Για το πολύπαθο “μουσείο” του χωριού.

Πολύ δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας του χωριού μας σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο του Στρατή Μπαλάσκα στην ιστοσελίδα stonisi.gr

Υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσουμε ως τοπική κοινωνία;

Παρακάτω το δημοσίευμα.

Σε κιβώτια σε ένα κοντέινερ βρίσκεται η πολυσυζητημένη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, που έως το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 λειτουργούσε ως παράρτημα του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του τμήματος γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το χτυπημένο από το σεισμό παλιό «παρθεναγωγείο» της Βρίσας, ιστορικό κτίριο του οικισμού του 19ου αιώνα, το οποίο είχε σοβαρά πληγεί χαρακτηρίσθηκε «κίτρινο», επισκευάσιμο δηλαδή, και η μελέτη επισκευής του προκειμένου να επαναλειτουργήσει βολοδέρνει στα κύματα της γραφειοκρατίας. Ο δε μοναδικός εργαζόμενος είδε κι απόειδε και ζήτησε μετάταξη στο Δήμο Λέσβου.

Όλα αυτά σε 20 μήνες. Χρόνος που σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είναι αρκετός ώστε το Μουσείο σήμερα να λειτουργεί κανονικά σηματοδοτώντας την επιστροφή της ζωής στη σεισμοπαθή Βρίσα.

Το σύνολο των εκτιθέμενων ευρημάτων απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια, συλλέχτηκαν και τοποθετήθηκαν σε κιβώτια που φυλάχτηκαν σε ένα από τα κοντέινερ όπου τοποθέτησαν τα υπάρχοντα τους οι σεισμοπαθείς της Βρίσας. Οι βιτρίνες της συλλογής έχουν διαλυθεί. Τα εκτιθέμενα, έως το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 που εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,1 ρίχτερ, ξεθάφτηκε κάτω από κεραμίδια και σοβάδες μέρες μετά το σεισμό. Και περιμένει…

Ποιος θα κάνει τη μελέτη
Για την επισκευή του κτηρίου, ιδιοκτησίας του Δήμου Λέσβου που παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απαραίτητη είναι μια σχετική μελέτη. Την οποία όμως ο Δήμος δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει, το Πανεπιστήμιο Αθηνών απάντησε αρνητικά ακόμα και στη χρηματοδότησης της και λύση άμεσα προκειμένου να εκταμιευθεί και η απαραίτητη προς τούτο χρηματοδότηση δεν διαφαίνεται.

Η σημαντική συλλογή
Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1999. Περιλάμβανε τα απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από δυο εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας, καθώς και τμήμα βοτανικής με μοναδική αξία όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κυριότερα από τα απολιθωμένα ζώα που βρέθηκαν και εκτίθεντο ήταν η γνάθος και άλλα τμήματα του σκελετού δυο προβοσκιδωτών – προγόνων του σημερινού ελέφαντα – απολιθωμένα οστά αλόγων διαφόρων μεγεθών, οστά και σιαγόνες του σαρκοφάγου Nyctereutes megamastoides, συγγενούς προς τον σημερινό νυκτερευτή, καθώς επίσης και οστά από καμηλοπαρδάλεις, ελάφια, αντιλόπες, γαζέλες, βοοειδή και χελώνες (εντυπωσιακά εκθέματα ήταν τα απολιθωμένα οστά, που ανήκουν σε μια τεράστια χελώνα μήκους 2,5μ).

Το εντυπωσιακότερο από τα ευρήματα που επαναλαμβάνουμε βρίσκεται πλέον σε ένα κιβώτιο σε κοντέινερ, ανήκει σε μια οικογένεια υπερμεγεθών πιθήκων, του γένους Paradolipithecus, των νεότερων εκπροσώπων που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Για το πολύπαθο “μουσείο” του χωριού.

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα όπως λέει και το άσμα και εξάλλου από το πλήθος των σχολίων εδώ βλέπουμε το ανάλογο ενδιαφέρον για το μέλλον του μουσείου!

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Εμείς είμαστε για πανηγύρια ,και μπόλικο σανό.
    Α !! Την Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη γαρ) θα μας ταισουν και σουβλάκια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.