Των τριών Ιεραρχών

Αύριο είναι η γιορτή των τριών Ιεραρχών και από το Υπουργείο η μέρα έχει χαρακτηριστεί ως σχολική αργία σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που χαρακτηρίζονταν ως σχολική γιορτή. Γιορτή των Γραμμάτων.

Στο χωριό μας πριν από λίγες δεκαετίες η γιορτή αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής γέμιζε από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και πάρα πολύ κόσμο.

Στο τέλος της Λειτουργίας γίνονταν μνημόσυνο για να τιμηθούν οι πολλές δεκάδες δωρητών και ευεργετών του σχολείου μας με τη μνημόνευση των ονομάτων τους . Στη συνέχεια όλο το εκκλησίασμα με επικεφαλής το σχολείο, την εικόνα των αγίων και το “σνί” με τα κόλλυβα πήγαινε στο σχολείο όπου είχε ετοιμαστεί (με τη συνένωση δυο αιθουσών) η μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων με τη σκηνή στη μια άκρη της.

Με το μοίρασμα των κολλύβων δίνονταν και χρηματικές δωρεές προς το σχολείο και ακολουθούσε η σχολική γιορτή με ομιλία ενός δασκάλου, απαγγελίες ποιημάτων και μικρά θεατρικά δρώμενα.

Τα τελευταία χρόνια η γιορτή στο σχολείο καταργήθηκε αλλά το μνημόσυνο για να τιμηθούν οι ευεργέτες και οι δωρητές του σχολείου πραγματοποιούνταν ανελλιπώς με τη παρουσία των μαθητών, των εκαπιδευτικών και (σχετικά) λίγου κόσμου.

Φέτος που η μέρα έχει καθιερωθεί ως αργία τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε συλλογικά ως σχολείο στην εκκλησία. Τα μαθητικά λεωφορεία δεν θα κινηθούν. Η τιμή όμως στους ευεργέτες του σχολείου μας θα αποδοθεί Το μνημόσυνο θα τελεστεί.

Αυτοί οι άνθρωποι προικοδότησαν στο χωριό μας το όμορφο αυτό σχολείο που χιλιάδες μαθήτευσαν σε άριστες συνθήκες και με εξαιρετικό σχολικό εξοπλισμό τα δύσκολα χρόνια που η πολιτεία πρόσφερε ελάχιστα.

Χωρίς τις προσφορές αυτών των ανθρώπων το σχολείο θα ήταν ερειπωμένο και η εκπαιδευτική διαδικασία θα γινόταν με πρωτόγονα μέσα.

Τώρα που το σχολείο χάσκει ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο, τώρα που είναι άγνωστο αν (και καθόλου σίγουρο) θα ξαναχτιστεί, η απόδοση τιμής στους δωρητές και μέσω αυτών σε όλα τα μαθητούδια και τους δασκάλους που μόχθησαν σ’ αυτό είναι διπλά επιβεβλημένη.

Και μπράβο στους συντελεστές της συνέχισης του εθίμου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Των τριών Ιεραρχών

  1. Ο/Η Γεωργή Κατερίνα λέει:

    Ένα ευχαριστώ στους δωρητές και ένα μπράβο και από μένα στους ανθρώπους που δεν τους ξεχνούν και τους τιμούν.

    • Ο/Η ανωνυμος λέει:

      Να ειστε σιγουροι πως αυτοι που μας κυβερνουν θα κανουν το παν ουτε οι εκκλησιες να χτιστουν ουτε τα παιδια να ξαναπαν σε αυτες τετοια μερα!

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ας περιμενουμε να γινουν ολα απο τους καναπεδες σχολεια εκκλησιες μνημεια σπιτια.Με τους ρυθμους που υπαρχουν στην αλλη μας ζωη μπορει να γινουν .Παμε με ρυθμους χελωνας σε ολα .Οταν εμεις κοιμομαστε θελουμε μονο απο το κρατος.Σιγα μην ιδρωσει το αυτακι τους..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.