπει άμεσα να λυθεί είναι το έργο απομάκρυνσης των μπαζών. «Υπάρχουν 580.000 ευρώ εξασφαλισμένα στο Δήμο όμως θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εγκριθεί από το Ελεγκτικό συμβούλιο η συνέχιση της σύμβασης. Αν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε νέα σύμβαση τώρα μπορεί να περάσει και ένα εξάμηνο μέχρι να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η Πολεοδομία καθώς με τη δημιουργία του νέου Δήμου, η υπηρεσία αυτή θα «σπάσει» στα δύο. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τίποτα αν δεν τελειώσουν οι διαδικασίες με την πολεοδομία καθώς θα πρέπει τις υποθέσεις που εκκρεμούν ν’ αναλάβει τώρα η νέα υπηρεσία της Δυτικής Λέσβου. Η Προϊσταμένη της πολεοδομίας Μυτιλήνης μας είπε ,ότι προτίθεται ν’ αναλάβει μόνο τους φακέλους της Βρίσας που είναι σε εκκρεμότητα για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συμφωνήσουν οι Δήμαρχοι μεταξύ τους. Όσο καθυστερεί πάντως όλη αυτή η διαδικασία , τόσο πάει πίσω η ανοικοδόμηση της Βρίσας» υπογραμμίζει ο κ. Γκουγκούλιος
Πρόταση για ευρεία σύσκεψη
Ο ίδιος προτείνει μάλιστα να οργανωθεί μια ευρεία σύσκεψη ειδικά για τα ζητήματα που απασχολούν τους σεισμοπαθείς με τη συμμετοχή των δυο Δημάρχων, του Περιφερειάρχη, μηχανικών της ΔΑΕΦΚ , των άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και της αρχαιολογικής υπηρεσίας για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να προωθηθούν λύσεις.
«Παραμένει φάντασμα το χωριό μας»
Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκομιδής των μπαζών επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βρίσας κ. Στρατής Παράκοιλας. Ο ίδιος επισημαίνει τονίζει ότι στα δυο χρόνια που πέρασαν ελάχιστοι κάτοικοι τα σπίτια των οποίων ήταν «κίτρινα» ή «πράσινα» επέστρεψαν στο χωριό. Η Βρίσα παραμένει ένα χωριό φάντασμα. «Για μας είναι προτεραιότητα τα δημοτικά κτίρια και τα οποία η προηγούμενη Δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε. Η στεγαστική συνδρομή λήγει 20 /1 και είναι ανάγκη να γίνουν ενέργειες για να δοθεί παράταση ούτε ώστε να συμπεριληφθούν και τα κτίρια αυτά. Το γραφείο της κοινότητας γκρεμίστηκε και έχασε την προθεσμία» αναφέρει ο Πρόεδρος του χωριού.
Ο ίδιος όπως τονίζει είχε πρόσφατα συνάντηση με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, μέσα σε πολύ θετικό κλίμα και έλαβε δεσμεύσεις ότι τα ζητήματα που απασχολούν τους σεισμοπαθείς έχουν τεθεί σε προτεραιότητα από τη νέα δημοτική αρχή.
«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με το Δήμαρχο, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι, να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προχωρήσουν όλες οι υποθέσεις που έχουν βαλτώσει. Μάλιστα μας είπε ότι στο νέο προύπολογισμό τα πρώτα έργα που θα προβλεφθούν θα είναι αυτά που αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017».
Καθυστερούν τα επιδόματα ενοικίου
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους σεισμοπαθείς οι οποίοι κατοικούν σε ενοικιαζόμενα σπίτια είναι ότι καθυστερεί η καταβολή του επιδόματος ενοικίου με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. «Καταβάλλονται τα χρήματα για τα ενοίκια κάθε τρίμηνο. Είχαμε φθάσει να οφείλουν 6 μήνες και τώρα δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του χωριού.