Το Γυμνάσιο Αγιάσου, με διευθυντή τον Γρηγόρη Αλεντά και εξαίρετο στελεχιακό προσωπικό, όπως την Αντιγόνη Παπαβασιλείου, την Ευαγγελία Καρακατσάνη, την Ανδρονίκη Σαββέλη τον Δημήτρη Τζαννή και την Αποστολία Μάμμα (για να αναφερθώ μόνο στους συναδέλφους που συνεργάστηκα μαζί τους στο Λύκειο Πολιχνίτου και γνωρίζω άριστα τις αρετές τους) πρωτοπορεί και παράγει πολιτισμό! Συγχαρητήρια!!!
Το παρακάτω κείμενο τα λέει όλα:
Φιλοξενία Γάλλων μαθητών και καθηγητών στην Αγιάσο στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Αγιάσου
28.09.2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣΟΥ
Με συγκίνηση αποχαιρετήσαμε σήμερα Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, τη γαλλική ομάδα μαθητών και καθηγητών που φιλοξενήθηκε από το σχολείο μας στο χωριό μας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.
Το σχολείο μας, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2020 συμμετέχει ως εταίρος σε σύμπραξη σχολείων τριών ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία) με θέμα τη μελέτη των υδροβιοτόπων. Η σύμπραξη αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: Wetlands: Observing Nature, Discover Europe, React – WONDER και περιλαμβάνει επισκέψεις ομάδων μαθητών και καθηγητών των σχολείων που συμμετέχουν, στους υδροβιότοπους των τριών χωρών.
Έτσι, μετά την υποδοχή της εσθονικής ομάδας στην Αγιάσο τον Μάρτιο που μας πέρασε και την επίσκεψη της ομάδας του Γυμνασίου Αγιάσου στη Γαλλία (Νορμανδία – Σεν Σωβέρ), ήρθε και η σειρά της επίσκεψης της γαλλικής ομάδας στο σχολείο μας.
Μία ομάδα εικοσιτεσσάρων μαθητών και επτά καθηγητών τους έφτασαν στο χωριό μας Δευτέρα βράδυ, 23 Σεπτεμβρίου. Οι Γάλλοι μαθητές και μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας, ενώ οι καθηγητές τους έμειναν στον ξενώνα της Εκκλησίας.
Την Τρίτη επισκέφτηκαν το σχολείο, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις, συμμετείχαν σε μαθήματα με δικούς μας μαθητές και παρακολούθησαν θεατρική παράσταση που ετοίμασε η ελληνική ομάδα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου (μία διασκευή στην κωμωδία του Αριστοφάνη: «Όρνιθες»). Οι γονείς των μαθητών μας προσέφεραν γεύμα τόσο στη γαλλική, όσο και στην ελληνική ομάδα στο χώρο του σχολείου.
Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, οι δύο ομάδες επισκέφτηκαν το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, τον Μόλυβο και την Πέτρα. Την Πέμπτη επισκέφτηκαν τον υδροβιότοπο της Καλλονής, όπου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αργότερα το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.
Την τελευταία ημέρα Παρασκευή οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των δύο ομάδων ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, επισκέφτηκαν το Κτήριο της Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και ανέβηκαν στο λόφο Καστέλι. Το μεσημέρι γευμάτισαν στο σχολείο και το βράδυ οργανώθηκε προς τιμή τους αποχαιρετιστήρια γιορτή στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος. Οι Γάλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν μάλιστα την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μουσική μας παράδοση και να χορέψουν παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου, υπό τον ήχο σαντουριού και μπουζουκιού που έπαιζαν μαθητές μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειες των μαθητών και των καθηγητών μας που πρόσφεραν απλόχερα τη φιλοξενία τους στους Γάλλους μαθητές. Ήταν πραγματικά συγκινητική η υποδοχή και η φροντίδα τους. Ευχαριστούμε επίσης και όλους τους γονείς που μαγείρεψαν και πρόσφεραν με διάφορους τρόπους τη βοήθειά τους σε αυτή μας την προσπάθεια.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο Αναγνωστήριο Αγιάσου και ιδιαίτερα τον κ. Παναγιώτη Κουτσκουδή για την εξαιρετική ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο και την προσφορά ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού υλικού για την Αγιάσο και τη Λέσβο (βιβλία και cd) σε όλα τα μέλη της γαλλικής ομάδας.
Ευχαριστούμε επίσης τους εργαζόμενους και το τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας (την πρόεδρό του κ. Διαμάντω Ρουγκέλλη και τον εντεταλμένο δημοτικό Σύμβουλο Αγιάσου κ. Γιάννη Άνεμο) για τη θερμή υποδοχή και την προσφορά δώρων (τοπικά προϊόντα) στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.
Ευχαριστούμε και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Προσκυνήματος της Παναγίας και κυρίως τον κ. Ξενέλλη Γεώργιο για τη ρύθμιση της διαμονής των γάλλων εκπαιδευτικών στον ξενώνα.
Τέλος, ευχαριστούμε την κ. Γαληνού Ελένη, περιβαλλοντολόγο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργάνωσε για τους μαθητές, ανταποκρινόμενη στη θεματική του προγράμματός μας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μεν από το Γυμνάσιο Αγιάσου, αλλά χάρη στη σημαντική συμβολή της τοπικής κοινωνίας του χωριού μας, μετατρέπεται σε ένα πολιτιστικό γεγονός, όπου έρχονται σε επαφή άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και παραδόσεις.
Η επόμενη μετακίνηση για το Γυμνάσιο Αγιάσου, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2020 στους υδροβιότοπους της Εσθονίας.