Η πρόσκληση μέσα απ’ τη σελίδα μας και άλλες σελίδες του διαδικτύου καλούσε όλους στην αυλή του σχολείου μας, όπου η παιδική θεατρική ομάδα της Βιβλιοθήκης θα παρουσίαζε ένα μικρό θεατρικό έργο για να δείξουμε όλοι μαζί ότι η Βρίσα ζει. Στην ενημέρωση για την εκδήλωση συνέβαλαν και ζωγραφισμένες αφίσες των παιδιών της ομάδας που αναρτήθηκαν σε εμφανή σημεία των Βατερών. Δεν στάλθηκε καμιά άλλη πρόσκληση.
Και ανταποκρίθηκαν πολλοί, περισσότεροι απ’ όσους αναμένονταν. Και τα παιδιά μας μαζί με τους άλλους συντελεστές της παράστασης τους δικαίωσαν και με το παραπάνω.
Και η επιβεβαίωση ότι η Βρίσα ζει ήρθε και από τα χείλη της κας Χρυσούλας Ζωγράφου, διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου, που ήταν η ψυχή της ομάδας: Αποφάσισα να συμμετάσχω στην προσπάθεια αυτή γιατί διαπιστώνω ότι παρά την καταστροφή η Βρίσα είναι ζωντανή.
Και φυσικά -διαπιστώνουμε εμείς- η Βρίσα είναι ζωντανή γιατί η Βρίσα δεν είναι ένα σύνολο σπιτιών -καινούριων ή παλιών- αλλά κυρίως ένα σύνολο ανθρώπων που ακολουθούν μια παράδοση και έχουν κάποια κοινά βασικά χαρακτηριστικά -ανεξάρτητα από το που ζουν, που φυσικά έχουν και την ανάγκη στέγασης.
Για την επιτυχία της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη συνέβαλαν πολλοί:
- Η τριάδα των κυριών που δίδαξαν και μετέφεραν “στο σανίδι” την παράσταση. Εκτός απ’ την κα Ζωγράφου συμμετείχαν η Τάι Μάσλοβα, η οποία φιλοτέχνησε και τα σκηνικά και γενικά οργάνωσε την παράσταση και η Ειρήνη Γρατσούνα, που ανέλαβε και το ρόλο της μακιγιέρ κάνοντας τα λαμπερά παιδικά μουτράκια ακόμα ομορφότερα.
- Φυσικά τα παιδιά που με ζήλο μόχθησαν ολόκληρη την περίοδο και ανταμείφτηκαν με πολλά μπράβο και ζεστό χειροκρότημα. Με δυνατές και καθαρές φωνές και μεγάλη εκφραστικότητα και κινητικότητα ήταν απλά υπέροχα.
- Ο Παναγιώτης Μπατζάκης που με τις μελωδικές νότες του στο σαντούρι συνόδεψε σημεία της παράστασης και το τέλος της.
- Η Διευθύντρια του σχολείου μας, Μυρσίνη Νικέλλη, που παραχωρώντας με προθυμία την αυλή και τον εξοπλισμό του σχολείου για την υλοποίηση της εκδήλωσης ανέλαβε και όλες τις επιμέρους επιβαρύνσεις που δημιουργήθηκαν. Η ίδια με την ιδιότητά της ως αντιπροέδρου της Βιβλιοθήκης (επειδή ο πρόεδρος Παναγιώτης Τσάτσος απουσίαζε στην Αθήνα) έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τόσο τους προσελθόντας όσο και τους συντελεστές.
- Όλοι όσοι ενισχύοντας οικονομικά τη Βιβλιοθήκη (ανάμεσά τους και ο ΑΣΤΕΡΙΑΣ από το Μόλυβο) έδωσαν την οικονομική ευχέρεια στο στήσιμο και την υλοποίηση της εκδήλωσης.
Στο τέλος προσφέρθηκαν κεράσματα από τη Βιβλιοθήκη.
Εξαιρετική η παράσταση. Πολλές φορές μπορεί η λέξη να χρησιμοποιήται καταχρηστικά για να μήν απογοητεύσεις ή για να ενθαρρύνεις προσπάθειες.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως η λέξη είναι φτωχή.
Με πενιχρά σκηνικά μέσα, χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση, σε ανοιχτό χώρο, μάς καθήλωσε με την φυσικότητα, το κέφι, και την ζωντάνια των παιδιών.
Πίσω από αυτά όλα βέβαια βρίσκονται οι συντελεστές που αναφέρει ο Στρατής στο πιό πάνω κείμενό του.
Μπράβο σε όλους. Μικρούς και μεγάλους.
Και του χρόνου.